Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Atât timp cât se vorbește despre extremismul celor de la AUR, formațiunea lui Simion își consolidează poziția în sondaje

George Simion Foto - Inquam Photos/ George Călin

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Manifestul lansat de AUR, prin care formațiunea lui George Simion cere controlul „resurselor naturale”, refacerea patrimoniului național prin „necesară confiscare”, precum și interzicerea unor drepturi pentru românii cu dublă cetățenie (cum ar fi alegerea și numirea în funcții) este doar un mod dur de a rămâne în atenția publică. 

Suntem la opt luni distanță de primele alegeri din 2024 și atât timp cât se vorbește despre extremismul celor de la AUR, formațiunea lui Simion își consolidează poziția în sondaje. E o strategie de comunicare pe care AUR o folosește foarte bine, chiar dacă se cunoaște deja că propunerile lor sunt antidemocratice și nu au vreo șansă să fie puse în practică.

Este firesc să ne îngrijoreze aberațiile propuse de AUR, dar cea mai mare îngrijorare cred că ar trebui să fie îndreptată spre modul în care această formațiune își consolidează capacitatea de profita de lumina reflectoarelor.

Radicalismul afișat de formațiunea politică a lui Simion se menține în special în zona populismului prin generalitățile pe care le reia, precum „sistemul care a distrus România timp de 30 de ani trebuie să cadă și trebuie înlocuit cu un sistem care să urmărească interesul națiunii române”.

Purificând istoria în acest fel și manipulând memoria, narațiunile AUR persistă în inconștientul colectiv și sunt lăsate să prolifereze pentru că, în România, cel puțin deocamdată, ele par să fie respinse ca fiind exotice și inofensive (de către partidele tradiționale), fiind percepute în mod obișnuit ca un rău mai mic decât cel pe care îl reprezintă în realitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  aur--olacii NU au facut pananacum si nu cred ca nici de ecum incolo ,ceva util ptr societatea naoastra . Ei sunt foarte priceputi la scandaluri publice ,sa filmeze prin parlament cate o ,,faza ,, asa cum se exprima autorul lor .
  Foarte interesant faptul ca a,atunci cand a fost initiata ,actiunea ptr ,,reducerea pensiilor nesimtite ,EI ,au votat ,,pentru-im;potriva,, Dar tot ei fac ,mare propaganda cun pensiile nesimtite etc..
  ---Sa speram ca votantii nostri ,vor mai avea ,,atat cat trebuie Cap Limpede ,si sa NU VOTEZE CU ,aur---olacii !
  • Like 0
 • RazvanP check icon
  În mod clar trebuie să combatem (era să zic “cu sfântă mânie proletară“!) orice idee de a exploata resursele naturale în interesul românilor! Suntem desigur europeni și resursele noastre naturale trebuie desigur exploatate exclusiv în interesul europenilor! Desigur, apartenența noastră la "familia europeană" se proptește în gardul Schengenului, dar nu ne împiedicăm în "detalii"! :D
  Adevărul este că cea mai bună propagandă pro-AUR o face UE!
  Cu fiecare decizie tembelă impusă de-a valma în total dispreț față de opiniile și nevoile românilor, cu fiecare zi în afara Schengenului, de fiecare dată când un "oficial european" sau o "multinațională" deschide gura, AUR crește!
  Dintr-un motiv foarte simplu: teoria e una, practica ne omoară. "Decarbonizarea" se vede în buzunar, "liberalizarea" la fel. Interzicerea motoarelor cu ardere internă va lovi milioane de români.
  Simpla “reciclare" impusă de luna viitoare va scoate din buzunarul fiecăruia câte 50 de bani pentru fiecare sticlă, cu doar o ipotetică "recuperare" a lor după cozi și bătaie de cap!
  Și atunci vă miră faptul că românii nu văd “lumina de la Apus“??
  • Like 4
  • @ RazvanP
   Oricum, "lumina" nu vine nici de la rasarit. Iar aur, in afara de golanie, impertinenta, incultura, dorinta de parvenire nu va face nimic bun pentru tara. Nici nu intentioneaza, nici nu vor, nici nu au capacitatea. Sunt niste rudimentari, bagati, prin psd, de catre puterea rusa care se amesteca in fostul ei imperiu, pierdut pentru moment, dar cu foarte mari sanse de refacere. Mai ales dupa alianta cu un vechi dusma, china comunista. Atentie! Valabil si pentru partidul??? sosoaca, o dementa, mahalagioaica, isterica cu un singur merit: si-a devoalat afinitatea fata de rusia - tradare nationala ramasa fara ecou.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult