Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Mihai Tudose, despre plafonarea indemnizației pentru mame: Râdeam cu colegii și spuneam să schimbăm legea până nu rămâne Simona Halep gravidă

La Guvern se fac glume despre plafonarea indemnizației pentru mame și Simona Halep. Știm acest lucru chiar de la premierul Mihai Tudose. 

„Şi, mai în glumă, mai în serios, râdeam cu câţiva colegi: „Doamn’e, hai să schimbăm (legea, n.r.) până când nu se apucă sau nu încolţeşte foarte serios ideea cuiva să rămână gravidă să facă un copil şi mă refer la Simona Halep, fiindcă veniturile pe ultimul an au fost destul de mari, de importante, câteva milioane de euro şi va trebui să-i dăm 85% din venituri””, a spus, potrivit Mediafax, Tudose la Antena 3, unde i s-a cerut să comenteze anunțul ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, despre plafonarea indemnizației pentru mame.

„Da, am avut o discuţie. Tot aşa, vrem să facem ceva în ţară. Haideţi să fim sinceri să le punem în lumina reflectoarelor toate nenorocirile sau nebuniile care au crescut între timp. Astăzi când stăm de vorbă e 85% din salariu. Cineva, acolo, a spus, de bun-simţ: „Domn’e, nu toţi au salarii, unii obţin bani din alte venituri. De exemplu e cineva din mediul rural care se ocupă cu miniagricultura prin jurul acasei, le vinde şi are un venit”. Ei, apoi, de la asta s-a ajuns la venituri inclusiv dacă îşi vinde casa”, a răspuns Tudose.

O indemnizație de creșterea copilului mai mare de 1.800 de euro nu va mai încasa nimeni, iar Guvernul urmează să se ocupe de acest aspect „cu celeritate”. „Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. Rândul trecut a apărut această poveste când noi nu eram pregătişi cu legea, lucram la Legea salarizării, dar în acest moment s-au lucrat deja toate variantele. Am ajuns pe varianta finală în sensul că vom plafona indemnizaţia la maximum cât este în Europa la ora actuală, adică 1800 euro, cât are Germania. Peste 1800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a declarat duminică seară Lia Olguța Vasilescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să nu care cumva să rămână borțoase coanele Olguța , carmen sau Gabita ca atunci să vezi cum schimbați voi legea înapoi .
    • Like 3
  • Personal, platesc contributii la un venit foarte mare. Am doi copii, dar "pe vremea mea" indemnizatia era plafonata. Nu sunt frustrat ca as fi putut beneficia si copiii mei de lipsa plafonului, inteleg partea cu solidaritatea, dar ma enerveaza ipocrizia. Adica Guvernul se face ca uita cat am contribuit noi, astia cu venituri mari. Noi suntem niste infractori, de fapt, ca ne-a lasat Statul sa castigam nepermis de mult, mai mult ca sigur prin specula. Niciodata n-a fost contributia plafonata si indemnizatia neplafonata. Contributia a fost intotdeauna mai mare. Echitabil ar fi fost sa fie un plafon pentru amandoua.
    • Like 1
  • check icon
    Foarte mulți nu ştiu că indemnizația de maternitate nu e un drept, ci un ajutor dat mamelor în speranța, dealtfel deşartă, că va încuraja natalitatea. Realitatea a arătat că nu nivelul financiar creşte natalitatea, cel puțin în țările bogate şi educate de bun simț. Natalitatea mare apare în rândul ignoranților săraci şi religioşi, culmea ironiei.
    • Like 0
    • @
      Radu, te inseli. Indemnizatia este, asa cum ii zice si numele, o indemnizatie, raportata la nivelul veniturilor parintelui care ramane in cresterea copilului. Aceasta indemnizatie o primesti pe durata limitata si, cat timp o primesti, nu ai voie sa inregistrezi alte venituri. Cu alte cuvinte, ea vine sa suplineasca veniturile pe care tu le inregistrai anterior, pe aceasta perioada limitata, din care parintele se intretine: adica plateste intretinere, utilizati, rate, mancare si trimite la scoala si pe fratele mai mare (asta in cazurile din ce in ce mai rare cand parintii fac 2 copiii).
      Ajutor de stat este alocatia copilului, pe care acesta o primeste indiferent de veniturile parintilor, pana la implinirea varstei de 18ani iar valoarea este este aceeasi pentru toti copiii.
      Realitatea e ca, un sistem bine gandit si nu limitat doar la aceasta indemnizatie, chiar functioneaza - vezi modelul Frantei care, pe langa indemnizatie ai o serie de deducer fiscale semnificative, in functie de numarul de copiii pe care ii ai. Pe langa asta, se adauga infrastructura bine gandita de crese, gradinite si scoli.
      Si tot realitatea zice - si aici poti sa te uiti pe datele statistice oficiale, ca Romania are o mare problema la nivel demografic, pe care, daca nu incepem sa o tratam acum, in 30 ani o sa fim o natie de pensionari fara forta de munca.
      • Like 0
  • Da domn.Prim-Ministru, Simona Halep nu va ramane gravida cum nici dv. nu veti recunoaste ca sunteti un pic "creol" si credeti-ma este deosebire intre valoare si culoare !
    • Like 2
  • Poate unii din cei ce comenteaza pe aici ar pune mana sa citeasca despre diferenta intre impozit si contributiile la fondurile sociale !
    • Like 2
    • @ Ovidiu Grigore
      ProBono check icon
      Cei care le plătim, le cunoaștem. Conform Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009, pentru veniturile din premii obținute strainătate se plătește CAS în statul UE în care s-a înregistrat venitul http://www.contzilla.ro/raspunsuri-anaf-facebook-cas-la-venituri-din-strainatate/
      Dacă statul în care s-a înregistrat venitul din premii nu este în UE, se aplică convenția de evitare a dublei impuneri.
      Scurtând povestea, cel mai probabil Simona Halep nu plătește nici impozit, nici CAS statului român pentru premiile obținute în străinătate, decât probabil pentru o sumă minimă pentru care se poate asigura pentru serviciile de stat și eventual pentru veniturile obținute din turneul WTA de la București. Cel mai probabil are una sau mai multe asigurări private. Gluma proastă a lui M. Tudose este fără obiect.
      • Like 3
  • Economia Romaniei este la nivelul economiei Germaniei de ne putem permite sa avem acelasi plafon maxim al alocatiei?!
    Din cate stiu, spre deosebire de Germania, Romania "traieste"din bani imprumutati.
    • Like 2
  • Anon check icon
    Ha..ha...ha. Bravo, nea' Tudose, mare diplomat esti.
    • Like 0
  • check icon
    Pentru că veni vorba.
    Când le ia o căciulă de bani impozit (plus că voiau să le mai aplice şi taxa de solidaritate), atunci e bine pentru Statul Român Mafiot.
    Dar când este să le dea drepturile care li se cuvin atunci, vai, SRM nu are bani! Păi atunci să le ia şi impozit plafonat (în minus). N-ar fi corect aşa?

    Şi iarăşi pentru că veni vorba: SRM nu a mişcat un pai şi n-a dat doi bani pentru pregătirea Simonei Halep. Dar politrucii (în frunte cu Ponta) s-au înghesuit să facă poze cu ea, iar acum stau şi se gândesc cum s-o frigă la buzunar. Taxă de solidaritate, nu? Pentru că (să-l citez pe acelaşi Tudose) dacă a făcut atâta bănet, se datorează statului (român mafiot) care i-a asigurat totate condiţiile!
    • Like 1
    • @
      Daca Simona Halep e cetatean roman, trebuie sa plateasca impozit pe venit ca orice alt roman in Romania.
      Spania tocmai a inceput actiunea judiciara impotriva lui Cristiano Ronaldo pentru nedeclararea unor sume uriase. Precum Messi care a scapat de inchisoare pentru ca era la prima abatere. Sa nu platesti taxe statului este o infractiune.
      • Like 0
  • Vai ce glumițe inteligente! Și cât simț al umorului!
    Dacă tot n-are habar de guvernare, măcar să ne facă sa râdem!
    • Like 1
  • ProBono check icon
    Glumă de cârciumă sătească la Guvernu României. Oribil!

    Iar tehnic vorbind, premiile din turneele WTA se impozitează în țara în care au fost realizate https://www.quora.com/How-does-taxation-work-for-tennis-players-who-win-tournaments-in-different-countries
    Incompetent și cu caracter murdar, acesta este dl. M. Tudose
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult