Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, și Adrian Gheorghe, președintele CNAS (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)
Au fost 60 de înscriși. În 24 de județe s-au înscris directorii aflați deja în funcții.
Au fost 54 de dosare acceptate.
Au fost 33 care au venit la concursul scris.
Au fost 5 care au promovat.
Candidatul din Maramureș a luat cel mai mare punctaj: 93,3. Ceilalți patru admiși sunt din Iași (80,7), Tulcea (79,8), Cluj (79,75) și Bistrița Năsăud (70,1). Restul au picat. Cel mai mic punctaj l-a avut candidatul din Dâmbovița (11,3). Toate rezultatele le puteți vedea aici.
La cererea candidaților, care au invocat GDPR-ul, numele lor au fost anonimizate. Prin urmare, 60 de anonimi s-au înscris într-o competiție pentru 42 de poziții publice care gestionează un buget de circa 44,8 miliarde de lei bani publici.
Considerată de unii drept cea mai mare bancă din România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate administrează în 2021 cel mai mare buget din istoria sa: 44,8 miliarde de lei. Bugetul acestei instituții a crescut semnificativ de la an la an (2011: 17,8 miliarde de lei; 2016: 24,9 miliarde de lei; 2020: 44,7 miliarde de lei). Ca să știți când mai vine la televizor câte un politician care acuză că „sistemul de sănătate e subfinanțat”. Finanțarea sistemului a crescut anual, însă pacientul nu a simțit asta. Miliardele în plus nu au însemnat un plus de siguranță sau de calitate a serviciilor pentru pacienți. Și atunci trebuie să ne uităm mai bine cum funcționează sistemul de decontări și cine împarte banii.
La CNAS, fostul ministru Vlad Voiculescu l-a impus pe tânărul Adrian Gheorghe, cu studii și experiență la Londra. L-am avut la interviu „În fața ta”, știu că m-am întrebat atunci dacă un om atât de firav poate să desțelenească acest sistem în care dai la tot pasul de risipă, interese ascunse, probabil corupție. Trebuie spus că CNAS nu are niciun contract direct cu furnizorii de servicii medicale. Aceste miliarde stau în pixul șefilor județeni. Ei sunt cei care decid decontările de la bugetul asigurărilor de stat către spitalele de stat și private și către furnizorii de servicii medicale.
Un șef local de casă județeană de sănătate poate să aibă pe mână un buget mai mare decât tot bugetul județului respectiv. Un exemplu din 2019: bugetul Casei de Sănătate Iași - 2,5 miliarde de lei. Bugetul Iașului: 970 de milioane de lei.
Teoretic, armata șefilor CNAS îi adună laolaltă pe cei mai influenți oameni dintr-un județ. Practic, ei sunt ținuți în funcții prin delegații și împuterniciri de către adevărații influenți, patronii politici care i-au împins acolo. Un interimar sau delegat pe funcție este mult mai permisiv la presiuni politice, deoarece știe cui îi datorează funcția.
Concursul schimbă tot, schimbă regulile jocului, resetează sistemul. Mă aștept, ca la atâta bănet pus în pericol (aproape 10 miliarde de euro pe an!), tot sistemul de coterii politico-medicale să intre în convulsii și să reacționeze cu toate gurile de tun pe care le are la dispoziție, manageri, profesori, familii medicale, companii pharma și media, politicieni, analiști, influenceri care s-au hrănit ani de zile din acest mega-buget. Sunt foarte curios cum vor motiva că un concurs e ceva rău și nepatriotic.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Voi nu sunteți ziariști de investigații ci niște copy/paste de 3 parale. Cum bre să nu puteți scrie cine fură numele tîmpiților ? Nici cine erau șăfii în decembrie 2020 ?
S-au anonimizat degeaba, trebuie știut numai cine era înainte director. Investigația asta o poate face oricine nu numai un jurnalist.
Si sa nu uitam ca daca ar fost sub umbrela PNL nu ar fi existat acest concurs, SI deasemenea sa nu uitam ca PNL a fost la guvernare multi ani. Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. In afara de vreo 2-3 de buna credinta rataciti prin PNL in rest este sunt vechiul USL si PDL cu solutia imorala.
P.S. Ar trebui sa ii multumim lui VV pentru acest lucru,