Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Are dreptate dom' Nelu

Nelu Tătaru cu mască

Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos

Eu cred că are dreptate domnul Tătaru. Noi suntem vinovați pentru catastrofa de la spitalul din Piatra Neamț. Pur și simplu ne-am născut în țara greșită, asta e vina noastră. Însă, domnule ministru, avem circumstanțe atenuante, noi am mai încercat, am vrut să mai schimbăm lucrurile. Am tot votat pentru schimbare, ne-am mobilizat pentru diferite cauze oneste, am donat bani privați să facem spitale, am tot spus, scris, protestat. În țara asta nimeni nu aude, e o țară de surzi. Noi ar fi trebuit să ne dăm seama de lucrurile astea, asta e greșeala noastră, aici funcționează foarte bine proverbul „câinii latră ursul trece”. Ne-au promis spitale, multe, moderne, regionale, imense. Am văzut și planurile, frumoase, în 3D. Și apoi ne-au construit una dintre cele mai mari catedrale din lume, dar și cea mai scumpă construcție de după Revoluție. Degeaba ne-au asigurat că nu vor lua bani de la buget, banii au provenit exact de la buget, că doar la noi cuvântul dat nu valorează nici cât o ceapă degerată. 

Tot aud politicienii spunând acum să ne rugăm pentru sănătatea victimelor din incendiul de la ATI. În țările civilizate problemele se rezolva strict științific, profesionist și poate doar la urmă vine rugăciunea. La noi oamenii sunt îndemnați să se roage pentru sănătate, viață lungă, un serviciu, o locuință, un loc de parcare, ploaie, bani, moartea dușmanilor, loc la grădiniță. Nimic nu se poate rezolva pe calea simplă a muncii oneste plătite corect, respectarea regulilor, aplicarea legilor. La noi de multe ori doctorii sunt niște preacuvioși care se lasă în voia divinității, dacă trăiește, trăiește, dacă nu, asta e, așa a vrut Dumnezeu.

Toți cei pe care îi cunosc nu doresc sub nicio formă să ajungă în spitale. Nu sunt locuri, dacă sunt locuri nu sunt doctori și asistente, e frig, nu sunt medicamente, și mai ales colcăie spitalele de infecții nosocomiale. La raportări suntem exact ca pe vremea lui Ceaușescu, cei mai curați din lume, pe primul loc, în schimb la mortalitate situația ne dă de gol, mor oamenii pe capete de afecțiuni pe care nu le aveau la intrare. Afacerea Hexifarma ne-a arătat încă o dată verde în față că la noi merge și cu apă, un fel de aghiazmă pentru infecții. Și dacă scapi de cozi, de umilințe, de greșeli medicale, uite că ajungi să te să cureți din cauza unor incendii, explozii și mai știu eu ce alte catastrofe ce se întâmplă în mod constant numai în spitale. Adică exact acolo unde sunt oamenii bolnavi și unde ar trebui să fie cea mai mare atenție. Niciun spital în 30 de ani de la revoluție nu s-a construit.

Cel mai important lucru atunci când te rogi e să te rogi de sănătate, am auzit asta de nenumărate ori. Odată ce te-ai rugat nu mai e problema ta, e problema lui Dumnezeu, vede el cum rezolvă, doar nu o să-l verifici tu pe Dumnezeu. Tu nu ai nimic de făcut, doar să aștepți, restul le rezolva divinitatea.

Dar oamenii votează cu stomacul - „Ce ne dă?”, „Să ne dea”, „Să ne mărească”. Și uite-așa zboară banii de spitale, și uite-așa mor oamenii arși de vii chiar acolo unde ar trebui să se trateze, și uite-așa nici măcar pentru doctorul ars la Piatra Neamț nu avem încă o secție de mari arși.

După ce am tot încercat toate variantele posibile și de fiecare dată au ajuns în fruntea bucatelor exact cei mai impostori, cei mai prost pregătiți, cei mai escroci, ca într-un coșmar fără sfârșit, mă întreb dacă România se mai poate guverna singură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • G. Orwell spunea că ”Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă ci complice. ” Uneori, oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile“ spunea F. Nietzche. Minciuna face parte din kitul de manipulare. Frica de adevăr, incapacitatea de accepta realitatea, de identificare a soluțiilor sunt cauzate de lipsa de viziune, expertiză, profesionalism. Realitatea este modificată pentru a se potrivi nevoilor emoționale ale individului/electorului, iar minciuna este utilizată ca răspuns la incompetență. Pentru naivi, ”cerberul apărător al democrației”, de eliminare a ”ciumei” reprezintă o promisiune mesianică. Realitatea este cruntă. Toți sunt la fel: corupți, oportuniști, ignoranți, manipulatori, perfizi, dedicați trup și suflet ”partidului”, ”castei”, ”grupului”. Un sistem politizat, bazat pe principiul de promovare ”ruda și geanta”, în care analfabetul lipitor de afișe devine ”persoană publică”, strateg / consultant / expert nu poare duce decât la dezastre. Dă Guvernului să conducă Marea Neagră și vei constata că ....nu este destulă apă. Când elitele sunt îndepărtate/marginalizate/reduse la tăcere și înlocuite cu analfabeți funcționali, umili servitori și incompetenți nu vom avea decât ”toți suntem vinovați”. Primul în pas al curajului este să spui adevărul. A. Hitler spunea că ”Spune o minciună suficient de tare și suficient de mult și lumea o va crede. Ce baftă pe conducători că oamenii nu gândesc.
    • Like 0
  • Da, are dreeptate dom' tătaru. Noi suntem inconştienţii care se înghesuie cu miile pe plaje şi prin statiunile montane, noi suntem ăia de nu respectă ca pe sfintele scripturi idiotismele scremute din mintea creaţă a unor habarnişti fuduli, ce se cred buricu' pământului în funcţiile lor efemere...
    În schimb ei, decidenţii, n-au absolut nicio vină că au murit nişte oameni din nepăsarea şi din incompetenţa lor. Reţeta e simplă şi eficace, se decretează vina colectivă şi gata, dispare sumbra perspectivă a demiterii. Că de demisii de onoare, nici pomeneală,
    • Like 1
    • @ Laurenţiu Faighel
      DA,, are f. multa dreptate dom, Nelu ,,Domnul Ministru Tataru ! Asa este ,,
      --Suntem toti vinovati de situatia existenta, ptr ca am ,tolerat ,altii au votat ,ce nu trebuia, iar rezultatul il suportam totii !
      --- Lipasa de ,minima educatie si cei 7 ani ,,este de vina in foarte multe situatii ,
      ---psd-istii se lauda de 30 ani ca ,, fac spitale regionale, autostrazi ,,dar de fapt ,au facut doar ,,fara numar ,,Biserici , La acest capitol suntem fruntasi in Europa ,---Acolo ,la Piatra -Neamt.. ortodoxia este la ea acasa ,, mai ales ,la patru-voda ,acolo este ,,un MARE CUIB, de nelegiuiri , si faradelegi ,, De ce nu-i ajuta acum ,pe bolnavii de Covid din Spitalul ,fara saloane suficinete . Ca sa nu fie ,nevoie sa , faca sa le modifice ,,asa peste noapte ,,, ??? Popii nu vor face asta niciodata,, Ei incurajeaza oamenii sa pupe ,moaste infecte,, sa se inghesuie la , biserica, fara sa pastreze , ordinea ceruta de situatia Pnademiei ,,
      • Like 1
    • @ Laurenţiu Faighel
      Cine este de vina ca sistemul medical romanesc este sustinut prin taxe si impozite de cca.30% din populatia adulta ,dar de el beneficiaza si cei 70% care nu au contribuit cu nimic la buget?Negustorii din piete tipa cu idignare ca nu sunt lasati sa vanda in confort rosiile,vinetele,dovleceii,strugurii,bananele,portocalele si alte “produse romanesti”,dar impozite la stat platesc ceva din cash-ul pe care il incaseaza?Romii nostrii reintorsi in tarisoara ,la bancomatele locale,au platit in viata lor CASS?Sigur ca nu ,dar navalesc in spitale si agreseaza personalul medical caci vor prioritate!Patronii din HORECA care se plang zilnic pe toate ecranele TV,recunosc oare ca marea majoritate a personalului angajat este platit la salariul minim pe economie,deci impozite minimale,dar complectarea de venit se face prin bani in mana la negru?Si uite asa cam vedem ca Tataru are oarece dreptate caci din ce am spus mai sus se vede o majoritate din acesti”noi” care suntem vinovati de subfinantarea sistemului medical!In plus se mai si fura la greu!Dar ce sa-i faci,ipocrizia cam domneste in Romania!
      • Like 1
  • Din păcate, marea majoritate a românilor este complice cu prăduitorii de partid. Cu interes, desigur.
    Am experimentat, pe propria-mi piele, în mod repetat, comportamentul speciei de slugi ale partidului.
    Inițial, la orice plângere a mea, polițienii, procurorii, primarul, invocau faptul că doar eu sunt nemulțumit... astfel că tergiversau luarea măsurilor legale până ce se prescria fapta ... penală.
    Într-o zi, în urmă cu trei ani, furnizorul roșu de apă - gașcă politizată integral, a oprit apa timp de trei zile, cu scopul de a ne șantaja să acceptăm o lucrare a furnizorului tâlhar, prin care acesta încasa suma de 120 de milioane de lei (vechi).
    Eu m-am opus, am refuzat să dau bani haitei roșii, și am efectuat demersuri în justiție pentru tragerea la răspundere a tâlharilor.
    În declarațiile date de către slugile furnizorului, adică de vecinii mei, aceștia au declarat că apa nu fusese oprită, iar ei nu au avut de suferit. De ce au mințit jigodiile? pentru că, de exemplu, unul a tras sforile și a primit locuință ANL în mod ilegal, altul a primit lucrări pentru firma sa, de la haita roșie, un altul și-a angajat o rudă de gradul unu la furnizorul de apă, altul este abonatul meselor festive ale primarului și membru permanent în comisiile electorale etc
    În aceste condiții, eu nu mă simt vinovat sub nicio formă de tâlhărirea cu nesimțire a statului, a bugetului, a drepturilor noastre elementare.
    Eu mă așez cu spatele în ușa medicului specialist, atunci când stau la coadă, cu bon de ordine, pentru ca dulăii slugarnici să nu năvălească cu plocoanele peste rând...
    Și, ca să fiu foarte clar, toate slugile despre care vorbesc se afișează ca fiind cei mai adevărați cre(ș)tini, cei mai cuvioși indivizi, cei mai morali...
    Toate aste sunt posibile pentru că, la fel ca înainte de lovitura de stat, miliția, parchetul, judecătorii, în marea lor majoritate, sunt corupți. Infractorii sunt ocrotiți, iar dreptatea este doar o iluzie. Oricum, majoritatea celor care încalcă legea nu mai poate fi suportată de către sistemul pe care l-au creat și distrus în mod continuu. Sunt din ce în ce mai dese momentele în care complicii sau infractorii de-a dreptul se plâng de faptul că le sunt încălcate drepturile; de parcă nu ei au pus ”umărul” la distrugerea instituțiilor statului corupt.
    Părerea mea.
    • Like 4
    • @ Ion Popescu
      Subscriu total ,, exact, asa am avut si eu ,o poveste ,trista cu ,,haita rosie,, Cu aprobarea de la primaria ,,rosie , ,adeverinta pre , retea de curent ,etc,, Ehe,, probleme,, ca ,nu reau sa mai amintesc, !
      • Like 0
  • Nu romania nu se poate guverna singura. Atata timp cat mai exista psd urmasii comunistilor tortionari si parveniti, pro ro cu un mongoloid ponta care a distrus, cu buna stiinta tara, avandu-l mentor pe nastase, alt nemernic jefuitor, un tariceanu, un ramolit, crai rasuflat, mire de opereta care a facut numai rau tarii si o banda numeroasa de acoliti pe langa ei care stau la panda sa se imbogateasca si ei, niste juristi cumparati de lumea interlopa, o politie nevolnica cu ticalosii si degraba pedpsitoare de babe amarate care vand marar, conducatori ai educatiei inculti si cretini nu ne vom putea guverna. Istoria o arata. Numai cu"domn strain" trebile au mers binisor. Cu "domni romani" vai de capul nostru.
    • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      Felicitarii stimate Domn,asa este ,precum bine ,a-ti afirmat, ..
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Din pacate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult