Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacă n-ar exista atâtea geamuri sparte, n-ar mai exista nici nelutătari

Nelu Tătaru, mobil

Foto: Cristi Vescan/ Inquam Photos

În anii ’60, un psiholog de la Stanford a „abandonat” două mașini în Bronx și în Palo Alto. În Bronx, a durat câteva minute până când cetățenii din cartier au început s-o dezmembreze. Au început cu radiatorul și bateria, pe urmă au luat acasă toate piesele care valorau ceva. În 24 de ore, din mașina respectivă a mai rămas doar scheletul.

În Palo Alto, nu s-a atins nimeni de mașina abandonată timp de o săptămână, așa că psihologul de la Stanford i-a spart un geam. În scurt timp, și de aici au început să dispară, pe rând, toate piesele. Philip Zimbardo, căci ăsta era numele domnului de la Stanford, a observat că, în ambele cazuri, „vandalii” păreau cetățeni respectabili: albi, îmbrăcați binișor, frezați, parfumați.

Vreo 15 ani mai târziu, alți doi americani, de meserie cercetători, au lansat „teoria geamului spart”. În limba americană, îi zice „the broken windows theory”. În limba română - „de fapt, peștele nu se împute de la cap”. Teoria geamului spart zice că, dacă o clădire are un geam spart și el nu este înlocuit imediat, și celelalte geamuri vor ajunge să fie distruse.

Eu nu mai cred că, într-o zi, ca prin minune, vom avea conducători competenți. Mergem, votăm, așteptăm un miracol, suntem dezamăgiți, bombănim câteva zile pe Facebook, ne luăm cu treabă, uităm și mâine o luăm de la capăt. Ar trebui să știm deja că nu asta-i calea. Dacă vrem să facem ceva cu țara asta, primul lucru pe care trebuie să-l facem e să reparăm geamurile sparte.

Până să construim megaspitale regionale și școli inteligente, ar trebui să avem un capac de toaletă, apă și săpun, în toate spitalele și în toate școlile.

Până să ne împopoțonăm cu medaliile olimpicilor, care oricum vor ajunge să lucreze în țări care-i respectă, să avem grijă ca fiecare om din țara asta să știe să scrie și să citească.

Până să le cerem managerilor de la stat să fie profesioniști, să nu ne mai treacă nici nouă prin cap că „merge și așa”, când suntem la muncă.

Până să construim autostrăzi, să tragem naibii o dungă de vopsea pe mijlocul străzii - aia veche și ruptă, cum o fi ea -, ca să nu ne trezim, noaptea, prin șanțuri.

Până să le cerem doctorilor, polițiștilor, politicienilor, profesorilor, să nu mai ia, să nu mai dăm.

Nelu Tătaru are dreptate. Suntem complici cu indivizii care ne conduc. Ei sunt clădirea, noi suntem geamurile sparte. Dacă n-ar mai exista atâtea geamuri sparte, n-ar mai exista nici nelutătari.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O veche zicere populara ,,cei 7 ani de-acasa". A aparut la sate pt.ca in sate nu existau crese si gradinite. Si la orase erau f. putine(si orasele erau putine) De regula copii taranilor aveau 4 clase (unii nici atat), dar ajungeau educati la scoala de parintii si bunicii lor. Cele mai importante invataminte cu care copii veneau la scoala erau: bunul simt,respectul,rusinea. Astazi aceste 3 caracteristici ale lipsesc la majoritatea oamenilor, care sunt (suntem) politicieni,doctori ,dascali,politisti etc.Adica n-au (n-avem),,cei 7 ani de-acasa". Azi suntem mult mai INSTRUITI (nu neaparat toti) la multele scoli pe care le absolvim dar lipsesc ,,cei 7 ani de-acasa" Parafrazez doi importanti scriitori romani. ,,de sus si pana jos s-a-ntins NERUSINAREA"; ,,unde BUNSIMT nu e,NIMIC nu e" Asa ca inainte de a rezolva cu ,,datul si luatul" trebuie rezolvat cu lipsa celor ,,7 ani de-acasa".
    • Like 0
  • foarte potrivit articol și concluzii
    • Like 0
  • Oho, sau de ce sa nu renovam ca la carte o scoala, cu centrala pe lemne, cu toalete in interior - vorbesc de scoala din satul Sirnea, Brasov, ca apoi in nici 3-4 ani sa fie abandonata, pentru ca nu s-a facut deloc lobby sa ramana copiii acolo, acestia fiind dusi la alte scoli din apropiere. Bine ca a venit pandemia asta, ca acum sunt toate scolile ,,abandonate,, ...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Cand un doctor bun si foarte bun castiga peste 10.000 EURO pe luna numai din "atentii", este greu sa se multumesca numai cu un salariu de vreo 3.000 EURO.
    Trebuie sa dispara cel putin doua generatii de medici care au crescut cu "atentii" ca sa ajungem acolo unde ne-ar place.
    Este valabil si pentru sistemul de invatamant, functionari de stat si toate celelalte institutii conduse de autoritati. Abia atunci putem spera ca poate ceva se schimba ceva in Romania, cu conditia ca cei "la putere" sa nu ii "modeleze" dupa ei. Din pacate, ne uitam si vedem ca pe plan politic ar trebui cam trei generatii.
    • Like 1
  • Pentru ca sa dispara conceptul de dare si primire de spaga in Romania, ar trebui ca asta sa fie intersiza prin lege, cu pedepse extrem de grele (gen: minim 20 de ani inchisoare, fara posibilitate de eliberare conditionata) atat pentru cei care primesc, cat si pentru cei care dau, fiindca, in fond, cei care dau sunt cei care perpetueaza acest flagel, crezand ca in felul asta "cumpara" servicii mai bune, ocupa un loc mai in fata, au avantaje mai mari sau mai multe etc., cu alte cuvinte, se cred mai deosebiti decat ceilalti.
    Am citit mai jos un comentariu partial pro-spaga, fiind argumentat si zice-se, justificat, prin prisma starii de sanatate si a nesigurantei primirii de servicii medicale adecvate. Aceasta stare de fapt e promovata, intretinuta si perpetuata de partea care primeste spaga, mentinand si exacerband aceste sentimente de nesiguranta si control al nivelului calitatii serviciilor oferite, cand, de fapt, tot ce cred ei ca pot controla si manipula pot fi verificate prin comparatie, in acest fel demascandu-i foarte usor.
    Un mic exerciciu de gandire:
    - daca nu s-ar mai da spagi la medici, acestia nu isi vor mai face corect meseriile? Asta n-ar duce la malpraxis si de aici toate celelalte colaterale probleme?....
    - daca un popa ar refuza sa slujeasca la nunti, botezuri, inmormantari etc., asta nu l-ar demasca in fata enoriasilor ca nu este slujbasul Domnului, ci al aluilalt si ar ajunge de oprobiul obstii, ca sa mai vorbesc de sefii lui directi?...
    - daca un functionar public ar refuza sa iti elibereze actele/documentele in timp util, in conformitate cu legea, nu ar fi sanctionat/destituit?...
    iar exemplele pot continua...

    In concluzie, o lege anti-spaga, coroborata cu cresterea nivelului civic al oamenilor, in mod sigur ne-ar face o natie mult mai sanatoasa social.
    • Like 1
    • @ Leonard Sirbu
      maripos check icon
      Cand viata copilului tau atarna de un fir de ata (aici - un plic cu bani), ce spui, i-ai da sau nu, ai avea taria sa indrepti sistemul, in joc fiind chiar viata copilului tau? Nu prea cred! Asa ca mai usor cu pedepsirea celor care dau!!!
      • Like 0
    • @ Leonard Sirbu
      A existat o perioada, pana prin '70 (eu eram copil) cand nu exista conceptul de "dat la doctor". Ulterior...
      Totusi, in ultimii zece ani am fost internat de cinci ori in spitale din Cluj pentru diferite tratamente si am fost refuzat de fiecare data cand am vrut "sa dau". Nu acelasi lucru l-am auzit ca s-a intamplat in situatii de operatii chirurgicale. De aceea trebuie sa nu condamnam in bloc toti medicii - nu toti sunt "calibrati pe spaga".
      Sotia mea povestea prin '98 ca fiind in Germania impreuna cu cateva colege, au vrut sa ofere un buchet de flori unei functionare care le-a ajutat cu cazarea si au fost refuzate. Motivatia afost ca si-a facut doar datoria...
      Cred ca totul porneste de la educatie: de aceea sustin de fiecare data cand am ocazia ca scoala ar trebui sa se ocupe de comportamentul civilizat inainte de a preda cu toptanul cunostinte, legi si teoreme, care oricum se vor uita si care oricum pot fi invatate oricand, daca ai fost invatat sa... inveti.
      • Like 1
    • @ Mircea Ghitulescu
      Aveti perfecta dreptate in tot comentariul.
      Nici eu nu vorbeam despre toti medicii, ci doar despre medicii-spagari si cadrele medicale de aceeasi factura.
      Ca si d-voastra, si eu am destule exemple atat despre unii, cat si despre ceilalti.
      • Like 0
    • @ maripos
      Intai de toate, imi exprim parerea de rau pentru situatia in care va aflati.
      In alta ordine de idei, ar fi bine sa nu dati raspunsuri in numele altcuiva, daca nu cunoasteti persoana. Iar ca sa va raspund la intrebare, chiar daca ati incercat sa-mi impuneti un anumit raspuns la ea, va raspund ca am fost intr-o situatie oarecum similara si NU am achiesat la "traditia" spagii. Si nici n-am s-o fac vreodata! Sunt destui medicii care nu iau spaga, care isi fac meseria din vocatie, pentru a putea oricand gasi un astfel de medic.
      • Like 0
  • "Până să le cerem doctorilor, polițiștilor, politicienilor, profesorilor, să nu mai ia, să nu mai dăm"- cel mai bun lucru pe care l-am auzit de o buna bucata de vreme. Super articol, sunt total de acord!!!
    • Like 7
    • @ andreea dragusin
      Si eu sunt de acord cu asta. Dar daca chiar te.ai afla in situatia aia, o situatie dificila, de viata si de moarte, chiar nu te.ai gandi sa incerci sa iti asiguri toate sansele dand un plic!? Pot eu fi sigur ca ma aflu fata in fata cu medicul ala care gandeste ca si mine? Recent am fost in situatia asta. Mama era internata si in afara de profesor avea 2 doctori care o ingrijeau. Unul lua, celalalt ne.a spus ca asa ceva nu se poate, sa folosim banii pt chestii care ii folosesc bolnavului si pot fi cumparate cu bani. Ok, nu.i dau nici aluilalt, dar daca moare mama pot sa nu ma gandesc ca poate, daca....
      • Like 2
    • @ Calin Ungureanu
      Aveți dreptate, realitatea de la firul ierbii asta e. Probabil că toți am trecut prin asta, într-un fel sau altul. Dar cândva/cumva va trebui să rupem cercul ăsta vicios.
      • Like 0
    • @ Calin Ungureanu
      Depinde si de numarul de spitale si de medici care pot trata o boala. Sa ne inchipuim o situatie ipotetica in care ar exista 2-3 spitale de cardiologie, de neurochirurgie sau de oncologie in fiecare regiune istorica a tarii, fiecare dotat cu aparatura moderna si suficienta si cu numarul suficient de cadre medicale. Sa iti poti face programare pentru consultatie online, ca te duci cu cinci minute mai repede si la ora fixata asistenta te cheama inauntru... [Ce am scris in ultima fraza, chiar mi s-a intamplat in ultima vreme, nu numai la medicul de familie.]
      • Like 0
  • Nume check icon
    Perfect de acord. Vorbim de digitalizare, inteligenta artificiala, block-chain,realitate virtuala pe cand noi in realitatea reala suntem cu pantalonii rupti in fund.
    In ciuda poleielii suntem o natie de ingalati si lenesi, de aceea in primul rand fiecare ar trebui sa ne facem curatenie in ograda si acolo unde lucram - back to basics cum ar spune corporatistii. Daca nu ne schimbam fundamental mentalitatea, toti banii din lume sau miliardele de euro gratis de la UE vor fi bani aruncati in vant, cam ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult