Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu țărâna, ci mâlul

Vlad Georgescu

Vlad Georgescu. Câți dintre noi și dintre cei care vin după noi mai știu chipul acestui om, ucis la cincizeci și unu de ani? Pe când pe cel al turnătorului și al ucigașului său moral, Constantin Bălăceanu-Stolnici, mort azi la o sută de ani, îl știe o țară întreagă ca pe un sfânt.

Ironia sorții face ca și unul, și celălalt să aibă ascendențe ilustre. Cel dintâi însă, camuflat sub un nume comun, a ales să-și cinstească înaintașii și să se opună regimului comunist. A fost unul dintre puținii noștri disidenți reali, criticând deschis politica PCR și propunând în anii terorii ceaușiste înființarea unei Mișcări pentru sprijinirea democrației, pentru care a stat două luni la Rahova sub acuzația de trădare, în 1977. A reușit să fugă în Occident în 1979 și a devenit mai întâi colaborator și apoi director al postului „Europa Liberă” în limba română. Difuzarea „Orizonturilor roșii” de Ion Mihai Pacepa i-a adus un cancer galopant diagnosticat în iulie 1988, al cărui deznodământ a fost moartea în luna noiembrie a aceluiași an. La fel sfârșiseră înaintea lui alți doi directori ai postului, Noel Bernard și Radu Gorun. 

În anii postdecembriști, țara s-a delectat cu lungile interviuri sapiențiale ale boierului cu dublu nume sonor, Bălăceanu-Stolnici, ținute în ambianța studiat vetustă a tuturor lornioanelor, a ceasurilor de buzunar și a vestimentației care amintea de „vremurile bune de altdat’ ”, ehe! Atât de tare s-a delectat țara cu imaginea asta, încât dezvăluirile despre trecutul puțin zis sumbru al turnătorului „Laurențiu” au trecut pur și simplu neobservate. În colțul minții națiunii noastre, el ocupă încă un loc aerisit, cu sclipiri de duioșie. Totuși omul nu era un turnător de rând, nici măcar unul de vocație, ci mai degrabă un psihopat al turnătoriei. I-a nimicit pur și simplu cu delațiunile lui pe mulți din elita din care făcea parte prin poziția sa socială și într-o asemenea măsură, încât a fost folosit cu reale beneficii de Securitate pentru anihilarea vocilor care încă se opuneau regimului Ceaușescu în străinătate. Suprema reușită a minții analitice a farseurului de operetă Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost desenarea planului locuinței lui Vlad Georgescu, plan care se găsește în dosarul său și a fost făcut public. De menționat că „boierul” a fost primit acasă de directorul secției române a „Europei Libere” la solicitarea sa. S-a invitat acasă la om cu gândul să-l termine. Cu alte cuvinte, centenarul gongoric a fost un criminal odios.

Nici înainte, nici după dezvăluirile din presă, Constantin Bălăceanu-Stolnici nu a dat vreun un semn de căință. Nimic. Ba mai mult, s-a bucurat de toate aghezmuirile publice ale unor instituții-cheie ale țării. Dar acesta n-a mai fost „meritul” lui, ci al clasei politice din România, al unor biserici din România și al Academiei Române.

Îți recomandăm

Astfel, nu-mi aduc aminte de nicio delimitare vehementă, cum ar fi trebuit să fie, a Partidului Național Liberal al cărui membru de vază a fost de cel care nu avea, de fapt, ce căuta în viața politică a noului regim democratic de după Revoluția anticomunistă, atât de sângeroasă. din decembrie 1989. În mod normal, el ar fi trebuit deferit justiției, ca toți criminalii naziști, de pildă.

Apoi să nu uităm că Bălăceanu-Stolnici nu a fost un simplu fiu al Bisericii Ortodoxe Române, ci un important și ascultat membru în cele mai înalte consilii laice ale instituției. Premiat, decorat și răsdecorat cu diverse tinichele de BOR, omul friza, în mentalitatea ierarhiei, treapta sfințeniei sapiențiale. Dovada ultimă de penibil monstruos a acestei instituții a primit-o națiunea astăzi prin comunicatul care anunța trecerea dincolo a „harnicului academician”, a „promotorului patrimoniului cultural național” și „al”, tineți-vă bine!, „filonului ei creștin”. Într-o ședință omagială la aniversarea centenarului lui Bălăceanu-Stolnici i s-au mai conferit niște diplome și i s-au mai cântat, la propriu, isoane. Dar poate că distinșii noștri cititori s-au obișnuit de 33 de ani cu prezența fetidă a cozii dracului în rangurile de sus ale instituției mundane care ne administrează credința, puțină și nevolnică cum o mai fi ea, în sfintele și imuabilele taine ale lui Hristos. De-a dreptul infernală mi s-a părut însă intervenția laudativă a unui prelat al bisericii-martir a României, în persoana lui Virgil Bercea, episcop de Oradea al Bisericii Greco-Catolice! Îmi vine greu să cred că urmașul episcopului Ioan Suciu, omorât în chip bestial în închisoarea de la Sighet, alături de alți șase episcopi ai aceleiași eroice biserici, nu știa că firitiseala lui de la centenarul lui Bălăceanu-Stolnici este calificabilă numai în termenii biblici ai Urâciunii Pustiirii. Cine nu are puterea să pună anatema asupra celui care o merită este vrednic să o asume!

Despre Academia Română care este marea puitoare în scenă a acestui teatru demonic ce să mai zici? Cred că este instituția care a ratat momentele esențiale ale libertății românești de la constituirea ei din 1948, când adevărata Academie Română a fost desființată și trimisă în lanțuri. Ce are acum publicul dinainte este imaginea unei fabrici de indemnizații pentru membrii ei mai mult sau mai puțini venerabili, în condițiile în care cercetarea românească, cu un real potențial de deschidere spre lumea liberă, se zbate într-o subfinanțare dramatică. Poate că ar fi momentul desfacerii din temelii a acestei instituției, care, sub fasonul conservator al celor care-i trasează destinul, nu face decât să conserve metehnele vechiului regim care a legitimat-o.

Comemorarea lacrimogenă a bătrânului turnător Constantin Bălăceanu-Stolnici nu este un fapt izolat, ci manifestarea eșecului instuțional politic, spiritual și academic, al României de azi, clipocirea pioasă a mâlului ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    Sunt născută in 83. Cunosc comunismul mai mult din carti (dar nu tocmai putine) si din mărturiile celor din jur. Anii 50 au fost rai. Dar apoi comunismul s-a insurubat aici, prin teroare, prin recompense si poate si prin idealisumul altora. Străbunicul meu, chiabur, nu a lăsat-o pe bunica mea sa faca școală, pt. ca aveau mult pământ si el considera ca scoala e pentru săraci. Apoi, cand a venjt colectivizarea si i-a luat tot, spunea ca "acum am vazut si eu ca numai din cap nu iti poate lua nimeni". Ei bine, totusi, dupa niste ani, aceiasi oameni ajunsesera sa aprecieze comunismul, in special pentru sansa la educatie data copiilor lor. Dar sa revin. Dupa mijlocul anilor 60,avem o relaxare treptata. Fostii intelectuali aruncați in puscarii sau trimiși la saiba sunt chemați la catedre sau in institute de cercetare. Iar chestia cu securitatea rămâne maj curand o mare inertie. Dosare-maculatura, necesare perpetuarii unui sistem. Dosare fara consecințe, cele mai multe (cate incarcerari avem in anii 80,de pilda? In afara de pr Calciu, ce alt exemplu mai stim?). In vremea asta, intelectualii nostri circula liber prin occideng, merg la conferinte, au burse etc. Eugen Simion (Franța), Liiceanu, Plesu etc. Deci despre ce vorbim? Mona Musca a fost si ea victima acestei vânători de vrăjitoare. Sa ne intelegem, comunismul a rezistat la noi 42 de ani. Putea sa dureze si mai mult. 42 de ani, pentru un savant, un om de cultura, sa nu ai drept de semnatura, de publicare, sa nu poti iesi din tara la conferinte etc, inseamna moarte profesionala. Euaveam aproape 7 ani in 89,mi-ar fi usor sa zic "bai, astia, care ati trait si activat in comunism sunteti niste nenorociti, toti ati pactizat cumva". Putem sa o zicem, da, pt ca daca nu pactizai, nu publicai. Dar avem dreptul sa o zicem? Mai ales cand pactizarea insemna un joc, o comedie jucata de ambele parti, dadeai niate note informative ridicole, fara repercusiuni. Amintiti-va momentul Herta Muller-Liiceanu, la Ateneu. Ce face Muller? Il acuza pe Liiceanu de complicitate cu regimul!!! Pai logic cam da, pt ca nu puteai sa publici si sa mergi im străinătate daca ai fi fost realmente disident. Numai ca Liiceanu, ca si Stolnici, cred eu, nu are alta vina decat aceea de a se fi născut in vremuri tulburi. E usor sa aruncam cu piatra! Dar stim noi sigur ce e acolo, ce s-a intamplat? De mortuis nil nisi bene.
    • Like 1
  • Sper ca in urma comentariilor mele la acest articol sa nu urmati modelul CTP, care asa procedeaza: daca nu esti de acord cu ce scrie pe pagina lui de facebook, te blocheaza. Chiar daca nu folosesti cuvinte jignitoare.
    • Like 0
  • Din cate stiu, Vlad Georgescu a emigrat cu pasaport si viza romaneaca in regula. O stiu de pe atunci, de la cel caruia i s-a dat sa citeasca lucrarile pe teme de istorie apartinand lui Vlad si sa spuna daca si cat de periculoase pentru imaginea Romaniei (comuniste, desigur) sunt. Respectivul le-a considerat acceptabile.
    • Like 1
  • Il apar pe CB-S si pentru ca sunt nascut in comuna din Teleorman care a dat numele familiei si unde biserica e construita de Constantin aga Balaceanu, unul dintre stramosii lui, care voia, cu ajutorul austriecilor, sa devina domnitor al Tarii Romanesti, sa scoata tara de sub stapanirea turcilor, numai ca in lupta de la Zarnesti a fost prins de oastea lui Brancoveanu, a fost decapitat iar capul a fost infipt intr-o teapa in gardul casei lui din Bucuresti.
    Primul Balacean mentionat intr-un document e "Cneazul Balacico din Balaci", asta prin secolul XIII. Un Balacean a fost unul dintre revolutionarii de la 1848. Familie cu traditie. Pacat ca cu el neamul Balacenilor se stinge.
    • Like 1
  • Legea asta cu fostii colaboratori ai Securitatii e o tampenie, pentru ca ii incadreaza astfel si pe cei care au dat informatii despre cetateni straini, carora Securitatea nu putea sa le faca rau. Informatiile despre straini erau necesare doar in masura in care puteau fi atrasi sa colaboreze. E adevarat ca la dosar exista o descriere a locuintei lui Vlad Georgescu, dar e scrisa de un securist, dupa descrierea verbala facuta de Balaceanu. Probabil venind vorba ca l-a vizitat acasa, securistul l-a intrebat cum era locuinta, iar Balaceanu a descris-o ca fapt divers, neimaginandu-si ca asta era de interes special pentru securist. Iar asta nu a avut nicio urmare, nu a folosit la nimic Securitatii. De unde ati scos-o ca apoi securitatea i-a instalat in locuinta un aparat care l-a iradiat? Ca asta lasati sa se inteleaga.
    Daca nu ar fi acceptat sa devina informator, unul ca el, dintr-o familie de boieri, nu ar fi primit viza de iesire in strainatate, iar pentru un savant asta era moarte ca om de stiinta. Important e daca in urma informarilor date de el cineva a avut de suferit, iar asa ceva nu s-a dovedit, deci nu a facut rau nimanui.
    • Like 1
  • De fapt, se poate spune că prin colaborarea cu Securitatea înainte de decembrie 89, bălăceanu-stolnici și-a servit patria. Toți cei turnați de stolnici care au lucrat cu/la europa liberă, în frunte cu lovineasca, ierunca, georgescu etc erau cu adevărat dușmani ai poporului și trădători ai țării și ai Uniunii Sovietice Eliberatoare, fiindcă e clar că toți erau racolați de cia și, prin urmare, erau unelte ale spionajului imperialist și trompete ale deșănțatei propagande anticomuniste a cia! Deci bine le-a făcut stolnici, și-au meritat-o!

    Doar se știe că radio "europa liberă" de la bun început nu a avut nimic nici cu Europa, nici cu libertatea. Postul de radio europa liberă a fost înființat de cia și ani de zile a fost și finanțat firect de cia. Sediul i-a fost stabilit la München, fiindcă Bavaria era unul dintre cele trei landuri vest-germane aflate postbelic sub ocupație amerloacă. Iar menirea lui era era să servească deșănțatei propagande anticomuniste și în special antisovietice mincinoase și destabilizatoare în țările fostului bloc socialist. Toată redacția de limbă română de la "europa liberă" era formată din trădători ai țării și dușmani ai poporului securisto-pacepiști racolați de cia.

    Grav și de neiertat este ce a făcut stolnici _după_ decembrie 89, respectiv colaborarea cu noile "servicii" postdecembriste, neosecuritatea lui băsescu-petrov cea infestată de cia și subordonată acesteia. Că e clar că de asta nu numai că nu a pățit nimic "după" pentru cele săvârșite "înainte", ba si-a menținut și sporit privilegiile! A ajuns mare liberal și venerat de toți pre și post mortem. Nimeni dintre marii "dreptaci" nu a cerut capul acestui moțoc cât încă era în viață, respectiv "lustrația" lui conform punctului 8 al infectei și infamei proclamații de la Timișoara - altă operă a (neo)securității băsisto-macovisto-cia-isto-pacepisto-sorosiste! Deci e clar că stolnici a rămas "în funcțiune" și "după", exact ca doina cornea și mihai șora -alt vechi și nou securist băsisto-macovisto-sorosist care a depășit suta de ani, de "rău" ce a dus-o!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Dom'le, da știu că nu ți-e rușine deloc să-ți arăți adevărata față și adevărații stăpâni din Est. Halal! Mi-e mie rușine în locul dumitale când citesc ce scrii....
      • Like 2
  • Daniel00 check icon
    Chiar daca eram prea mic si prost pe atunci ca sa inteleg ce faceau oamenii aceia precum Vlad Georgescu la postul "Europa Libera", totusi mi-aduc aminte ca emisiunile pe care le ascultam erau pentru mine doza de libertate si de Occident la care doar visam. Cu atat mai mult iese acum in evidenta omul Vlad Georgescu in comparatie cu neomul scurist si criminal c.b.s... pentru ca nici macar nu merita sa-i scriu numele. Duca-se pe pustii!
    • Like 2
    • @ Daniel00
      Vă dau dreptate în privința revoltei împotriva turnătorilor la Securitate, printre care este, evident, și c.b.s. așa cum scrieți. Dar PE LÂNGĂ ASTA, mie nu îmi place să ”mă duc după fentă”. Fiindcă această campanie de presă (4 articole anti-c.b.s. în 2 zile) mă face automat circumspect. A dat tonul ”tatăl lor” adică CTP și a fost secondat de cățelușii-locotenenți Marcel Bartic, Ștefan Coceriu și Luminița Aldea. Acest c.b.s. așa rău cum era el, n-a apărut în politică ieri, ci acum vreo 33 de ani, adică imediat după Revoluție. Până acum moraliștii n-au aflat de existența lui? Ba bine că nu! Dar până acum era înjurat ”Varanul” Voiculescu și mucles despre c.b.s. Băsescu, Dăianu etc Ce i-a apucat oare acum împotriva lui c.b.s? Să fie cumva o trecere viitoare a PNL-ului în dizgrație și favorizarea PSD-ului în cursa electorală? Fiindcă la noi în Românica mai toate acțiunile au o conotație politică. Rămâne de văzut.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Eu nu consider ca m-am dus "dupa fenta", doar am fost solidar cu cei care au scris articolele (bine scrise!) si mi-am exprimat parerea mea fata de acel neom care in ciuda a ceea ce a fost toata viata s-a bucurat de o viata lunga si tihnita, datorita sistemului politic de tip securist din Romania, Asta nu e "o fenta", e doar o realitate... din pacate.
      • Like 2
    • @ Daniel00
      OK, poziția Dvs e principial corectă. Și sigur că nu considerați că v-ați dus după fentă. Dar de ce toți au tăcut 33 de ani și acum, la moartea omului, avem 4 articole de înfierare pe republica.ro? Dacă Dvs înșivă îl considerați NEOM pe Bălăceanu-Stolnici ați spus oare ceva până acum, fiindcă, să fim serioși, era ceva timp? Ați protestat în vreun fel? Asta zic. de asta spun despre a pleca după fentă....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Ce fac altii nu e treaba mea, personal insa pot sa va spun ca nici nu stiam cine este si nici daca exista. Am aflat intamplator despre acel neom, abia acum la moartea lui, despre care zic ca nimeni n-o regreta. Cand am aflat, am reactionat. Sa-i fie tarana grea!
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      S-a mai scris despre el in “Cotidianul” prin 2007,prin “Cațavencii” de nu stiu câte ori,s-a vorbit pe la “Europa Liberă”.Trebuie doar sa urmărești si sa nu-ți dai cu părerea despre orice.E plin Internetul de Monici Tatoi.
      • Like 2
    • @ Ciclopul Pazvante
      Daniel00 check icon
      Din principiu nu mă interesează neoamenii. Pentru mine ei nu există. Însă atunci când Dumnezeu asanează lumea, nu pot decât să mă bucur. Slava Domnului!
      • Like 0
    • @ Ciclopul Pazvante
      A! Păi ziceți dom'le așa. Dacă s-a scris (abia) prin 2007 în Cotidianul, dacă au făcut glume simpatiile mele (pe bune!) de la Cațavencu / Cațavencii, dacă s-a vorbit (în treacăt) la Europa Liberă, atunci se schimbă treaba. Ce dacă nu s-a acționat la nivel de stat pentru marginalizarea turnătorilor, ce dacă moraliștii de serviciu care urlau de zor la manifestații împotriva Ciumei Roșii n-au mai descoperit și ”PUROIUL galben”. Ce dacă nimeni n-a mai zis nimic când omul a fost decorat și onorat de către instituții importante, ce dacă a fost membru al Academiei? Nu mai contează. Important e că prin 2007...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mda! Interesanta observatia din final!
      • Like 0
  • Octavian Paler, este un alt mit securist. O întreaga realitate alternativa creată și menținută de fosta Securitate, probabil inca activa politic, in presa, tv, edituri.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult