Foto: Brian Cassella / Zuma Press / Profimedia
Chiar dacă nimeni nu mai vorbește de COVID-19, care a devenit un subiect tabu în România, pandemia nu a dispărut, ci a intrat într-o nouă fază, faza endemică.
Să începem însă cu veștile bune. Am ieșit din valul 7 al pandemiei de COVID-19 din România încă de la începutul lunii iunie.
Suntem în a 9-a săptămână de scădere consecutivă a numărului săptămânal de cazuri noi de COVID-19. Săptămâna trecută (19-25 iunie 2023) au fost înregistrate 586 de cazuri noi și de la mijlocul lunii mai am coborât sub cele 2.500 de cazuri noi care au marcat debutul valului 7 în luna noiembrie 2022.
Datorită profilului său, cu amplitudine mică și evoluție lentă pe o perioadă lungă de aproximativ 6 luni, valul 7 poate fi considerat un val de tranziție de la stadiul pandemic la stadiul endemic al pandemiei de COVID-19 (sau C19 cum a început să i se spună).
Ca urmare a nivelului foarte scăzut de testare este mai ușor să urmărim valul 7 pe baza ratei de pozitivare și a internărilor decât după numărul de cazuri noi care, așa cum se vede din imaginea următoare, este de cel puțin 5 ori mai mare în realitate decât cel măsurat oficial. Chiar și așa este indubitabil că ne aflăm la un nivel mai scăzut de transmitere (deci și de risc) decât în intervalul dintre valurile 5 și 6 din vara anului 2022, o veste foarte bună.
E posibil ca un factor care probabil a contribuit în mod neașteptat la aplatizarea valului 7 prin scăderea numărului de infectări cu COVID-19 este chiar epidemia de gripă. Astfel un studiu recent arată că infecția prealabilă cu virusul gripal scade de până la 10.000 de ori replicarea virusului SARS-CoV-2. Reciproca nu pare să fie adevărată (SARS-CoV-2 nu inhibă virusul gripal) ceea ce explică de ce profilul valului de gripă din acest sezon gripal a fost asemănător cu valurile epidemice prepandemice .
Ce este stadiul endemic al pandemiei?
Cel mai ușor mod de a înțelege diferența specifică dintre stadiul pandemic și cel endemic este chiar comparația frecventă dintre COVID și gripă. Gripa a debutat tot cu o mare pandemie în urmă cu peste 100 de ani, pentru ca astăzi să continue să circule endemic, cu episoade epidemice anuale sau chiar pandemice odată la câteva decenii. COVID-19 urmează aceeași cale și devine endemic, însă COVID nu este gripă și profilul său endemic poate fi diferit de cel al gripei.
Generic, putem compara pandemia cu un incendiu în care stadiul pandemic este cel în care un sat întreg arde simultan, iar stadiul endemic este cel în care focul arde mocnit doar în anumite zone, dar revine din când în când și arde casele care se refac lângă focare.
Este evident o simplificare grosolană a unui fenomen extrem de complex, dar această analogie ne ajută să înțelegem de ce epidemiologii și instituțiile de sănătate publică încearcă mereu să stingă complet orice focar al unui virus cu potențial pandemic, cum este cazul variolei. Cu cât e mai mare perioada dintre valurile endemice, cu atât mai mare e probabilitatea ca satul să fie refăcut suficient ca un focar să arde din nou toate casele din sat, nu doar pe cele din proximitatea focarului.
Așadar, cu excepția importantă a Chinei, putem considera că pandemia a intrat în faza endemică și continuă să ardă mocnit populația lumii.
Ca în orice incendiu, ignorarea acestor focare răspândite în toată lumea poate duce la revenirea unor noi valuri epidemice locale, însă e puțin probabil să mai avem valuri globale de COVID-19.
Excepția este China, unde pandemia a debutat propriu-zis abia la finalul anului trecut, după 3 ani în care populația a fost foarte protejată de infectare. Aici pandemia produce în continuare mari valuri epidemice, dintre care al doilea val l-a atins în această lună un vârf de peste 16 milioane de cazuri pe săptămână, după unele estimări.
Cum va evolua pandemia in continuare?
Nu știm cu certitudine cum va evolua în continuare pandemia, dar știm cu certitudine că virusul SARS-CoV-2 se adaptează permanent pentru a ocoli imunitatea noastră și a continua să circule, iar în acest proces fiecare infectare are potențialul să producă variante chiar mai virulente decât Delta.
Există și experți care consideră că încă nu suntem în faza endemică și că va mai dura 2-3 ani până la stadiul endemic. Riscul unui nou val pandemic este direct proporțional cu riscul de apariție a unor noi variante cu potențial pandemic global, care la rândul său este deci direct proporțional cu suma numărului de infectări la nivel local.
Tocmai de aceea OMS a atras atenția că odată cu încetarea stării de urgență la nivel global, este important ca fiecare țară să își întărească supravegherea epidemiologică și să ia măsuri de sănătate publică care să protejeze populația de infectare.
România este codașă la acest capitol și nu a mai raportat de aproape 2 luni către organizațiile internaționale secvențierile făcute în țară, astfel încât nu mai avem nicio idee ce versiuni se află în circulație.
Știm doar că probabil XBB 1.5 este în proces de a fi dislocat de XBB.1.16 (dominantă acum în Europa) sau o altă versiune. Pe lângă XBB.1.16 și XBB.2.3. Recent CDC a început să urmărească varianta EU.1.1 în SUA, iar în Asia varianta FU.1 este urmărită cu îngrijorare.
Atât EU.1.1 cât și FU.1 sunt descendenți ai XBB și faptul că majoritatea variantelor aflate acum în circulație provin din XBB este motivul principal pentru care vaccinul booster anti-COVID din toamnă va fi probabil bazat pe XBB.
Ce urmează în România?
Pentru acestă vară pronoza este optimistă.
Pe termen mediu și lung, modelările arată că ne putem aștepta la 2 valuri de COVID-19 anual, dar că aceste valuri vor fi mai lungi, mai puțin ample și vor produce mai puține spitalizări și decese decât cele inițiale datorită zidului de imunitate existent în populație.
Acest profil este deja vizibil și în România începând cu valul 7.
Vedem si din graficul anterior că valul 7 debutează în România la mijlocul lunii noiembrie în jurul a 2.500 de cazuri noi pe săptămână și crește apoi lent până în luna martie când atinge un vârf 8.000 de cazuri și 1.600 internați săptămânal. Datorită nivelului scăzut de testare, valurile sunt acum mai ușor de monitorizat pe baza numărului săptămânal de internați.
Fluctuațiile care apar cam o dată la 3 luni sunt produse de apariția a noi variante. Astfel valul 7 debutează cu varianta BQ.1.1 “Cerberus”, continuă cu varianta XBB.1.5 “Kraken” și intră în “ceața genomică” la finalul lunii aprilie, când România pare să fi încetat raportările secvențierilor către organizațiile internaționale.
În acest moment ne aflăm după 9 săptămâni consecutive de scădere a numărului de cazuri noi, iar evoluția internărilor este de asemenea favorabilă.
În lipsa datelor epidemiologice, cea mai importantă sursă de îngrijorare este chiar incertitudinea evoluției în viitor.
Astfel, un ritm de 2 valuri pe an înseamnă o succesiune cam odată la 6 luni a fazelor de creștere, ceea ce înseamnă că în luna iulie putem asista la debutul unei noi faze ascendente a numărului de cazuri noi.
Pentru a identifica debutul unui nou val (faze de creștere) este important să monitorizăm numărul de cazuri noi și internări în rândul minorilor care cresc inițial mai rapid decât al adulților.
În România nu se raportează numărul de cazuri noi în rândul minorilor, dar se raportează internările și decesele. Săptămâna trecută, numărul de internări în rândul minorilor a crescut pentru prima dată după 10 săptămâni consecutive de scădere.
Mai îngrijorător însă este că, în ciuda scăderii constante a numărului de internați, constatăm o creștere a numărului de cazuri grave care necesită ATI în rândul minorilor internaților. Pentru a cuantifica această impresie, putem folosi un indicator simplu (MAIR) care măsoară proporția de minori internați la ATI din numărul de minori internați. MAIR măsoară indirect severitatea bolii în rândul minorilor și se află în creștere de câteva săptămâni ajungând deja la valori similare celor din anul 2021.
Datele pot părea surprinzătoare după ani de zile în care ni se tot repetă că minorii nu sunt afectați de COVID-19 (sau C19) însă nu trebuie să uităm că minorii sunt o categorie vulnerabilă importantă până la un an și semnificativă până la 7 ani mai ales în absența vaccinării.
Chiar dacă nu știm numărul de cazuri noi în rândul minorilor, putem urmări numărul de internări în rândul minorilor în raport cu numărul săptămânal de cazuri noi pentru a obține un alt indicator indirect al severității bolii în rândul minorilor (MICs – curba purpurie in graficul urmator). Din păcate acest indicator a atins un nou record pandemic săptămâna trecută și confirmă că scăderea severității bolii nu se regăsește și în rândul minorilor, dimpotrivă.
În contextul în care măsurile de prevenție lipsesc cu desăvârșire și imunitatea după vaccinare și/sau infectare scade tot mai mult, antiviralul Paxlovid este singura măsură de protecție împotriva formelor grave de boală și deces care încă este extrem de eficientă.
Din păcate Ministerul Sănătății continuă să refuze adoptarea Paxlovid în România. Absența Paxlovid din România în ciuda sutelor de vieți care ar putea fi salvate este incalificabilă și nu are nicio justificare medicală. Este o decizie strict politică care poate fi corectată doar electoral dacă va exista un partid care să își asume și Sănătatea ca prioritate națională, dar asta e altă discuție.
Este așadar important să rămânem încrezători că riscul de a face o formă gravă de COVID-19 rămâne mic pentru noi (mai ales dacă suntem vaccinați și/sau am trecut prin boală), însă e bine să rămânem prudenți pentru a nu expune inutil riscului de infectare persoane din categoriile vulnerabile.
Iar dacă tot a devenit educația subiect de discuție publică, e bine să nu uităm că există deja mai multe studii care demonstrează că o inițiativă pentru aer curat în clase are beneficii atât pentru calitatea sănătății copiilor noștri, cât și pentru calitatea educației copiilor noștri.
Din fericire incidența și riscul de infectare vor rămâne scăzute în iulie și probabil august, astfel încât am putea profita de acest răgaz să pregătim școlile pentru revenirea copiilor în clase cu aer curat, așa cum fac deja tot mai multe țări.
Referinte:
https://www.initial.com/blog/air-care/breathe-clean-air-clean-air-in-schools
https://www.cbsnews.com/news/new-covid-variant-eu-1-1-cdc/
https://healthpolicy-watch.news/china-covid-19-resurgence-11-million-cases/
https://www.ms.ro/ro/de-interes/buletine-de-presa-covid/
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Cam mare tupeul să vorbească de democrație susținătorii unui tiran sângeros.
P.S. Numai un troll putinist ar fi în stare să nege că Putin și-a băgat coada și în „controversele” privind COVID, pentru că exploatează orice posibilitate de a semăna zâzanie în statele democratice.
P.S. Tu nu mai ai mult și o să zici, dacă cumva te părăsește partenera ta, că și-a băgat coada și în acest caz tot Putin :-) :-)
1) Rezultatele nu prea sunt așa de importante cum le vezi tu și
2) NU TOATE problemele actuale ale statelor din zona noastră occidentală se datorează politicilor subversive ale Rusiei. De exemplu și cu Rusia și fără Rusia tot ar exista vacciniști - antivacciniști, naționaliști - globaliști, tradiționaliști - progresiști, sau violențele din Franța și alte țări etc etc etc.... Deci eu nu neg acțiunile Rusiei și nu le aprob, evident. Dar asta nu mă oprește să critic politica statului meu și a uniunii statale din care fac parte (UE) atunci când consider necesar. E ca și când dacă mă mai cert cu nevasta uneori nu înseamnă că nu țin la ea sau că aș vrea să divorțez cumva. Deci dacă e ceva cu care nu sunt de acord, întotdeauna voi comenta, voi protesta, fără ca acest lucru să însemne că sunt în tabăra adversă, așa cum mă acuzi tu, pe nedrept. Consider că Rusia deși e malefică, acum și aici influența ei e în politicile noastre interne este minoră, chiar nesemnificativă. Mult mai infleunțați suntem de politicile directe ale statelor partenere, de interesele economice (uneori benefice, dar alteori ilicite sau chiar ilegale) ale marilor companii cu care avem de-a face. Cu Rusia n-avem relații economice, dar cu țările occidentale partenere, da. Care crezi că ne inflențează mai mult? Hai, gândește un pic că nu e chiar așa de greu... Iar aceste relații economice pot fi benefice pentru noi sau la o adică malefice, depinde de la caz la caz. Sigur că ar vrea și Rusia (dacă ar putea și i-am da voie, dar nu e cazul) să ne exploateze resursele minerale pe nimic, sau să ne taie pădurile, sau, sau etc etc. Dar deocamdată nu cu rusii avem de împărțit lucrurile astea. Nu rușii ne impun respectarea unui PNRR de multe ori contraproductiv pentru noi. Nu zic că Rusia e cumva bună, Doamne-ferește, să nu fiu greșit înțeles (deși de multe ori chiar sunt greșit înțeles). Zic doar că ea, Rusia, nu prea are ce ne face acum. Tot ce ni se poate întâmpla, că e bine, că e rău, vine de la partenerii noștri occidentali. Cu ei negociem, cu ei ne mai contrăm, cu ei ne rezolvăm problemele și ieșim eventual la liman. Rusia e acolo, la ea și tot ce ni se poate întâmpla rău e doar pe plan militar. Deci doar dacă ne atacă pe noi sau pe Moldova. Dacă nu ne atacă, la revedere! Noi ne vedem de treaba noastră, că e destul de grea și complicată și așa.
Am spus cele de mai sus sincer și cu bună credință, deși poate n-am cu cine și ar fi trebuit să te ignor. Dacă totuși mai continui cu atitudinea asta de troll (după cum scrii, tu pari troll, nu eu) în care mă acuzi de lucruri rele care există doar în închipuirea ta, atunci pe viitor te voi ignora, cu siguranță. Cineva ca tine, care nu reacționează la niciun argument rațional, ci pare doar într-un fel de transă hipnotică fără șansă de revenire, nu merită efortul unui dialog rațional și rezonabil. Dacă eu și cu tine avem păreri politice, economice, sociale opuse nu înseamnă că eu sunt rusofil și putinist iar tu ești un îngeraș roz. Deci dacă poți vorbi ca un om treaz bine, dacă nu, la reve...pa!
Ce rost au dezbaterile, când cel care se descrie drept potențial partener de dialog susține ideile unui criminal odios. Adevărul nu e gri aici.
P.S. Rusia atacă România de mulți ani, nu e nevoie de tancuri la ora asta ca să ne simțim atacați. Am avut tancuri rusești aici, iar pe ele erau călare strămoșii ideologici ai lui „Dan Cojocaru”, never again.
PS Iar dacă ai bărbăție spune direct ce ai de spus, nu veni cu insinuări străvezii. Pronunță clar cum vrei să-mi spui: analfabet funcțional, nu doar ”funcțional” și idiot util, nu doar ”util”. Ce, ți-e frică de reclamații din partea mea la ”poliția” site-ului? Unui așa mare luptător anti-rus ca tine? Poți să-mi zici cum vrei, că eu nu mă dau lovit în aripă. Uite eu ți-am zis ”diliu” și ”bătut în cap” și o repet fără frică. Reclamă-mă tu dacă crezi că ți-am atins demnitatea ta de diliu.
P.S. Putiniștii sunt ușor de recunoscut prin faptul că nu îndrăznesc să-l critice pe tătuc, găsesc în schimb tot felul de argumente ad hominem.