Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anunțul președintelui Klaus Iohannis după ce a constatat că „guvernarea PSD a eșuat”: „Voi sesiza CCR pe bugetul rușinii naționale”

Iohannis la Cotroceni

(Foto presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că va trimite bugetul pe 2019 - „bugetul rușinii naționale” - la Curtea Constituțională. Proiectul de buget nu respectă obligațiile asumate de România față de UE, încalcă unele drepturi fundamentale și aduce atingere principiului descentralizării, a explicat șeful statului. 

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

„Guvernul PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația e subfinanțată. economia României e bulversată, mai ales după ordonanta 114 , dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. 

De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Păi întreaga guvernare PSD-istă a fost un asalt asupra justiției și statului de drept din România, cu obiectivul clar de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să își rezolve dosarele penale.

PSD nu guvernează pentru România, guvernează pentru Dragnea. PSD e incompetent, incapabil să conducă România. 

Despre buget - bugetul rușinii naționale, asta e bugetul propus pentru 2019, e un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției. Asta e prima mare minciună din buget.

Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat bugetul 3 luni. Vă spun eu de ce. Ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu 3 luni de zile. 

Acum câteva zile un ministru PSD, întrebat fiind despre spitalele regionale promise, a răspuns stupefiant. Zicea  ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al 3 lea an de guvernare, ăștia nici nu vor să realizeze spitalele, nu vor să realizeze investițiile, promit și nu fac. În schimb, dacă e vorba despre ei, au de unde.

PSD a avut grijă să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD din finanțarea partidelor. 150 de milioane din 270 de milioane. De 20 de ori mai mult ca anul trecut. PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât anul trecut. Pentru asta au bani.

O victimă sigură a acestui buget e administratia locală. Comunitățile locale din România primesc cu un miliard de lei mai putin decât anul trecut.  Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Nu își pot realiza investițiile. Primăriile vor trebui să abandonze investiții importante .

Din păcate există și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Nu se respectă obligații față de UE, se încalcă drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. 

Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR pe bugetul 2019, bugetul rușinii naționale. Aceeași soartă de sesizare a CCR o va avea si legea de aprobare a plafoanelor, pe care o voi trimite CCR.”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Bugetul nu poate să fie neconstituțional”

„Bugetul nu poate să fie neconstituțional. Din păcate, președintele a ales această metodă de a face politică, prin șicanarea Guvernului, prin încercări de a bloca permanent activitatea Guvernului, fără să își dea seama cât de mult rău face țării. (...) În ce privește remarca referitoare la finanțarea partidelor, asta e demagogie și populism. (...)

 Alocările către administrațiile locale sunt mai mari decât cele care au fost până acum”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ce președintele Iohannis a anunțat că va trimite bugetul pe 2019 la CCR.

Dumitru Buzatu, președinte PSD Vaslui: „Dl presedinte Klaus Iohannis are impresia că ne poate prosti pe toți în fiecare zi”

„Dl presedinte Klaus Iohannis are impresia că ne poate prosti pe toți în fiecare zi. Domnia sa a adoptat această manieră obstrucționistă, în care pas cu pas încearcă să pună toate piedicile guvernului actual. El ar vrea să apară ideea că singurul tatucă al națiunii care are grijă de cetățenii români este dl Klaus Iohannis”

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Buzatu spune că la Vaslui se fac în prezent „progrese remarcabile în ce privește drumurile județene și comunale”, precum și în ce privește „scolile și aducțiunile de apă”. 

„Îmi pare rău că nu putem să luăm măsura de a-l suspenda (pe presedinte - n.n.), dar să îl suspendăm definitiv, să nu mai uzeze de subterfugiile de care a uzat dl Băsescu pentru a se menține acolo și acum ne dă lecții. (O veți face? Il veti suspeda?) Nu vom face, dar tare mi-aș dori lucrul acesta. Aceste lacrimi de crocodil ale dlui Iohannis  ar trebui arătate oamenilor”, a spus Buzatu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si domnul presedite putea face mult mai mult dar salariil si pensiile de ce nu -lea trimis la CCR
    • Like 0
  • Chiar nu vrei ca un "bivol" de jandarm prost, nepregatit, needucat, dar de 130 de kilograme si dirijat de un guvern "under new management", deci, stupid, sa-ti spulbere tie toate visele pe care le-ai citit din carti straine, "universal acceptate cultural", "capitaliste si imputite"! :)
    Pentru asta iti trebuie un Berreta de 9 mm, si altele, asemanatoare.
    Dar iti trebuie DREPTUL la port arma de foc. Este dreptul tau! De ce sa il lasi pe "prostul de prim-ministru" sau pe oricine altcineva sa hotarasca pentru tine, in "Numele" tau!??????????????????????
    Vreau dreptul de a avea si a putea sa cumpere arma de foc pentru fiecare pesoana normala la cap care este peste 18 ani, din Romania!!!
    Este cam 400 de dolari arma, 25 de centi glontul...
    Orice cetatean isi poate permite. Este mai putin decat un concediu de rahat in Mamaia! :)
    • Like 0
  • M-am gandit care este cea mai buna relatie intre omul de rand si "stat". Al doilea amendament din Constitutia Americana: Dreptul oamenilor de a avea arme de foc oricand! :)
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Drojdierul din imagine este Buzatu?
    • Like 0
    • @ mike
      check icon
      Ăla din ultima, da.
      • Like 0
  • Ciuma PSD-ista contesta la CCR si daca ploua afara,ca poate se face namol pe jos si afla poporul adevarul.Adica tot in namol suntem.
    Dar presedintele nu are voie sa sesizeze CCR-ul,dupa mintea unora...
    Un buget fals si umflat, care se va duce tot pe pensii si salarii,investii zero,programul PNDL 3214 prin care camarila ciumata va spoi cu var scolile din comune si va monta becuri de 2000 euro bucata(a se vedea reportajul RECORDER de pe youtube),bani pe vitamina D de la Dracnea,autostrazi deloc,spitale cica ar face niste proiecte anul acesta,etc. Cam atat despre programul de guvernare si buget.
    Mizerie,minciuna,dezinformare,totul cu un singur scop.Dady Dracnea si acolitii trebuiesc scapati de puscarie si albiti...in ochii electoratului .
    • Like 3
  • Până la descoperirea altui tip de democrație, democrația și legile după care funcționează și statul român spun așa: partidul parlamentar majoritar propune un guvern și un program de guvernare. După aprobarea acestora în parlament președintele investește în funcție guvernul. În scopul îndeplinirii programului de guvernare guvernul întocmește bugetul anual pe care-l prezintă parlamentului spre aprobare, după care se trimite președintelui pentru promulgare.
    Ceea ce face președintele acum prin sesizarea CCR privind legea bugetului adoptată în parlament este demn de cartea recordurilor, nu cred că s-a mai întâmplat așa ceva pe undeva, adică CCR este chemată să desfacă legea bugetului de parcă acesta este rolul constituțional al CCR, să facă sau să desfacă bugetul guvernului ! Că are oarece critici, că acesta nu corespunde cu programul partidului care-l susține pentru un nou mandat este cu totul altceva, acest lucru ține de campania electorală care nu a început legal și care nu ține de îndeplinirea fișei postului de președinte. De aceea trebuie ca numărul de mandate în funcții de demnitate publică trebuie limitată la maxim două dar nu consecutive, altfel nu vom avea oameni noi în politică și o vom ține tot într-o campanie electorală ilegală.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Unele mesaje pe care le-ați postat mi-au format părerea că dvs sunteți capabil de gîndire. Și, dacă nu m-am înșelat, e peste poate să nu vă fi gîndit deja la scenariul pe care îl voi expune mai jos. În ciuda a orice zic unii sau alții, luați următoarele drept ipoteză de gîndire.
      Prin urmare, ipoteză:
      Se dă un guvern care are susținerea parlamentară. Acest guvern trebuie să îndeplinească un program de guvernare care, tot prin ipoteză, TREBUIE să mărească pensiile, dar și salariile tocmai acelor categorii care nu sunt contributori neți la buget (asta însemnînd că, deși și ei contribuie cu taxe la buget, sumele din care contribuie sunt plătite tot din buget).
      Mai departe, ipoteza zice că bugetul se dovedește insuficient pentru a plăti cuantumul acestor pensii/salarii iar guvernul, ca să rezolve situația, taie toate investițiile. Și dacă balanța venituri versus cheltuieli se echilibrează, am putea vorbi de un buget zero (adică, așa cum era pe vremea lui Cioloș-”guvernul zero”).
      Dar nu nici măcar așa balanța nu se echilibrează și, prin urmare, guvernului din ipoteza noastră nu-i ajung banii nici măcar tăind investițiile...
      Ce mai poate face acest gurvern? Păi mai poate face împrumuturi. Și să zicem că acest guvern ipoteric le face: atît din surse externe cît și din surse interne (fapt care duce la o altă poveste numită ROBOR, dar să nu complicăm încă și mai mult ipoteza!).. Împrumuturi care nu au termenul de ”lichidare” la sfîrșitul mandatului ci, hăt, peste apx 50 de guverne! Acuma e drept că și guvernele anterioare au făcut astfel de împrumuturi, dar cu măsură!
      Și acum vine cerința problemei:
      E OK ca președintele să asiste pasiv la această stare de lucruri? Să zică că ”eu sunt garantul statului dar nu e problema mea ce se întîmplă în economie”?

      Dacă EU aș fi guvernul din ipoteză (care promite salarii și pensii cu nemiluita pe baza împrumuturilor), e FOARTE probabil că voi cîștiga toate alegerile pînă cînd NIMENI, nici extern, nici intern, nu mă mai împrumută (căci nimeni nu te împrumută la infinit)!. Și atunci ajung în incapacitate de plată.
      Și acum să pp că poporul ăsta nu e cu totul imbecil și prin urmare, la un moment dat, ajungeți DVS să fîți guvernu (sau, și mai probabil, că eu ALEG să cedez, tactic, guvernarea: treaba s-a împuțit prea mult și-mi va fi mult mai ușor, din opoziție, s-o recîștig peste 4 ani - cînd foarte probabil CINEVA a redresat lucrurile cît de cît).
      Ei bine, ce veți face?
      Că n-aveți decît două variante:
      - ori continuați politica mea dementă (care se va sfîrși prin aducerea statului în incapacitate de plată)
      - ori veți aplica o politică de redresare fie prin disponibilizări, fie prin tăieri de salarii, fie prin inflație. Oricare dintre acestea vă va face FOARTE NEPOPULAR! Și asta, pt ce? N-o să ziceți că din cauza mea, a guvernului care în mod absolut iresponsabil a irosit eforturile țării doar pentru a-și asigura perpetuarea la putere??
      Dacă vă întrebați cumva de ce, în aceste condiții, încă mi se pare ”fun” să am eu guvernul, vizionați aceste linkuri:
      https://recorder.ro/negoita-reinventeaza-nepotismul-bonus-de-zeci-de-mii-de-euro-pentru-performanta-de-a-fi-cumnata-primarului/
      https://recorder.ro/video-dumnezeul-achizitiilor/
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      ”Până la descoperirea altui tip de democrație”
      N-ajută la nimic o bășcălie de acest fel (”nu poți ”descoperi” decît ceva ce exista dinainte: pt ceva nou termenul corect este ”a inventa”).
      Și iată că se-ntîmplă că fix eu chiar am inventat un alt tip de democrație (mă gîndesc încă ce nume să-i dau).
      Funcționează așa:
      - ORICE cetățean are dreptul la 1 vot (deci am împlinit cerința DEMOS)
      - cetățenii care au absolvit doar 8 clase, au dreptul la 2 voturi
      - cetățenii cu doar 12 clase: 3 voturi
      - cei cu bacalaureat: 4 voturi
      - cei cu studii superioare (facultate): 5 voturi
      - master: 6 voturi
      - doctorat: 7 voturi
      Firește, coeficienții sunt discutabili. Însă principiul, nu. Principiul e el însuși democratic căci, într-o țară cu învățămînt gratuit, și fără vreo limită de vîrstă, ORICINE poate ajunge să aibă dreptul la numărul maxim de voturi, dacă dorește (și consideră că merită efortul!)
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Democrația aceasta seamănă cumva cu ideea dlui CTP , drept de vot doar pentru cei cu bacalaureat. Cu 2 mici obiecții: 1: ar putea fi perceput ca discriminator 2: imaginați-vă ce vânătoare de Posesori de 5-7 voturi ar fi, în încercarea de a câștiga electorat...căci și unii cu studii sunt coruptibili, pe principiul "să-mi meargă mie bine"...
      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Magistral. Copiați comentariul -primul- și postați-l oriunde și oricând aveți ocazia.

      Oare nu pricep aceștia oare că naționalismul acesta sforăitor -Iohannis nu-i român, etc- din aceeași sursă vine? Că sunt victimele aceleiași dezinformări?

      Patriotismul e bun, sănătos, normal. Naționalismul nu.

      PS: am încercat să postez la fiecare comentariu al dvs replica aferentă dar n-a ieșit.
      • Like 0
  • Are dreptate sa planga omul asta. Iohannis face doua chestii: Una de rahat in mutenia-ai proverbiala cand vine sa dea cu barda ca sa castige un nou mandat (el fiind antipatic de fel) si...cea mai putin nasoala - ca da cu barda in incercarile-i furibunde de a se datasa impreuna cu tara pe care o reprezinta, de camarilele pseudo-socialiste in care demagogi IMENSI incearca sa-ti imbogateasca avutul personal. In ceea ce il priveste pe d-ul Buzatu, cred ca pe undeva are dreptate cu atat mai mult cu cat pare sarac.
    • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      Vad aici doi indivizi care vor sa combata in stilul Antena3 fara argumente reale si pe langa subiect. Pai se vede ca voi nu ati inteles nimic despre democratie si despre legalitate, fara sa mai pomenesc despre moralitate. In dictatura prostilor doar cativa au de castigat si restul au doar de patimit. Daca as fi un nemernic v-as dori sa ajungeti sa va traiti ultimele zile din viata fara bani de spaga, intr-un spital construit, dotat si condus de PSD-ul vostru si ai lui specialisti cu diplome false.



      .
      • Like 3
    • @ Roventa Dumitru
      Imi pare nespus de rau ca am scris atat de prost incat sa fiu confundat tocmai cu ceea ce dispretuiesc atat de mult. Va rog sa ma iertati.
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      check icon
      @Valentin: Ah, ce păcat!
      Chiar eram dornic să cunosc niște ”demagogi IMENSI” care încearcă să-mi îmbogățească mie avutul personal!
      Aham, deci luni trebuie să mă duc iar la serviciu...
      Glumesc, știu foarte bine că nu există ”prînz gratis” (mă rog, cu siguranță nu unul pe care l-aș putea socoti comestibil - la propriu sau la figurat!).
      • Like 2
    • @
      Imi retrag parerile de rau. Va supra evaluasem. Incercati sa scrieti mai putin 'argumentat', eliptic chiar. Si incercati sa beti bauturi alcoolice mai naturale si sa renuntati la spiritul de hartza.. Nu cu de-ALDE dvs se schimba lucrurile in Romania. Suneti mult prea confuz.
      • Like 0
  • La o coadă formată din mulți oameni bătrâni, am auzit discuții generale despre toate aspectele, printre care și chestiunea bugetului... Concluzia este că, bun sau rău, să se aprobe, altfel bătrânii de la coadă rămân fără pensii...Da, poate că așa este, dar dincolo de orice ,se vede clar că ultimii ani au fost o mare decepție pentru România...Furtul instituționalizat, nepăsarea crasă, indolența și mai ales tupeul de borfaș , amestecat cu nesimțirea balcanică, ne-au adus aici..""Partidul"".. care partid?? O mare adunare a hoților ""legit", cu acte în regulă, ajunși în pozițiile actuale, datorită nouă! Da, noi am pus umărul la renașterea din mocirla istoriei post decembristă ,la fiecare vot dat pentru o găleată colorată și trei kg de nimicuri..Da ,tot noi ne plângem și suferim când ne uităm în orice direcție, la cât de jos suntem.Ne lamentăm,dar mai ales ne complacem in această buclă temporală, în care sentimentul de deja Vu este la el acasă. Educația a eșuat cu brio, supraviețuirea este direcția actuală... Dacă niște neica nimeni, sunt cu piciorul peste nația noastră, iar noua incă ne place...așa este și cu bugetul...Curajul, demnitatea..sunt opționale...Marele partid a spus, a hotărât, a votat, a râs de voi, cei mulți și neputincioși... Umilință cât cuprinde..Mai sunteți aici??
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult