Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Arc peste timp: Ponta, în marțea neagră: Nu știam nimic, eram în Africa de Sud. Dragnea, azi: Nu știam nimic, eram în America

Liviu Dragnea - Victor Ponta

Liderii PSD aleg să „dispară” în momente importante. În „marțea negră” din 10 decembrie 2013, când în Parlament s-a încercat limitarea atribuţiilor procurorilor, eliminarea unor prevederi din Codul Penal sau graţierea unor anumite categorii de condamnaţi, Victor Ponta, șef al PSD la acea vreme, era plecat la Johannesburg.

„Eu n-am fost marţi aici, n-am scos parlamentari din sală, n-am băgat în sală, eram la Johannesburg. Parlamentul de aia legiferează, nu trebuie să îmi ceară mie voie”, a încercat să se delimiteze atunci Victor Ponta.

La fel a procedat acum și președintele PSD Liviu Dragnea, când Guvernul a încercat să treacă, pe șest, cele două proiecte controversate - ordonanța de urgență privind grațierea și ordonanța privind modificarea codului penal. Întrebat de Digi24 dacă Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii pentru cele două proiecte de ordonanță de urgență, Liviu Dragnea a spus că, după ce s-a întors din America, s-a uitat pe proiecte și „n-am înţeles foarte mult, exact ce vor să facă”.

„Nu, vorbesc foarte serios. În subiectul ăsta trebuie să vorbiţi cu Guvernul. Cu premierul şi cu ministrul Justiţiei. Şi eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înţeles foarte mult, exact ce vor să facă, aştept şi eu să văd totuşi o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei şi nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru”, a răspuns Dragnea la întrebarea Digi24 dacă ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului pentru ordonanțele grațierii și modificării codurilor penale.

Și încă un amănunt. În 2013, Florin Iordache, actualul ministru al Justiției, a coordonat în Parlament modificările aduse Codului Penal în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. La fel și aprobarea proiectului de lege privind amnistia şi graţierea. Presa a relatat că Florin Iordache s-a asigurat că proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea urma să primească raport favorabil din partea Comisiei Juridice. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mentalități struto-comuniste ...fuga de responsabilitatea acțiunilor inițiate de ei
    • Like 0
  • Domnul Dragnea pare să fie cel mai abil dintre pesedei, până astăzi.
    De mințit știm că minte.
    • Like 0
  • Dragnea ori nu are consilieri, ori are unii slabi, ori nu-i asculta...
    bine, daca citesti exact ce a spus, nu a spus ca nu stia, ci ca "s-a uitat cu mare curiozitate cand s-a intors din america". Pana sa se intoarca s-a uitat dar nu era curios...
    E imposibil de crezut ca dragnea cand a venit din america stia de "mineriada" si "lovitura de stat" dar nu stia pt ce au fost organizate...
    Pe de alta parte ce ati vrea sa spuna? Ca el a dat ordinul pt ordonante? Ar fi in conflict de interese sau ar face abuz in serviciu si trafic de influenta... Imediat i-ar face DNA un dosar ca in calitate de presedinte de partid sau al camerei deputatilor s-a folosit de influenta pe care o avea asupra ministrului justitiei - membru PSD, pentru a obtine foloase necuvenite - grateire/dezincriminare... Chiar si declaratia lui e clara in acest sens "nici nu am vorbit cu ei şi nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru". Daca ar recunoaste ca a vb ar fi usor acuzat de trafic de influenta si abuz... Probabil ca le scrie biletele, pt ca altfel imi imaginez ca daca ar fi vorbit dna-ul ar fi pornit deja un dosar in baza interceptarilor!
    • Like 2
    • @ Laurentiu
      Si cu imunitatea cum ramane?
      • Like 0
  • Greu de crezut minciuni de acest gen,probabil doar sã fii naiv sau implicat în mascaras PSD ca sã crezi totul fãrã sã îţi pui întrebarea,Oare ca şef de partid chiar nu ştii de planurile cu subiecte de realizat pe line de partid??Oare cîţi proşti sînt în ţara asta??(din pãcate destui).Dar odata ce oug aprobat el ca beneficiar poate declara fãrã dureri de cap sau remuşcãri: n-am ştiut domle nimic,tata-n pod beleste mielu,la Aşa partid Aşa politicieni aşa PARLAMENT şi vrem ca ţara sã meargã pe o line ascendentã??descendentã da dar pînã LA urmã depinde de cei care se complac în aceastã situaţie,vor înţelege Oare cã Trebuie fãcut ceva ca sã scãpãm de acest statut de milogi.
    • Like 2
  • check icon
    Să înțeleg, din ce sugerează titlul, că Trump și-a programat instalarea în funcție de programul PSD-ului? Și după consultări intense cu Dragnea??
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult