De Ziua Mondială a Sănătății Orale, Asociația Merci Charity Boutique și Fundația Vodafone România lansează Aplicația Cabinetelor și Unităților Medicale Mobile (ACUMM), prima platformă digitală de gestionare a activității cabinetelor stomatologice mobile. Noul instrument va fi folosit pentru colectarea datelor necesare realizării unui studiu național despre sănătatea orală a copiilor din zonele rurale, derulat în perioada martie–iulie 2019. Fundația Vodafone România finanțează proiectul cu aproape 170.000 de lei.
Echipa cabinetului stomatologic mobil „Zâna Merciluță”, proiect lansat de Asociația Merci Charity Boutique, va testa platforma digitală ACUMM în următoarele 5 luni. Operațiunile realizate cu ajutorul plaformei sunt gestionarea pacienților, monitorizarea accesului la servicii de tratament stomatologic în zonele rurale, identificarea afecțiunilor dentare cel mai des întâlnite, analizarea afecțiunilor grave prevenite prin profilaxie sau în cazul cărora a fost folosit tratament stomatologic și estimarea valorii intervențiilor acordate copiilor folosind infrastructura cabinetului mobil. La finalul lunii iulie, datele colectate de pe teren vor fi cuprinse în studiul despre sănătatea orală a copiilor din mediul rural din România.
Datele preliminare colectate în perioada 1 iulie - 30 noiembrie 2018 de la aproape 350 de copii din 19 sate au indentificat faptul că cea mai des întâlnită afecțiune dentară este caria, cu o medie de 3,47 carii/copil, la limita superioară a marjei medii europene. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la vârsta de 12 ani, cariile dentare afectează în medie între 0,5 - 3,5 dinți.
Programul „Zâna Merciluță” a fost lansat în 2014 cu dotarea primului cabinet stomatologic mobil și a beneficiat de susținerea Fundației Vodafone România prin programele „Voluntar de profesie” și „Fondul pentru fapte bune”. Investiția totală a Fundației Vodafone România în acest proiect se ridică până acum la aproape 340.000 de lei. Cabinetul mobil are la activ 18 luni de consultații pe teren, iar în următoarele luni își va continua traseul prin țară urmând să ajungă la 1.800 de copii până la jumătatea anului 2019.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 30 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
Asociația Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale (http://zanamerciluta.ro/).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.