Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Antreprenorul Alex Govoreanu, fondatorul Questo: „Pandemia ne-a deschis mintea. Nu ne-am fi gândit niciodată că oamenii din afara României ar dori să lucreze pentru noi, și atât de ușor”

Alex Govoreanu

Foto: Facebook Alex Govoreanu

Peste 100.000 de oameni din 100 de orașe din întreaga lume au folosit aplicația Questo, o platformă cu jocuri de explorare urbană - quest-uri – lansată în urmă cu 4 ani de Alex Govoreanu și Claudiu Petria.

Cu ajutorul Questo, oamenii pot să exploreze orașul ca Sherlock Holmes în Londra sau ca Einstein, în Zurich. Pentru a explora, de-a lungul misiunii jucătorii trebuie să rezolve mai multe provocări, să dezlege un cod, să găsească o inscripție ascunsă undeva pe o clădire, să rezolve o ghicitoare. Astfel, oamenii afla și povestea locului, dar și o poveste imaginară.

Alex Govoreanu, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 din acest weekend, spune că cel mai popular quest este în Paris și se numește „Lost lovers of Paris” - amanții pierduți din Paris. „Este povestea unui cuplu imaginar care s-a întâlnit în Montmartre, un cartier romantic din Paris. Quest-ul durează două ore, iar la final vei afla dacă acei doi oameni mai sunt împreună sau nu. În plus, de-a lungul jocului, vei afla o istorie romantică și pierdută de-a lui Picasso care a trăit și el în Montmartre, sau o poveste de dragoste de-a lui Van Gogh”, descrie Alex Govoreanu.

Povestea startup-ului fondat de cei doi antreprenori începe în urmă cu ceva ani când, aflat la Roma într-o vacanță unde bifase toate punctele turistice aglomerate, și-a dorit o experiență autentică. La recomandarea unui localnic, Alex a ajuns într-un cartier mai puțin aglomerat, în Trastevere, unde a descoperit locuri deosebite, care nu apăreau în recomandările turistice.

„Da, putem să fim urmăritori, followeri, ca la școală cumva, dar mie personal mi-a plăcut să învăț eu singur, să explorez eu singur și asemenea mie am crezut că mai sunt mulți. Așa am construit Questo prin care oamenii pot să exploreze ei singuri, în mod frumos, și în același timp să nu piardă cele mai frumoase povești și cele mai bune locuri din oraș”, explică antreprenorul, care vede orașele drept „cel mai mare loc de joacă nefolosit din lumea asta”. 

Foto: Facebook Questo

„Industria de gaming e imensă, dar petrece foarte mult timp creând lumi virtuale, creând caractere virtuale, când noi avem orașele care sunt pline de povești, pline de caractere, de clădiri pe care nu mai trebuie să le construiesc în 3D”, spune Alex Govoreanu.

Echipa Questo colaborează cu povestitori locali – pe unii îi găsește pe LinkedIn -, iar alții au găsit ei Questo. „Cel mai tare povestitor găsit? Avem pe cineva, anul trecut a aplicat. Este o fată din Koln care face scripturi pentru filmele de la Netflix. Ea a aplicat să construiască scripturi pentru noi. A creat un quest în Koln. A venit și ne-a întrebat: aveți idei voi, știți o temă care merge? Uite aceste quest-uri cu locuri bântuite, cu fantome. Orașul București îl vedem într-un anumit mod, Questo vine și adaugă tot felul de alte straturi peste oras - unul este acest haunted, bântuit, în care tu vezi Bucureștiul dintr-odată cu niște fantome, cu niște case bântuite. Peste bântuit noi putem pune un strat romantic, în care vezi dintr-odată si o groază de povești romantice în orasul acela, îl vezi pe Cupidon pe stradă. Poți să mai pui un strat science, în care te întâlnești cu marii inventatori din lumea asta”, descrie Alex Govoreanu.

Startup-ul a atras până acum finanțări totale de peste 2,2 milioane de dolari, de la business angels și de la fonduri de investiții. 

Firma are 17 angajați, cu toți lucrează de acasă - unii din Amsterdam, Barcelona, Ucraina. „Ăsta e unul din avantajele covid-ului, ne-a deschis mintea. Nu ne-am mai limitat la a angaja oameni doar din România. Nu ne-am fi gândit niciodată că oamenii din afara României ar dori să lucreze pentru noi, și atât de ușor”, vede Alex Govoreanu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult