Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Aprodul Purice al Partidului

Stimați Republicani, veți fi uimiți, n-o să vă vină să credeți, îngăduiți-mi să vă comunic o știre trăsnet, șoc, dinamită, bombă, ce mai, nucleara zilei de azi: insul pe care l-ați putut vedea la televizor scremându-se s-o dea afară pe procurorul-șef DNA este încă ministru al Justiției! Al Justiției din minunata noastră țară!

Strălucitor de unsurosul personaj, care răspunde, prin zbierete melodioase, la numele de Tudorel, îmi pare a fi cel mai mare trepăduș politic al istoriei postdecembriste. Trepăduș, adică slugărel, Slugărel Toader. 

Totuși, personajul este în Justiție, face parte din ea. Și atunci, m-am gândit cam ce funcție i s-ar potrivi cu adevărat. Cred că am găsit: Slugărel Toader este un aprod, adică ușier și lacheu al sălii de judecată.

Dar nu unul oarecare: el este Aprodul Purice al PSDragnea. Căci Aprodul Purice a îngenuncheat și s-a lăsat pe coate ca să poată urca pe el și apoi pe cal Ștefan cel Mare, care era cam scund. Pentru că s-a movilit astfel, Vodă i-a dat moșii multe și numele boieresc Movilă.

Aprodul Purice al zilelor noastre s-a pus capră ca să se suie pe el PSDragnea pentru a o încăleca pe numita Justiția. Ca răsplată, este boierit ministru.

Sluga politică română are însă o trăsătură de caracter deosebită: pe cât de obsecvioasă e față de stăpânul de Partid, pe atât de arogantă e cu cei ce nu slugăresc la stăpân. Ținând cu tot dinadinsul să fie și procuror, și judecător în același timp, Aprodul Purice nu s-a abținut de la vot în CSM, cum ar fi făcut orice om de bun-simț, a votat împotrivă cu mesajul clar: voturile voastre șase nu fac doi bani pe lângă votul Excelenței Mele.

Îți recomandăm

Mai mult, într-o visare grandomaniacă cu ochii deschiși, marele om a zis: Indiferent ce va vota CSM, indiferent ce va face președintele Iohannis, indiferent ce va hotărî Curtea Constituțională, adevărul îl va stabili poporul.

Carevasăzică, acest ins care trece drept o somitate în Justiție a călcat în picioare fără să clipească întregul mecanism al Justiției democratice: dacă prima instanță nu hotărăște cum vreau eu, dacă Curtea de Apel se încăpățânează și ea, dacă Înalta Curte perseverează în greșeală, atunci poporul va face dreptate.

Știți cum se numea metoda asta la naziști? Sondergericht, tribunalul special al poporului, paralel cu Justiția, care te trimitea în lagăr sau în groapă în timp record. În stalinism, ea purta numele de Troika: trei ofițeri NKVD judecau, condamnau și împușcau câte o duzină de oameni pe zi în numele poporului.

Orice formă de dictatură începe cu îngenuncherea Justiției. Și cel care a ajutat Partidul să facă asta a fost întotdeauna un jurist profesor doctor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimate domn CTP cand ii vad pe acesti nenorociti incepe sa ma cuprinda o panica si nu stiu ce sa fac, cum pot sa ma lupt cu ei (eu un vot din multe milioane)
  Doresc sa va felicit pentru suflul de obiectivitate pe care mi-l insuflati cand criticati si pe ceilalti, desi in subiectivismul meu ma deranjeaza asta cateodata.
  Va urez sanatate si cat mai multe aparitii la digi24
  • Like 0
 • Esența mesajului lui Franz Timmermans după ce a frecat ridichiile fruntașilor alianței PSD-ALDE.
  "Păstrați-vă direcția de alergare pe drumul pe care ați pornit în lupta împotriva corupției. Dar, pentru Dumnezeu, vă rog, nu o luați înapoi, în direcție inversă ! ".
  De la perioada când băteam la ușa NATO n-am mai avut un astfel de mesaj din partea unui oficial străin. Atunci n-il repeta Bill Clinton: "keep the way, keep the way!"
  • Like 0
 • Periculos om,dracnea asta...
  • Like 1
 • Cred ca ctp-ul a fumat iar iarba. Eu sint de acord ca Dragnea si multi alti psd-isti trebuiesc verificati la avere si la hotii, dar asta nu inseamna ca dna-ul are liber sa faca politie politica. Si nici ca Orban, impreuna cu alti multi pnl-isti, sint simboluri ale cinstei si corectitudinii.
  Apropos, stie cineva daca se da prin oras tot cu vechea Dacie 1300?
  • Like 0
  • @ Dan T. Coman
   Danut, iar ai incurcat textele pentru comentarii. Nu era pentru articolul asta. Try again.
   • Like 2
  • @ DeLaMunte
   O cloacā jalnicā de manipulatori si pupîncuristi, asta ati ajuns.
   Adio mā!
   • Like 0
 • TuTo este o rusine atat a Justitiei cât si a invatamantului românesc... Acest individ, dacă își va da demisia din functia de ministru se va întoarce la catedra învățământului superior unde îi va învăța pe viitorii juriști că legile sunt pentru cei cu majoritatea în spate...
  • Like 1
 • nimic nou sub soare,acest sinistru este un demn urmas al celor care au "facut"colectivizarea,au pus umarul ca regimul comunist sa reziste, a crezut cineva ca dupa 89 au disparut? sint necesari si sint acolo,problema care ar trebui sa ne preocupe e cum naiba scapam de ei,
  • Like 1
 • „hic Rhodus, hic salta”
  Expresie provenindă dintr-o fabulă a lui Esop, în care un atlet se laudă că odată, demult, a realizat o săritură extraordinară într-o competiție în insula Rhodos. Cineva îi sugerează să nu se mai agațe de lucruri petrecute în trecut, ci pur și simplu să repete, aici și acum, actul de care se mândrește atât de mult: aici este Rhodos, sări acum!
  • Like 0
 • Ma gandeam cum sa formulez acest enunt ca sa sune mai delicat dar am sa spun direct si fara menajamente, acesta fiind si ultimul meu comment de altfel : Domnul CTP aici nu este vorba de nici o lupta de partide ci mai mult de cuceriri in domeniul amoros, fie ca este vorba de influente feminine occidentale sau locale. Stim cu totii ca idealul feminin prezent in esenta romancelor din Romania si de peste granita este CONCITA WURST, mai pe scurt femeia cu barba deci la nivel multiplicabil tocmai v-am hasurat o armata ! intrebare : Dv d-le CTP aveti la purtator barba ? La multi ani de 1 Martie femeii fara barba !
  Explicatie : cel intereseaza pe romanul majoritar (ceea ce v-am scris) vs efortul pe care il fac niste oameni destepti pentru a solutiona niste probleme....mai pe scurt, unii isi freaca mintile cu treburi de interes national iar altii stau pe la nunti si botezuri jucandu-se de-a politica !
  • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   Non-sens.
   • Like 0
  • @ Marcel Pirosca
   Stricto-senso.
   • Like 0
 • Leo70 check icon
  Subscriu 100% la ce a scris CTP. Chiar am crezut ca Tudorel Toader este singurul profesionist din guvernele Dragnea. Dar s-a dovedit ca este un simplu politruc, obedient, din aceeasi clasa cu Viorica Vasilica si CarmenD.
  • Like 2
 • karla check icon
  Daca nu ar fi fost DNA-ul si Kovesi Romania ar fi fost demult marginalizata si cu articolul 7 activat. Tot ceea ce se intampla acum face parte din razboiul asimetric purtat de catre cealalta tabara. DNA reprezinta "leaganul "civilizatiei in Romania post comunista, reprezinta originile statutului de drept in Romania. Pentru noi este o institutie vitala, iar daca dorim sa ajungem la linia de "finish", dupa cum spunea Timmermans azi, nu trebuie sa ne atingem de DNA si mai ales de seful acestei institutii. DNA este singurul lucru normal si bun care a aparut in administratia noastra dupa 89. DNA trebuie sa ramana o institutie 100% independenta. Un fel de FBI de care sa nu se atinga nici un corupt fie el social democrat, ungur sau liberal.
  • Like 6


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult