Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Apa Nova devine Apa Nova - Compania de Ape București. Compania a plătit anul trecut Primăriei Capitalei dividende de 7,9 milioane de euro

Ponderea costurilor cu apa și canalizarea în bugetul unei familii din București a scăzut de la aproape 8% în 1997, la puțin peste 2% în prezent, au anunțat marți la o conferință de presă oficialii Apa Nova, companie care își schimbă numele în Apa Nova – Compania de Ape București (ANCAB).

„Pentru mulţi consumatori Apa Nova Bucureşti înseamnă doar serviciul de alimentare cu apă potabilă. Din această perspectivă dorim sa fie limpede că Apa Nova asigură atât serviciul de alimentare cu apă potabilă, dar şi pe cel de alimentare cu apă industrială, preluarea apelor pluviale, precum şi preluarea şi epurarea apelor uzate, toate aceste servicii fiind cuprinse în cadrul sintagmei «Compania de Ape» ”, a declarat directorul general al companiei, Jorj-Mădălin Mihailovici.

Cifră de afaceri de 160 de milioane de euro

ANB a avut anul trecut o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro, cu 15 milioane de euro mai mică decât în anul precendent, scăderea fiind cauzată de cele două reduceri de tarife practicate în 2016, potrivit oficialilor Apa Nova – Compania de Ape București.

Producția de apă potabilă a fost anul trecut de 126 de milioane de metri cubi. Consumul de apă pe locuitor a fost de 132 de litri.

O nouă invitație la dialog adresată bucureștenilor

Pe de altă parte, după ce în aprilie anul trecut Apa Nova a organizat prima dezbatere publică pe utilităţi din România, la care au participat 1.500 de oameni, în urma căreia compania a modificat, printre altele, modul de facturare, regulile la branşare, modul de preluare a sesizărilor, priorităţile investiţiilor în infrastructura de apă-canal, luna viitoare ANCAB va invita din nou bucureștenii la dialog.

400.000 de euro pentru „A doua țeavă”

Conducerea ANCAB a anunțat marți și că în 2017 va continua programul „A doua țeavă”, demarat anul trecut, prin care compania finanțează 95% din costurile aferente schimbării instalațiilor interioare în clădiri cu destinație exlusiv de locuințe plurifamiliale cu cel puțin patru etaje.

Suma alocată programului este de 400.000 de euro. Chiar dacă înlocuirea instalațiilor din interiorul imobilelor nu este responsabilitatea ANCAB, oficialii companiei spun că degeaba se investește în uzinele de tratare a apei, în laboratoare, conducte magistrale dacă o parte din consumatori primesc la robinet apă care nu este la aceeași calitate cu cea care tranzitează rețeaua aflată în responsabilitatea companiei de apă.

„La acest comportament față de consumator ne obligă şi faptul că parteneriatul public privat dintre ANCAB şi Municipiul Bucureşti este în top 5 al Băncii Mondiale, fiind dat ca exemplu de bune practici ”, au precizat oficialii Apa Nova. 

7,9 milioane de euro, dividende plătite Primăriei Capitalei anul trecut de Apa Nova

Contractul prin care Apa Nova Bucureşti a devenit concesionarul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în Capitală prevede şi angajamentul atingerii unor parametri de performanţă.

De exemplu, randamentul reţelei de alimentare cu apă potabilă înregistrat în anul 2016 a fost de 75,5%, iar obiectivul prevăzut în cadrul obligaţiilor contractuale era de 67%.

În anul 2002, randamentul era de 48,45%. 

„Neîndeplinirea parametrilor de performanță atrage plata de penalități de către Apa Nova”, a precizat directorul general al companiei.

Toate investițiile făcute în cei 16 ani de concesiune - aproximativ 400 milioane de euro - au fost asigurate exclusiv din fonduri ale Apa Nova. Furnizorul de apă potabilă la nivelul Capitalei nu primeşte subvenţii din bani publici, contribuind însă la bugetul local prin dividendele plătite Primăriei Capitalei, în calitatea sa de acţionar în cadrul companiei.

Anul trecut, la sfârșitul lunii octombrie, Apa Nova a plătit Primăriei Capitalei dividende de 7,9 milioane de euro.

Investițiile ANCAB în sistemul de alimentare cu apă și de canalizare din Municipiul București au fost în anul 2016 de aproximativ 129 de milioane de lei, iar pentru anul 2017 investițiile alocate sunt prevăzute la același nivel.

În anul 2016 echipele ANCAB au intervenit la remedierea a 7.146 avarii pe reţeaua de apă şi 13.975 reclamaţii pe reţeaua de canalizare, numărul de reclamaţii scăzând cu circa 25% faţă de anul 2011, când ANCAB a început operarea integrată a sistemului de canalizare (reţea, casetă şi stația epurare ape uzate).

Au fost modernizați:

* 20,5 km reţea de apă - principalele lucrări au fost în zona Teiul Doamnei (1,7 km), Izvor Coşbuc (1,7 km), Iuliu Maniu (1,2 km);

* 4,8 km reţea de canalizare, cele mai importante lucrări au fost pe str. Floreasca, Piaţa Sudului, Izvorul Oltului.

În 2017 vor fi reabilitaţi 19,5 km reţea de canalizare; cele mai importante, fiind colectoarele de pe Şoseaua Mihai Bravu şi Bulevardul Coneliu Coposu.

De la 1 aprilie are loc o reașezare a structurii tarifare la Apa Nova. Scade costul cu furnizarea apei și crește costul cu canalizarea

Oficialii Apa Nova au anunțat marți că la solicitarea comisiei de experţi internaţionali şi ca urmare a avizului ANRSC, va fi modificată structura tarifară a serviciilor Apa Nova.

Astfel, din aprilie va avea loc o reaşezare a structurii tarifare, prin diminuarea costului serviciilor de furnizare a apei potabile şi creşterea costului canalizării, pentru a reflecta corect investiţiile necesare în infrastructura de canalizare şi costurile operării.

În plus, TVA pentru canalizare este 19 %, față de cel pentru livrarea apei care este 9 %, astfel că bucureștenii plătesc mai mult pentru canalizare. Oficialii Apa Nova spun că fac demersuri la autorități pentru ca TVA pentru canalizare să fie redus la 9%.

În prezent prețul unui metru cub de apă, cu TVA, este de 5,6 lei, iar după 1 aprilie va fi de 5,67 lei, potrivit cifrelor prezentate presei de Apa Nova.

„Decizia schimbării structurii a fost luată de comisia internaţională de experţi, în urma analizării investiţiilor realizate şi a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare. Ea a fost supusă analizei şi ulterior aprobată de ANRSC - autoritatea statului român care a analizat concluziile comisiei de experţi şi a solicitat punerea în practică a acestei restructurări tarifare.

Primăria București a fost informată asupra deciziei ANRSC. Nici Primăria, nici Apa Nova nu decid modificări de tarif, mecanismul de formare a preţurilor fiind unul independent şi extrem de tehnic”, au precizat oficalii Apa Nova.

Contractul de Concesiune a intrat în vigoare la data de 17 noiembrie 2000. La acea dată, ponderile în cadrul tarifului cumulat apă potabilă + canalizare erau următoarele: apă potabilă: 82%, canalizare: 18%

Tarifele fără TVA care vor fi implementate pentru a reflecta costurile reale şi investiţiile necesare în canalizare sunt tarif apă potabilă: 65,5% din tariful cumulat apă potabilă + canalizare și tarif canalizare: 34.5% din tariful cumulat apă potabilă + canalizare.

(clic pe imagine pentru mări)

„Atenție la ce aruncați în rețeaua de canalizare!”

În cadrul aceleiași conferințe directorul general al ANCAB a făcut un apel la bucureșteni să nu arunce în sistemul de canalizare resturi ce pot duce la colmatarea rețelei de canalizare.

„A început sezonul ploios şi, din fericire, investiţiile finalizate au salvat oraşul de inundaţii – însă vom avea probabil ploi de intensitate mare şi anul acesta, conform predicţiilor ANM. Doar anul trecut au fost 4 evenimente pluviale cu frecvenţă de apariţie extrem de redusă, dar care au pus la test capacitatea de transport proiectată a Casetei (ex. ploaia din august 2016 a avut o frecvență de 1/50 ani). Vă rugăm să ne sprijiniţi în informarea cetăţenilor racordaţi la reţeaua de canalizare, cu privire la exploatarea conformă a acesteia, prin evitarea aruncării în reţeaua de canalizare interioară, de resturi care pot genera colmatări ale reţelelor şi subsolurilor” , a declarat Mădălin Mihailovici.

Republica.ro a scris că la stația de Epurare Ape Uzate Glina au fost situații în care au ajuns, în urma unor ploi abundente, leșuri de porci, oi, capre, sau cantități impresionante de bețișoare pentru urechi care pot provoca probleme în rețeaua de canalizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca tot cresc costurile pentru canalizare trebuie gasite solutii sa scapam de mirosurile pestilentiale emanate de gurile de canal din toate cartierele Bucurestiului , mai vechi sau mai noi,greu de suportat uneori si in anotimpul rece .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult