Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O surpriză: „schimbarea la fațadă” a lui George Simion

Reuven Azar și George Simion

Foto - AUR

Asemenea lupului care își schimbă blana, George Simion își schimbă zilele acestea abordarea în ceea ce privește Holocaustul, pentru a se pregăti de alegerile prezidențiale de anul viitor, având în vedere că este cotat cu șanse extrem de mari să intre în turul doi.

Năravul este însă același, AUR rămânând un partid extremist, care atacă constant alte minorități, care manifestă sentimente antieuropene și care promovează narative antidemocratice. Iar asta se vede cel mai bine prin lista pe care a pregătit-o pentru alegerile europene din mai 2024.

Cu toate acestea, liderul AUR este ajutat în acest moment de guvernul israelian condus de Bibi Netanyahu ca să-și spele imaginea. Pe scurt, Simion a intrat într-un proces de reevaluare. Scopul autorităților israeliene ține de interesele personale ale regimului politic care este acum la putere în Israel, nu de interesul general al societății israeliene, pentru care Holocaustul reprezintă tot ce este mai sfânt pentru poporul evreu, după cum zice profesorul Liviu Rotman, director al Centrului de Studii Israeliene de la SNSPA.

Până acum, Ambasada Israelului din România nu a avut contacte cu membrii AUR din cauza pozițiilor antisemite și de negare a Holocaustului pe care aceștia le-au exprimat în trecut. AUR a declarat chiar anul trecut că Holocaustul evreilor români a fost un „eveniment minor” și s-a opus unei programe de predare a Holocaustului în școlile românești, pretinzând că ar fi fost un „experiment ideologic” dăunător sistemului de învățământ românesc. În ultimii ani AUR a și votat împotriva unei legi care condamna antisemitismul și a lăudat conducători fasciști și personaje antisemite din istoria României, inclusiv din perioada Holocaustului.

Cu toate acestea, ambasadorul israelian în România, Reuven Azar, s-a întâlnit luni, la București, cu George Simion, iar presa din Israel notează că întâlnirea a avut loc în urma unei directive a ministrului de externe Eli Cohen de reevaluare a politicii de boicot privind partidul extremist, al cărui lider (George Simion) a încercat pe parcursul ultimului an să îndepărteze formațiunea de antisemitism și s-o apropie de personaje de dreapta din Israel.

Cotidianul israelian Yedioth Ahronoth punctează că această schimbare a politicii este contrară poziției diplomaților profesioniști din ministerul de externe al Israelului și în antiteză cu poziția muzeului Yad Vashem (Memorialul Victimelor Holocaustului, instituție oficială a Statului Israel), care a argumentat împotriva unui dialog cu acest partid problematic.

Directiva impusă de Eli Cohen pare să fie adevărată, având în vedere că la începutul lunii august și publicația Haaretz nota că ministrul de Externe al Israelului face presiuni ca ambasada din București să înceapă să aibă contacte cu partidul AUR.

Liderul partidului a făcut, recent, eforturi pentru a-și schimba atitudinea față de Israel și de lumea evreiască, inclusiv prin declarații de acceptare a responsabilității României în perioada Holocaustului, denunțând antisemitismul și descriindu-l pe tiranul Ion Antonescu drept un criminal de război. Ca urmare, Ministerul de Externe și ambasada din România examinează, cu avizul Yad Vashem și al altor autorități, dacă aceasta este o schimbare autentică ce va permite o nouă politică față de acest partid”, și-a motivat decizia Ministerul de Externe de la Tel Aviv, într-un răspuns pentru Haaretz.Mai sus am spus că scopul autorităților israeliene în ceea ce-l privește pe George Simion ține de interesele personale ale regimului politic care este acum la putere în Israel, nu de interesul general al societății israeliene, iar argumentul acestei afirmații este respingerea de cătrei oficiali din Ministerul de Externe, cât și de către reprezentanți ai Yad Vashem a abordării lui Eli Cohen, care a fost sfătuit să nu se apropie de partidul AUR.

Totodată, jurnaliștii de la Haaretz au precizat că abordarea lui Eli Cohen nu a primit niciun fel de susținere din partea publicului din Israel, ba, dimpotrivă, a stârnit un val de indignare. Criticile s-au îndreptat în special spre oficialii israelieni, care sunt etichetați ca făcând parte din aceeași tabără politică a extremei drepte.

„Naționalismul dreptei israeliene este gata să vândă memoria și suferința evreiască. Nu are demnitate. Și s-a spus odată că stânga israeliană a uitat ce înseamnă a fi evreu. E exact invers. Dreapta israeliană distruge totul în Israel, inclusiv memoria evreiască. Acest guvern de extremă dreaptă al nostru n-are limite”, au transmis criticii.

Jurnaliștii de la Yedioth Ahronoth spun că schimbarea politicii față de AUR a fost inițiată de șeful Consiliului Regional Shomron din Cisiordania, Yossi Dagan, prezent și el la întrevederea de luni de la București. Acesta l-a invitat pe George Simion să viziteze coloniile împreună cu o delegație AUR, iar Simion a acceptat-o și și-a declarat susținerea pentru dreptul evreilor de a coloniza Cisiordania.

De altfel, într-un gest de spălare a imaginii, George Simion a publicat după întâlnirea de luni cu ambasadorul Israelului în România un comunicat de presă prin care admite răspunderea țării noastre pentru Holocaustul evreilor români și prin care își exprimă regretul profund. Liderul AUR a afirmat că astfel de orori nu ar trebui să se mai repete vreodată cu evrei, români, sioniști sau oricare altă națiune din lume, precizând că partidul pe care îl conduce are toleranță zero pentru abordările antisemite. Totuși, lucrurile sunt mult mai fine decât par, iar Eli Cohen nu este oficialul israelian de la care a pornit reevaluarea lui George Simion. Jurnaliștii de la Haaretz spun că ministrul Eli Cohen a fost consiliat de mai mulți lideri ai partidului Likud (partidul lui Netanyahu) să accepte stabilirea de relații cu partidul AUR.

Iar dacă în ianuarie 2022 parlamentarii Likud erau instruiți să evite orice legături cu partidul AUR din România, pe motiv că este antisemit, după cum scria la acea vreme cotidianul The Jerusalem Post, mai mulţi membri ai partidului Likud au participat în noiembrie 2022 la o conferinţă organizată de AUR la Bucureşti, intitulată „O Europă în care credem”.

Ziarul Libertatea notează că întâlnirea a fost criticată de jurnaliştii de la publicaţia Haaretz, care au scris că AUR este un partid de extremă dreapta „cu care Ambasada Israelului la București nu colaborează, având în vedere antisemitismul său, negarea Holocaustului și glorificarea românilor care au cooperat cu naziștii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Legăturile recente dintre AUR și liderii israelieni se reflectă și în presa fidelă partidului de guvernământ. De exemplu, ziarul proguvernamental Israel Hayom publica, la finalul lunii iunie, un interviu cu liderul AUR, George Simion, cu titlul: „Memoria Holocaustului – nu face parte din jocul politic. Un interviu cu politicianul de 36 de ani care zguduie România”. Iar liderul AUR e prezentat într-o lumină pozitivă pe tot parcursul articolului. „George Simion este cel mai tare nume din politica românească” - pare să fie laitmotivul materialului.

Ce face guvernul lui Netanyahu? Păi după cum spune profesorul Liviu Rotman într-un interviu de la jumătatea lunii august pentru ziarul Libertatea, partidul de guvernământ Likud duce „o politică consecventă de a cultiva forțe reacționare, populiste, naționaliste, fără să se deranjeze că majoritatea dintre ele au o importantă componentă antisemită”. „Există o pandemie politică în care virusul acesta iliberal a câștigat mult spațiu politic, în Europa și nu numai”, mai spune profesorul Rotman.

AUR rămâne un pericol pentru democrația din România, fiind un partid care, pe lângă faptul că are abordări extremiste, manifestă un real populism, agățându-se de frustrările și temerile oamenilor pentru a capitaliza electoral.

„De ce are această abordare Simion?” - este întrebarea de pe buzele multor observatori ai scenei politice. Răspunsul e relativ simplu, dacă nu intrăm în detalii: Vrea să arate că AUR este un partid normal, în legături cu toată lumea, care poate fi votat. De aici și poziția de la începutul lunii a senatorului AUR, Claudiu Târziu, care a spus că partidul din care face parte nu este împotriva UE, ci împotriva „tendințelor ideologice” ale Comisiei Europene.

„Conservatorii din toate celelalte state membre UE ar face bine să câştige alegerile de anul viitor, în aşa fel încât să avem o uniune aşa cum o gândim noi: pro-viaţă, pro-familie, pro-libertate, pentru prosperitate, o uniune care să se întoarcă la valorile autentice – la credinţă, la ceea ce ne-au învăţat înţelepţii greci, să punem din nou în valoare şi în lucrare drepturile naturale, nu drepturi inventate pentru unele minorităţi împotriva majorităţilor, să oprim ideologizarea sistemelor de educaţie”, a mai precizat Claudiu Târziu.

Există totuși o dilemă cu care se confruntă AUR în acest moment, iar alegerea este dificilă, după cum ține să remarce și consultantul politic Mirel Axinte. Concret, partidul lui George Simion are de ales între a rămâne un partid populist, antisistem, care captează o revoltă difuză, fără identitate ideologică, dar larg răspândită în societate, și calea unui partid naționalist, antisemit, xenofob, cu orientări creștine, care se revendică de la sfinții închisorilor și legionarismul interbelic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu atata spun: nu fiti naivi si nu va incredeti in aur sau simion si ceilalti ai lui. In ceea ce priveste atitudinea unei parti a evreilor asta este discutabila.
  Eu nu-mi doresc sa traiesc si ororile "camasilor brune". Vor fi greu de inlaturat si vor lasa urme ca si comunistii. Vedeti ca este imposibil sa scapam de hidra psd. La fel va fi si cu aur. Stiu ca nu avem ce alege, dar vom fi nevoiti sa mergem pe "principiul national" - raul el mai mic.
  • Like 1
 • e antisemitism doar cand vor evreii sa fie si cand e profitabil pentru ei
  • Like 2
 • ”Interesantă” atitudine în articol: dacă Simion e mai din topor și mai nediplomat, atunci se face gălăgie că e extermist. Dacă încearcă să se mai cizeleze și să fie mai diplomat și mai adecvat, atunci iarăși gălăgie că e ipocrit. Deci oricum ar fi el, mai la extremă sau mai la centru, cică e musai să nu capete importanță și greutate în politica românească. De ce? Fiindcă strică ploile celor care trebuie să stăpânească țara asta din afară, iar asta e o tragedie, vai, vai, vai :-) :-)
  • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   RazvanP check icon
   Pe măsură ce se apropie alegerile se va intensifica și fearmongering-ul, Ferească Sfântul să voteze Kolonia România altfel decât linia dictată de metropolă!
   • Like 1
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Sa ne fereasca Sfantul ,sa ajunga acesti indivizi ,,la butoane ,, cu ideile lor extremiste ,si pro Rusia ,In plus dintre ,,celebrii lor politicieni ,,nu vad nici unul care ar fi , Cap Limpede , Toti sunt cu , Capul in nori ,,si viziuni SF , zezi cazul georgescu ,cu idiele Sf din muntii bucegi etc, apoi acel reformat ,celebrrul toba , sau chelaru ,etc,, Nu vad pe nimeni dintre ei care sa fei acolo la ,locul potrivit , Iar despre ,,simionul ,,no coment
   ---Mare pacat ptr majoritatea electoratului lor care au nivelul de edcucatie sub ,media normala ,dar au drept de vot ,Asta ma ingrijoreaza, Dar sa speram ca,,jeorjica,mai face ceva gafe ,si mai scade in sondaje !! Caci pana acum in afara de filmari si scandal inclusiv in Parlament ,nu am vazut altceva ,La fel si fosta lor colega , penibila si dezastrul uman ,,sosoaca,,
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Nume check icon
   Simion este un fariseu in majoritatea timpului si in rest un scandalagiu notoriu de genul unuia dintr-o galerie care se ia la harta cu oricine de dragul scandalului.
   Actiunea de "spalare" a imaginii de antisemiti in ciuda simpatiilor legionare ale acestui individ sunt pentru ochii lumii si nu pentru partidul sau. O sa ne "distram"de minune cu discursurile lui in campania electorala de la anul si daca vor fi multi inconstienti sa il voteze o sa ne "distram" la maxim vazand cum o sa distruga aceasta tara.
   • Like 4
  • @ RazvanP
   vezi ca se aduna un grup impotriva ,,kolonizarii,, Romaniei pe Bd. Berceni, a cincea cladire pe dreapta
   • Like 0
 • RazvanP check icon
  Ironic, în nici un articol și nici o analiză nu am văzut vreo preocupare față de dorințele și nemulțumirile românilor...
  Și nici despre cauzele lor.
  Se dezbate la nesfârșit despre "populism", "extremism" și "naționalism" fără a le da o definiție sau o conotație REALĂ și APLICATĂ dincolo de lozinci.
  Se merge pe varianta facilă "cine nu e de acord cu mine este prost/naționalist/antieuropean fără a studia DE CE nu este de acord, ce îl nemulțumește, ce ar putea fi perfectibil.
  Nu mai există deloc dialog din nici o tabără ci doar etichetarea" adversarilor" exclusiv prin prisma propriilor "adevăruri".
  • Like 2
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Bravo, ai reușit de minune să-ți aplici etichetele.
   P.S. Voi nu sunteți „tabără”, ci grup infracțional.
   • Like 2
 • Nu va fi o problemă pentru Simion și ai lui să combine în acțiunile AUR populismul și naționalismul, așa încât să atragă cât mai mulți nemulțumiți de actuala clasă politica aflată la putere. Și sunt muuuulți...ușor de păcălit! Se poate face o paralela între Simion și Vadim-ultimul reprezentant important al extremismului în România. Simion e mult mai viclean, se adaptează rapid la situație, dovadă și întâlnirea cu israelienii. Tribunul înjura pe toată lumea, promitea execuții pe stadion, avea ieșiri paranoice- de aia a și pierdut confruntarea cu Iliescu ( am avut de ales în finală între Vadim și Iliescu- vai de soarta noastră! Cred că ne-a blestemat cineva).
  La ora asta- sper să greșesc- Simion e favorit neoficial la următoarele alegeri prezidențiale. Masa de anti europeni, cei sărăciti de inflația actuală, chiar și nostalgicii comunismului îl vor vota masiv. Pe cine să aducă în față Ciolacu și Ciucă- marionetele lui Joiannis?
  • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult