Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ar fi „fatal” să se dezghețe fondurile europene pentru Ungaria. Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german: „Viktor Orban devine din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa”

Viktor Orban - 26 oct

Foto: Michailidis/EUC / Zuma Press / Profimedia

Diplomații europeni spun că Ungaria și Slovacia nu pot face prea mult rău, însă temerile acestora legate de pozițiile pro-Moscova exprimate de guvernele de la Budapesta și Bratislava sunt profunde.

Viktor Orban și-a petrecut săptămâna trecută criticând Occidentul, dând mâna cu Vladimir Putin, spunând despre UE că este o „parodie proastă” a Uniunii Sovietice și promițând să blocheze o nouă tranșă de ajutor pentru Ucraina.

Prim-ministrul maghiar a început să facă echipă cu noul lider pro-Putin al Slovaciei, Robert Fico. Cei doi au adus un nou afront blocului comunitar în timpul reuniunii liderilor UE de vineri, de la Bruxelles.

Răspunsul UE de până acum? O ridicare colectivă din umeri și promisiunea șoptită că Bruxelles-ul va debloca 13 miliarde de euro pentru Ungaria în schimbul implementării de către Budapesta a unor reforme care să o alinieze la standardele UE privind statul de drept, notează Politico Europe.

De cealaltă parte, noul premier al Slovaciei, populistul Robert Fico, a anunţat joi, la o zi de la instalarea sa în funcție, încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”. O parte din sursele de la Bruxelles spun că Slovacia este o țară atât de lipsită de putere încât poziția ei abia dacă va face vreo diferență. Țara are nevoie de fondurile de coeziune și de bunăvoința UE și nu prea își poate permite să adopte rolul de „scandalagiu” la Bruxelles.

Tot sursele de la Bruxelles spun că ceea ce este mult mai relevant pentru Viktor Orban este pierderea Poloniei ca aliat în ceea ce privește problemele legate de statul de drept. Concret, cele două țări aveau o influență reală datorită dimensiunii lor.

Alți oficiali europeni care au vorbit zilele astea cu presa de la Bruxelles au precizat că totul este sub control și până și Orban a adoptat în cele din urmă poziția comună a UE în ceea ce privește marile decizii, în ciuda teatrului său anti-european.

Totuși, nu este atât de ușor să respingem abilitățile de distrugere ale lui Orban. În timp ce sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost convenite în unanimitate, Ungaria a amânat în mod regulat măsurile pentru a obține concesii.

În conversații private, diplomații din Europa Est se întreabă de ce puterile occidentale ar trebui să continue să împărtășească informații sensibile cu Ungaria dacă loialitatea liderului său este în primul rând față de Rusia. „Dacă aș fi în locul Ucrainei, nu m-aș simți confortabil să împărtășesc niciun plan atâta timp cât el se află în cameră”, a declarat un diplomat de rang înalt al UE, căruia i s-a acordat anonimatul.

Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german, spune că „comportamentul lui Viktor Orbán este dăunător pentru Uniunea Europeană”, precizând că, în timp ce insultă în mod constant UE, premierul ungar se aruncă în brațele regimurilor autoritare doar în speranța de a atrage noi fonduri pentru sistemul său de putere bazat pe clientelism.

Având în vedere această situație, declară Hofreiter pentru Politico, ar fi fatal să se elibereze fondurile înghețate pentru guvernul ungar. „Trebuie să fim clari: într-un moment în care Rusia folosește mijloace hibride de război și împotriva statelor Uniunii Europene, Viktor Orbán devine din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leaderii ue ar face bine sa se autoanalizeze ca sa vada de ce state care fac parte din uniune, e drept state neinsemnate luate separat dar impreuna cu statele declarate anti ue pot devedi o forta periculoasa, sunt instabile si inselatoare. Oare ue nu este preocupata si nu impune doar masuri impotriva propriei populatii? A se vedea abuzivele masuri, lipsite de gandire si favorabile unora, cu privire la "diminuarea cu x% a incalzirii globale", masuri care obliga locuitorii sa-si schimbe sistemele de incalzire a locuintelor si clasicile masini, chiar si la nivel de transport in comun, cu ceva insuficient pus la punct, imperfect din multe puncte de vedere, dar de multe ori mai scump. Incalzirea globala este, in primul rand, un fenomen "normal" prin care terra a mai trecut in istoria sa. Poate ca si industrializarea ultimilor doua secole are un aport, poate!, dar omul nu poate dirija natura. Si masurile sunt inutile atata timp cat o mare parte a planetei nu le aplica. Si nu le aplica, nu le iau in consideratie. Vezi sua, rusia, china si toate celelalte carora nu le pasa de ue, nici nu au auzit de respectivele masuri. Insasi ue le incalca, din interese financiare, pe teritoriile chinei, indiei, etc. Nu mai discutam de rusia, coreea de nord, state africane, din america de sud. Iata de ce au inceput unii sa carteasca. Plus din fatarnicie si interese teritoriale sau personale lederilor unor state ale uniunii. E cazul ungariei, sa nu ne ascundem dupa deget. Exemplu romania:cand se pune problema de a impila poporul, conducatorii, toti, fara exceptie, romani, aplica grabnic si inconstient orice "recomandare" imperativa, contra pomeni in fonduri, dand vina, cu nerusinare pe ue. Cand masurile ii privesc direct pe ei, pe conducatori, incep sa o scalde, incearca sa pacaleasca - cazul pensiilor speciale si nu numai. Leaderii ue nu se deosebesc prin nimic de leaderii locali. Parlamentul european este alcatuit, mai mult, din ciurucuri, propulsate in posturi ultra banoase pe modelul parlamentelor locale. Incompetenti, fanfaroni, needucati, obraznici. Mare asemanare, in primul rand cu parlamentul roman. Daca ue nu vrea sau nu este in stare, dupa cum o demonstreaza in cele mai multe cazuri, sa-si faca ordide in propria-i ograda atunci "ciocu mic" ue.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Se cam aduna nori negrii in jurul tarii noastre...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult