Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Antreprenorul și investitorul în IT Andrei Pitiș, impresionat de mărturisirea unui tânăr de la țară: „Am venit dintr-un sat la Cluj la facultate și deja mi s-a deschis un oraș. Și am venit la Innovation Labs și mi s-a deschis lumea”

Andrei Pitis

Un copil dintr-o zonă defavorizată din România, cu răbdare, ambiție, constanță și curaj poate să ajungă oriunde, poate orice, mai ales în tehnologie, spune Andrei Pitiș, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în IT de pe piaţa locală.

„În orice sat, în orice cătun, poate să existe un copil care poate să viseze să fie antreprenor în tech. Trăim într-o țară democratică, trăim într-o țară în care se poate, în care poți să îți depășești condiția, oricât de jos ar fi condiția în care tu te naști. Și chestia asta o uităm prea repede și de foarte multe ori zicem că nu se poate, că suntem în România. Nu e adevărat. Se poate. Și am avut chiar la Innovation Labs un tânăr care a venit la mine și mi-a zis: Am venit dintr-un sat la Cluj la facultate și deja mi s-a deschis un oraș, Și am venit la Innovation Labs și am văzut că pot să fac o aplicație, că pot să fac un sistem pe care pot să îl vând în America și mi s-a deschis toată lumea. Eu nu credeam că toată chestia asta e posibilă, nici măcar nu visam că e posibilă, nu știam că există noțiunea de product manager care gândește un produs care se poate vinde global. Hai să deschidem țara asta pentru toți oamenii, haideți să îi convingem că se poate pe copiii aceia care sunt undeva într-un sat și care visează să facă o diferență în lume”, a afirmat Andrei Pitiș, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

El a relatat experiența unor tineri care au ajuns întâmplător să participe la Innovation Labs, primul program de preaccelerare pentru startup-uri tech din România, și care au reușit să ajungă în faza finală a competiției.

„A fost o echipă de patru tineri care erau la o petrecere, băuseră mult și au văzut reclama la Innovation Labs și au zis: Ce o fi asta? Și s-au înscris, pur și simplu, dintr-un impuls, după care au ajuns până în finală. Asta a fost acum un an sau doi. Și au zis: (Participarea la Innovation Labs) ne-a schimbat complet viața, se văd lucrurile total diferit. Se poate”, îi încurajează pe tineri Andrei Pitiș.

Domeniul tehnologiei informației este unul în care tinerii români pot reuși, spune antreprenorul în IT, să creeze produse de succes pe plan internațional, 

„Poate că în alte domenii nu se poate, nu știu dacă se poate reuși în orice domeniu în România, dar în tehnologie se poate reuși și nu doar în România, se poate reuși internațional. Chestia asta nu se poate din orice țară. Adică din România chiar se poate - să rămâi în România și să reușești internațional. Sunt mai mult de trei sferturi din glob unde lucrul acesta nu e posibil, oamenii din locurile acelea trebuie să emigreze într-o țară democrată ca să poată să reușească. La noi e posibil, hai să ne bucurăm de asta și să comunicăm cât mai mult”, a punctat Andrei Pitiș.

Antreprenorul îi încurajează pe cei care își doresc să aibă succes în domeniul IT să meargă în Statele Unite ale Americii, să participe la întâlniri cu oameni din startup-uri din domeniul tehnologiei. „Pur si simplu eu îi încurajez pe toți.. Acum am văzut că am devenit viral și pe TikTok cu niște comentarii, când am vorbit undeva și am zis că nu înțeleg de ce nu se duc mai mulți oameni, cumva trebuie să îi încurajăm, să meargă în America. Sunt unii care nu vor să se ducă în America. Știu, costă să te duci acolo, dar sunt o mulțime de oameni pe care îi văd că poartă haine care costă mai mult decât un bilet de avion și care nu au fost niciodată în America. E păcat, trebuie să mergi până acolo, măcar să fii în câteva dintre meetup-urile cu startup-uri sau cu oameni din zone de tehnologie, să vezi cum gândesc, cum vorbesc, cum se pune problema, despre ce se discută, și să îți dai seama că se poate discuta când te întâlnești la bere și despre altceva decât despre politică”, spune antreprenorul, adăugând că este important ca și părinții să își încurajeze copiii și să îi lase să urmeze calea profesională pe care o doresc. 

Antreprenorul Andrei Pitiş este cofondator al Innovation Labs - primul program de preaccelerare pentru startup-uri tech din România. În 2014, el a lansat Vector Watch, achiziţionat de americanii de la Fitbit. Andrei Pitiş este fondator al Simple Capital, companie care investeşte în firme din domeniul tech.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, sâmbăta și duminica, începând de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant îndemnul de a merge în America. Dar nu și suficient. Contează enorm cine merge și, mai ales, ce face acolo. Că dacă mergi acolo și te întorci doar cu o șapcă...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult