Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Imagini dramatice de la incinerările în masă din India, țară aflată în colaps din cauza crizei covid

India, doborâtă de covid

Foto Profimedia Images

În februarie anul acesta, India părea că ține sub control pandemia provocată de Covid-19, cazurile zilnice scăzuseră cu aproape 90% față de vârful primului val, de anul trecut.

În prezent țara se confruntă cu cel mai grav focar din lume. Numărul de cazuri zilnice de infectări a crescut continuu în ultimele 10 zile. Luni, India a raportat 352.991 de cazuri noi, depășind încă un record - cea mai mare cifră de infectări zilnice, la nivel global.

În orașe, aceste cifre se traduc într-o tragedie greu de imaginat. Fotografiile arată familiile îndurerate îmbrăcate în costume de protecție, participand la incinerările în masă. 

Spitalele din India au epuizat consumabilele medicale de bază, mulți pacienți mor din cauza lipsei de oxigen. Membrii familiilor persoanelor infectate cu coronavirus aleargă de la o clinică la alta, căutând disperați paturi de terapie intensivă pentru cei dragi. 

Guvernul s-a străduit să ia măsuri, țări din întreaga lume au oferit ajutor, însă, deocamdată, focarul nu dă deloc semne că s-ar domoli, iar experții avertizează că situația s-ar putea agrava tot mai mult.

„Mi-e teamă că acesta nu este vârful. Datele pe care le avem arată că la cel puțin două-trei săptămâni distanță de vârf ", a declarat luni pentru CNN dr. Giridhara R. Babu, de la Fundația pentru Sănătate Publică din India. 

Alți specialiști spun că India s-ar putea apropia de vârf acum, mai devreme decât estimarea lui medicului Giridhara R. Babu, dar având cu atât de mulți bolnavi și atât de puține provizii medicale disponibile, țara va înregistra multe alte decese înainte ca acest val al pandemiei să dispară.

În prezent, nu există dovezi conform cărora tulpina indiană a coronavirusului este mai contagioasă sau diminuează eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja create, conform AFP, citat de Agerpres. Există temeri că varianta indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, fapt însă deocamdată nedovedit. Tulpina indiană a fost descoperită initial în statul indian Maharashtra, în luna octombrie. Aici, aceasta reprezenta în luna martie între 15% şi 25% dintre eşantioanele secvenţiate, iar în alte părţi ale Indiei era încă şi mai minoritară, tulpina britanică fiind majoritară.

Apasă mai jos pe prima poză, pentru a deschide galeria foto:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult