Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mardeală național liberală

Cristian Tudor Popescu.

Ca Florin Cîțu să-și dea demisia din funcția de premier fiindcă a comis o infracțiune în circulație, în SUA, acum 20 de ani, infracțiune pentru care a fost condamnat și a executat pedeapsa, mi se pare absurd. Ar însemna încălcarea unui principiu juridic care vine din dreptul roman: „Non bis in idem” – „Nimeni să nu fie pedepsit de două ori pentru aceeași greșeală”. Și a bunului simț: cu privire la a demisiona sau a fi demis, dl Cîțu trebuie să dea socoteală pentru activitatea sa ca premier, eventual pentru fanfaronada triumfalistă și răspunsul stupid superior „Nu știu cât costă o pâine, că nu mănânc pâine”, nu pentru nerespectarea regulilor de circulație într-o tinerețe în care era atât de departe de a deține o asemenea funcție. Traian Băsescu, da, s-a urcat la volan sub influența alcoolului în văzul unei țări întregi, fiind președinte în exercițiu al României, și n-a plătit în niciun fel pentru asta.

Ce ar trebui să facă acum dl Cîțu? Să relanseze „pe piață”, în replică la această „torpilare” a sa de către gruparea Orban, faptul că dl Ludovic Orban s-a răsturnat cu mașina în decor, între Iași și Focșani, în ianuarie 2015, conducând cu viteză excesivă, într-o curbă periculoasă? Sau că același Orban a lovit cu mașina, în decembrie 2007, în zona Cotroceni, o minoră de 14 ani?

Și așa încăierarea din PNL pentru funcția de președinte tinde să depășească daunele provocate partidului de campaniile electorale ale PSD. Până acum, mi-a fost pur și simplu scârbă să comentez această mardeală dezgustătoare, născută din inconștiența setei de putere – n-au decât să se facă albie de porci unii pe alții cât doresc. Problema e însă că liberalii sunt principalul partid la guvernare. Indiferent cine va câștiga și se va tolăni în fotoliul Brătienilor, PNL va pierde, pierde deja. Și cu partidul, guvernul. Și cu guvernul, România.

P.S.

Văd că unii dintre cititori consideră cazul Cîțu similar cu cazul Dragnea – șeful PSD nu putea fi premier în 2016, deoarece, potrivit unei legi din 2001, cine a suferit o condamnare penală nu poate fi membru al guvernului – prin urmare Cîțu ar trebui să demisioneze din pricina condamnării din SUA. Nu au dreptate. Iată de ce:

În legătură cu aplicarea respectivei legi, Curtea Constituțională a făcut, în 20 iunie 2016, precizarea că interdicția încetează în caz de reabilitare a persoanei respective. Reabilitarea se produce de drept, în cazul cuiva care a suferit o condamnare cu amendă sau mai puțin de 2 ani închisoare, dacă în termen de 3 ani de la încheierea executării pedepsei nu a săvârșit o altă infracțiune.

Liviu Dragnea se afla în 2016 în executarea unei condamnări la 2 ani cu suspendare, pronunțată împotriva lui în aprilie 2016, deci nici vorbă nu putea fi de reabilitare. Pe cale de consecință, nu putea ocupa o funcție în guvern.

Florin Cîțu, însă, îndeplinește toate condițiile de reabilitare pentru condamnarea la 2 zile arest și 1.000 $ amendă, nu a comis o altă infracțiune și s-au scurs de atunci 20 de ani.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt de acord cu dumneavoastra, Maestre, eu toate pot sa le inteleg si sunt sigur ca domnul Catu va fi, din pacate, Presedinte PNL. De ce din pacate ? Dumneavoastra, puteti sa-l vedeti pe domnul Catu gestionand si mobilizand un Partid aflat in opozitie ? Ca inevitabil, la un moment dat, mai apropiat sau mai indepartat, va fi in opozitie ! Asa, pe cai mari, cai cumparati de altii..., este usor, dar efemera-i Doamne, puterea unui Premier ..., el stie oare, ca sa fii Presedintele PNL-ului aflat in opozitie este infinit mai dificil ?
  • Like 0
 • Domnul Catu trebuie sa demisioneze nu fiindcă a comis o infracțiune în circulație, ci findca a suferit o condamnare, fapt incompatibil cu dreptul de a ocupa functia de prim ministru. Si nu se incalca niciun principiu.
  • Like 0
 • E vorba de un exces din tinerețe, pt care a plătit și care, sunt convins, l-a învățat minte pt tot restul vieții și care acum nu contează decât ca anecdotă! Ce mi se pare condamnabil și probabil îi va tăia aripile, Câțu, un bun profesionist și cu un relativ bun mandat de prim-ministru, a mințit PSD-ește și a încercat să ne îmbrobodească. Din perspectiva României, debarcarea, f. probabilă a lui Cîțu va provoca o perioadă de instabilitate de loc salutară. A avut sfetnici mediocri, să ne amintim de consilierul care a distribuit strategii PNL-iste pe foi cu antetul guvernului, sfetnici care i-au sugerat o apărare inadecvată, de fapt catastrofală, într-o problemă, care nu era de fapt, problemă! De ar fi zis băsește, hă-hă, nu numai că am băut acum 20 ani, mai înainte am scos limba la profa de mate și m-am încăierat cu fiul directorului școlii! Dar mi-am ispășit toate pedepsele și de atunci nu am recidivat
  • Like 0
  • @ Lucian Constantinescu
   Catu e un personaj profund venal...poate o fi si un bun profesionist...dar din scaunul de prim ministru are comportamentul pe care il arata cu degetul la cei de la putere atunci cand el era doar parlamentar....Nu banuiam ca ar putea sa aiba asemenea parti intunecate ale caracterului ...mi se parea un om onest...Iltre Catu si Orban il prefer pe Orban...care cu toate impefectiunile caracterului sau pe care si le pune in evidenta uneori....e totusi cu mult mai responsabil...ca daca ar fi sa vorbim despre onestitate ar fi prea mult..,Termenul de onestitate nu se poate aplica in cazul politicienilor....Odinioara dadeam dovada de naivitate....
   • Like 0
 • Jean-Paul Richter scria prin 1800 si ceva "Elogiul Prostiei", si totusi 2021. Chiar nu ne facem bine, chiar ramanem inamoliti in ipocrizia scandalurilo morale. Adica dupa Iliescu, Nastase, Tariceanu, Basescu, Dragnea, noi suntem scandalizati ca Florin Catu a condus beat in america acum 20 de ani. In tara asta nimeni nu practica prostitutia, nimeni nu fura, nimeni nu minte, nimeni nu se drogheaza. Si chiar asa este, suntem tara NIMANUI!
  • Like 0
 • Comentariul d-lui CTP este corect.
  • Like 4
  • @ aurora oncescu
   Gata, ati transat problema stabilind ca jurnalistul are dreptate si punct. Ce mai conteaza ca nu aveti minime argumente, pur si simplu ati decis arbitrar ca asa este. PUNCT.
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Presupun ca pretuiti „slujba” (remunerata au ba)pe care o demonstrati, anume aceea de a verifica si a contra, fara o minima argumentatie, fiecare opinie adversa la adresa articolului si a personalului central al acestuia. Jenant!
   • Like 0
  • @ Paco Raceanu
   Articolul e pertinent...si obiectiv...
   • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu , nu aveți dreptate Florin Câțu nu trebuia să ajungă în nici o funcție de conducere a statului român și nici un om care are o condamnare în vreun fel chiar dacă și-a ispășit pedeapsa , fiindcă sunt și alte persoane foarte capabile care au și au avut o comportare demnă care vor să fie miniștri să sau în funcții de conducere dar din cauza celor care dau din coate mai tare sau au pile multe nu reușesc să răzbească în politica românească. Este o chestiune de bun simț . Da greșim , suntem oameni , unii dintre noi gândesc mai rațional , alți mai emoțional , dar când greșim trebuie să știm unde ne este locul și da putem să iertăm și trebuie să iertăm dar cei care greșesc nu mai trebuie să emită pretenții de nici un fel dacă nu dintr-un bun simț nativ sau înțelepciune dobândită , atunci măcar de rușine. Și cu întrebarea asta închei : chiar nu există în România cetățeni capabili și imaculați din punct de vedere moral care să conducă pe cetățenii acestui stat?.
  • Like 1
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Greșiți, tocmai pentru că „este o chestiune de bun simț”.
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Nu , nu greșesc , d-nul Câțu trebuia să spună de la început ce probleme avea și uitați-vă acum la declarațiile dânsului , e fericit că 1%din români au peste 3000eurro salar , când de fapt ar trebui să fie trist că mai sunt 1%dintre români care au sub 3000euro salar , știți doamnă un om cu bun simț ar fi mai empatic față de problemele cetățenilor români , de fapt discursul dânsului ar trebui să fie cam așa : știm că situația e grea , mulți români nu au acces la educație și din această cauză nu reușim să creăm locuri de muncă care necesită o calificare peste medie , dar facem tot ce putem cu resursele și posibilitățile care le avem la dispoziție pentru a împinge țara spre bunăstare . Nu să vină și să explice că a crescut venitul omului de rând cu 7, la sută ( i-a dat cu virgulă ) , să fim serioși , la salarul minim pe economie ce este 7, %. Ok intenția este așa se pare , dar discursul este unul disprețuitor față de omul obișnuit care lucrează pe o retribuție de mai nimic , asta se datorează faptului că dânsul se crede mai superior celorlalți români fiindcă a avut o șansă la educație mai mare decât alți cetățeni români . Să știți că oricare individ cinstit al societății românești are o valoare și chiar muncă cea mai necalificată este o muncă nobilă de care poți să fii mândru, nu este o rușine că lucrezi , rușine trebuie să aibă guvernanții că nu pot să rezolve problemele țării în așa fel că toți cei bine intenționați să aibă un trai decent și nu să caute scuze sau să fie obraznici când li se pun întrebări incomode. De aceea un om care ajunge prim ministru are datoria să își asume greșelile să anunțe eventualele greșeli cu scuzele de rigoare cerute , fiindcă dacă nu ajungem că astfel de indivizi să ne conducă cu o obrăznicie ieșită din comun. Doamnă , prim ministrul României nu este o persoană mai presus de dumneavoastră sau alt cetățean ,doar natura jobului mai cu multe responsabilități dă de fapt o impresie de putere , totuși el trebuie să fie o persoană la fel că oricare alta onestă , cinstită fără pic de umbră de obrăznicie care regretă cu adevărat ceea ce făcut cerând public iertare înainte de a accesa o funcție. Eu cu asta închei această discuție , cine nu vede gravitatea faptei întâmplate ori are foarte multă încredere în această persoană ori este la fel că ea.
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Delia MC Delia MC check icon
   A treia variantă, nu a perfecționistului care așteaptă politicienii și partidul perfect, Albă ca zăpada și virgină pe deasupra, nu a vreunui infractor potențial ori cu mentalitate de, ci a realistului: totdeauna e vorba de o varianta mai buna și mai puțin bună. Dacă dvs credeți că dl Cîțu a greșit imens și ar trebui să plece atunci propuneți cine ar fi mai bun. Care partid și ce politicieni.
   PS: ați realizat vreodată că politicienii nu-si cer scuze și nu-si fac Sepukku ori să ceară iertare în public? Mai ales înainte. Ha ha ha. Una că ar fi îngropat și sfîșiat de adversarii politici. A doua că nimeni nu și-ar dori un pămpălău cu lacrimi șiroaie pe obraji iar pe unul cu lacrimi de crocodil nici atât.
   Închei că și mie îmi repugnă discuția asta, au sărit toți ca hienele când mi-e clar cam fiecare și de ce: fani USR, psd, etc.
   Bref, nu-l aleg eu, nici dvs, alegerile sunt interne, ne dăm cu părerea să ne aflăm în treabă.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Ați auzit de onoare?
   Ei asta trebuia să se întâmple. Și da sunt perfecționist , sunt chiar renumit pentru acest lucru în cercul meu existențial și cred cu tărie că dacă am căuta un om onest , priceput am găsi , iar a plânge nu e un lucru neomenesc ar fi fost múlt mai uman acest domn dacă ar fi arătat un pic de umilință în fața națiunii. Cine crede că a plânge e un semn de slăbiciune ,acela greșește enorm , ne plângem durerile , neadevărurile , frustrările , morții etc. asta înseamnă a fi uman. Eu recunosc, cu toate că am o statură impresionantă , mai fac și am făcut de copil sport , când văd suferința altora cu greu îmi stăpânesc lacrimile.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Ați auzit de onoare?
   Ei asta trebuia să se întâmple. Și da sunt perfecționist , sunt chiar renumit pentru acest lucru în cercul meu existențial și cred cu tărie că dacă am căuta un om onest , priceput am găsi , iar a plânge nu e un lucru neomenesc ar fi fost múlt mai uman acest domn dacă ar fi arătat un pic de umilință în fața națiunii. Cine crede că a plânge e un semn de slăbiciune ,acela greșește enorm , ne plângem durerile , neadevărurile , frustrările , morții etc. asta înseamnă a fi uman. Eu recunosc, cu toate că am o statură impresionantă , mai fac și am făcut de copil sport , când văd suferința altora cu greu îmi stăpânesc lacrimile.
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Delia MC Delia MC check icon
   Politica are regulile ei. Sigur, onoarea are un cuvânt greu. Dar concurența e uriașă iar dușmanii nemiloși. Până la urmă ar avansa nu unul nepătat ci unul ale cărui pete încă nu se văd iar cei cu foarte multă onoare ar rămâne cu ea. Contează să nu fie prea boacăne, ori penal ori criminal.
   Când un bărbat varsă o lacrimă din dragoste ori la pierderea unei ființe iubite, OK. Dar să verși lacrimi mai ales în astfel de împrejurări nu-mi mai pare OK. Vezi lacrimile de crocodil ale lui Băsescu atunci când Stolojan s-a retras. Nu pot să am încredere în așa ceva. Dvs nu, însă cei mai mulți percep asta drept slăbiciune. Ori fățărnicie.
   Perfecționismul: am suferit și eu de asta. Am văzut că nu duce nicăieri. Așa că l-am inlocuit cu " cât de bine se poate ", și în ce mă privește și privind pe alții.
   Nu văd pățania lui Cîțu așa de gravă, o încadrez la capitolul ale tinereții valuri. Sunt ca de obicei, strâmbe băgate de adversarii politici, și aici sunt de acord cu CTP, e scârbos. Dar stați liniștit, am văzut și mai și... :)
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Gecaba Gecaba check icon
   Cred a Alba ca Zapada era virgina si ca politicienii de astazi nu. Lasand gluma la o parte, cand nu informezi prededintele ca ai schelete in dulap, atunci meriti sa dispari,caci asta este vina majora a acestui nefericit. Tocmai ce ati scris ca in politica toti sunt curve, asadar stia ce face. A mizat si a pierdut.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Bebe Ion Bebe Ion check icon
   Bine spus ca la ce suntem noi romani foarte buni, la a ne da cu parerea, chiar dca nu ne intreaba nimeni sau nu suntem cei mai in masura sa o facem.
   • Like 0
  • @ Gecaba
   Delia MC Delia MC check icon
   Sunt curve care au "lucrat" în bordel ori pe centură ani în șir și sunt care au călcat odată strâmb dar le face lumea curve. Chiar le punem în aceeași oală?
   Ce mă îngrijorează e că aproape toți au pus tunurile pe PNL. USR, psd. Mă îngrijorează că această coaliție e instabilă. Că useriștii nu pierd nici o ocazie să-i muște pe peneliști " uitând " că psd așteaptă după colț. Că majoritatea comentacilor nu sunt fani de-ai lui Orban ci useriști. N-au înțeles nici acum că unirea face puterea. Useriștii încă mai cred că ar putea guverna singuri. Vise, taică. Nu pot. Poporul ațâțat de psd și antene îi urăște din rărunchi.
   Oricum, nu cred că această furtună într-un pahar cu apă o să-l afecteze, mulți au înțeles că o contravenție nu înseamnă "penal". Cu toate pretextele cusute cu ață albă. Dvs îi semnați deja sentința. Numai că nu mor caii când vor câinii.
   Ce mai remarc, thread-ul e demult stabilit iar cei care ar fi de partea PNL și a lui Cîțu nu mai au curaj să-și afirme părerea. S-a format deja o dictatură de opinie și cel care cutează să aibă altă părere e pus la colț și de aia aceia nu mai afirmă ceva ci bat doar apropouri.
   Îi cântați degeaba prohodul, n-a murit politic și nici n-are de gând.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Gecaba Gecaba check icon
   Ati avea dreptate, daca ar fi fost alt context. Cand il demiti pe Voiculescu fara sa consulti partenerul de guvernare, cand dai in ministrul transporturilor, dar santierele duduie in tara ca niciodata, cand afirmi ca nu conteaza numarul de vaccinati ci important este sa treaca pandemia (!?) iar campania de vaccinare este un fiasco,cand dai in ministrul justitiei ca nu face reforma , dar il faultezi pe la spate sa nu poata misca nimic, cand mentii pensiile speciale, cand blochezi orice reforma promisa, oare ce se asteapta de la USR+ cand a dat in ri cat de tare a putut??? Cand afirmi ca Nicusor Dan este o greseala si ca PNL ar fi castigat singur Bucurestiul, cand il pui pe Orban singur in poza ca pe ultimul om si il umilesti,ce te astepti de la tabara Orban? Nu sunt fanul vreunui partid, dar vad un personaj fara scrupule, interesat doar de el.
   • Like 0
 • De la premier și de la Orban nu aveam nicio pretentie, dar de la Iohannis, da! Ar fi trebuit în secunda doi să-i găsească un înlocuitor, încă sunt oameni integri în PNL, sper. Aceasta preocupare abjecta cine va conduce partidul în condițiile unei economii șubrezite și nereformate, este rețeta către eșecul istoric la următoarele alegeri.
  • Like 1
 • Daca mai lipsea ceva , era exact tichia de margaritar , pe capul chelului. Cred ca domnul Catu are de dat socoteala relativ la activitatea de premier si mai ales la ce vorbeste in ultima vreme. Nu ca a fost prins baut la volan acum 20 de ani. Hai sa fim seriosi....
  • Like 2
 • Dle. C.T.P. aveti ca de obicei un punct de vedere obiectiv si argumentat ca de obicei.
  • Like 3
  • @ Marius Gabriel
   De aceea CTP este de multi bagatori de seama,criticat,fiindca spune exact ce trebuie si cum trebuie,incat ,ma gandesc de ce nu mai apar astfel de ziaristi care sa te faca sa simti ca traiesti in lumea aceasta batjocorita de politicieni corupti si profesionsti doar la "datul din gura",ceea ce nu este valabil pt .acest tanar prim ministru pe care presa de scandal il "baga in oala"cu primul duhanit fost presedinte,cu un fost prim ministru Vaca....iu,cu alt fost prim ministru in biroul caruia s-au golit sticlele si s-au ars trabucurile,combinagiul domn Orban,si multi altii de la ei in jos.
   • Like 0
 • Adevarul e ca la noi poti cere demisia cuiva pt orice motiv: ca a trecut pe galben, ca a ragait la masa, ca a injurat, ca nu a facut acordul intre subiect si predicat, ca s-a scarpinat in fund, ca a luat nota mica la scoala, etc.

  In schimb nu poti cere demisia cuiva cand ai dovezi ca nu si-a facut datoria la serviciu si e platit din bani publici. Ca e om. Si oamenii mai gresesc, si are familie, si alte o mie de scuze.

  In rest orice motiv e bun.
  • Like 3

Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult