Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Asociaţia pentru pensii private: Facem apel la autorităţi să prezinte în mod transparent scenariile privind viitorul Pilonului II

Pensionari

(Foto: Inquam Photos)

Administratorii fondurilor de pensii private reacționează după ce în spațiul public a fost vehiculat un scenariu privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.  

„Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), organizaţie ce apără interesele a milioane de români care contribuie de peste 10 ani la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, face apel la autorităţi să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii şi să răspundă solicitărilor repetate de a iniţia un dialog instituţional cu toate părţile implicate în această dezbatere”, se arată într-un comunicat.

APAPR solicită autorităţilor să prezinte public şi să justifice intenţiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat, astfel încât fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conştient şi informat cu privire la siguranţa sa financiară în viitor.

”APAPR consideră că vehicularea în spaţiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio instituţie creează confuzie şi neîncredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei întregi generaţii de angajaţi din mediul public şi privat. Luând în considerare faptul că siguranţa financiară a 7 milioane de români va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR îşi exprimă încă o dată în mod public invitaţia la dialog şi consultare publică cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guvernează activitatea decizională în România”, se mai arată în comunicat.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat recent că este în pregătire un nou cadru pentru Pilonul II de pensii, afirmând că „nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii”.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat în urmă cu o săptămână că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că cei care au cotizat la fondurile obbligatorii adiinistrate privat nu vor pierde la pensie.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    ASTIA SE JOACA CU FOCUL ! Va dati seama ce se intampla daca se ating cumva de banii oamenilor ? Primii care nu au respectat cresterea cu 0,5 % pe an la pilonul 2 au fost basescu su boc, dar acum vad ca si pe drgnea il duce capul la prostii si in domeniul pensiilor private
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult