Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Educația sexuală și porcii

Fată, anxietate

Foto: Guliver/ Getty Images

Îmi e silă de decizia de a nu permite introducerea educaţiei sexuale în şcoli. 

Când am întâlnit-o prima oară pe Mădălina la metrou, am crezut că bebeluşul cu care cerşea în braţe era închiriat. Sau în cel mai bun caz, că era o surioară. Nu se putea ca o copilă aşa de fragedă, slăbuţă tare, să fie mama care pretindea ea că este. M-a săgetat inima şi mi-a stat mintea în loc. Dar la 16 ani, Mădălina nu doar că era mamă, dar era mamă a doua oară! Una din zecile de mii de copile din ţara asta care nasc înaintea vârstei de 18 ani. Uneori de două sau chiar de trei ori. Copii cu copii. Copii cu copii care nu au ce mânca nici ei înşişi, darmite să mai hrănească, îngrijească şi şcolească încă o generaţie, fără ajutorul nimănui, pentru că desigur statul nu se sinchiseşte. 

Când am început să o ajutăm pe Mădălina, autorităţile locale ne-au spus sec că e vina ei pentru situaţia în care e află şi că ei nu se bagă. O anchetă (sau ce-o fi fost) desfăşurată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în urma sesizărilor noastre cu privire la abuzurile existente ca urmare a activităţii unei reţele de proxeneţi şi traficanţi în zonă, ne-a spus (într-o scrisoare cu antet) că totul e ok şi că asistenţii sociali ţin lucrurile sub control. Într-adevăr, în urma intervenţiei unei prietene deputat, la casa Mădălinei au venit două doamne de la ‘judeţ’ care i-au vorbit stingher despre contracepţie şi i-au adus un cărucior second-hand pentru copii. Mare minune şi asta cu intervenţii “de la Bucureşti”!

Am întrebat-o: „Mădălina, dar ai vrut tu să faci doi copii la o vârstă aşa de fragedă?”. „Nu doamnă, dar nu am ştiut cum se întâmplă. Cu mine n-a vorbit nimeni despre asta. Mama mea mi-a spus să fiu cuminte, dar nu am ştiut… “.

„Să fii cuminte!”. Asta li se spune – dacă li se spune şi asta – celor mai vulnerabile copile din ţara asta. Nu ştim, nu putem sau nu dorim să vorbim deschis despre faptul că dacă un penis pătrunde într-un vagin şi lasă înăuntru spermă, acel act poate duce la venirea pe lume a unui copil. Că aşa se “întâmplă” de când lumea. Că nu e niciun mister, niciun secret. Nu ştim, nu putem sau nu dorim să vorbim deschis despre faptul că există metode contraceptive. Despre faptul că fetele au dreptul să spună “Nu” dacă nu doresc să spună “Da”. Despre faptul că nimeni nu are dreptul să atingă pe nimeni într-un fel în care nu îi face plăcere. Despre faptul că există legi care protejează copiii de prădătorii sexuali. O dăm înainte cu puritatea şi fecioria, deşi ştim bine că preocupări sexuale există de la cele mai fragede vârste, pentru că aşa e fiziologia şi anatomia.

Nu îmi fac iluzii că educaţia sexuală, chiar dacă ar fi introdusă în şcoli, ar ajuta multe dintre aceste copile. Nu de alta, dar ele nu mai sunt la şcoală. 1 din 4 dintre copiii de vârsta pubertăţii lipsesc din sistemul de învăţământ românesc, care e gratuit şi obligatoriu doar pe hârtie. In fapt, el a devenit un mecanism bine uns şi pus la punct de excluziune socială a celor care nu au bani. Sau, aşa cum am văzut recent cu această pandemie, un mare sistem de baby-sitting, care pe lângă baby-sitting pe unii copii, cei care îşi permit costurile ascunse ale educaţiei, îi mai ajută şi să înveţe câte ceva, mai ales dacă părinţii muncesc cot la cot cu ei ca să facă absurdele “portofolii” şi catralioanele de teme pentru acasă. Dar chiar şi aşa, sunt sigură că educaţia sexuală ar ajuta la prevenirea multor tragedii, a multor sarcini nedorite, a multor vieţi frânte.

Dar nu, noi îl lăsăm pe Colo să facă educaţie sexuală. Acest „influencer” urmărit de mai mult de 800.000 de copii şi adulţi, care declamă că fetele se cer violate. Că e vina lor dacă sunt violate pentru că se îmbracă provocator. Într-o ţară normală, Colo ar fi pus imediat sub acuzaţie pentru instigare la violenţă sexuală. Dar la noi nu! Noi suntem ţara în care zeci de procurori decid în favoarea violatorilor, dând pedepse cu suspendare (în cel mai bun caz), pentru că fetiţele de 12-13-14 ani pe care le-au violat, ar fi consimţit asupra actului sexual, prin faptul că nu au spus nimănui despre el. Nu vorbim despre „mici accidente”. Ups, am băut un pic mai mult şi nu mi-am dat seama ce fac. Vorbim despre fapte repetate şi sistematice. Fetiţe de 12-13 ani, violate în grup sau pe rând, de câte 5-6 bărbaţi. Nişte porci aceşti bărbaţi şi acei procurori care nu îi bagă la închisoare conform legii?

Vă las pe voi să judecaţi, pentru că pentru mine zilele astea cuvântul „porci” are altă conotaţie. După ce i-am ascultat Mădălinei povestea tristă, am început să o ajut împreună cu o mână de oameni, care acum fac parte din proiectul “Satul Mădălinei”. Visul cel mai mare al Mădălinei a fost să aibă o căsuţă a ei, aşa că am început să ajutăm în acest sens. Zilele astea Mădălina ne-a spus că şi-ar dori să cumpere 2 porci. Să îi ia acum, de mici, să îi îngraşe peste vară şi la iarnă să aibă şi ei cărniţă pentru copii. Costă 600 de lei, iar noi ne frământăm în comunitate cum să facem rost de aceşti bani. Am vrea să cerem banii ăştia pe grupul de facebook care o susţine, dar ştim că vor mai urma şi alte cereri, pentru a putea finaliza baia şi bucătăria care sunt acum în construcţie. Oare nu cerem prea mult? Oare nu îi obosim pe donatori? Suntem pe punctul de a renunţa şi de a-i spune Mădălinei că porcii (reali şi cei simbolici) au costuri prea mari. Că nu putem. Că renunţăm. Că am obosit.

2 porci. 600 de RON. Eu dau 100, pentru că nu vreau să renunţ, chiar dacă am obosit. Mai dă cineva?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    Unde e ideea cu care adolescentele se lauda intruna ca sunt mai mature decat adolescentii? Nu societatea le-a fortat pe fetele alea sa faca copii. E intotdeauna vina altuia doar a fetei nu e! Ba societatea, ba educatia, ba a familiei. Nu societatea, nu profesorii si nu familia au fost de fata cand a facut ce a facut. La fel de bine se poate argumenta si invers. E vina societatii, a educatiei si a familiei ca un violator ajunge sa violeze. Daca societatea era atenta nu il lasau, daca avea o educatie mai buna nu facea ce a facut, daca familia avea grija de el atunci s-ar fi purtat corect. Cand un violator face ce face e 100% lui, dar cand o adolescenta face un copil la 15 ani e vina altora. Si hai sa luam un excemplu mai usor. Daca doi adolescenti fac sex cine o sa fie invinuit? Baiatul, evident! De ce?
    • Like 3
    • @ andrei
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu cred că vina este abordarea corectă. Fiindcă ar trebui să vorbim nu de vină (boală națională căutarea vinovaților, dar nici asta nu-i " vina " noastră ci a societății socialiste care a condus foarte bine pe oameni prin inducerea sentimentului de vină) ci de situații care ar fi putut fi evitate. Dacă familia ar fi educat, dacă școala s-ar fi preocupat, dacă, dacă.

      Vina nu rezolvă în acest caz nimic.

      Instinctele tinerilor nu pot fi învinuite că există. Dar societatea, prin familie plus școală ar putea ajuta să se evite situații ca asta. Iar scopul ar fi să se ofere oricărui tânăr cunoștințe să nu intre în belele indiferent dacă familia se ocupă suficient ori nu. Familia trebuie și e de așteptat s-o facă însă ce trebuie și ce se întâmplă în realitate sunt lucruri diferite.

      De ce ar fi vina fetei, care dacă la 15 ani are copil, l-a conceput la 14? Câtă minte au la 14 ani? Un car de vise, sentimente grămadă, naivitate cât cuprinde însă educație ioc. Dacă știa ce-o așteaptă și știa că băieții vor doar sex și ca să-l obțină promit și luna de pe cer, s-ar mai fi culcat cu el? Dacă știa că probabilitatea să rămână gravidă este foarte mare n-ar mai fi crezut că " nu se întâmplă nimic ". Nimeni nu catadicsește să le spună cum e cu procesul tehnologic și la ce duce dacă se "produce" prea devreme.

      Înainte se spunea " corupători de minore " știindu-se cât de ușor e de sucit capul unei fetișcane. Iar că o copilă firavă ar fi ademenit flăcăul nu pot să-mi imaginez.
      • Like 0
  • Aș vrea să iau legătura cu cei care o ajută pe Mădălina.
    Mă puteți ajuta, vă rog?
    Mulțumesc!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Ideea introducerii unei materii de educaţie sexuală - un subiect sensibil - ca MATERIE, cu NOTE, cu LUCRĂRI DE CONTROL şi cu ASCULTAT e penibilă. De învăţat vei învăţa la un curs liber - olărie, balet, construcţie aeromodele, club de programare - unde nu dai de nenorocitul acela de catalog. Acolo înveţi, nu cu profesorul uitându-se lung pe pagina catalogului şi controlându-ţi tema. Orice se face cu catalog nu e educaţie, e aiureală! Mergi la un cerc şi vei învăţa de mii de ori mai mult, pentru că înveţi neîngrădit, liber, fără constrângeri. Asemenea lucruri ar trebui discutate la orele de dirigenţie, ar trebui făcute de psihologul şcolii sau de asociaţii de profil. Dacă ai deschis catalogul, ai stricat totul.

    Educaţia sexuală funcţionează în şcoli, dar nu ca materie.. Asociaţii de tineri care îi învaţă pe tineri, iată soluţia, nu dom profesor care te întreabă dacă ţi-ai făcut tema de la pagina 84 din Manualul de educaţie sexuală.
    • Like 5
    • @ Valentin
      Haida! Orice se face cu evaluare e aiureala, nu? Sa transmitem asta tuturor scolilor, organizatiilor care se ocupa cu examene internationale si facultatilor.
      • Like 3
  • "îi mai ajută şi să înveţe câte ceva, mai ales dacă părinţii muncesc cot la cot cu ei ca să facă absurdele “portofolii” şi catralioanele de teme pentru acasă. " - da, de la o problema serioasa ati ajuns la asta. "Catralioanele" de teme sunt problema, fix.
    Elementele de educatie sexuala se gasesc in programa de biologie de clasa a 7-a, adica ar trebui discutate la scoala cu elevi de 13 ani. Nu spun ca statul ar fi o masinarie bine unsa care functioneaza bine pentru ca nu e, dar nici sa punem toate relele in carca statului nu mi se pare normal. Bun, Colo e un bou si probabil o sa raspunda penal pentru instigare la viol si pedofilie pana la urma. Dar scuzati-ma, parintii nu exista sau cum? Ne e atat de frica de faptul ca unul ca acel Colo ar putea influenta sau mai rau educa copii in vreun fel?? Reactia normala a oricui, copil sau adult la comentariile lui legate de fete de 15-16 ani ar trebui sa fie de dezacord si scarba, si asta nu atat datorita scolii cat a parintilor in primul rand. Mai spuneau si alte persoane aici pe repbulica si incep sa fiu de acord cu ele: poate educatia sexuala nu ar trebui facuta la scoala cu copiii, ci cu parintii, sa ii invete cum sa abordeze subiectele astea cu copiii lor. Pentru ca ghici ce: o parte din educatie se mai face si acasa, nu e normal sa se puna in carca scolii tot.
    • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Aveţi dvs. un studiu care să arate că NU sunt o problemă, şi că de fapt nu ne confruntăm cu catralioane de teme? În lipsa unui studiu e greu să combateţi o opinie.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Cel care pretinde existenta trebuie sa o demonstreze. Pretinzi ca exista o problema (in cazul de fata "catralioanele" de teme), demonstreaza ca exista. Nu este jobul meu sa demonstrez ca NU exista Mos Craciun, Vishnu, sau problema "catralioanelor" de teme.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Delia MC Delia MC check icon
      Eu nu sunt cadru didactic dar văzând cum e în școli, stând de vorbă cu elevi și părinți, se poate trage o singură concluzie: este prea mult. Copii surmenați, care dorm mult mai puțin decât cât s-ar cere la vârsta lor, nu fac sport că n-au timp, părinți exasperați ori care în clasele mici caută în net, fac înșiși temele ori aleargă la xerox că deh, asta-i tema din programă și trebuie frumos prezentată, ori eseu la română ce ia 3 ore, etc.
      Constatarea mea e strict empirică
      și împărtășită de majoritatea ( stați de vorbă cu părinți ori citiți-le păsurile în net). Ar trebui să dea altora de gândit, celor care chiar pot ceva face.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Da, am stat si eu de vorba cu parinti, copii, fosti colegi si am si experienta proprie cu scoala de acum nu foarte mult timp si ce am constatat eu empiric este ca temele NU sunt o problema si ca lipsa de somn si alte exagerari nu sunt o necesitate. Tocmai de asta spun ca asemenea probleme trebuie demonstrate statistic, nu dupa impresii personale.
      Cat despre net, ce motivatie are cineva care nu are vreo problema cu scoala sa posteze ideea asta pe un forum? Am dubii serioase ca un forum (sau fb) poate constitui o baza reprezentativa pentru un studiu statistic.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      Mai bine nu adu vorba de statistici.... Ca daca ne uitam la ele mai bine desființam scoala cu totul. Iar aia care au părinți educați învață acasă sau în scoli private, ăilalți la lopata. Sau la furat.
      • Like 3
    • @ Parerist
      N-avem de ce sa desfiintam scoala cu totul. Sunt elemente care clar trebuie imbunatatite, altele care... sa vedem.
      Asta cu cei care au parinti educati invata acasa sau la scoli private e noua, pana acum n-am vazut statistici care sa indice asta. Daca e intr-adevar asa as fi foarte curios sa aflu care ar fi cauza, mai exact.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      Fii la fel de critic și cauta argumente ca să susții învățământul public actual, la fel cum critici și pe cei care-l înjura. Ai o abordare ca a ălora care pe principiul ca biserica care 2000 ani, iar ei se roagă zilnic și o duc bine n-au niciun motiv sa caute și alte explicații sau sa pună la îndoială "sistemul".
      Dacă aplicam abordarea ta "circumspecta" azi am fi fost la modelul epiciclurilor "îmbunătățite". Pentru ca modelul corpernican n-a avut timp de zeci de ani după ce a fost adoptat rezultate mai bune decât alea al lui Ptolemeu.
      Produce analfabeți? Înseamnă că nu funcționează. Am băgat bani mai mulți de 10 ani și a produs și mai mulți analfabeți.
      Poate trebuie încercat și altceva. Și nu-i nimic în neregula sa te uiți la ce fac aia care stau mai bine în statistici.
      Asta nu înseamnă că Ptolemeu a fost un cretin. Modelu lui a fost foarte bun atunci când a fost construit și coerent cu cunoștințele epocii.
      Însă epoca s-a schimbat, cunoștințele s-au schimbat și ele. Științele cognitiei au explodat în ultimii ani, însă educația funcționează tot ca pe vremea lui Ptolemeu.
      • Like 2
    • @ Parerist
      De-a lungul catorva decenii a produs si oameni super educati. Functioneaza cand e aplicat corect. Ti-am mai zis, faptul ca bagam mai multi bani acum fata de acum 10 ani inseamna fix nimic in conditiile in care tot prea putin investim. Asta ca sa nu mai vorbim ca nu doar investitiile strict in invatamant conteaza. Analfabeti si idioti o sa gasesti peste tot, in proportii diferite, din diferite cauze.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Pentru parinti e deja mult prea tarziu, si altii (exact cei care nu vor sa se discute despre sex la scoala) isi viseaza copiii feciori pana in noaptea nuntii...

      Uitati ca exista multi parinti, chiar din generatia noastra care nu le au deloc cu tehnologia, si nu stiu ca ce gaseste sau face odrasla pe Internet poate fi periculos.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Inteleg ca nu le au cu tehnologia, atunci cu atat mai mult ar trebui insistat cu ei, cred. De ce sa fie prea tarziu?
      • Like 2
  • Doamnă, de ce jigniți porcii. Ei nu-și violează femelele!
    • Like 3
  • Eu sunt impotriva orei de educatie sexuala in actuala forma de invatamant. In Romania, peste 40% din adolescenti sunt analfabeti functionali, conform ultimelor teste PISA. Ceea ce inseamna ca orele de romana si matematica nu au niciun efect asupra lor. Efectul acestor ore este zero - indiferent ce materie s-ar preda -, datorita faptului ca ele la modul real nu se tin. De fapt, pentru astia 40% care sunt analfabeti functionali, scoala e nefunctionala.
    Introducerea orei de educatie sexuala intr-o scoala nefunctionala e frectie la picior de lemn. La modul practic o sa se intample in felul urmator: un cadru didactic o sa fie normat pe orele respective, o sa vina la clasa sa bifeze respectiva ora, iar elevii o sa aibe prilej sa faca glume proaste cu multe perversiuni in ele.
    Iar argumentul ca avem cele mai multe mame adolescente se datoreaza si faptului ca avem asa de multi analfabeti functionali. Pentru ca sunt absolut convins ca acestea provin in marea lor majoritate din randul analfabetelor functionale, pentru care am argumentat mai sus ca de fapt scoala nu exista.
    • Like 5
    • @ Alexandru Amaricai
      Delia MC Delia MC check icon
      Cu singura diferență că educația sexuală, spre deosebire de mate, chiar îi interesează. Și încă cum! Dacă sunt slabi la carte să fie naivi și oi și-n viață?
      Un cadru didactic știe bine cum stăpânește clasa, cum captează atenția, etc. La orice materie bifează, se pontează, asta este.
      Nu toți înțeleg ce se predă la ore, mulți au rezultate proaste din varii motive (unul din ele este că toți urmează același învățământ cu același criterii deși nu sunt la fel de dotați) și nu studiază mai departe ori întrerup liceul. Însă viață intimă vor avea toți iar drumul asta e împânzit de capcane și pericole. De educație sexuală au cam toți nevoie.
      Singura problemă e nenorocita de confuzie dintre educația pentru sănătate sexuală ( cum îi spui tot nu-i bine) cu " totul despre sex", Kamasutra în variantă europeană și încă de la grădiniță și creșă cum cred unii.
      • Like 1
    • @ Alexandru Amaricai
      Imi cer scuze daca sunt putin rau cu tine, dar sa stii ca si ai putea fi unul din acele persoane, analfabet functional, mai ales ca f. probabil si tu ai facut sau faci parte din sistemul asta. Cu toti am putea fi victime in aceasta societate bolnava. Tu nu poti vedea copacii din cauza padurii, spune o vorba/proverb. Educatia asta este primordiala ptr. copiii si adolescentii nostri. Sunt ca primii pasi in viata. Educatia asta este pur psihologica. Nu are treaba cu actul in sine. Si chiar daca ar avea, tot n-ar fi rau. Iubirea si sexul sunt cele mai frumoase lucruri pe care '' dumnezeul'' ala in care cred majoritatea, culmea, chiar aia sunt impotriva, ni le-a lasta. In schimb, am ales ura si razboaiele, crima si gelozia. Ne folosim de mii de ani toate defectele astea. Si noi nu si nu, nu vrem sa alegem in viata asta ce-i mai frumos, ptr ca e'' rusinos'' si pacatos. Nici tu nu ai inteles ce ai citit nici macar in articolul asta bine detaliat si aratat unde este problema. Ptr. ca nu poti sa te pui in locul acelor persoane lovite de incultura si saracie materiala, spirituala si cognitiva. Tie iti merge bine acolo in lumea ta. Nu poti intelege raul din jurul tau, chiar daca il vezi, citesti si auzi in fiecare zi. Din punctul meu de vedere, esti analfabet functional. Imi pare rau ca spun asta. Toate bune!
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult