Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asociațiile de proprietari au libertatea de a-și alege firma care să le schimbe țevile de apă rece. Apa Nova achită 95% din costuri

Peste 1.000 de bucureșteni au participat luna trecută la o nouă consultare directă organizată de conducerea Apa Nova - Compania de Ape București (ANCAB) în cadrul primei inițiative naționale de transparentizare a relației dintre o companie de utilități și clienții săi. 

Nici un alt furnizor de utilităţi nu a organizat un astfel de format de eveniment. De altfel, prin astfel de acțiuni, chiar Apa Nova arată că a învățat din greșelile trecutului.

Timp de două ore, șase șefi din Apa Nova au prezentat pe rând detalii din activitatea companiei și au răspuns întrebărilor venite din public.

De ce la robinet mai curge uneori apă tulbure în unele cartiere, cum poate fi accesat programul „A doua țeavă”, prin care bucureștenii își pot schimba cu cheltuieli minime instalațiile interioare de apă rece , cum se calculează tariful la apă, „de ce trebuie să plătim și apa de ploaie”, sau „cum este cu profitul colonizat de acționarii francezi” - au fost doar câteva din zecile de întrebări la care șefii companiei au răspuns pe parcursul a două ore. 

„Interesul Apa Nova şi interesul celor două milioane de bucureşteni sunt aceleaşi: o capitală modernă, care să dea tonul acestei modernităţi întregii ţări. Stă în puterea noastră să facem acest lucru. Compania va continua reorganizarea și eficientizarea, avem obiective clare de etică şi conformitate”, au dat asigurări reprezentanții ANCAB, care au subliniat că Apa Nova a „învățat din greşelile trecutului și chiar a progresat”, după ce noua conducere „a reuşit să oprească toate robinetele prin care se scurgeau banii companiei şi le-au lăsat deschise doar pe cele prin care curge apă curată”.

De departe, cele mai multe întrebări au fost pe tema proiectului „A doua țeavă”. Prin acest program, bucureștenii care locuiesc în clădiri echivalentul a 300 de etaje își pot schimba instalațiile interioare de apă rece.

Proiectul este finanțat în proporție de 95% de Apa Nova – Compania de Ape București, iar restul de beneficiari. Pe scurt, asociația de locatari își caută o firmă care să facă lucrarea de înlocuire a țevilor, întocmește mai întâi un deviz, care este verificat și de Apa Nova - „am avut cazuri în care materialele costau de 3-4 ori mai mult decât prețul mediu din piață” -, iar dacă totul este în regulă și nu sunt vecini care să se opună, Apa Nova plătește la final reparațiile în proporție de 95%.

Nu există o listă de firme agreată de Apa Nova. Asociația de locatari are libertatea de a-și alege firma care să execute lucrările.

„Acest proiect este o premieră mondială. La fel ca la programul de anvelopare a blocurilor, și în acest caz autoritățile ar trebui să se implice în crearea cadrului legal pentru atragerea de fonduri europene pentru schimbarea instalațiilor interioare pentru apă rece în blocuri”, au precizat oficiali ai ANCAB.

La dezbaterea organizată la Sala Palatului din București un reprezentant al unei asociații de proprietari de pe strada Barbu Văcărescu, din Sectorul 2, care a beneficiat anul trecut de programul „A doua țeavă”, și-a adus cu el o bucată de circa un metru dintr-o conductă de apă rece înlocuită. Țeava era colmatată aproape total.

„Programul a început în decembrie 2016. Ne-am găsit firma care să se ocupe de lucrare, s-au făcut ofertele și s-a finalizat lucrarea. Țevile înlocuite aveau 60 de ani”, a relatat acesta.

Toți proprietarii din imobil trebuie să fie de acord cu proiectul, vechimea imobilelor și a instalațiilor ce vor fi înlocuite trebuie să fie de cel puțin 30 de ani, iar clădirea să fie racordată la rețeaua Apa Nova.

Investiții în infrastructură în 2017, preconizate la 30 de milioane de euro

Bucureștenii prezenți la consultarea publică au aflat de exemplu că în Capitală în unele zone mai sunt conducte cu o vechime de peste 100 de ani. Investițiile ANCAB în infrastructură în 2017 sunt preconizate la circa 30 de milioane de euro. Apa Nova reprezintă, conform Băncii Mondiale, un exemplu de succes de parteneriat public-privat, suma totală investită de companie în cei 16 de ani de concesiune depăşind 400 de milioane de euro din surse proprii.

„Apa Nova nu ia subvenții de la bugetul de stat sau de la Primăria Capitalei. Furnizorul de apă potabilă a plătit anul trecut dividende de 7,5 milioane de euro către Primăria Capitalei. În bugetul pe 2017 al Primăriei Capitalei investițiile la Radet sunt de 7 milioane de euro. Noi investim în rețeaua de apă și canalizare anual 21 de milioane de euro, din fonduri proprii. Așa putem să păstrăm tariful printre cele mai mici din ţară, conform clasamentului Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice”, a declarat directorul general al ANCAB, Mădălin Mihailovici.

Contractul prin care Apa Nova a devenit concesionarul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în Capitală nu obligă compania la investiţii, ci la atingerea unor parametri de performanţă. Directorul Apa Nova a precizat că, de exemplu, randamentul reţelei a ajunsese la sfârșitul anului trecut la 75,5%, peste obiectivul prevăzut de 67%.

Apa Nova - Compania de Ape București este o companie românească, cu acționariat mixt, francez-român (Veolia Eau - 73,7%, Municipiul București – 16,3% și asociația salariaților 10%). Are 2.000 de angajați. Apa Nova, filială a Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din București și are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului București. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E vreun bloc care deja a facut schimbarile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult