Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Armata umbrelor, decimată la concurs

Adrian Gheorghe și Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, și Adrian Gheorghe, președintele CNAS (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Au fost 60 de înscriși. În 24 de județe s-au înscris directorii aflați deja în funcții.

Au fost 54 de dosare acceptate.

Au fost 33 care au venit la concursul scris.

Au fost 5 care au promovat.

Candidatul din Maramureș a luat cel mai mare punctaj: 93,3. Ceilalți patru admiși sunt din Iași (80,7), Tulcea (79,8), Cluj (79,75) și Bistrița Năsăud (70,1). Restul au picat. Cel mai mic punctaj l-a avut candidatul din Dâmbovița (11,3). Toate rezultatele le puteți vedea aici.

La cererea candidaților, care au invocat GDPR-ul, numele lor au fost anonimizate. Prin urmare, 60 de anonimi s-au înscris într-o competiție pentru 42 de poziții publice care gestionează un buget de circa 44,8 miliarde de lei bani publici.

Considerată de unii drept cea mai mare bancă din România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate administrează în 2021 cel mai mare buget din istoria sa: 44,8 miliarde de lei. Bugetul acestei instituții a crescut semnificativ de la an la an (2011: 17,8 miliarde de lei; 2016: 24,9 miliarde de lei; 2020: 44,7 miliarde de lei). Ca să știți când mai vine la televizor câte un politician care acuză că „sistemul de sănătate e subfinanțat”. Finanțarea sistemului a crescut anual, însă pacientul nu a simțit asta. Miliardele în plus nu au însemnat un plus de siguranță sau de calitate a serviciilor pentru pacienți. Și atunci trebuie să ne uităm mai bine cum funcționează sistemul de decontări și cine împarte banii.

La CNAS, fostul ministru Vlad Voiculescu l-a impus pe tânărul Adrian Gheorghe, cu studii și experiență la Londra. L-am avut la interviu „În fața ta”, știu că m-am întrebat atunci dacă un om atât de firav poate să desțelenească acest sistem în care dai la tot pasul de risipă, interese ascunse, probabil corupție. Trebuie spus că CNAS nu are niciun contract direct cu furnizorii de servicii medicale. Aceste miliarde stau în pixul șefilor județeni. Ei sunt cei care decid decontările de la bugetul asigurărilor de stat către spitalele de stat și private și către furnizorii de servicii medicale.

Un șef local de casă județeană de sănătate poate să aibă pe mână un buget mai mare decât tot bugetul județului respectiv. Un exemplu din 2019: bugetul Casei de Sănătate Iași - 2,5 miliarde de lei. Bugetul Iașului: 970 de milioane de lei.

Teoretic, armata șefilor CNAS îi adună laolaltă pe cei mai influenți oameni dintr-un județ. Practic, ei sunt ținuți în funcții prin delegații și împuterniciri de către adevărații influenți, patronii politici care i-au împins acolo. Un interimar sau delegat pe funcție este mult mai permisiv la presiuni politice, deoarece știe cui îi datorează funcția.

Concursul schimbă tot, schimbă regulile jocului, resetează sistemul. Mă aștept, ca la atâta bănet pus în pericol (aproape 10 miliarde de euro pe an!), tot sistemul de coterii politico-medicale să intre în convulsii și să reacționeze cu toate gurile de tun pe care le are la dispoziție, manageri, profesori, familii medicale, companii pharma și media, politicieni, analiști, influenceri care s-au hrănit ani de zile din acest mega-buget. Sunt foarte curios cum vor motiva că un concurs e ceva rău și nepatriotic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru mine asta e dovada ca la CNAS se aduna bande de adevarati mafioti care capuseaza banul public ce ar trebui dedicat sanatatatii cetatenilor care cotizeaza. De aia la noi nici nu s-a permis libertatea de a cotiza numai la sistemul privat de sanatate (ca in Germania de exemplu), ca s-ar fi pierdut bani, pe care aceste jigodii lipsite de orice urma de bun simt (ce sa mai vorbim de profesionalism!) ii dirijeaza cu o semnatura catre clientii lor.... Sa se dea concursuri pe bune, sa se transpatentizeze procesele, sa fie contracte inregistrate cum trebuie, nu semnaturi ale sefilor pe hartii care dispar dupa ceea ca magarii in ceata.... Oamenii platesc contributia la asigurarile de sanatate pentru a dispune de un sistem cat de cat decent de spitale, unde sa te duci fara sa-ti faci inainte testamentul!!!!
  • Like 2
 • minim : cei 24 de actuali ștabi/boss care au picat la concurs .... au fost demiși anomim în secunda 2 ? 12 ? 22?
  Voi nu sunteți ziariști de investigații ci niște copy/paste de 3 parale. Cum bre să nu puteți scrie cine fură numele tîmpiților ? Nici cine erau șăfii în decembrie 2020 ?
  • Like 0
  • @ Mihai Micutu
   Delia MC Delia MC check icon
   54 au fost acceptați la concursul pe 42 de posturi. În 12 județe au fost 2 pe loc. În 30 omul și locul, evident fostul director. Din cei 54 numai 5 au promovat. De înțeles că toți ceilalți sunt varză.
   S-au anonimizat degeaba, trebuie știut numai cine era înainte director. Investigația asta o poate face oricine nu numai un jurnalist.
   • Like 1
 • Va salut, domnule N egrutiu, am a va face o precizare: nu Vlad Voiculescu l-a impus pe domnul Adrian Gheorghe, ci premierul.
  • Like 0
  • @ Adrian Breana
   Nu, domnule Breana! Adrian Gheorghe a lucrat cu VV in primul sau mandat si a revenit in tara acum tot pentru ca a fost chemat de ministrul Voiculescu. Marioneta Cîțu nu are niciun merit.
   • Like 1
 • Nu doar funcția de director general trebuie ocupată prin concurs. Concurs trebuie organizat și pentru cea de director economic și cea de director relații contractuale. Delegarea de atribuții este la ordinea zilei și pt aceste funcții!
  • Like 3
 • Experiența îmi spune că „armata umbrelor” se repliază și va ieși câștigătoare... Întotdeauna!
  • Like 1
 • Nume check icon
  Acum avem si confirmarea a ce banuiam. Marea majoritate a managemenet-ului din organiztiile de stat este INCOMPETENT!.
  Si sa nu uitam ca daca ar fost sub umbrela PNL nu ar fi existat acest concurs, SI deasemenea sa nu uitam ca PNL a fost la guvernare multi ani. Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. In afara de vreo 2-3 de buna credinta rataciti prin PNL in rest este sunt vechiul USL si PDL cu solutia imorala.
  P.S. Ar trebui sa ii multumim lui VV pentru acest lucru,
  • Like 4
 • Au găsit cum să convingă ca a fost rău examenul: s-a dat prea multă legislație si prea puțină șansă de a demonstra capacități sau experiență practice. Nu e ca și cum cei care au aplicat pentru concurs nu știau ce va presupune...
  • Like 0
 • Sunt Eu Sunt Eu check icon
  Dacă funcționarea sistemului public ar fi bazată pe calitate, transparență și răspundere (cine, cui, ce, cât, pentru ce), atunci nu ar conta neapărat procedura de alegere a candidaților (concurs sau numire), asta depinzând doar de specificul domeniului respectiv.
  • Like 0
  • @ Sunt Eu
   Dan Dinu Dan Dinu check icon
   Şi transparentizarea şi concursul sunt importante. Fără concurs cinstit, ajung în frunte sculele baronilor. Iar dacă baronul vrea să sfeterisească banul public, solicită sculei poziţia caprei. Poziţie pe care scula o ştie bine, ea fiind şi principalul criterii al numirii în funcţie de către "politic".
   • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult