Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Au câștigat pușcălăii lui Allah, pentru că americanii n-au știut în ce să bage banii

ctp - Republica

Toată lumea se miră, și în primul rând americanii, cum de a pierdut regimul „democratic” de la Kabul lupta cu talibanii înainte de a o începe.

Tot auzim cifre, 300-400.000 de soldați afgani înarmați până-n dinți și instruiți de americani, care au dat turbo bir cu fugiții.

Trece aproape neobservată o altă cifră, un procentaj: peste 50% dintre soldații Marii Armate Afgamericane sunt analfabeți. Nu funcțional, cum avem cam tot atâția în România, analfabeți puri, radicali, nu știu nici literele. Procentajul se extrapolează la întreaga populație a Afganistanului.

În loc să formeze o forță armată de câteva zeci de mii de soldați educați, conduși de ofițeri competenți și loiali, americanii, fie democrați, fie republicani au finanțat, pe principiul cu cât mai mulți, cu atât mai culți, o masă uriașă de troglodiți.

Întotdeauna, în orice țară și în orice timp, ignarii, oamenii lipsiți de cunoaștere, vor fi mai ușor de stăpânit de puterea religioasă decât de condus într-un stat democratic. Dacă ar fi investit în educația pe scară largă a afganilor, în loc să bage miliarde în excesul de armament sofisticat pe care îl înșfacă acum pușcălăii lui Allah, talibanii ar fi fost depășiți, anacronizați, uzați moral. Așa, marea masa a afganilor neștiutori de carte rămâne pasivă, în vreme ce talibanii îi vânează pe traducători, pe funcționari, pe studenți, ca să nu mai vorbim de femeile care au îndrăznit să învețe și să muncească.

În Afganistan e acum o înfiorătoare catastrofă umană. Nu pot să nu mă gândesc că și în România, catastrofele politice care ajung să guverneze țara vin tot din întunericul minții…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult