Președintele României poate declanșa, potrivit Constituției, un referendum pentru a vedea care este „voința poporului” în privința Legii grațierii, Articolul 90 o spune cât se poate de clar.
Este grațierea deținuților care au pedepse mai mici de 5 ani, sau a tuturor celor care au peste 60 de ani, fie că sunt violatori, pedofili, corupți condamnați, o problemă de interes național? Este o judecată pe care o poate face Klaus Iohannis.
În legea care reglementa organizarea referendumului au existat inițial o serie de limitări ale temelor pe care șeful statului le putea cere românilor părerea. Acele limitări au fost însă declarate neconstituționale de către CCR, după cum puteți vedea aici.
Așadar, șeful statului decide importanța problemei.
Da, dar vor spune mulți, ar trebui să iasă lumea la vot, fie că sunt pentru grațiere, ori împotrivă, pentru ca referendumul să fie validat. Până în 2014 referendumul era validat doar dacă peste 50 la sută dintre români mergeau la urne.
Iată ce spune Legea nr. 3 din 2000, modificată de Parlament în 2014: „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.”
Modificările au fost promovate de actualul Ministru al Justiției, domnul Florin Iordache „Am considerat că acel prag de 50% este un prag foarte mare, s-a constatat un absenteism şi s-a constatat că nu întotdeauna populaţia este interesată şi de aceea am considerat că trebuie să coborâm pragul de participare la referendum la 30%”.
Deci, revin la întrebarea inițială: Ați merge la vot dacă președintele Iohannis ar declanșa un referendum național pentru legea grațierii deținuților?
Ar putea fi adăugată pe buletin și o întrebare legată de reglementarea abuzului în serviciu, nu-i așa, pare și aceasta o problemă de interes național, altfel nu-mi explic urgența invocată pentru a fi modificată prin ordonanță de urgență.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
As merge la un referendum serios nu la circ, de exemplu:
Referendum pe revizuirea Constitutiei: eliminarea emiterii ordonantelor de urgenta cu exceptia primelor n zile de razboi sau dezastre|calamitati naturale), desfiintarea CSAT, altfel vom avea aceleasi probleme, indiferent de coloratura politica sau apolitica a guvernului !!!
Art. 150 – Iniţiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Aici trebuie sa punem accentul, aici se vede forta societatii civile, altfel marsaluim cam degeaba.
Si oricum cele 2 ordonante sunt neconstitutionale dupa actuala Constitutie:la art.115 se prevede""Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice", iar la art.73 categorii de legi la aln (3) Prin lege organică se reglementează:h) infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora;i) acordarea amnistiei sau a graţierii colective.