Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A doua mare rușine a Justiției Române

Așa-zisul Raport al lui T. Toader, de fapt, o demascare, ca la ședințele PCR, poate fi făcut țăndări cu argumente de tehnică, legislație, deontologie și bun-simț de către orice jurist cu conștiință profesională. Ceea ce s-a și întâmplat.

Dar cred că este nevoie să facem abstracție de dna Kovesi și de dl Toader și să ne gândim la un simplu cetățean, aflat într-o oarecare funcție, într-o oarecare instituție a acestui stat. Ce vede cetățeanul în procesul TV Toader contra Kovesi, încheiat cu condamnarea celei din urmă?

Mai întâi, că procurorul și judecătorul sunt una și aceeași persoană. (Și ce persoană! Întrucât i-au murit lăudătorii, T. Toader s-a elogiat singur ca decan, prodecan și rector, vrând să ne spună că la atâtea titluri n-are cum să nu aibă și dreptate. Este un fault logic cunoscut, de tip argumentum ad hominem. Vă închipuiți cum ar arăta o ședință obișnuită de judecată, într-un tribunal al patriei, în care judecătorul sau procurorul ar începe prin a-și prezenta CV-ul?). Orice mare șef, în decizia de a concedia un angajat, trebuie să ia în considerare parametrii de performanță specifici activității respectivului, poziția șefului direct, referate și avize ale serviciului Juridic, Financiar, comisiei de Etică, semnale din partea beneficiarilor externi ai instituției etc. Angajatul are dreptul să se apere pentru a-și păstra locul de muncă. Dacă demiterea lui nu este fundamentată astfel, o poate contesta în instanță. 

T. Toader nu a respectat nimic din cele sus menționate. A ignorat cifrele de activitate ale DNA sub conducerea lui Kovesi, de la începutul mandatului ei; poziția Procurorului General, Augustin Lazăr, clar împotriva revocării șefei DNA. Concluziile CSM, pe baza anchetei desfășurate de Inspecția Judiciară, care, punând în balanță bunele și relele, nu recomandă schimbarea conducerii DNA.

Rapoartele Comisiei Europene, fără excepție, laudă în mod deosebit activitatea DNA din ultimii ani. L.C. Kovesi este, în acest moment, cel mai apreciat, premiat, medaliat demnitar român în spațiul euroatlantic.

Peste toate acestea, T. Toader a trântit curul gras al unei minciuni înmărmuritoare: Kovesi defăimează România!

În fine, T. Toader n-a catadicsit măcar s-o convoace la el, în birou, pe Kovesi, pentru a-i comunica acuzațiile și a-i da posibilitatea să-și prezinte apărările. Demascarea trădătoarei de țară Kovesi trebuia să aibă unanimitate, T. Toader acuză, T. Toader dă sentința, T. Toader rânjește satisfăcut, așa că jurnaliștilor li s-au refuzat întrebările, fiind aduși ca decor la zisa "conferință de presă".

Dna Kovesi, ca simplu cetățean, îl poate da în judecată pe ministrul Justiției pur și simplu pentru nesocotirea legislației muncii. Și, dacă PSD nu ajunge între timp să stăpânească totul în România, câștigă.

Însă dezastrul provocat civilizației morale a României de T. Toader mai poate fi reparat?

Nu întotdeauna Justiția se confundă cu Dreptatea. Dar, chiar și atunci când greșește, iar vinovații trebuie găsiți și pedepsiți, Justiția este obligatoriu să fie respectată. De data aceasta însă, T. Toader a comis o nedreptate colosală, strigătoare la cer, căci la pământ te lasă mut.

Este o a doua mare rușine istorică pentru Justiția Română din decembrie `89 încoace, după judecarea Ceaușeștilor. Ar fi fost mai drept ca Nicolae și Elena să fie împușcați sec într-o curte dosnică, decât să li se însăileze un proces turbo, cu sentința la plic și fără drept de apel, în care apărătorul zbiera la ei mai tare decât acuzarea.

Ar fi fost mai puțin nociv pentru ideea de Dreptate în Justiție dacă T. Toader spunea doar atât: "Analizând situația și făcând uz de prerogativa pe care mi-o dă legea, anunț declanșarea procesului de revocare a procurorului-șef DNA. O seară bună".

Cum să mai crezi, când așa o execută însuși ministrul Justiției pe însăși șefa aplicării Legii, că tu, simplu cetățean, vei fi judecat drept?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult