Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Au câștigat pușcălăii lui Allah, pentru că americanii n-au știut în ce să bage banii

ctp - Republica

Toată lumea se miră, și în primul rând americanii, cum de a pierdut regimul „democratic” de la Kabul lupta cu talibanii înainte de a o începe.

Tot auzim cifre, 300-400.000 de soldați afgani înarmați până-n dinți și instruiți de americani, care au dat turbo bir cu fugiții.

Trece aproape neobservată o altă cifră, un procentaj: peste 50% dintre soldații Marii Armate Afgamericane sunt analfabeți. Nu funcțional, cum avem cam tot atâția în România, analfabeți puri, radicali, nu știu nici literele. Procentajul se extrapolează la întreaga populație a Afganistanului.

În loc să formeze o forță armată de câteva zeci de mii de soldați educați, conduși de ofițeri competenți și loiali, americanii, fie democrați, fie republicani au finanțat, pe principiul cu cât mai mulți, cu atât mai culți, o masă uriașă de troglodiți.

Întotdeauna, în orice țară și în orice timp, ignarii, oamenii lipsiți de cunoaștere, vor fi mai ușor de stăpânit de puterea religioasă decât de condus într-un stat democratic. Dacă ar fi investit în educația pe scară largă a afganilor, în loc să bage miliarde în excesul de armament sofisticat pe care îl înșfacă acum pușcălăii lui Allah, talibanii ar fi fost depășiți, anacronizați, uzați moral. Așa, marea masa a afganilor neștiutori de carte rămâne pasivă, în vreme ce talibanii îi vânează pe traducători, pe funcționari, pe studenți, ca să nu mai vorbim de femeile care au îndrăznit să învețe și să muncească.

În Afganistan e acum o înfiorătoare catastrofă umană. Nu pot să nu mă gândesc că și în România, catastrofele politice care ajung să guverneze țara vin tot din întunericul minții…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult