Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Aprodul Purice al Partidului

Stimați Republicani, veți fi uimiți, n-o să vă vină să credeți, îngăduiți-mi să vă comunic o știre trăsnet, șoc, dinamită, bombă, ce mai, nucleara zilei de azi: insul pe care l-ați putut vedea la televizor scremându-se s-o dea afară pe procurorul-șef DNA este încă ministru al Justiției! Al Justiției din minunata noastră țară!

Strălucitor de unsurosul personaj, care răspunde, prin zbierete melodioase, la numele de Tudorel, îmi pare a fi cel mai mare trepăduș politic al istoriei postdecembriste. Trepăduș, adică slugărel, Slugărel Toader. 

Totuși, personajul este în Justiție, face parte din ea. Și atunci, m-am gândit cam ce funcție i s-ar potrivi cu adevărat. Cred că am găsit: Slugărel Toader este un aprod, adică ușier și lacheu al sălii de judecată.

Dar nu unul oarecare: el este Aprodul Purice al PSDragnea. Căci Aprodul Purice a îngenuncheat și s-a lăsat pe coate ca să poată urca pe el și apoi pe cal Ștefan cel Mare, care era cam scund. Pentru că s-a movilit astfel, Vodă i-a dat moșii multe și numele boieresc Movilă.

Aprodul Purice al zilelor noastre s-a pus capră ca să se suie pe el PSDragnea pentru a o încăleca pe numita Justiția. Ca răsplată, este boierit ministru.

Sluga politică română are însă o trăsătură de caracter deosebită: pe cât de obsecvioasă e față de stăpânul de Partid, pe atât de arogantă e cu cei ce nu slugăresc la stăpân. Ținând cu tot dinadinsul să fie și procuror, și judecător în același timp, Aprodul Purice nu s-a abținut de la vot în CSM, cum ar fi făcut orice om de bun-simț, a votat împotrivă cu mesajul clar: voturile voastre șase nu fac doi bani pe lângă votul Excelenței Mele.

Îți recomandăm

Mai mult, într-o visare grandomaniacă cu ochii deschiși, marele om a zis: Indiferent ce va vota CSM, indiferent ce va face președintele Iohannis, indiferent ce va hotărî Curtea Constituțională, adevărul îl va stabili poporul.

Carevasăzică, acest ins care trece drept o somitate în Justiție a călcat în picioare fără să clipească întregul mecanism al Justiției democratice: dacă prima instanță nu hotărăște cum vreau eu, dacă Curtea de Apel se încăpățânează și ea, dacă Înalta Curte perseverează în greșeală, atunci poporul va face dreptate.

Știți cum se numea metoda asta la naziști? Sondergericht, tribunalul special al poporului, paralel cu Justiția, care te trimitea în lagăr sau în groapă în timp record. În stalinism, ea purta numele de Troika: trei ofițeri NKVD judecau, condamnau și împușcau câte o duzină de oameni pe zi în numele poporului.

Orice formă de dictatură începe cu îngenuncherea Justiției. Și cel care a ajutat Partidul să facă asta a fost întotdeauna un jurist profesor doctor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult