Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ar fi „fatal” să se dezghețe fondurile europene pentru Ungaria. Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german: „Viktor Orban devine din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa”

Viktor Orban - 26 oct

Foto: Michailidis/EUC / Zuma Press / Profimedia

Diplomații europeni spun că Ungaria și Slovacia nu pot face prea mult rău, însă temerile acestora legate de pozițiile pro-Moscova exprimate de guvernele de la Budapesta și Bratislava sunt profunde.

Viktor Orban și-a petrecut săptămâna trecută criticând Occidentul, dând mâna cu Vladimir Putin, spunând despre UE că este o „parodie proastă” a Uniunii Sovietice și promițând să blocheze o nouă tranșă de ajutor pentru Ucraina.

Prim-ministrul maghiar a început să facă echipă cu noul lider pro-Putin al Slovaciei, Robert Fico. Cei doi au adus un nou afront blocului comunitar în timpul reuniunii liderilor UE de vineri, de la Bruxelles.

Răspunsul UE de până acum? O ridicare colectivă din umeri și promisiunea șoptită că Bruxelles-ul va debloca 13 miliarde de euro pentru Ungaria în schimbul implementării de către Budapesta a unor reforme care să o alinieze la standardele UE privind statul de drept, notează Politico Europe.

De cealaltă parte, noul premier al Slovaciei, populistul Robert Fico, a anunţat joi, la o zi de la instalarea sa în funcție, încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”. O parte din sursele de la Bruxelles spun că Slovacia este o țară atât de lipsită de putere încât poziția ei abia dacă va face vreo diferență. Țara are nevoie de fondurile de coeziune și de bunăvoința UE și nu prea își poate permite să adopte rolul de „scandalagiu” la Bruxelles.

Tot sursele de la Bruxelles spun că ceea ce este mult mai relevant pentru Viktor Orban este pierderea Poloniei ca aliat în ceea ce privește problemele legate de statul de drept. Concret, cele două țări aveau o influență reală datorită dimensiunii lor.

Alți oficiali europeni care au vorbit zilele astea cu presa de la Bruxelles au precizat că totul este sub control și până și Orban a adoptat în cele din urmă poziția comună a UE în ceea ce privește marile decizii, în ciuda teatrului său anti-european.

Totuși, nu este atât de ușor să respingem abilitățile de distrugere ale lui Orban. În timp ce sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost convenite în unanimitate, Ungaria a amânat în mod regulat măsurile pentru a obține concesii.

În conversații private, diplomații din Europa Est se întreabă de ce puterile occidentale ar trebui să continue să împărtășească informații sensibile cu Ungaria dacă loialitatea liderului său este în primul rând față de Rusia. „Dacă aș fi în locul Ucrainei, nu m-aș simți confortabil să împărtășesc niciun plan atâta timp cât el se află în cameră”, a declarat un diplomat de rang înalt al UE, căruia i s-a acordat anonimatul.

Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german, spune că „comportamentul lui Viktor Orbán este dăunător pentru Uniunea Europeană”, precizând că, în timp ce insultă în mod constant UE, premierul ungar se aruncă în brațele regimurilor autoritare doar în speranța de a atrage noi fonduri pentru sistemul său de putere bazat pe clientelism.

Având în vedere această situație, declară Hofreiter pentru Politico, ar fi fatal să se elibereze fondurile înghețate pentru guvernul ungar. „Trebuie să fim clari: într-un moment în care Rusia folosește mijloace hibride de război și împotriva statelor Uniunii Europene, Viktor Orbán devine din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leaderii ue ar face bine sa se autoanalizeze ca sa vada de ce state care fac parte din uniune, e drept state neinsemnate luate separat dar impreuna cu statele declarate anti ue pot devedi o forta periculoasa, sunt instabile si inselatoare. Oare ue nu este preocupata si nu impune doar masuri impotriva propriei populatii? A se vedea abuzivele masuri, lipsite de gandire si favorabile unora, cu privire la "diminuarea cu x% a incalzirii globale", masuri care obliga locuitorii sa-si schimbe sistemele de incalzire a locuintelor si clasicile masini, chiar si la nivel de transport in comun, cu ceva insuficient pus la punct, imperfect din multe puncte de vedere, dar de multe ori mai scump. Incalzirea globala este, in primul rand, un fenomen "normal" prin care terra a mai trecut in istoria sa. Poate ca si industrializarea ultimilor doua secole are un aport, poate!, dar omul nu poate dirija natura. Si masurile sunt inutile atata timp cat o mare parte a planetei nu le aplica. Si nu le aplica, nu le iau in consideratie. Vezi sua, rusia, china si toate celelalte carora nu le pasa de ue, nici nu au auzit de respectivele masuri. Insasi ue le incalca, din interese financiare, pe teritoriile chinei, indiei, etc. Nu mai discutam de rusia, coreea de nord, state africane, din america de sud. Iata de ce au inceput unii sa carteasca. Plus din fatarnicie si interese teritoriale sau personale lederilor unor state ale uniunii. E cazul ungariei, sa nu ne ascundem dupa deget. Exemplu romania:cand se pune problema de a impila poporul, conducatorii, toti, fara exceptie, romani, aplica grabnic si inconstient orice "recomandare" imperativa, contra pomeni in fonduri, dand vina, cu nerusinare pe ue. Cand masurile ii privesc direct pe ei, pe conducatori, incep sa o scalde, incearca sa pacaleasca - cazul pensiilor speciale si nu numai. Leaderii ue nu se deosebesc prin nimic de leaderii locali. Parlamentul european este alcatuit, mai mult, din ciurucuri, propulsate in posturi ultra banoase pe modelul parlamentelor locale. Incompetenti, fanfaroni, needucati, obraznici. Mare asemanare, in primul rand cu parlamentul roman. Daca ue nu vrea sau nu este in stare, dupa cum o demonstreaza in cele mai multe cazuri, sa-si faca ordide in propria-i ograda atunci "ciocu mic" ue.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Se cam aduna nori negrii in jurul tarii noastre...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult