Foto: Michailidis/EUC / Zuma Press / Profimedia
Diplomații europeni spun că Ungaria și Slovacia nu pot face prea mult rău, însă temerile acestora legate de pozițiile pro-Moscova exprimate de guvernele de la Budapesta și Bratislava sunt profunde.
Viktor Orban și-a petrecut săptămâna trecută criticând Occidentul, dând mâna cu Vladimir Putin, spunând despre UE că este o „parodie proastă” a Uniunii Sovietice și promițând să blocheze o nouă tranșă de ajutor pentru Ucraina.
Prim-ministrul maghiar a început să facă echipă cu noul lider pro-Putin al Slovaciei, Robert Fico. Cei doi au adus un nou afront blocului comunitar în timpul reuniunii liderilor UE de vineri, de la Bruxelles.
Răspunsul UE de până acum? O ridicare colectivă din umeri și promisiunea șoptită că Bruxelles-ul va debloca 13 miliarde de euro pentru Ungaria în schimbul implementării de către Budapesta a unor reforme care să o alinieze la standardele UE privind statul de drept, notează Politico Europe.
De cealaltă parte, noul premier al Slovaciei, populistul Robert Fico, a anunţat joi, la o zi de la instalarea sa în funcție, încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”. O parte din sursele de la Bruxelles spun că Slovacia este o țară atât de lipsită de putere încât poziția ei abia dacă va face vreo diferență. Țara are nevoie de fondurile de coeziune și de bunăvoința UE și nu prea își poate permite să adopte rolul de „scandalagiu” la Bruxelles.
Tot sursele de la Bruxelles spun că ceea ce este mult mai relevant pentru Viktor Orban este pierderea Poloniei ca aliat în ceea ce privește problemele legate de statul de drept. Concret, cele două țări aveau o influență reală datorită dimensiunii lor.
Alți oficiali europeni care au vorbit zilele astea cu presa de la Bruxelles au precizat că totul este sub control și până și Orban a adoptat în cele din urmă poziția comună a UE în ceea ce privește marile decizii, în ciuda teatrului său anti-european.
Totuși, nu este atât de ușor să respingem abilitățile de distrugere ale lui Orban. În timp ce sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost convenite în unanimitate, Ungaria a amânat în mod regulat măsurile pentru a obține concesii.
În conversații private, diplomații din Europa Est se întreabă de ce puterile occidentale ar trebui să continue să împărtășească informații sensibile cu Ungaria dacă loialitatea liderului său este în primul rând față de Rusia. „Dacă aș fi în locul Ucrainei, nu m-aș simți confortabil să împărtășesc niciun plan atâta timp cât el se află în cameră”, a declarat un diplomat de rang înalt al UE, căruia i s-a acordat anonimatul.
Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german, spune că „comportamentul lui Viktor Orbán este dăunător pentru Uniunea Europeană”, precizând că, în timp ce insultă în mod constant UE, premierul ungar se aruncă în brațele regimurilor autoritare doar în speranța de a atrage noi fonduri pentru sistemul său de putere bazat pe clientelism.
Având în vedere această situație, declară Hofreiter pentru Politico, ar fi fatal să se elibereze fondurile înghețate pentru guvernul ungar. „Trebuie să fim clari: într-un moment în care Rusia folosește mijloace hibride de război și împotriva statelor Uniunii Europene, Viktor Orbán devine din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.