Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ar fi falimentat statul român dacă i-ar fi plătit cuiva ca Mark Zuckerberg indemnizație de paternitate înainte de plafonare? Analiză Factual

Mark Zuckerberg, soția lui, Priscilla Chan, și prima lor fiică, Max. Foto: Facebook Mark Zuckerberg

„Dacă Mark Zuckerberg era român și trebuia să îi dam 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!”, a postat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu pe Facebook, după ce fondatorul rețelei de socializare a anunțat că intră două luni în concediu pentru a avea grijă de fiica sa cea mică. 

Factual a verificat afirmația ministrului Muncii și a ajuns la concluzia că e falsă. Ba, mai mult decât atât, suma pe care statutul român i-ar fi plătit-o lui Zuckerberg ar fi fost de doar 1.232,5 lei, sub media indemnizației plătite în România. 

Mark Zuckerberg

Factual a verificat care au fost veniturile lui Mark Zuckerberg din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele care ar fi putut sta la baza calculării indemnizației de creștere a copilului. Verificarea a fost făcută prin intermediul paginii Securities and Exchange Commission a SUA, care pune la dispoziţia publicului date fiscale ale companiilor americane.

„Observăm că Mark Zuckerberg a avut lunar de la Facebook, în ultimii 3 ani, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură în valoare de 1$. Această sumă îl putea situa în România la o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, conform OUG 111/2010.

Astfel, o persoană cu veniturile din salarii echivalente cu ale lui Mark Zuckerberg ar beneficia lunar de o indemnizație de 1.232,5 lei, valoare sub suma medie plătită de statul român pentru drepturi curente privind indemnizația de creștere a copilului, care este de 1.698,33 lei (conform datelor publicate de Ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu pentru luna iunie 2017). În consecință, persoana în cauză nu ar fi afectată de OUG 55/2017, cea care plafonează indemnizația privind creșterea copilului la un cuantum maxim de 8.500 lei”, scrie Factual, care atrage atenția că modalitatea de calculare a indemnizației pentru creșterea copilului este una care nu se raportează la veniturile obținute din dividende pentru afacerile părinților. Mark Zuckerberg este deținătorul unei averi estimate la 56 de miliarde de dolari. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Moka check icon
    Multe vorbe degeaba. Olgutza, ca la Craiova. Se uita doar la cat trebuie sa plateasca nu si la cat incaseaza. Dar ce sa-i facem? Astia-s politicienii nostri. Ailalta de la Realitatea nu conteneste sa se laude cu realizarea de pe vremea cand era ea parlamentar si vezi Doamne cat s-a batut ea pentru mame, asta de acuma fereste statu de faliment.
    In orice stat civilizat, aceste indemnizatii se acorda cam intre 2 limite. Fie neplafonat timp de 3-6 luni fie plafonat timp de aprox 2 ani. Este 95% o chestiune tehnica si 5% politic (adica catre care dintre limite te duci). In schimb, ceea ce ne omoara, este schimbarea plafonarii/deplafonarii de fiecare data cand avem o noua majoritate parlamentara. Odata ales principiul pe care-l aplicam, pai atunci hai sa-l pastram macar o generatie.
    • Like 0
  • da' nimeni nu zice ca firma lui a avut profit in ultimii ani de a adus impozit de milioane anual; nimeni nu zice ca pe langa salariul infim are compensatii de 5 milioane anual si in america intra la impozitul anual pe familie la pragul maxim (aproape 40%) . Si asta e venit :) - cam ca pfa-ul/drepturile de autor de la romanica.
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Finalul articolului zice: „...scrie Factual, care atrage atenția că modalitatea de calculare a indemnizației pentru creșterea copilului este una care nu se raportează la veniturile obținute din dividende pentru afacerile părinților. Mark Zuckerberg este deținătorul unei averi estimate la 56 de miliarde de dolari.”
      • Like 0
    • @ Maria-Elena
      Si in romania si in america dividentele se impoziteaza (gradual, pana la 20% in america, 5.5% fix in Romania. In plus, in america dividentele sunt considerate ca venit deci se spun impozitului anual. In romania nu se platesc contributii sociale pt. asta dar in america e interesant de vazut daca da, pt ca ultima data cand am depus pt indemnizatie de maternitate in Romania era relevant asta...
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Care e diferența între „dividendele se impozitează” (prima frază din răspunsul dvs) și „În plus ... dividendele ... se supun impozitului anual” (fraza următoare)?
      Ultima frază din răspuns e confuză.
      • Like 0
    • @ Maria-Elena
      la americani primul e impozitul la acordarea de dividende, pe care il platesc toti cei care primesc dividente din america, inclusiv proprietarii rezidenti in alte tari. Al 2lea este un impozit pe venitul pe familie platit anual in declaratia de impozit,si din ce stiu e progresiv (pe care eu, romanca, cu rezidenta fiscala in romania, nu l-as plati in america).
      • Like 0
  • check icon
    Olguța a aruncat o piatră în baltă și Factual s-a apucat s-o caute.
    Eu nu înțeleg o chestie. Pe vremuri salariatele primeau salariu în concediul de maternitate de la stat pentru că erau angajate la stat. Acum, dacă salariatele sunt angajte la firme private, de ce nu le plătește firma privată concediul pretins și trebuie ca tot statul să plătească?
    Statul trebuie să-și trateze copiii în mod egal. Argumentele cu impozitele plătite anterior sunt futile, 1) pentru că de cele mai multe ori plătește compania pentru ele și 2) în acele impozite nu este nicio rubrică specială „impozit aferent pentru copiii care va să vină”
    • Like 0
    • @
      Pentru ca altfel statul nu ar putea obliga compania privata sa ofere jobul inapoi la intoarcerea din concediul de maternitate. Compania privata deja "plateste" prin extra costurile de angajare si training a unei noi persoane, re-angajarea mamei, etc. Altfel am ajunge ca in US unde ai doua saptamani concediu maternal
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult