Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ați merge la vot dacă președintele Iohannis ar declanșa un referendum național pentru legea grațierii deținuților?

Iohannis - Grindeanu

Președintele României poate declanșa, potrivit Constituției, un referendum pentru a vedea care este „voința poporului” în privința Legii grațierii, Articolul 90 o spune cât se poate de clar.

Este grațierea deținuților care au pedepse mai mici de 5 ani, sau a tuturor celor care au peste 60 de ani, fie că sunt violatori, pedofili, corupți condamnați, o problemă de interes național? Este o judecată pe care o poate face Klaus Iohannis.

În legea care reglementa organizarea referendumului au existat inițial o serie de limitări ale temelor pe care șeful statului le putea cere românilor părerea. Acele limitări au fost însă declarate neconstituționale de către CCR, după cum puteți vedea aici.

Așadar, șeful statului decide importanța problemei.

Da, dar vor spune mulți, ar trebui să iasă lumea la vot, fie că sunt pentru grațiere, ori împotrivă, pentru ca referendumul să fie validat. Până în 2014 referendumul era validat doar dacă peste 50 la sută dintre români mergeau la urne.

Iată ce spune Legea nr. 3 din 2000, modificată de Parlament în 2014: „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.”

Modificările au fost promovate de actualul Ministru al Justiției, domnul Florin Iordache „Am considerat că acel prag de 50% este un prag foarte mare, s-a constatat un absenteism şi s-a constatat că nu întotdeauna populaţia este interesată şi de aceea am considerat că trebuie să coborâm pragul de participare la referendum la 30%”.

Deci, revin la întrebarea inițială: Ați merge la vot dacă președintele Iohannis ar declanșa un referendum național pentru legea grațierii deținuților?

Ar putea fi adăugată pe buletin și o întrebare legată de reglementarea abuzului în serviciu, nu-i așa, pare și aceasta o problemă de interes național, altfel nu-mi explic urgența invocată pentru a fi modificată prin ordonanță de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • As merge ls vot sau as vota "online"? Altfel spus eu am votat deja " mental" si va spun dvs. ca eu cred ca nu merita nimeni sa ajunga la puscarie! In concluzie eu i-as recomanda sa dlui Presedinte sa nu declanseze acest referendum si sa puna soarta unor oameni "bolnavi" ajunsi acolo datorita "sistemului" in carca cetateanului! Eu i-as recomanda dlui presedinte sa initieze o licitatie cu un "Caiet de sarcini" bine pus la punct prin care sa cheme cei mai buni "vraci" ai poporului ca sa vindece oile bolnave pentru a nu fii nevoit sa le scoata pentru prea mult timp din staul! Dar daca Dumnezeul dlui Iohannis este catolic poate nu crede foarte mult in forta interioara a omului de a se vindeca daca va fi tinut o perioada "pe tuse" dar nu in acel mediu ostil cu poate in mediul lui apropiat-(vezi arestul la domiciliu) si sa i se furnizeze sub o forma sau alta "informatiile" necesare pentru vindecare nu sa fie tinut ca o leguma care a fost si pana atunci doar sa manance si sa "respire" aer! Cine are dorinta de vindecare sa citeasca!
    • Like 0
  • În mod sigur aș merge.
    • Like 0
  • Cu certitudine, DA.
    • Like 0
  • Sa votez ce?
    As merge la un referendum serios nu la circ, de exemplu:
    Referendum pe revizuirea Constitutiei: eliminarea emiterii ordonantelor de urgenta cu exceptia primelor n zile de razboi sau dezastre|calamitati naturale), desfiintarea CSAT, altfel vom avea aceleasi probleme, indiferent de coloratura politica sau apolitica a guvernului !!!
    Art. 150 – Iniţiativa revizuirii

    (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
    (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
    Aici trebuie sa punem accentul, aici se vede forta societatii civile, altfel marsaluim cam degeaba.

    Si oricum cele 2 ordonante sunt neconstitutionale dupa actuala Constitutie:la art.115 se prevede""Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice", iar la art.73 categorii de legi la aln (3) Prin lege organică se reglementează:h) infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora;i) acordarea amnistiei sau a graţierii colective.
    • Like 1
  • Asi merge la vot cu toți cei convinși de mine de importanta lui . Și nu sânt putini pentru că și ei mai pot convinge multi alti votanți .
    • Like 0
  • Da.
    • Like 0
  • Da!
    • Like 0
  • Fabian check icon
    Da, o sa merg.
    • Like 0
  • DA,si voi vota impotriva oug.
    • Like 0
  • da! sau se renunta la OUG...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult