Mark Zuckerberg, soția lui, Priscilla Chan, și prima lor fiică, Max. Foto: Facebook Mark Zuckerberg
„Dacă Mark Zuckerberg era român și trebuia să îi dam 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!”, a postat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu pe Facebook, după ce fondatorul rețelei de socializare a anunțat că intră două luni în concediu pentru a avea grijă de fiica sa cea mică.
Factual a verificat afirmația ministrului Muncii și a ajuns la concluzia că e falsă. Ba, mai mult decât atât, suma pe care statutul român i-ar fi plătit-o lui Zuckerberg ar fi fost de doar 1.232,5 lei, sub media indemnizației plătite în România.
Factual a verificat care au fost veniturile lui Mark Zuckerberg din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele care ar fi putut sta la baza calculării indemnizației de creștere a copilului. Verificarea a fost făcută prin intermediul paginii Securities and Exchange Commission a SUA, care pune la dispoziţia publicului date fiscale ale companiilor americane.
„Observăm că Mark Zuckerberg a avut lunar de la Facebook, în ultimii 3 ani, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură în valoare de 1$. Această sumă îl putea situa în România la o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, conform OUG 111/2010.
Astfel, o persoană cu veniturile din salarii echivalente cu ale lui Mark Zuckerberg ar beneficia lunar de o indemnizație de 1.232,5 lei, valoare sub suma medie plătită de statul român pentru drepturi curente privind indemnizația de creștere a copilului, care este de 1.698,33 lei (conform datelor publicate de Ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu pentru luna iunie 2017). În consecință, persoana în cauză nu ar fi afectată de OUG 55/2017, cea care plafonează indemnizația privind creșterea copilului la un cuantum maxim de 8.500 lei”, scrie Factual, care atrage atenția că modalitatea de calculare a indemnizației pentru creșterea copilului este una care nu se raportează la veniturile obținute din dividende pentru afacerile părinților. Mark Zuckerberg este deținătorul unei averi estimate la 56 de miliarde de dolari.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In orice stat civilizat, aceste indemnizatii se acorda cam intre 2 limite. Fie neplafonat timp de 3-6 luni fie plafonat timp de aprox 2 ani. Este 95% o chestiune tehnica si 5% politic (adica catre care dintre limite te duci). In schimb, ceea ce ne omoara, este schimbarea plafonarii/deplafonarii de fiecare data cand avem o noua majoritate parlamentara. Odata ales principiul pe care-l aplicam, pai atunci hai sa-l pastram macar o generatie.
Ultima frază din răspuns e confuză.
Eu nu înțeleg o chestie. Pe vremuri salariatele primeau salariu în concediul de maternitate de la stat pentru că erau angajate la stat. Acum, dacă salariatele sunt angajte la firme private, de ce nu le plătește firma privată concediul pretins și trebuie ca tot statul să plătească?
Statul trebuie să-și trateze copiii în mod egal. Argumentele cu impozitele plătite anterior sunt futile, 1) pentru că de cele mai multe ori plătește compania pentru ele și 2) în acele impozite nu este nicio rubrică specială „impozit aferent pentru copiii care va să vină”