Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Au câștigat pușcălăii lui Allah, pentru că americanii n-au știut în ce să bage banii

ctp - Republica

Toată lumea se miră, și în primul rând americanii, cum de a pierdut regimul „democratic” de la Kabul lupta cu talibanii înainte de a o începe.

Tot auzim cifre, 300-400.000 de soldați afgani înarmați până-n dinți și instruiți de americani, care au dat turbo bir cu fugiții.

Trece aproape neobservată o altă cifră, un procentaj: peste 50% dintre soldații Marii Armate Afgamericane sunt analfabeți. Nu funcțional, cum avem cam tot atâția în România, analfabeți puri, radicali, nu știu nici literele. Procentajul se extrapolează la întreaga populație a Afganistanului.

În loc să formeze o forță armată de câteva zeci de mii de soldați educați, conduși de ofițeri competenți și loiali, americanii, fie democrați, fie republicani au finanțat, pe principiul cu cât mai mulți, cu atât mai culți, o masă uriașă de troglodiți.

Întotdeauna, în orice țară și în orice timp, ignarii, oamenii lipsiți de cunoaștere, vor fi mai ușor de stăpânit de puterea religioasă decât de condus într-un stat democratic. Dacă ar fi investit în educația pe scară largă a afganilor, în loc să bage miliarde în excesul de armament sofisticat pe care îl înșfacă acum pușcălăii lui Allah, talibanii ar fi fost depășiți, anacronizați, uzați moral. Așa, marea masa a afganilor neștiutori de carte rămâne pasivă, în vreme ce talibanii îi vânează pe traducători, pe funcționari, pe studenți, ca să nu mai vorbim de femeile care au îndrăznit să învețe și să muncească.

În Afganistan e acum o înfiorătoare catastrofă umană. Nu pot să nu mă gândesc că și în România, catastrofele politice care ajung să guverneze țara vin tot din întunericul minții…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult