Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Antreprenorul Alex Govoreanu, fondatorul Questo: „Pandemia ne-a deschis mintea. Nu ne-am fi gândit niciodată că oamenii din afara României ar dori să lucreze pentru noi, și atât de ușor”

Alex Govoreanu

Foto: Facebook Alex Govoreanu

Peste 100.000 de oameni din 100 de orașe din întreaga lume au folosit aplicația Questo, o platformă cu jocuri de explorare urbană - quest-uri – lansată în urmă cu 4 ani de Alex Govoreanu și Claudiu Petria.

Cu ajutorul Questo, oamenii pot să exploreze orașul ca Sherlock Holmes în Londra sau ca Einstein, în Zurich. Pentru a explora, de-a lungul misiunii jucătorii trebuie să rezolve mai multe provocări, să dezlege un cod, să găsească o inscripție ascunsă undeva pe o clădire, să rezolve o ghicitoare. Astfel, oamenii afla și povestea locului, dar și o poveste imaginară.

Alex Govoreanu, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 din acest weekend, spune că cel mai popular quest este în Paris și se numește „Lost lovers of Paris” - amanții pierduți din Paris. „Este povestea unui cuplu imaginar care s-a întâlnit în Montmartre, un cartier romantic din Paris. Quest-ul durează două ore, iar la final vei afla dacă acei doi oameni mai sunt împreună sau nu. În plus, de-a lungul jocului, vei afla o istorie romantică și pierdută de-a lui Picasso care a trăit și el în Montmartre, sau o poveste de dragoste de-a lui Van Gogh”, descrie Alex Govoreanu.

Povestea startup-ului fondat de cei doi antreprenori începe în urmă cu ceva ani când, aflat la Roma într-o vacanță unde bifase toate punctele turistice aglomerate, și-a dorit o experiență autentică. La recomandarea unui localnic, Alex a ajuns într-un cartier mai puțin aglomerat, în Trastevere, unde a descoperit locuri deosebite, care nu apăreau în recomandările turistice.

„Da, putem să fim urmăritori, followeri, ca la școală cumva, dar mie personal mi-a plăcut să învăț eu singur, să explorez eu singur și asemenea mie am crezut că mai sunt mulți. Așa am construit Questo prin care oamenii pot să exploreze ei singuri, în mod frumos, și în același timp să nu piardă cele mai frumoase povești și cele mai bune locuri din oraș”, explică antreprenorul, care vede orașele drept „cel mai mare loc de joacă nefolosit din lumea asta”. 

Foto: Facebook Questo

„Industria de gaming e imensă, dar petrece foarte mult timp creând lumi virtuale, creând caractere virtuale, când noi avem orașele care sunt pline de povești, pline de caractere, de clădiri pe care nu mai trebuie să le construiesc în 3D”, spune Alex Govoreanu.

Echipa Questo colaborează cu povestitori locali – pe unii îi găsește pe LinkedIn -, iar alții au găsit ei Questo. „Cel mai tare povestitor găsit? Avem pe cineva, anul trecut a aplicat. Este o fată din Koln care face scripturi pentru filmele de la Netflix. Ea a aplicat să construiască scripturi pentru noi. A creat un quest în Koln. A venit și ne-a întrebat: aveți idei voi, știți o temă care merge? Uite aceste quest-uri cu locuri bântuite, cu fantome. Orașul București îl vedem într-un anumit mod, Questo vine și adaugă tot felul de alte straturi peste oras - unul este acest haunted, bântuit, în care tu vezi Bucureștiul dintr-odată cu niște fantome, cu niște case bântuite. Peste bântuit noi putem pune un strat romantic, în care vezi dintr-odată si o groază de povești romantice în orasul acela, îl vezi pe Cupidon pe stradă. Poți să mai pui un strat science, în care te întâlnești cu marii inventatori din lumea asta”, descrie Alex Govoreanu.

Startup-ul a atras până acum finanțări totale de peste 2,2 milioane de dolari, de la business angels și de la fonduri de investiții. 

Firma are 17 angajați, cu toți lucrează de acasă - unii din Amsterdam, Barcelona, Ucraina. „Ăsta e unul din avantajele covid-ului, ne-a deschis mintea. Nu ne-am mai limitat la a angaja oameni doar din România. Nu ne-am fi gândit niciodată că oamenii din afara României ar dori să lucreze pentru noi, și atât de ușor”, vede Alex Govoreanu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult