Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un veac de nesimțire

Astfel, școala română, în loc de a fi un mijloc de educațiune și cultură a poporului și a claselor dirigente, devine un canal de scurgere al poftelor de întâietate între cetățeni, de ieftină parvenire, de scutire de îndatoriri, de sporire de drepturi și privilegii. Și din ce în ce, din gradul cel mai de jos până la cel mai de sus, școalele sunt niște fabrici de funcționari, de salariați publici și de advocați – o pletoră de semidocți, fără caracter, fără omenie, cărora le trebuiesc numaidecât onoruri cât de multe fără niciun merit și câștig cât de mare fără multă osteneală.

Aceste fabrici alimentează oligarhia ce stăpânește exclusiv țara românească. An cu an, apar proaspeți pe arena publică, în poze teatrale, reformatorii și patrioții, placizii făuritori de sistem nouă, instigatorii exaltați, șoviniști, naționaliști, iredentiști, antisemiți, xenofagi, călărind pe întrecute fiecare pe calul său de bătaie, spre uimirea naivei trândave plebe, servanta oligarhiei. Familiile sărmane din plebea orășenească, lipsite de orice mijloace de producție, trăind din mică precupeție, or din slujbe sau slujbușoare, or din cârciumăritul de mahala, or din meserii mai puțin ușor de mărturisit – toate aspiră, grație școalelor naționale, să-și vadă copiii cât mai degrabă, în cel mai rău caz funcționari, în cel mai bun, măcar deputați, dacă nu chiar miniștri...

Așa se recrutează oligarhia care stăpânește țara românească. Nu este o oligarhie măcar statornică, de tradiție istorică, de bravură, de obligațiuni morale, de nobilitate, or de merite; este o oligarhie mutabilă, accesibilă oricui prin nemereală. Îndrăzneală multă, lipsă de orice scrupuluri, renunțare la demnitate personală, la onoarea familiei, infamie chiar, dacă trebuie, și puțintel noroc – cariera strălucită e gata.

Astfel dar, dintr-un fiu de țârcovnic iese un bărbat de stat care umple lumea cu personalitatea sa marcantă; dintr-un fiu de familie istorică iese un escroc, care moare victima viciului, când a scăpat de pușcărie, grație intervenției rudelor influente; dintr-un copil de cârciumăraș, un advocat ilustru, care, în câțiva ani, din sărac lipit, ajunge milionar; dintr-un fiu al unui ministru remarcabil, un mititel agitator, trepăduș electoral, la solda unui ambițios politic deja ajuns în culme, fost odinioară fecior în casă la răposatul ministru.

Și oligarhia asta, semicultă sau, în cel mai bun caz, fals-cultă, pe cât de incapabilă de producție utilă ori de gândire, pe atât de lacomă la câștiguri și onoruri, își arogă puterea întreagă a statului cu o crudă și revoltătoare neobrăzare. Oligarhia legiferează, administrează, calcă astăzi legile pe cari le-a făcut ieri, preface mâine legile făcute azi, ca poimâine să le calce și pe acelea...

Firește, se găsesc și oameni de inimă, de caracter și de ispravă; ei văd și deplâng, ca și noi, răul patriei; dar, pierduți în mulțimea celor răi, n-au puterea să răstoarne blestemata sistemă în care sunt ținuți captivi.

Și lumea uimită asistă la prăpăstiosul faliment al oligarhiei de strânsură din România, la catastrofa care era inevitabilă.

I.L. Caragiale, martie 1907.

Ianuarie 2018

Reporter, întrebare pentru ministrul Energiei, după ce domnia sa s-a dovedit incapabil să răspundă la vreuna dintre întrebările legate de domeniul zisei Energii: „Domnule ministru, poate sunt nesimțit, nu vă supărați, pot să vă întreb ce este curentul electric?”.

Anton Anton, fost și actual ministru, în guvernul Dăncilă, inginer, doctor, profesor universitar, conducător de doctorate: „Ești nesimțit!”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aoleu, am inceput sa citesc si eram cat pe ce sa va spus ca, scrieti precum I.L Caragiale
  • Like 4
 • Caragiale, Eminescu... din ce in ce mai rar in manualele scolare.
  • Like 0
 • Ma sperie cat de actuali sunt Eminescu, Caragiale si toti autorii de pamflete si satira. Este evident ca avem o mare problema in alegerea conducatorilor, ca am lasat leprele fara educatie sa ne decida soarta si ca n-am invatat nimic de-a lungul timpului. Am avut si personalitati remarcabile, dupa 70 de ani de nulitati ar fi cazul sa apara o mana de conducatori demni sa ramana in istorie. Inca mai sper sa se manance astia intre ei si sa faca loc altora.
  • Like 2
 • La noi totul se repeta, o ciclicitate abrutizanta.
  • Like 1
 • Eternul Caragiale! Emblematic pentru această nație. Nu e nimic de comentat. Doar de plâns..
  • Like 3
 • Prea multa filozofie! Situatia este cat se poate de simpla: prea multa prostie , combinata cu prea multa saracie, da nastere la situatia de fata! Ca sa se schimbe ceva trebuie sa se umble ori la prostie , ori la saracie... Eu nu vad cum sa se-ntample nici una nici cealalta! Asa ca, obisnuiti-va cu situatiunea mon cher!
  • Like 5
  • @ Danescu Cristina
   Gabriei check icon
   Rezon!
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   ...Da de unde atata filozofie,?Filozofia este rezultatul gandirii unor oameni destepti care provin-DE REGULA- din tari mai bogate-care pot sa-i sustina in a-si promova ideile1Desi filozofii sunt ca si artistii [pictori,,scriitori- de regula ;,,filosofiile,operele '' lor sunt de neaplicat sau neintelese in timpul vietii! Trebuie angajare si corectitudine pe toate planurile si sa nu ne lasam condusi din ,,afara''pt ca -s-a demonstrat- avem si noi valori!Din pacate scoala romaneasca produce inteligenta pt. export,pt ca egzista o puternica inadecvare intre scoala si realitatea de pe teren,unde nu se gasesc nici mijloace de a se pune in practica cunostiintele din scoala,nici preocupari mai concrete ale,, alesilor'' de a face ca lucrurile sa ,,mearga''! Se pare ca intotdeauna ,mirajul strainatatii desi ...ramane tot un miraj este pt o scurta perioada de timp,mai atractiv.Dupa nu stiu, in cativa ani inteligentile romanesti s-ar intoarce cu draga inima in patria lor [fiind pe alocuri ,,satui'' de munca,, la stapan''pe care o presteaza in afara], la munca in patria si pt patria lor,unde li se odihnesc in somnul cel de veci bunii si strabunii ] Aici unde sunt pretuiti si respectati .Dar cum se spune,,banul este ochiul dracului '' iar pana la urma poti ramane un apatrid plin de bani, care devin ,,calpi ''atata vreme cat nu-i poti folosi in locul unde te-ai nascut si te-ai format ca om ,si langa cei dragi sau langa ,amintirea egsistentei lor! Cred ca ,, a ne multumi cu situatia'' nu este o idee constructiva ,ba chiar nici de luat in serios ideea de renuntare ! MA INTREB ,[FIIND IN ANUL CENTENARULUI INTREGIRII [ [DESI NU IN TOTALITATE] A NEAMULUI SI TERITORIULUI ROMANESCnu se cuvine a ne obisnuim defel cu situatia! Oare asa au gandit si ardelenii ,banatenii bucovineni,transilvanenii la mult asteptata si cu sangele neamului IMPLINITA UNIRE cu vechiul REGAT ?Sa ne multumim cu situatia,spuneti? Pardon,madame!
   • Like 0
 • satanae check icon
  Intimplarea face ca sa fi recitit recent tocmai textul lui Caragiale, din care este extras si citatul de mai sus. Pentru doritori - http://www.cimec.ro/Carte/1907/1907.htm
  • Like 1
 • „Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.” — George Orwell despre politică
  • Like 6
  • @ Eduard George Dima
   Despre coruptie si ,,practicantii'' ei,s-a mai auzit in istoria veche ,dar si in cea mai recenta .Coruptia, corupatori si corupti egzista de la facerea lumii;ganditi-va la sarpele care a ,,imbiat-o pe mama noastra Eva,sa ia fructul din pomul interzis al al cunoasterii binelui si a raului ,iar ea l-a ,,corupt ''pe Adam sa manance din el;se pare ca ar fi o,,calitate'' de natura primara! Ce este rau [nu cumva sa credeti ca sunt de acord cu flagelul acesta al Coruptiei!?] este faptul ca in lume si mai cu seama in lumea civilizata unde libertatea de exprimare nu este suprimata] este ca nu se face nimic,cu exceptia DOSARELOR pe ,,bune'' sau inventate,pt schimbarea sistemului de votareAtata timp cat la exprimarea dreptului constitutional de votare,ti se ,,pun'' in fata niste liste de candidati propusi ,de catre fiecare partid[formatiune politica,etc., ]tu ,ca si votant nu poti decat sa votezi ceea ce ti se indica,nu ai nici o ,,contributie'' la stabilirea listelor[buletinelor de vot]!Fireste,ca nu toti cei propusi si in cele din urma votati nu sunt corupti, corupatori,hoti ,etc.,dar dupa cum se vehiculeaza in MASSMEDIA pot deveni usor corupti corupatori etc.!?Atata vreme cat cheltuielile de campanie depasesc-in unele cazuri!] cu mult bugetele acordate de catre Guvern,de undeva trebuie sa ..vina banii pt o campanie castigatoare!
   Credeti ca acestia sunt toti oferiti drept Donatii?ACESTIA ,CUMVA trebuiesc restituiti sub o forma sau alta si iata cum se da de lucru la DNA.!of CINE O MAI FI INVENTAT SI pna-ul-dna-ul asta !Nu puteau cei de la C.E. SA ,,NE LASE IN VOIA NOASTRA ROMANESCA'' sa o ,importam sau si sau exportam in aproape ..toata.lumea? Oare suntem noi Romania ,mai corupta decat alte tari,?Sunt curios sa stiu. Pt. a fi un pic mai seriosi ,hai sa ne intrebam!De ce in unele ocazii ,,ne taiem singuri craca de sub picioare''?Detinem-se pare-prea multe brevete de inventii in a inventa coruptia!Coruptia aceasta pare sa aiba statutul de ,,,centurista'',trecand de la unul la altul;,nu conteaza cine pune sau ia banul!.
   • Like 1
 • otheh check icon
  Curentul electric este acea deplasare dirijata a sarcinilor de partid. Nu ai deplasat sarcina de partid unde trebuie, hat, s-a stins becul si ai ramas pe intuneric. Ce atata nesimtire! In rest, daca Elon Musk a realizat cea mai mare baterie litiu-ion din lume, nici noi nu stam mai prost, PSD-ul reusind sa construiasca cel mai mare aspirator de bani publici de pe Terra.
  • Like 6
 • (I.L. Caragiale , articol politic devastator ca asemănare...) O probă nouă de destrăbălarea în care a ajuns administrația sub acest regim ne-o aduc foile opoziției. De necrezut, dar adevărat. Ar gândi cineva că ne aflăm într'o țară barbară. Judece oricine.
  Doamnei Eufrosina Catargiu, soția d-lui Lascăr Catargiu, primul consilier al M. Sale Regelui Carol I, care rămâne surd la repețitele plângeri ale Națiunii, lăsând astfel reacțiunea să sape cât mai adânc un abiz între Coroană și Națiune, i s'a furat pe calea ferată un geamantan.
  Stăm bine de tot !... Acu închipuiască-și oricine. Daca bagajul soției primului ministru, care stă la putere prin voința regală, este expus la așa accidente, ce trebue să sufere pe căile noastre ferate bagajele damelor din opoziție, și mai ales ale republicanelor ?
  • Like 2


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult