Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

A doua mare rușine a Justiției Române

Așa-zisul Raport al lui T. Toader, de fapt, o demascare, ca la ședințele PCR, poate fi făcut țăndări cu argumente de tehnică, legislație, deontologie și bun-simț de către orice jurist cu conștiință profesională. Ceea ce s-a și întâmplat.

Dar cred că este nevoie să facem abstracție de dna Kovesi și de dl Toader și să ne gândim la un simplu cetățean, aflat într-o oarecare funcție, într-o oarecare instituție a acestui stat. Ce vede cetățeanul în procesul TV Toader contra Kovesi, încheiat cu condamnarea celei din urmă?

Mai întâi, că procurorul și judecătorul sunt una și aceeași persoană. (Și ce persoană! Întrucât i-au murit lăudătorii, T. Toader s-a elogiat singur ca decan, prodecan și rector, vrând să ne spună că la atâtea titluri n-are cum să nu aibă și dreptate. Este un fault logic cunoscut, de tip argumentum ad hominem. Vă închipuiți cum ar arăta o ședință obișnuită de judecată, într-un tribunal al patriei, în care judecătorul sau procurorul ar începe prin a-și prezenta CV-ul?). Orice mare șef, în decizia de a concedia un angajat, trebuie să ia în considerare parametrii de performanță specifici activității respectivului, poziția șefului direct, referate și avize ale serviciului Juridic, Financiar, comisiei de Etică, semnale din partea beneficiarilor externi ai instituției etc. Angajatul are dreptul să se apere pentru a-și păstra locul de muncă. Dacă demiterea lui nu este fundamentată astfel, o poate contesta în instanță. 

T. Toader nu a respectat nimic din cele sus menționate. A ignorat cifrele de activitate ale DNA sub conducerea lui Kovesi, de la începutul mandatului ei; poziția Procurorului General, Augustin Lazăr, clar împotriva revocării șefei DNA. Concluziile CSM, pe baza anchetei desfășurate de Inspecția Judiciară, care, punând în balanță bunele și relele, nu recomandă schimbarea conducerii DNA.

Rapoartele Comisiei Europene, fără excepție, laudă în mod deosebit activitatea DNA din ultimii ani. L.C. Kovesi este, în acest moment, cel mai apreciat, premiat, medaliat demnitar român în spațiul euroatlantic.

Peste toate acestea, T. Toader a trântit curul gras al unei minciuni înmărmuritoare: Kovesi defăimează România!

În fine, T. Toader n-a catadicsit măcar s-o convoace la el, în birou, pe Kovesi, pentru a-i comunica acuzațiile și a-i da posibilitatea să-și prezinte apărările. Demascarea trădătoarei de țară Kovesi trebuia să aibă unanimitate, T. Toader acuză, T. Toader dă sentința, T. Toader rânjește satisfăcut, așa că jurnaliștilor li s-au refuzat întrebările, fiind aduși ca decor la zisa "conferință de presă".

Dna Kovesi, ca simplu cetățean, îl poate da în judecată pe ministrul Justiției pur și simplu pentru nesocotirea legislației muncii. Și, dacă PSD nu ajunge între timp să stăpânească totul în România, câștigă.

Însă dezastrul provocat civilizației morale a României de T. Toader mai poate fi reparat?

Nu întotdeauna Justiția se confundă cu Dreptatea. Dar, chiar și atunci când greșește, iar vinovații trebuie găsiți și pedepsiți, Justiția este obligatoriu să fie respectată. De data aceasta însă, T. Toader a comis o nedreptate colosală, strigătoare la cer, căci la pământ te lasă mut.

Este o a doua mare rușine istorică pentru Justiția Română din decembrie `89 încoace, după judecarea Ceaușeștilor. Ar fi fost mai drept ca Nicolae și Elena să fie împușcați sec într-o curte dosnică, decât să li se însăileze un proces turbo, cu sentința la plic și fără drept de apel, în care apărătorul zbiera la ei mai tare decât acuzarea.

Ar fi fost mai puțin nociv pentru ideea de Dreptate în Justiție dacă T. Toader spunea doar atât: "Analizând situația și făcând uz de prerogativa pe care mi-o dă legea, anunț declanșarea procesului de revocare a procurorului-șef DNA. O seară bună".

Cum să mai crezi, când așa o execută însuși ministrul Justiției pe însăși șefa aplicării Legii, că tu, simplu cetățean, vei fi judecat drept?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana check icon
  Buna seara,
  voi incerca sa va trimit un material extrem de documentat trimis la mai multe institutii, dar singurele raspunsuri pe care le primesc sunt de doua feluri:
  1. CSM - nu putem interveni in actul de justitie, ceea ce este fals pentru ca eu am cerut altceva;

  2. politia - am trimis petitia dvs. la IGP Bucuresti
  3. parchetul general - TACERE
  Voi veni cu intregul material pentru realmente incerc sa opresc coruptia din primaria S3, dar este deceptionant de greu!
  • Like 2
  • @ Roxana
   Wow! Asta da acțiune, fapte adevărate!
   • Like 0
 • Roxana check icon
  Este un articol interesant, documentat si corect din toate punctele de vedere. Personal nu cred ca se pune problema apararii dnei Koevesi, pentru ca eu personal nu cred in persoane, ci incerc sa cred in institutii. Din pacate este din ce in ce mai greu. T. Toader - pe scurt TT - nu merita ca persoana sa consumam timp pentru el. I-a cerut Dragnea sa nu se faca de rusine, dar el a inteles invers, deci s-a facut de rusine. Un personaj care isi motiveaza actiunile prin asa-zile diplome obtinute probabil la duzina pe puncte, nu poate fi considerat decat un personaj sinistru, fara caracter, cu coloana vertebrala de gelatina, pentru care nu merita sa pierzi vremea cu el. Aceasta categorie s-a ridicat ca drojdia la suprafata si a invadat toate institutiile din Romania. S-au inmultit mai mult decat ciupercile dupa ploaie. Din pacate acet TT detine o functie foarte importanta intr-un minister care ar trebui sa fie foarte important, dar nu mai este. Cu un asa leader nu poti decat sa te faci de rusine. Ca mai greseste si DNA, ca mai pierd prea mult timp cu instrumentarea unui dosar, este extrem de regretabil, dar poate fi corectat. Ei ar putea, daca ar vrea, sa cerceteze tot ce s-a intamplat in aceasta biata tara din 1990 pana in prezent, incadrand faptele lor nu la coruptie simpla sau institutionalizata, ci la subminarea economiei nationale si a intereselor nationale! Asta au facut toti din 1990 in prezent. Aceasta fapta este neprescriptibila! Asa ca din punctul meu de vedere, asta ar trebui sa faca DNA. Probabil insa ca nu are cine s-o faca, iar eu nu voi mai reusi sa vad ca sunt real pedepsiti toti cei care ne-au dat dreptul a fi mintiti, insultati si jigniti de asa-zisii alesi ai natiei! Pacat, mare pacat ca dupa 28 de ani sa ajungem la concluzia ca nu mai exista nici o institutie fara coruptie! Ar trebui sa se nasca si la noi un Eliot Ness pentru ca ar avea ce face, dar este foarte greu de crezut ca ar fi posibil asa ceva!
  • Like 2
  • @ Roxana
   Imi place foarte mult comentariul. Asta este si senzatia mea-TT un vierme stalinist slugarnic-o fosila ramasa din vremurile trecute care parca nu intelege modul de functionare a justitiei intr-un stat capitalist (pardon - care se pretinde asa)
   • Like 0
 • "Si daca Tudorel Toader n a ajuns sa stapaneasca toata Romania,d na Kovesi castiga."deci daca nu castiga ,sigur Tudorel Toader stapaneste toata Romania concluzie...d.na Kovesi are dreptate,a hotarat CT
  Eu daca as fi judecator in.acest moment in Romania m as simti jignita
  Cat despre DNA-ce s a intamplat cu dosarul Microsoft?Undes s vinovatii,unde i prejudiciu?
  Toti mint si numai d na Kovesi spune adevarul.
  • Like 1
  • @ Mioara Mioara
   alin7777 check icon
   Felicitari pentru rationamentul impecabil de partid. Unde ma pot inscrie si eu in PSD? Am auzit ca numai la Moscova se mai poate :)
   • Like 3
  • @ Mioara Mioara
   Doamna Mioara , in loc sa facem spume si clabuci , hai sa cautam impreuna vinovatii si cum e cu prejudiciul de la Microsoft . Cred ca am putea incepe cu procurorul care a instrumentat cazul, doamna Iorga. O putem gasi ori la A3 ori la RTV aproape seara de seara, Puteti sa dati telefon si s-o intrebati in direct. Daca nu raspund ei , vedeti poate ii gasiti pe unii din cei 9 ministri acuzati : Andronescu , Nica , MIhailescu ...etc
   Ca tot suntem la capitolul recuperare , cititi un editorial a lui Tolontan de acum citeva zile , care explica rolul Ministerului Justitiei in procesul de recuperare a prejudiciilor , ca tot vorbim de management competent.
   Iar din "putinul" ala care a fost revendicat de DNA si judecatori niste sute bune de milioane de euro, minunata coalitie la guvernare a recuperat 10% ...
   Asa ca daca va ingrijoreaza recuperarea banilor furati , ANAF si Ministerul Justitiei va pot da lamuriri.
   Nu ne mai intrebati pe noi astia care nu pricepem nimic !
   • Like 4
 • Faultul logic era de tip argumentum ad verecundiam.
  În rest, subscriu.
  • Like 3
  • @ Andrei Muresan
   Domnule Muresan, argumentum ad verecundiam, adica argumentul modestiei, cand este utilizat ca argument al autoritatii este un tip de argumentum ad hominem, adica ce zisei in text. Va multumesc pentru lectura participativa. Cu stima, ctp
   • Like 0
 • Ce se întâmplă astăzi, mi se pare a fi decupat (nu decapat) din filmele italiene ale anilor '70-'80, cu politicienii şi judecătorii corupţi de o parte, poliţiştii împreună cu procurorii de cealaltă parte ("Poliţia acuză, Justiţia achită" era titul unui film). Confruntarea dintre cele două tabere se termina cu achitarea mafiotului sau cu un asasinat. Victima era, întotdeauna, din cea de a doua tabără.

  Tare mi-e teamă că asistăm la începutul sfârşitului. Nu suntem departe de "realitatea" filmelor italiene. Acum încă se lucrează "soft", cu măsluiri; va veni vremea când vor acţiona "hard", recurgând la eliminarea fizică a oponenţilor. Mi-aş dori să nu se ajungă acolo, dar... drumul în direcţia aia se îndreaptă. Au prins tupeu. Nici în dictatura lui Năstase n-au avut un tupeu atât de mare.
  • Like 4
 • Foarte corectă concluzie!
  • Like 0
 • Tudorel nu a demascat pe nimeni in afara de el insusi
  • Like 5
 • check icon
  Oameni buni, ce zice dl. CTP este de bun simț și de un dureros realism. Personal, nu credeam că mai putem asista la ”ședințe de demascare a dușmanului de clasă” în anul de grație 2018. M-am înșelat și îmi fac mea culpa pentru lipsa de realism. Dar nu pot să accept ”condamnarea” fără judecată și mai ales fără dreptul la apărare (dreptul la un proces echitabil). Nu pot accepta ante pronunțarea care este motiv de recuzare pentru orice judecător.(Apropos, dl. Toader nu este și probabil nu a fost niciodată judecător. Eventual, un procuror comunist frustrat.)
  Întrebarea firească, de loc leninistă, vine de la sine, ce-i de făcut.
  1. Instituțiile abilitate constituțional și legal să administreze bunul mers al Justiției, să acționeze ferm, legal și cu maximă celeritate pentru a respinge ca nefondate ultimele demersuri ale dlui. Toader (poate își amintește și domnia sa despre rolul covârșitor al procedurilor) și clarificarea definitivă a oricăror responsabilități în materia supusă discuției.
  2. Dacă mascarada continuă și ne proiectează către un orizont anti democratic și anti european, ar trebui ca noi toți, cetățenii responsabili ai României, să aplicăm normele din manualul de instrucție al infanteriei marine a SUA. Primul pas, așezarea pe plutoane și companii a detașamentului. Urmează comanda de înainte marș după care militarii se îndreaptă în formație, spre obiectiv. Urmează apoi, desfășurarea pe un front egal cu dimensiunea obiectivului și trecerea la alergare ușoară, în rânduri strânse, cu armele la piept. La o distanță de sub 100 de metri, cu armele în cumpănire, formația accelerează la fuga marș. Ce urmează este devastator, așa cum a arătat istoria recentă.
  Transpuneți toate acestea în registru civic și vom avea poate, o soluție. Doamne ajută!
  • Like 4
 • Eu nu stiu omul asta ce sentinte a dat la cv dansului daca are 20 de puncte minimale fara actiune si raspuns ??????
  • Like 0
 • check icon
  Dacă acest personaj lugubru are atâtea titluri universitare, mă întreb cu ce îl are la mână șleahta de hoți a psd-ului de poate să se coboare la asemenea nivel încât să-și bată joc de propria profesie și imagine în ultimul hal? Să fie doar mânjirea cu bani la mijloc în condițiile în care nu era un pauper?
  • Like 1
  • @
   Dar daca aceste titluri nu sunt pe bune cum se spune acum?Probabil ca pe viitor va candida pe listele ALDE pentru a fi deputat sau senator si nu se va mai intoarce la catedra penmtru ca s-a facut de ras.
   • Like 1
  • @ Rodica Isop
   De ce n-ar fi pe bune titlurile? Doar i-au fost date de un sistem aidoma lui,
   • Like 0
  • @
   dalex check icon
   Posibil sa-l aiba la mana chiar cu metoda de obtinere a titlurilor.
   E doar o concluzie logica vazand prezentarea si exprimarea ilustrului jurist.
   • Like 1
  • @ Rodica Isop
   alin7777 check icon
   Eu sa fiu studentul lui , as arunca cu cocoloase din materialul de curs dupa el :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult