Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Antivaccinarea a învins în România

Vaccin - oct 2023

Foto: Thibaut Durand / AFP / Profimedia

În această săptămână, DNA a bătut ultimul cui în coșciugul vaccinării din România. Problema nu este că DNA suspectează un abuz în serviciu, problema este că este invocată exact mantra antivaccinare a „excesului de vaccin” pe care alianța PSD-PNL o predică de când a venit la putere.

În noiembrie 2022 am publicat în Republica un articol despre situația vaccinării, când în fața unui nou val epidemic, Ministrul PSD al Sănătății se lamenta că avem prea mult vaccin vechi ca motiv pentru a nu mai comanda noul vaccin booster.

Am demonstrat acolo că problema nu este excesul de vaccin, ci deficitul de vaccinare. Iată că în noiembrie 2023, după un an, suntem exact în aceeași situație ca în noiembrie 2022:

- în plin val de COVID

- fără vaccin booster anti-COVID actualizat, dar cu obligația de a-l achita când va deveni inutil!

- invocând greaua moștenire cu aceleași argumente antivaccinare.

De data aceasta și DNA vine să confirme că avem obligația contractuală de a achita peste 50 de milioane de doze de vaccin.

Rezultă deci că Ministerul Sănătății refuză să aducă vaccinul actualizat XBB în țară din motive strict politice și nu tehnice. 

Atenție:

Contractul NU ne obligă contractual să cumpărăm vaccin vechi, ci să cumpărăm cel mai nou vaccin disponibil la data livrării! Da, vom plăti inclusiv pentru noul booster XBB chiar dacă Ministerul Sănătății refuză să îl aducă în țară, în speranța că poate scăpa de obligațiile contractuale și cu folosul politic că poate acuza USR și PNL de cel mai mare furt din istoria țării.

Salut intervenția DNA în această teorie a conspirației și sper să își extindă investigația și asupra motivelor pentru care guvernul PSD-PNL nu permite folosirea dozelor comandate pentru a proteja populația de forme grave de boală și deces, un abuz mult mai mare de serviciu, din punctul meu de vedere. E ca și cum într-un război nu permiți folosirea pe front a muniției comandate pentru că a fost luată mită undeva în tenebrele birocratice.

În articolul din Republica fac o analiză detaliată a situației reale a vaccinării și obligațiilor contractuale ale României așa cum au fost parțial desecretizate în aprilie 2022 de Secretariatul General al Ministerului Sănătății. Aici fac doar un sumar actualizat pentru a înțelege de ce este escaladată politic retorica antivaccinare pe baza unei banale investigații de corupție.

Da, cazul e banal pentru că nu "s-a furat 1 miliard de euro", având în vedere că primim vaccinuri de 1 miliard în schimbul banilor și avem nevoie de vaccinuri. Dacă acesta este un criteriu pentru furt, atunci și guvernul actual fură miliarde când comandă tancuri, avioane și muniție de zeci de miliarde de euro de care nu avem nevoie, pentru că nu suntem în război.

De fapt, dacă aplicăm logica de siguranță națională pe baza căreia se cheltuie anual miliarde pentru echipamente și muniție de care nu avem nevoie, atunci achiziția vaccinurilor este perfect justificată de starea de urgență din 2021, chiar dacă nu s-ar fi folosit nici măcar o singură doză.

Este motivul pentru care Pentagonul are un stoc de 200 de milioane de doze de vaccin antivariolic pe care speră să nu-l folosească niciodată și logica pentru care și domnul Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, a achiziționat milioane de doze de iodură de potasiu de care nu avem nevoie și pe care sperăm să nu le folosim niciodată.

S-au furat (și se fură) miliarde de euro când am plătit pentru bunuri și servicii pentru care nu primim nimic în schimb cum a fost în cazul autostrăzii Bechtel și al altor exemple celebre de corupție rămasă fără urmări. 

E clar că vaccinarea a primit acum lovitura de grație în România și asta o să ne coste multe vieți pierdute în rândul celor vulnerabili și al copiilor, dar și eu consider că este important ca justiția să pedepsească abuzul acolo unde apare, fără a ține cont de consecințele politice și sociale ale aplicării legii. Tot ce sper este ca justiția să meargă până la capăt cu această investigație.

========

Noutatea din comunicatul DNA este că guvernul României a subestimat deliberat populația eligibilă pentru vaccinare care în mod logic trebuia să fie cel puțin egală cu populația cu drept de vot din România (care este oficial de aproape 19 milioane).

Acest lucru sugerează că autoritățile de la acea vreme au încercat să cumpere mai puțin vaccin decât ar fi fost alocat pe acest criteriu de UE și deci să scadă povara asumată de România în raport cu alte state. Acest aspect este mai degrabă în favoarea celor acuzați, pentru că dacă ar fi urmărit să cumpere o cantitate mult mai mare de vaccin decât cea necesară, ar fi putut cu ușurință să comunice populația eligibilă reală, care este de peste 15 milioane.

În acest context, este important de precizat că:

1. Din cele 37 milioane de doze contractate pentru 2021, au fost utilizate 16 milioane, au fost scăzute din contractul cu Pfizer 7 milioane și au fost vândute/donate alte 5 milioane. Prin urmare doar 22% din vaccinul comandat pentru 2021 a rămas neutilizat (dar disponibil pentru 2022, când ne-a lovit valul Omicron). Ar fi bine ca toate investițiile din România să aibă un randament de utilizare de peste 75%.

2. Din cele 50 de milioane de doze contractate pentru 2022-2023, aproape 6,5 milioane de doze au fost vândute de România în 2022 (furnizorii de vaccin au fost în general foarte flexibili)

3. Nu au fost furnizate 50 de milioane de doze în 2022. Ministrul Sănătății afirma la începutul anului 2022 că mai sunt 8 milioane de doze și au mai fost livrate încă 3 milioane de doze la finalul anului 2022.

4. Necesarul minim pentru a vaccina cu un booster pe an 70% din populație (media europeană) este de minimum 30 de milioane de doze. Chiar și în acest caz (perfect plauzibil în vara anului 2021), rata estimată de utilizare a vaccinului comandat este de 70%.

5. Unul dintre vaccinurile contractate (Astra Zenecca) a fost retras de la vaccinare pe motive de siguranță, exact motivul pentru care comanda avea prevăzută deliberat și o redundanță.

Așadar, chiar dacă cifrele nu se prea adună la prima vedere, DNA confirmă indirect că:

Dacă ne-am fi atins țintele rezonabile de a vaccina 70% din populația eligibilă, am fi utilizat 70% din vaccinul comandat.

Problema nu este excesul de vaccin, ci deficitul de vaccinare

Dacă aceste doze au fost comandate cu sau fără abuz în serviciu este irelevant pentru necesitatea vaccinării. Dacă niște oameni au luat mită sau au abuzat de putere pentru a impune un contract defavorabil, să plătească pentru asta. Însă de ce să fie pedepsită populația, refuzându-i-se accesul la un vaccin esențial în pandemie (pandemia nu s-a terminat), dacă este necesar acum și avem oricum obligația să îl achităm?

(apasă pe fragmentul de text, pentru a-l vedea la dimensiune mai mare)

Sper așadar ca DNA să se întrebe nu doar de ce au fost comandate 50 de milioane de doze de vaccin pentru a acoperi necesarul pe următorii 2 ani ci și de ce:

1. administrarea acestor doze este descurajată activ de Ministerul Sănătății

și

2. de ce nu sunt aduse în țară și folosite pentru protecția populației dozele booster actualizat XBB, dacă tot au fost cumpărate.

Cu alte cuvinte să ne informeze tot public de ce guvernul PSD-PNL- Iohannis preferă să arunce la gunoi vaccinuri de un miliard de euro cu beneficiul că pot acuza opoziția de furt si abuz, decât să vaccineze chiar și numai câteva milioane de români anual cu beneficiul că salvează mii de români de la suferință și moarte.

Pentru că una este reaua credință care îmbogățește ilicit niște oameni și alta este reaua credință care ucide oameni pentru beneficii politice.

-----------------

Referinte:

https://republica.ro/lipsa-de-vaccin-si-antivirale-a-devenit-o-dovada-de-responsabilitate-in-guvernul-romaniei

https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12292

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/03/NOTA-8.pdf

https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/12/Tabel-situatie-vaccinari_31.12.pdf

https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/Tabel-situatie-vaccinari_30.06.2021.pdf

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu vreau sa discut acum daca trebuie sa ne vaccinam sau nu . Vreau sa discut un pic de demersul DNA si in general despre justitie.
  Am terminat cazurile de mita si coruptie si vajnicii nostri procurori au inceput sa ancheteze situatiile in care ministeriabilii nostri nu s-au opus la initiative facute de superiorii lor si avizate de CSAT si de o tarla de militari . Chestiile astea sunt de notorietate ... si demersul mi se pare penibil. Toate tarile care au avut oportunitatea au cumparat vaccinuri ca inecatele , pentru ca nu se stia : care o sa mearga sau cum o sa evolueze pandemia ... Asta este realitatea.

  Nici cei mai indarjiti imbecili de pe la TV , nu pot explica in mod decent un scenariu de coruptie in acest caz. In acelasi timp acuzatorii si parerea mea papusarii din umbra, tin secretizate sedintele de guvern cu pricina. Procurorul imbecil, caruia ar trebui sa nu-i disputam impartialitatea se face ca nu intelege si ori nu cere desecretizarea acestor sedinte ori nu asteapta sa aiba acces la informatie dupa cum de altfel a asteptat 2-3 ani . Maestrul procuror , probabil cu binecvantarea superiorilor, s-a aruncat precum rata la muci, intr-o speta pe care nimeni nu o poate justifica deocamdata.
  Ca sa nu mai vorbim ca anumiti oameni precum Ciuca si ceilalti , nici macar nu sunt pomeniti in aceasta tevatura , desi se stie foarte clar ca " strategia de vaccinare" este asumata de primul ministru si structura militarizata desemnata.
  In cel mai rau caz Voiculescu is Mihaila pot fi acuzati de prostie singurul semn de intrebare ar putea fi la Catu, dar acest circ cu semnatura DNA monopolizeaza mass media in timp ce de exemplu , Hrebenciuc si cu gasca lui de hoti , prejudiciu de peste 200 mil euro , sunt achitati prin prescriere desi o parte din ei isi recunoscusera fapta...
  Ma intreb ce se va intampla cu meseriasul asta de procuror , daca toata tevatura asta se fasaie precum marele proces al lui Barna...
  Raspunsul este nimic , pentru ca la noi jigodiile prospera si sunt rasplatite dupa un sistem mafiot bine pus la punct.
  • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   Asa se intampla atata timp cat jigodiile, in frunte cu un ursar covrigar sunt la butoane. Si sa vedeti dupa alegeri cand multimea de cretini vor vota aur si sosoaca. Va imaginati ce inseamna o alianta psd aur sosoaca?
   • Like 1
 • Are dreptate autorul.Nu s-a terminat actiunea virusului,Precautia in SUA este inca mare.Da,propaganda contra vaccinariii dusa cu multa harnicie de media,sustinuta cu dedicatie de la partid a reusit in cea mai mare masura.Si uite acum ce valoare de intrebuintare are.Fereasca Dumnezeu de o pandemie.DNA nu stie ce masuri a luat China?Ce vrea?
  • Like 4


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult