Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

17 ianuarie, „Ziua Abandonării Rezoluţiilor de Anul Nou”. Cum se ajunge la genocidul intențiilor bune

Corporatistă tristă

Mai în glumă, mai în serios, în 17 ianuarie sărbătorim Ziua Abandonării Rezoluţiilor Pentru Anul Nou. Adoptarea de rezoluţii de început de an este un obicei tot mai răspândit, iar în ultimii ani s-au îndesit considerabil atelierele de stabilire a intenţiilor. Din păcate studiile arată că un număr foarte mic de oameni, sub 8%, reuşesc să îşi realizeze rezoluţiile de început de an, 50% dintre ele fiind deja date uitării până la finele lunii ianuarie.

Într-un recent interviu, Paul Dolan, profesor şi şef al departamentului de ştiinţele comportamentului uman al London School of Economics and Political Science, arăta că sunt două motive pentru care în fiecare an are loc un astfel de genocid de bune intenţii. Pe de o parte, oamenii nu îşi stabilesc rezoluţii în funcţie de ceea ce îşi doresc ei cu adevărat de la viaţă, ci în funcţie de ceea ce cred că ar trebui să vrea. Permitem normelor sociale să ne dicteze aspiraţiile şi visurile, iar asta nu are cum să fie sustenabil pe termen lung, pentru că acestea nu au forţă motivaţională reală. Pe de altă parte, arată el, oamenii nu au un plan care să îi ducă de la rezoluţie la implementare. Nu îşi stabilesc paşii cei mici, dar esenţiali, care să construiacă podul dintre punctul în care eşti acum şi punctul în care doreşti să ajungi. Ne dorim totul acum, cu mijloace revoluţionare (“De luni mă las de fumat!”) şi dacă revoluţia nu se întâmplă pe măsura nerăbdării noastre, o abandonăm. 

Decalajul dintre intenţie şi implementare e cunoscut încă din anii 80 de cercetătorii care studiază realizarea obiectivelor. Astfel, ei arată că ponderea intenţiilor în modificarea efectivă a comportamentelor este de doar 20% şi cel mai bun predictor al unui viitor comportament al unei persoane nu sunt intenţiile acesteia, ci comportamentele anterioare. Aceste descoperiri au dus la generarea unui număr tot mai mare de studii care îşi propun să descopere ce trebuie să facem ca să îi ajutăm pe oameni să reducă acest decalaj între intenţii şi implementare.

Peter Gollwitzer a descoperit forţa extraordinară a planurilor de tip “Dacă… (situaţia x), atunci eu să… (comportamentul y)”. Să presupunem că obiectivul dorit este legat de a face mai multă mişcare. O nobilă intenţie, din categoria celor care ajung la cimitirul intenţiilor înainte de finele lunii. În schimb, Gollwitzer spune că oamenii care îşi stabilesc planuri clare de tip “În situaţia X (ex. atunci când mă întorc de la serviciu / sâmbăta după amiaza / după ce mă spăl pe dinţi dimineaţa) voi face setul y de exerciţii”, au mult mai multe şanse să reuşească.  

Pe baza acestor evidenţe ştiinţifice am creat o listă de întrebări care sper să fie un instrument util celor care în 2021 nu vor să renunţe la visurile lor. De ce o listă de întrebări, mai degrabă decât o listă de sfaturi? Pentru că de calitatea întrebărilor pe care ţi le pui depinde calitatea vieţii pe care o trăieşti.

  • Ce vrei de fapt? Dacă ar fi să asculţi doar de inima ta şi ai putea să faci exact ceea ce vrei, care ar fi acel lucru cu adevărat important pe care dacă l-ai face, ai fi cu adevărat (mai) fericit/ă?
  • Dacă e să fii cinstit/ă cu tine însuţi / însăţi, din lista rezoluţiilor de început de an, câte sunt ale tale cu adevărat şi câte sunt pe listă de dragul altora?
  • Dacă ai ştii că vei mai trăi exact un an de azi începând, ce ai alege să faci?

  • Care e un lucru important pe care îţi doreşti cu ardoare să îl faci, pentru că altfel sufletul tău ar începe să moară?
  • Care sunt trei visuri sau aspiraţii pe care vrei să începi să le cultivi începând cu anul acesta?
  • Dacă din lista bunelor tale intenţii pentru anul 2021 ai putea să realizezi doar una singură, care ar fi cea pe care ai alege-o?

  • Care ar fi paşii concreţi pe care ai putea să îi faci pentru a realiza acea rezoluţie?
  • Care ar fi un pas mic-mic pe care ai putea să îl faci chiar azi? Ceva simbolic, dar care să semnifice că tu, chiar de azi, porneşti la drum?
  • Care este un obicei nou, pe care vrei să îl creezi, pentru a te ajuta să realizezi ceea ce îţi propui?
  • Cui ai putea să îi împărtăşeşti visul tău, cerându-i să îţi fie ‘partener de responsabilitate’?
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult