Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Românii nu se pot vaccina împotriva Covid-19, nici gratuit, nici contra cost. Niciuna dintre versiunile de vaccin aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului nu este autorizată în România

vaccinare - Alf Ribeiro / imago stock&people / Profimedia

Foto: Alf Ribeiro / imago stock&people / Profimedia

Principalele amenințări la adresa sănătății românilor în următoarele luni sunt COVID-19, gripa, bronșiolita RSV și rujeola.

Să începem cu gripa. Deoarece este singura amenințare pe care o recunosc guvernul și ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila. Restul sunt fie negate, fie complet ignorate.

Gripa. Sezonul gripal 2024-2025.

Sezonul gripal din acest an (2024) a debutat mai agresiv decât cel de anul trecut (2023) și peste media ultimilor 7 ani. Creșterea accelerată medie a numărului de cazuri noi de peste 40% din ultimele 2 săptămâni marchează cel mai probabil debutul noului val de gripă și viroze respiratorii din acest an.

În primele șase săptămâni ale sezonului gripal 2024-2025 s-au înregistrat 987 de cazuri noi de gripă, comparativ cu 827 în aceeași perioadă a sezonului trecut.

Dacă creșterea continuă în același ritm, presiunea va începe să se simtă în spitalele de pediatrie la finalul lunii noiembrie și în toate spitalele de boli infecțioase în luna ianuarie, când e posibil să se înregistreze și vârful noului val de gripă.

Din fericire, nici în acest sezon gripal nu s-au raportat până acum decese cauzate de gripă, la fel ca în primele șase săptămâni ale anului precedent.

Sper că anul acesta mai mulți români se vor vaccina împotriva gripei față de anul trecut, când s-a înregistrat un nou record negativ al vaccinării antigripale.

Deși vaccinarea a început mai timpuriu în acest an, sunt sceptic cu privire la o creștere semnificativă a vaccinării, având în vedere campania anemică de promovare, dominația nestingherită (susținută politic) a discursului antivaccinare și păstrarea aceluiași sistem complicat de decontare (totală și co-plată) introdus anul trecut de Ministerul Sănătății.

„Îmbunătățirea” vaccinării antigripale, introdusă anul trecut de ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, prin care guvernul se spală pe mâini de achiziția și promovarea vaccinului, a dus la scăderea cu 50% a numărului de persoane vaccinate față de sezonul precedent și pare mai degrabă un efort de economisire a banilor de la buget, dar pe seama sănătății românilor.

Consecința? Anul trecut, România a înregistrat cel mai sever sezon gripal din ultimii 10 ani cu record de cazuri, spitalizări si decese.

O să fiu extrem de clar: vaccinul trebuie să fie gratuit. Punct.

Orice vaccin recomandat pentru combaterea unor boli grave trebuie să fie accesibil gratuit și ușor disponibil pentru toți cetățenii eligibili care doresc să se vaccineze.

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a economisi bani din bugetul Sănătății. Tratamentul unei boli este mult mai scump decât prevenirea acesteia. Sau, ca să folosesc o expresie celebră: „It’s the economy, stupid.”.

Ce sens are să investești mii sau zeci de mii de euro în tratamente complicate pentru pacienții vulnerabili, dacă îi lași expuși riscului de a fi uciși de o viroză banală, refuzându-le accesul la vaccinuri care i-ar putea proteja?

COVID-19. Finalul valului 10 (JN.1 - Pirola).

Dacă în ceea ce privește gripa, domnul Rafila pare să facă strictul minim pentru a preveni formele grave de boală și decese, situația este cu totul alta când vine vorba de epidemia de COVID-19.

În primele șase săptămâni ale sezonului gripal 2024-2025 s-au raportat aproape 4.000 de cazuri noi de COVID-19. Acest număr este semnificativ mai mic decât cele 32.000 de cazuri noi înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, diferență cauzată de faptul că în acest an sezonul gripal a început la finalul valului 10 (JN.1 - Pirola), în timp ce anul trecut a coincis cu debutul valului 9.

Această răgaz ar fi o oportunitate excelentă pentru ca un ministru al Sănătății responsabil să încurajeze vaccinarea populației atât împotriva gripei, cât și împotriva COVID-19, utilizând noul booster actualizat JN.1, care poate fi administrat simultan cu vaccinul antigripal fără nicio problemă. De fapt, vaccinul anti-COVID este considerat în prezent chiar mai sigur decât cel antigripal.

În ultimele șase săptămâni, 884.954 de români s-au vaccinat împotriva gripei. Acești oameni ar fi putut fi protejați și împotriva COVID-19 dacă Ministerul Sănătății le-ar fi asigurat acestor oameni vulnerabili accesul la vaccinul booster JN.1.

Anul trecut, în urma presiunii publice, domnul Alexandru Rafila a comandat 1,3 milioane de doze de vaccin booster actualizat de la Moderna. În acest an, nu există nici măcar anunțul unei intenții de a face disponibil în România versiunea actualizată sau măcar a celei vechi.

Vaccinul booster JN.1 împotriva COVID-19 este important și pentru că, în România, mortalitatea aparentă (CFR) a variantelor JN-1 (Pirola) și KP.2 este ceva mai mare decât a variantelor XBB.

În România însă, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, nu doar că nu încurajează românii vulnerabili să se protejeze împotriva COVID-19, dar efectiv le interzice această posibilitate, încălcând-le dreptul constituțional la sănătate.

Nu este o afirmație retorică sau politică. În acest moment, în România nu mai există nicio cale legală de a te vaccina împotriva COVID-19, fie gratuit, fie contra cost. Niciuna dintre cele trei versiuni de vaccin booster JN-1 sau cea împotriva KP.2, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în UE încă din vara acestui an, nu este autorizată în România.

Este COVID-19 o boală mai blândă decât gripa?

Din păcate, nu! Virulența COVID-19 este în scădere, dar este departe de a fi 'doar o gripă'.

Așa cum reiese din grafic, deși ne aflăm în faza terminală a valului 10, COVID-19 a provocat 38 de decese în ultimele șase săptămâni, în timp ce gripa nu a cauzat niciun deces. În aceeași perioadă a sezonului trecut, COVID-19 a ucis 218 persoane, iar gripa, din nou, 0 (zero).

Numărul cazurilor și al internărilor din cauza COVID-19 este de asemenea semnificativ mai mare, astfel încât putem estima foarte conservator că boala COVID-19 este de cel puțin 5 ori mai gravă decât gripa.

Dacă aparent guvernul nu are bani decât pentru un vaccin, atunci prioritatea evidentă, care rezultă din analiza cifrelor oferite chiar de Ministerul Sănătății, este vaccinul împotriva COVID-19. Chiar și din punct de vedere financiar, prioritatea se menține, vaccinul împotriva COVID-19 fiind mult mai ieftin decât cel împotriva gripei.

Normal ar fi să avem atât vaccinul antigripal cât și cel împotriva COVID ușor disponibile, gratuit, în toate farmaciile din țară. Dar ceea ce este normal în țările civilizate a devenit anormal în România, sub presiunea negaționiștilor și antivacciniștilor, cu sprijinul tacit și uneori chiar explicit al clasei politice.

Negarea accesului la vaccinul anti-COVID este un atentat deliberat la sănătatea cetățenilor țării, motivat exclusiv politic de strategia de campanie antivaccinare a PSD-PNL. Același lucru îl putem spune și despre absența vaccinului împotriva RSV - virusul respirator sincițial (o cauză majoră de internări pediatrice în această perioadă).

Rujeola

Amenintarea epidemiei de rujeolă a fost rezolvată din pix de Ministerul Sănătății la finalul lunii august, eliminând raportările cu totul. În raportul care încheie epidemia de rujeolă, în România s-au înregistrat 292 de cazuri noi de rujeolă, mai multe decât în SUA în 12 luni!

Ministerul Sănătății a rezolvat din pix amenințarea epidemiei de rujeolă la sfârșitul lunii august prin eliminarea raportărilor. Cu toate acestea, raportul care declară încheierea epidemiei de rujeolă arată că România a înregistrat 292 de cazuri noi de rujeolă, un număr mai mare decât cel raportat în SUA pe parcursul a 12 luni. 

Din fericire, vaccinul antirujeolă este încă disponibil și este foarte important să vă vaccinați copiii imediat cum devin eligibili.

Ce putem face ca să ne protejam de COVID-19 și RSV?

Te poți vaccina împotriva COVID-19 cu boosterul actualizat JN.1 în țările unde guvernele își protejează cetățenii (practic, în toate țările UE, cu excepția României).

Poți folosi măsuri non-farmaceutice: să porți mască în spațiile aglomerate și să aerisești frecvent spațiile comune.

Te poți vaccina împotriva gripei; acest vaccin oferă un efect minimal de protecție nespecifică și împotriva COVID-19.

Pe 1 decembrie, poți vota partide care susțin sănătatea publică și promovează politici raționale și științifice în domeniul sănătății publice.

------

Referinte:

https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/informari-saptamanale/

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory-overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-medicines

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Un guvern iresponsabil, un sistem medical criminal si foarte multi medici spagari, toti platiti din banul public. Combinatia perfecta pentru statul mafiot. Clar, nu ii voi mai vota pe astia...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult