Sari la continut
alt

Ștefan Colceriucheck icon

Ștefan Colceriu este doctor în filologie clasică (greacă veche și latină). A beneficiat de studii la universitățile din Leuven (2005), Fribourg (2006-2007), Leiden (2009) și Zürich (2011), fiind bursier al Confederației Elvețiene și al Colegiului „Noua Europă”. E cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.


Articole publicate check icon

Eugen Barbu

Închipuiți-vă că o mare revistă culturală din Germania i-ar fi dedicat, la treizeci de ani de la sfârșitul Războiului Mondial, un număr lui Hermann Göring, în care crema criticii de artă ar fi amintit doar în treacăt de cariera politică odioasă a criminalului de război ca să se concentreze apoi pe latura de pasionat colecționar, de meloman și de animator al scenei de operă, de promotor al unui tip aparte de istoriografie a celui căruia îi plăcea să i se spună „der Eiserne” . Foto - Muzeul Național de Istorie a României

Citește mai mult

Raluca Turcan - Eminescu

Cultura română va ieși din marasmul acesta când va prețui mai mult școala decât politica de gașcă (iar mi se va reproșa că vorbesc ca un golan), când în locul antifoanelor ideologice vor vorbi amfiteatrele universitare, când urechismele sumbre și partizanatele pătimașe se vor usca și vor cădea, când norma rațională va domoli uzul, când specialiștii își vor găsi vocea publică. Când n-o să mai auzim recitatori în piețe. Când vom citi cu adevărat.. Foto: Facebook Raluca Turcan

Citește mai mult

Vlad Georgescu

Vlad Georgescu. Câți dintre noi și dintre cei care vin după noi mai știu chipul acestui om, ucis la cincizeci și unu de ani? Pe când pe cel al turnătorului și al ucigașului său moral, Constantin Bălăceanu-Stolnici, mort azi la o sută de ani, îl știe o țară întreagă ca pe un sfânt.

Citește mai mult

Francisca Băltăceanu

Cine are o oarecare disponibilitate pentru contemplarea temeiurilor știe că atașamentul doamnei Băltăceanu față de corectitudinea profesională este o subcategorie a atașamentului ei de-o viață pentru adevăr, în feluritele sale manifestări. Foto - Libertatea.ro

Citește mai mult

Elevi urcând scările

E mai bătrânică decât tine când te decizi s-o iei în sfârșit acasă. Idila voastră nu te-a convins neapărat, dar afli de ici, de colo că e de bonton însoțirea cu una ca ea: puțin cam mofturoasă, pretențioasă, dificilă, dar de familie bună, veche, cu rude ilustre, o cunoaște toată elita lumii, are o coafură așa chic-vintage, cu cosițe și fibule, e mereu îmbrăcată în rochii maxi, poate puțin prea vaporoase pentru vârsta ei. (Foto: Inquam Photos/ George Călin)

Citește mai mult

Elevi de liceu, vedere din spate

În rândul semnatarilor inițiativei se numără nu numai reprezentanți ai cultelor creștine, ci și șeful comunității musulmane. Uimitor, pe lângă caracterul solidar al inițiativei, este și sentimentul urgenței pe care-l transmite scrisoarea. (Foto: Inquam Photos/ George Călin)

Citește mai mult

Trenul regal

Circulă zilele acestea o știre de margine, anume că trenul regal a fost închiriat, nu mi-e clar de cine, probabil de o autoritate a statului român, pentru o călătorie de plăcere de 1 decembrie, intitulată inspirat și neaoș: „Șpriț și lăutari”. Cele optzeci de bilete s-au sorbit dintr-o sorbire. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult