Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Armata rusă tremură în Ucraina. Putin convoacă Consiliul de Securitate după eșecul armatei la Harkiv

tank - Ucraina

Foto: Yu Tamura / AP / Profimedia

Vladimir Putin convoacă Consiliul de Securitate după ce armata rusă a început să se retragă din cauza presiunii contraofensivei ucrainene. 10.000 de forțe ruse din regiunea Harkiv sunt amenințate cu încercuirea.

Membri permanenți ai Consiliului de Securitate – 12 oficiali de rang înalt, inclusiv șefi ai tuturor agențiilor de securitate (Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate, Serviciul de Informații Externe), șefi ai ambelor camere ale parlamentului, precum și ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul președinte Dmitri Medvedev și secretarul Nikolai Patrushev au fost convocați vineri la o întâlnire cu Putin.

Succesele contraofensivei ucrainene

„Succesele armatei ucrainene au dus la o pierdere a încrederii în comanda armatei ruse la o scară nemaivăzută din luna mai, când forțele Moscovei nu au reușit să traverseze râul Siewierski Doneț”, au scris experții de la Institutul de Studii de Război din SUA.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi în discursul său de seară că o contraofensivă a trupelor ucrainene a dus la eliberarea câtorva zeci de sate, de la începutul lunii septembrie.

„După Balaklija, trupele ucrainene ar putea recuceri în 72 de ore Kupiansk , un oraș cheie, a cărui pierdere ar slăbi în plus canalele de aprovizionare pentru forțele ruse”, scrie ISW. Ritmul rapid al înaintării trupelor ucrainene, apropierea lor de Kupiansk și capacitatea de a bombarda orașul provoacă panică în spatele liniilor rusești, spun experții.

Ministerul rus al Apărării ignoră contraatacul din regiunea Harkiv. Trimisul permanent al Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a spus că „desigur că nu se pune problema vreunei încercuiri”. Potrivit acestuia, trupele ucrainene „au ocupat câteva sate periferice”.

Contraofensiva ucraineană merge înainte. Se apropie de un oraș cheie

Săptămâna aceasta, ucrainenii au lansat o contraofensivă în regiunea Harkiv și au reușit să pătrundă la câteva zeci de kilometri adânc în pozițiile rusești. În ultimele zile, armata ucraineană a eliberat o serie de orașe, inclusiv Balaklia, oraș strategic. Experții notează că Kupiansk este următoarea țintă a operațiunii. Pierderea acestui oraș de către ruși ar însemna tăierea aprovizionării trupelor lor din Izium. În cursul zilei de vineri, pe canalele media au apărut fotografii cu soldații ucraineni la intrarea în Kupiansk. După-amiaza, rușii au efectuat bombardamente grele asupra Harkivului. Rachetele au lovit, printre altele ținte civile, precum școli și grădinițe.

Este de asemenea foarte probabil ca oficialii militari de la Moscova să nu se fi așteptat ca forțele armate ucrainene să poată desfășura simultan acțiuni ofensive pe două fronturi ținând cont de pierderile suferite în primele zile ale războiului și că au ajuns să se bazeze complet pe ajutoarele primite de occident după ce și-au epuizat propriile echipamente de fabricație sovietică.

Un general de top din Rusia, probabil capturat în regiunea Harkiv

Soldații ucraineni care au participat la operațiunea de eliberare a orașului Balakliia, din regiunea Harkiv, l-au capturat cel mai probabil pe generalul rus Andrei Sicevoi, responsabil de jumătate din forțele armate desfășurate de Moscova în Ucraina, conform Kyiv Post.

În pofida apariției informației în presă, capturarea lui Andrei Sicevoi nu este confirmată oficial. Dacă informația va fi recunoscută oficial, atunci generalul Sicevoi ar fi ofițerul rus cu cel mai înalt grad ajuns prizonier după cel de-al Doilea Război Mondial, notează Kyiv Post.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 5 ucraineni = 1 rus mort ! victorie a la pirus ! asa nu ne mai jucam , vrem sa dea drumu la contraofensiva aia data , nu sa dea drumul la clantza musiu Z elensky ! Lu' asta 'i arde de seriale de comedie in fiece seara , ne-am cam saturat , vrem acasa , am cucerit regatul monaco , vrem sa facem plaja in crimea !
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult