Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Armata umbrelor, decimată la concurs

Adrian Gheorghe și Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, și Adrian Gheorghe, președintele CNAS (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Au fost 60 de înscriși. În 24 de județe s-au înscris directorii aflați deja în funcții.

Au fost 54 de dosare acceptate.

Au fost 33 care au venit la concursul scris.

Au fost 5 care au promovat.

Candidatul din Maramureș a luat cel mai mare punctaj: 93,3. Ceilalți patru admiși sunt din Iași (80,7), Tulcea (79,8), Cluj (79,75) și Bistrița Năsăud (70,1). Restul au picat. Cel mai mic punctaj l-a avut candidatul din Dâmbovița (11,3). Toate rezultatele le puteți vedea aici.

La cererea candidaților, care au invocat GDPR-ul, numele lor au fost anonimizate. Prin urmare, 60 de anonimi s-au înscris într-o competiție pentru 42 de poziții publice care gestionează un buget de circa 44,8 miliarde de lei bani publici.

Considerată de unii drept cea mai mare bancă din România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate administrează în 2021 cel mai mare buget din istoria sa: 44,8 miliarde de lei. Bugetul acestei instituții a crescut semnificativ de la an la an (2011: 17,8 miliarde de lei; 2016: 24,9 miliarde de lei; 2020: 44,7 miliarde de lei). Ca să știți când mai vine la televizor câte un politician care acuză că „sistemul de sănătate e subfinanțat”. Finanțarea sistemului a crescut anual, însă pacientul nu a simțit asta. Miliardele în plus nu au însemnat un plus de siguranță sau de calitate a serviciilor pentru pacienți. Și atunci trebuie să ne uităm mai bine cum funcționează sistemul de decontări și cine împarte banii.

La CNAS, fostul ministru Vlad Voiculescu l-a impus pe tânărul Adrian Gheorghe, cu studii și experiență la Londra. L-am avut la interviu „În fața ta”, știu că m-am întrebat atunci dacă un om atât de firav poate să desțelenească acest sistem în care dai la tot pasul de risipă, interese ascunse, probabil corupție. Trebuie spus că CNAS nu are niciun contract direct cu furnizorii de servicii medicale. Aceste miliarde stau în pixul șefilor județeni. Ei sunt cei care decid decontările de la bugetul asigurărilor de stat către spitalele de stat și private și către furnizorii de servicii medicale.

Un șef local de casă județeană de sănătate poate să aibă pe mână un buget mai mare decât tot bugetul județului respectiv. Un exemplu din 2019: bugetul Casei de Sănătate Iași - 2,5 miliarde de lei. Bugetul Iașului: 970 de milioane de lei.

Teoretic, armata șefilor CNAS îi adună laolaltă pe cei mai influenți oameni dintr-un județ. Practic, ei sunt ținuți în funcții prin delegații și împuterniciri de către adevărații influenți, patronii politici care i-au împins acolo. Un interimar sau delegat pe funcție este mult mai permisiv la presiuni politice, deoarece știe cui îi datorează funcția.

Concursul schimbă tot, schimbă regulile jocului, resetează sistemul. Mă aștept, ca la atâta bănet pus în pericol (aproape 10 miliarde de euro pe an!), tot sistemul de coterii politico-medicale să intre în convulsii și să reacționeze cu toate gurile de tun pe care le are la dispoziție, manageri, profesori, familii medicale, companii pharma și media, politicieni, analiști, influenceri care s-au hrănit ani de zile din acest mega-buget. Sunt foarte curios cum vor motiva că un concurs e ceva rău și nepatriotic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru mine asta e dovada ca la CNAS se aduna bande de adevarati mafioti care capuseaza banul public ce ar trebui dedicat sanatatatii cetatenilor care cotizeaza. De aia la noi nici nu s-a permis libertatea de a cotiza numai la sistemul privat de sanatate (ca in Germania de exemplu), ca s-ar fi pierdut bani, pe care aceste jigodii lipsite de orice urma de bun simt (ce sa mai vorbim de profesionalism!) ii dirijeaza cu o semnatura catre clientii lor.... Sa se dea concursuri pe bune, sa se transpatentizeze procesele, sa fie contracte inregistrate cum trebuie, nu semnaturi ale sefilor pe hartii care dispar dupa ceea ca magarii in ceata.... Oamenii platesc contributia la asigurarile de sanatate pentru a dispune de un sistem cat de cat decent de spitale, unde sa te duci fara sa-ti faci inainte testamentul!!!!
    • Like 2
  • minim : cei 24 de actuali ștabi/boss care au picat la concurs .... au fost demiși anomim în secunda 2 ? 12 ? 22?
    Voi nu sunteți ziariști de investigații ci niște copy/paste de 3 parale. Cum bre să nu puteți scrie cine fură numele tîmpiților ? Nici cine erau șăfii în decembrie 2020 ?
    • Like 0
    • @ Mihai Micutu
      Delia MC Delia MC check icon
      54 au fost acceptați la concursul pe 42 de posturi. În 12 județe au fost 2 pe loc. În 30 omul și locul, evident fostul director. Din cei 54 numai 5 au promovat. De înțeles că toți ceilalți sunt varză.
      S-au anonimizat degeaba, trebuie știut numai cine era înainte director. Investigația asta o poate face oricine nu numai un jurnalist.
      • Like 1
  • Va salut, domnule N egrutiu, am a va face o precizare: nu Vlad Voiculescu l-a impus pe domnul Adrian Gheorghe, ci premierul.
    • Like 0
    • @ Adrian Breana
      Nu, domnule Breana! Adrian Gheorghe a lucrat cu VV in primul sau mandat si a revenit in tara acum tot pentru ca a fost chemat de ministrul Voiculescu. Marioneta Cîțu nu are niciun merit.
      • Like 1
  • Nu doar funcția de director general trebuie ocupată prin concurs. Concurs trebuie organizat și pentru cea de director economic și cea de director relații contractuale. Delegarea de atribuții este la ordinea zilei și pt aceste funcții!
    • Like 3
  • Experiența îmi spune că „armata umbrelor” se repliază și va ieși câștigătoare... Întotdeauna!
    • Like 1
  • Nume check icon
    Acum avem si confirmarea a ce banuiam. Marea majoritate a managemenet-ului din organiztiile de stat este INCOMPETENT!.
    Si sa nu uitam ca daca ar fost sub umbrela PNL nu ar fi existat acest concurs, SI deasemenea sa nu uitam ca PNL a fost la guvernare multi ani. Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. In afara de vreo 2-3 de buna credinta rataciti prin PNL in rest este sunt vechiul USL si PDL cu solutia imorala.
    P.S. Ar trebui sa ii multumim lui VV pentru acest lucru,
    • Like 4
  • Au găsit cum să convingă ca a fost rău examenul: s-a dat prea multă legislație si prea puțină șansă de a demonstra capacități sau experiență practice. Nu e ca și cum cei care au aplicat pentru concurs nu știau ce va presupune...
    • Like 0
  • Sunt Eu Sunt Eu check icon
    Dacă funcționarea sistemului public ar fi bazată pe calitate, transparență și răspundere (cine, cui, ce, cât, pentru ce), atunci nu ar conta neapărat procedura de alegere a candidaților (concurs sau numire), asta depinzând doar de specificul domeniului respectiv.
    • Like 0
    • @ Sunt Eu
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      Şi transparentizarea şi concursul sunt importante. Fără concurs cinstit, ajung în frunte sculele baronilor. Iar dacă baronul vrea să sfeterisească banul public, solicită sculei poziţia caprei. Poziţie pe care scula o ştie bine, ea fiind şi principalul criterii al numirii în funcţie de către "politic".
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult