Foto Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Ne aflăm într-un punct de răscruce în care este important să înțelegem de unde venim, unde suntem și încotro ne îndreptăm, dacă nu schimbăm direcția. Datele care urmează par rezultatul unui coșmar din care refuzăm să ne trezim. Nu condamn pe nimeni care contestă datele și preferă să creadă că totul va fi bine, chiar dacă nu facem nimic.
Ceea ce mă sperie mai mult decât agresiunea Rusiei este că partidele-sistem nu dau semne că au înțeles nici mesajul radical al poporului, dispus să dea foc țării ca să scape de „ciuma corupției,” și nici că decizia CCR este doar un tratament temporar al simptomelor unui „cancer generalizat,” care necesită chirurgie extinsă și chimioterapie.
CCR a oprit căruța României într-un echilibru precar pe marginea prăpastiei rusești și a oferit un răgaz de câteva luni partidelor democratice pentru a începe să împingă țara înapoi către Europa și NATO – singurii aliați care ne pot garanta libertatea, democrația și privilegiile de care ne bucurăm de atâția ani, încât am ajuns să credem că libertatea e gratis și vine de la sine.
În loc să vedem o mobilizare în rândul partidelor, similară cu cea din societatea civilă, vedem revenirea la aceleași obiceiuri și discurs care ne-au adus în pragul colapsului.
Contextul istoric al crizei
Pentru a trata cauzele, este important să înțelegem pe scurt contextul istoric care a condus la criza actuală.
Alegerile parlamentare din 2020 au avut loc pe fondul pandemiei de COVID-19 care a produs cea mai gravă criză din România de după Revoluția din 1989. Votul categoric împotriva agendei anti-europene a PSD, exprimat la alegerile europarlamentare, a dus la prăbușirea guvernării PSD.
Klaus Iohannis declara la finalul primului său mandat că cea mai mare realizare a sa ca președinte al României a fost „înlocuirea puterii PSD-iste cu una pentru români” și chema românii să își riște viața la vot, în timpul celui de-al doilea val al pandemiei, pentru a-i oferi un guvern al opoziției PNL-USR care să ii permită să facă reformele pe care le-a promis.
Românii de bună credință l-au crezut pe Klaus Iohannis și i-au oferit voturile necesare pentru a forma un guvern PNL-USR-UDMR, condus de protejatul său, Florin Cîțu.
Deși Cîțu a gestionat execrabil pandemia și a deteriorat grav relațiile cu USR, Iohannis l-a susținut public împotriva lui Ludovic Orban, încălcând principiul neutralității președintelui și sfidând legile de protecție sanitară la congresul PNL din 25 septembrie 2021.
Aceste prime semnale au arătat că Iohannis nu mai urmărește interesul poporului, ci o agendă complet opacă.
După demonizarea și îndepărtarea miniștrilor USR ai sănătății, eșecul campaniei de vaccinare și criza guvernamentală produsă de eliminarea USR de la guvernare aduc România pe locul 1 în lume la numărul de decese zilnice în raport cu populația, în timpul celui mai sever val al epidemiei de COVID-19.
Prețul mare plătit de populație în 2020 pentru a aduce la putere un guvern responsabil condus de PNL și Iohannis s-a finalizat în 2021 cu un guvern condus de PSD și Iohannis, la care a fost anexat PNL cu preț mult mai mare decât cel din 2020. Cu acest gest final de dispreț față de votul românilor din 2020, Iohannis abandonează efectiv țara și devine un turist pe banii statului, revenind în aceste zile în public pentru a-și cere vag scuze și a ne asigura că România e sigură și solidă.
Începând cu 2022, întreaga guvernare PSD-PNL virează spre negaționism și populism. Angajările la stat explodează și asistăm la o politizare extremă a sănătății și educației.
Resentimentele produse de dublarea poverii bugetare puse pe spinarea oamenilor care muncesc, revenirea la „normalitatea corupției” de dinainte de 2019 și aroganța imperială afișată de cuplul Iohannis-Ciucă au transformat votul anti-corupție din 2019-2020 în vot anti-sistem în 2024.
În 6 decembrie, CCR a acordat un răgaz partidelor democratice, dar acesta va fi inutil dacă nu există acțiuni clare și imediate care să arate că au înțeles gravitatea situației. Mesaje simbolice, precum alocarea a 6% din PIB pentru educație, reforme reale în justiție și măsuri anti-corupție ar putea începe să recupereze încrederea cetățenilor.
În absența acestora, votul masiv pentru partidele naționalist-extremiste va crește în continuare, iar în 2028 România ar putea deveni o țară iliberală, alunecând spre totalitarism.
Unde ne aflăm și cât de gravă este criza în realitate?
Dimensiunile dezastrului produs de guvernarea Ciolacu-Iohannis (prin subalternul său, Ciucă) și pesedizarea PNL se văd clar în cifrele rezultate în urma votului din 24 noiembrie și 1 decembrie 2024.
Votul din turul I pentru Nicolae Ciucă - care are un singur "merit" notabil, obediența față de președinte - este de fapt un vot de blam pentru Klaus Iohannis.
Votul din 1 decembrie zugrăvește mult mai bine prețul teribil plătit de PNL pentru cârdășia cu PSD.
PNL a pierdut mai mult de 10% din voturile obținute în pandemie, scăzând de la 25% în 2020 la 14% în 2024!
Cu excepția UDMR, toate partidele care au participat la guvernare au pierdut procente importante față de 2020: PSD a pierdut 7% (de la 29% la 22%), iar USR 3,6% (de la 15,8% la 12,2%).
În mod normal, la o prezență de peste 50%, PNL ar fi trebuit să ajungă cu ușurință cel mai important partid din parlament cu peste 35% din voturi.
Aceste procente se regăsesc acum în rândul partidelor extremist-naționaliste anti-UE și anti-NATO, care au crescut pe fondul revoltei oamenilor față de sistem, de la 10% la 32%, o creștere de 22%!
Procentele nu reflectă însă pe deplin amploarea penalizării PNL, deoarece prezența mare la vot ascunde evoluția numărului total de voturi.
În figura următoare, se observă clar că doar PNL și Forța Dreptei (comparativ cu PMP în 2020) au pierdut net din voturi (PNL a pierdut 12.5% iar FD 40%), în timp ce PSD și USR au câștigat net cu aproximativ 20% mai multe voturi în 2024 decât în 2020.
Prezența semnificativ mai mare la vot (52,50% în 2024 față de 31,95% în 2020) a diluat procentele obținute de PSD. Însă voturile anti-corupție din 2019 și 2020 s-au transformat în voturi anti-sistem în 2024 și nu se mai regăsesc la USR și PNL, ci la AUR și alte partide extremist-naționaliste.
AUR și descendenții săi au crescut de la 0,5 milioane de voturi în 2020, la 3 milioane de voturi în 2024, o creștere netă de 450%!
În contextul crizei actuale, putem spune fără să exagerăm, că cei trei ani de guvernare PSD-PNL-Iohannis au dus democrația din România înapoi cu 30 de ani.
Unde ne îndreptăm și ce putem face pentru un viitor mai bun?
Avem în față un fenomen epidemic, iar partidele par că se pregătesc să îl combată exact ca în pandemie: prin negare și politica struțului.
Dacă trebuie să reținem ceva din lecția cumplit de simplă pe care ne-a dat-o pandemia, este că „epidemia” se propagă în valuri care se amplifică dacă nu sunt prevenite.
Am depășit „valul Georgescu” printr-o decizie salutară a CCR, care este însă o decizie echivalentă cu o carantină electorală care nu rezolvă cauza, doar amână deznodământul și ne oferă timp să găsim soluții pentru a remedia problemele reale care au produs criza.
Știm deja din pandemie că acești „viruși” politici se vor adapta și vor produce noi variante pe fondul vulnerabilității populației, care nu a fost „vaccinată” prin educație împotriva acestor viruși cognitivi răspândiți de Rusia.
Din păcate, așa cum știm tot din pandemie, măsurile de prevenire imediată a valurilor epidemice sunt dureroase și extrem de nepopulare, iar cele eficiente și cu efect persistent sunt costisitoare, cer un efort lung pentru a fi găsite și necesită educație pentru a fi adoptate voluntar.
Soarta României depinde acum de maturitatea și responsabilitatea PSD și PNL, două partide direct responsabile pentru creșterea vertiginoasă a popularității partidelor negaționiste. În pandemie, aceste partide au lăsat educația populației integral pe seama negaționiștilor, iar după ce au declarat pandemia încheiată, s-au alăturat corului care nega inclusiv importanța vaccinării, cea mai veche și sigură măsură medicală de prevenție a bolilor din istoria omenirii.
Avem deja o formulă de guvernare PSD-PNL care lasă impresia că nu contează cum votăm, tot PSD cu PNL vor guverna țara. Îți poți imagina cu ușurință ce mesaj de dispreț față de reformă ar trimite un guvern PSD-PNL condus tot de Marcel Ciolacu și numit tot de președintele Klaus Iohannis.
Înainte de turul 2 părea că PSD și PNL au înțeles că trebuie să își asume responsabilitatea de a colabora cu USR spre binele țării. Putem doar spera că vor rămâne pe aceeași poziție și după ce se va risipi spaima care a dus la anularea alegerilor.
Ne aflăm pe marginea abisului totalitar.
Este important să realizăm că bazinul pro-european s-a redus semnificativ din cauza guvernării PSD-PNL-Iohannis, de la 76% în 2020 la 55%.
În graficul următor, este o simulare care arată cum ar putea arăta rezultatele următoarelor alegeri parlamentare, dacă până în 2028 partidele sistem pierd net 10% din susținere, iar cele anti-sistem extremist-naționaliste câștiga net 20% din voturi.
La aceeași prezență ca în 2024, aceasta ar însemna o scădere a suportului pentru partidele pro-europene sub 50% la alegerile din 2028, dacă partidele vor ignora pericolul negaționismului alimentat de lipsa severă de educație.
Mai grav, orice impresie că noul parlament și noul guvern intenționează să revină la cârdășia PSD-PNL, cu aceleași figuri și obiceiuri care falimentează acum țara, ar putea precipita această evoluție malignă.
La fel ca în pandemie, mulți „lideri” din PSD și PNL ar putea sări în corabia negaționismului extremist, așa cum au făcut și atunci, deși prețul în vieți omenești era direct cuantificabil.
Prin urmare, deși suntem în perioada sărbătorilor și ar trebui să privim cu speranță spre anul care vine, toate speranțele țării noastre depind de ceea ce vor decide în următoarele zile PSD, PNL și USR. E necesar ca opinia publică să mențină o presiunea puternică pentru a nu lăsa aceste partide să fugă iarăși de răspundere, mai ales în cazul PSD și PNL.
Consider că sunt necesare trei semnale esențiale pentru ca PSD, PNL și USR să fie credibile în fața populației:
1. Un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2025, de preferat independent.
2. Un prim-ministru diferit de Ciucă sau Ciolacu, de preferat Ilie Bolojan sau cineva cu o reputație similară.
3. Alocarea a 6% din PIB pentru educație conform legii, cu direcționarea fondurilor suplimentare pentru educarea populației în privința beneficiilor libertății de gândire, apartenenței la UE și NATO, precum și pentru combaterea dezinformării în timp real.
Evident, este posibil ca deja să fie prea târziu pentru a evita colapsul sistemului și o perioadă de anarhie și tiranie. Există și factori externi, precum schimbările climatice, migrația sau ascensiunea inteligenței artificiale, care contribuie la radicalizarea populației. Aceiași oameni care acum neagă încălzirea globală și necesitatea unor măsuri preventive vor ieși să protesteze împotriva guvernului care nu a prevenit inundațiile catastrofale care le-au înghițit casele.
Așadar, semnele bune pentru anul nou sunt firave, dar cu potențial bun de schimbare.
Eu aleg să cred că încă ne putem folosi inteligența și dragostea pentru aproapele nostru pentru a transforma criza actuală într-o oportunitate de a schimba în bine lucruri care trebuiau schimbate de acum 30 de ani.
Referinte:
https://www.euractiv.ro/politic-intern/cea-mai-mare-realizare-a-lui-iohannis-la-finalul-primului-mandat-dar-uitata-intre-timp-26166
https://www.euractiv.ro/politic-intern/iohannis-a-sustinut-o-declaratie-de-presa-cu-critici-la-adresa-psd-dar-cu-laude-pentru-pnl-21903
https://romania.europalibera.org/a/cronologia-crizei-politice/31580304.html
https://www.g4media.ro/cum-a-aparut-alianta-psd-pnl-udmr-ce-ne-spune-cazierul-politic-al-partidelor-din-coalita-nationala-pentru-romania-si-de-ce-genereaza-tensiune-in-societate.html
https://romania.europalibera.org/a/guvernele-aliantei-psd-pnl-34-000-de-bugetari-in-plus-fata-de-2021/33008648.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_C%C3%AE%C8%9Bu
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_parlamentare_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_2020
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_parlamentare_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_2024
https://prezenta.roaep.ro/parlamentare01122024/presence/romania/table
https://prezenta.roaep.ro/prezidentiale24112024/pv/romania/results/
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.