Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Apel pentru Antoaneta Sabău

Antoaneta Sabău

Scriam în urmă cu puțină vreme aici despre miracolul Școlii de Limbi Claisice și Orientale „Dan Slușanschi” de la Universitatea din Sibiu. Atunci nu am făcut decât să amintesc numele fondatoarei și organizatoarei acestei școli extraordinare pentru spațiul academic românesc. Antoaneta Sabău are 39 de ani, este o clasicistă de top, cu studii în cele mai importante universități europene și nord-americane, are o activitate de publicare importantă și, spre deosebire de cei mai mulți membri ai comunității științifice, are darul extraordinar al construcției instituționale în scopul ajutorării altora. În răstimpul scurt de când e angajată la Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității din Sibiu a obținut, după un efort concentrat și o viziune excepțională cu bătaie lungă, un grant internațional masiv de un milion de euro pentru ca instituția în care lucrează să deruleze programe aplicate de integrare a comunităților defavorizate din România.

Despre proiectul major al Școlii „Dan Slușanschi” nu am a adăuga decât că, începând de săptămâna trecută și până la jumătatea lunii august, se desfășoară, în sesiuni paralele o multitudine de cursuri de limbi vechi, dintre care noutate absolută pentru cultura română o reprezintă clasa de coptă sahidică ce va avea loc zilnic, vreme de o lună, cu studenți din toată lumea. 

În această atmosferă de efervescență și optimism, vestea că Antoaneta Sabău a suferit un masiv infarct cu stop respirator și o congestie cerebrală teribilă i-a șocat pe toți colegii și cunoscuții ei, printre care mă număr. Antoaneta e internată în prezent la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu, a fost vreme de patruzeci și opt de ore în comă indusă. După suprimarea sedativelor, a dat unele semne de revenire, dar doctorii sunt rezervați în privința evoluției viitoare. În această situație la limita disperării, am găsit cu cale să aduc la cunoștința societății românești cazul Antoanetei Sabău și să fac un apel public la cei care sunt în măsură să o ajute în orice fel. Timpul este foarte prețios pentru noi toți, dar pentru Antoaneta, fetița ei de treisprezece ani și soțul ei foarte devotat, mai scump decât niciodată. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru oricine este recomandabil să ajute cu ce poate dar ... pentru unii dintre noi ar merita ”cu asupra de măsură” ! Dar pentru unele dintre modalitățile posibile /recomandabile, (cei doritori) cum și unde se pot adresa ? Este recomandabil să se furnizeze informații mai directe și mai clare .... Asta dacă dorim cu adevărat ca cei care pot și cunosc să o facă cât mai prompt !
  • Like 0
  • @ Ion Filip
   Q
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult