Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trebuie micșorate cheltuielile bugetare?

cladirea parlamentului

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Discuțiile pe tema deficitului bugetar sunt la intensitate maximă. Și, când emoțiile prevalează, dispar nuanțele, iar rigoarea devine facultativă. Leitmotivul zilei este scăderea cheltuielilor publice, adică a cheltuielilor bugetare, ca principal sau chiar exclusiv mijloc de micșorare a deficitului bugetar.

Înainte de a lua în discuție un astfel de plan, haideți să vedem unde se află România din acest punct de vedere în raport cu alte țări din UE.

Așa cum se observă din graficul de mai sus realizat cu sprijinul colegilor din departamentul de analiză al BCR, cheltuielile bugetare raportate la PIB ale României sunt printre cele mai scăzute din UE. Diferența este de 9 puncte procentuale față de media UE și de 7 puncte procentuale în comparație cu Polonia.

În acest condiții, cred că o întrebare legitimă ar fi: de ce ar trebui ca cheltuielile bugetare să fie micșorate dacă ele sunt deja printre cele mai scăzute în UE. Cum putem să ne imaginam că vom avea avea servicii publice la standarde europene cu un buget la coada clasamentului din UE? Astfel de așteptări sunt total nerealiste.

Din acest motiv, răspunsul rațional este că cheltuielile bugetare, în ansamblul lor, nu ar trebui scăzute. Nu acesta este obiectivul corect.

Obiectivul corect este acela că cheltuielile bugetare ar trebui reprioritizate, optimizate, prin relocarea de fonduri din zonele în care cheltuielile sunt excesive și nejustificate, către capitolele bugetare subfinanțate. Cu alte cuvinte, structura de cheltuieli a bugetului ar trebui reformată.

În acest sens, economistul șef al Raiffeisen menționa recent faptul că, de exemplu, raportat la PIB, România are cele mai mari cheltuieli pentru ordine și siguranță publică, incluzând aici pompieri, poliție și instanțe de judecată, sau că sumele investite de administrațiile locale în proiecte s-au dovedit a fi nejustificat de mari și de o utilitate discutabilă. Pe de altă parte, sănătatea și educația rămân cele mai subfinanțate din UE.

Din acest tablou decurg o serie de consecințe importante.

Cheltuielile publice în ansamblul lor nu trebuie să scadă, ci trebuie relocate în interiorul bugetul existent de la zonele care în care banii sunt risipiți către zonele subfinanțate.

Ipoteza că deficitul bugetar se rezolvă din economii presupune faptul că serviciile publice subfinanțate vor rămâne în continuare în această situație, ceea ce nu este de dorit.

În aceste condiții, principala modalitate de micșorare a deficitului bugetar ar trebui să fie creșterea veniturilor fiscale care, așa cum am arătat într-un comentariu precedent, pun România pe penultimul loc în UE raportat la PIB. Însă, această abordare orientată spre creșterea veniturilor fiscale vine la pachet cu o serie de consecințe.

Semnalele date de Comisia Europeană și agențiile de rating ne arată că suntem în mare criză de timp. Am irosit ani de zile făcând promisiuni legate de corecții fiscale pe care ulterior nu le-am îndeplinit, iar răbdarea instituțiilor multilaterale, a agențiilor de rating, a investitorilor este pe punctul să se epuizeze.

Asta înseamnă că, chiar dacă formula ideală de creștere a veniturilor fiscale este legată de eliminarea evaziunii fiscale, având în vedere timpul necesar pentru astfel de măsuri, avem nevoie disperată ca primele măsuri să provoace rezultate pe termen scurt. Iar aceste măsuri nu pot să fie decât cele legate de eliminarea excepțiilor în tratamentul fiscal și creșterea anumitor taxe și impozite.

În paralel, poate fi demarat un program de îmbunătățire a colectării care însa va produce rezultate de abia începând cu anul 2026. Ceea ce este foarte bine, având în vedere că deficitul bugetar va trebui să continue să scadă și în anii următori. În schimb, dacă dorim servicii publice și infrastructură la standarde europene, cheltuielile publice nu au cum să scadă în anii următori. Dimpotrivă, ele vor crește pentru a suplini o finanțare europeană în scădere pentru investiții și o creștere a cheltuielilor de apărare. Însă alocarea cheltuielilor bugetare va trebui optimizată printr-un proces care trebuie să înceapă imediat.

Măsurile menite să producă rezultate imediate ar reprezenta acele masuri convingătoare de corecție fiscală pe care le cerea recent și guvernatorul BNR și pe care le așteaptă și piețele financiare pentru a-și recapăta încrederea în capacitatea României de a-și gestiona finanțele publice. Pentru asta e nevoie de obiective cantitative și rezultate măsurabile. Promisiunile vagi nu mai sunt suficiente.

Și tot despre recăpătarea încrederii este vorba și în relația dintre contribuabili și statul român. Pentru că opoziția puternică la ideea creșterii de taxe și impozite vine tocmai din temerea că plătitori vor fi doar cei care au plătit și până acum, iar acești bani vor fi la fel de prost gestionați ca în trecut, fiind irosiți.

Acesta este și motivul pentru care, în pofida faptului că taxele și impozitele din România sunt sub media europeană, percepția prevalentă în spațiul public este exact opusă: taxele și impozitele plătite sunt prea mari relativ la calitatea infrastructurii și a serviciilor publice pe care le primim.

Asta înseamnă că statul român ar trebui să aibă ca prioritate nu doar rezolvarea cu rapiditate a problemei deficitului bugetar, ci și a problemei deficitului de încredere cu care se confruntă în privința gestionarii banului public. Altminteri ne vom învârti în cercul vicios al lipsei de încredere și de resurse publice.

articol publicat anterior pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul pleacă de la premisa greșită că veniturile statului sunt cât sunt și nu trebuie scăzute pentru că ar scădea calitatea serviciilor publice.
    Premisă falsă, pentru că (1) încrederea populației poate fi recâștigată numai dacă se reduc cheltuielile aberante ale statului. Iar asta însemnă, printre altele:
    - de trimis acasă toți bugetarii care au fost angajați pe pile, cunoștințe și relații, care nu au nicio competență pentru postul ocupat; primii trimiși acasă trebuie să fie marii sinecuriști, toți incompetenții numiți politic;
    - de eliminat pensiile speciale și de uniformizat vârsta de ieșire la pensie, cu singurele excepții pentru muncile în condiții cu adevărat vătămătoare;
    - de tăiat toate sporurile aiuristice (spor de antenă, spor de lucru pe scaun, spor de lucru în picioare, spor de confidențialitate, spor de lucru la calculator etc.);
    - de urgentat noua lege a salarizării publice, cu salariul președintelui care să fie cel mai mare salariu din stat;
    - de tăiat toate investițiile publice neesențiale, la nivel central și local;
    - de desființat primăriile care nu își mai justifică existența;
    - de comasat tot felul de entități ale statului ale căror activități se suprapun.
    Premisă falsă, pentru că (2) în actualele condiții în care o populație majoritară este total nemulțumită de modul în care clasa politică a gestionat veniturile statului, deficitul bugetar poate fi redus numai prin scăderea cheltuielilor statului, nu prin creșterea veniturilor prin taxe și impozite. Gălușca asta, a măririlor de taxe și impozite, ar putea fi înghițită pe o perioadă strict limitată, până când cheltuielile statului vor fi optimizate iar colectarea TVA îmbunătățită semnificativ. Dar poate fi gălușca asta înghițită în condițiile în care deficitul bugetar este nimic pe lângă deficitul de încredere în clasa politică???
    P.S. Articolul ar avea relevanță dacă în graficul prezentat, la fiecare țară ar fi evidențiate defalcat veniturile din taxe, impozite, accize, pe de o parte și veniturile din surse proprii ale statului (companii de stat), pe de altă parte. Pentru că trebuie să comparăm mere cu mere și pere cu pere, câtă vreme veniturile la bugetul statului provin inclusiv de la companii cu capital integral sau majoritar de stat.
    • Like 2
  • pixel check icon
    problema e hoția de partid și de stat. aburirea prostimii se face ducându-i, cu fentă, pe direcții greșite, molfăite la infinit de vorbeți pe canalele secu. au domnit mai mult decât ceaușescu, au creat o mafie caracatiță uriașă, cu judecători și legiuitori corupți. au creat un sistem imposibil de învins legal. au creat legi fundătură. și-au dat loruși privilegii dumnezeiești, intangibile. sunt beți de putere. au deficit de cadre pentru că încrederea în peștera de tâlhari e rară. se țin din scurt între ei și, la nevoie, aruncă, demonstrativ, pentru prostimea avidă de sânge și răzbunare, câte-un om de paie (avem un caz nou) la bulău. iese udrea, intră pintea. corupția apare la vârf, cum și proverbul o spune. doar un plăpând cu mintea poate crede că hoții își vor pune loruși cătușe, că juzii corupți se vor condamna pre sine, că partidele rotativă își vor recunoaște hoțiile. nu. hoții conduc țara pentru că poporului îi este indiferent cine-l conduce. cu fiecare lege strâmbă, sistemul mai pune-o za în lanțul cu care poporul e sclavagizat, de mâini, de picioare, de gât. cât timp poporului îi este indiferent, slugă hoților va fi. sau am pierdut eu episodul cu ieșirea a milioane-n stradă pentru ultima abjecție-scuipat gros a ccr. ați fost? am pierdut când s-a difuzat. n-ați fost?
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Alt articol propagandistic al acestui domn care pune în primul rând creșterea taxelor după care mai vedem dacă trebuie tăiat. Nu, nu așa se face ci în primul rând reducerea cu același procent a veniturilor bugetarilor care au crescut doar anul trecut cu 24% și în rest tăieri de cheltuieli și investiții inutile gen PNDL care sunt de fapt bani dați spre furat primarilor partidelor de la guvernare. Astfel se câștigă timp pentru evaluări și restructurări urmând ca după cele plecări să se păstreze anvelopa salarială, adică o creștere a salariilor bugetarilor în funcție de aceste obiective, urmând apoi să se facă reducerea evaziunii fiscale și reorganizarea investițiilor pentru a prioritiza cele cu efect multiplicator în economie și cele care au finanțare europeană. Concomitent trebuie să se îndeplinească reformele din PNRR pentru a trece și anul viitor. Apoi păstrând această direcție, am ajunge pe linia de plutire fără a umbla la taxe prea mult. Dar desigur că nu se vrea asta și trebuie cocoșat mediul privat.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Lucrurile stau simplu: nu pui bani in sanatate, educatie, aparare, infrastructura etc iti pleaca populatia. Nimeni nu e legat de glie, lumea e larga.
      La fel e si cu "mediul privat". Nu iti platesti bine angajatii, nu le oferi conditii bune? Atunci pleaca si altii nu vin la tine, lumea e larga.

      Romania a pierdut cam un sfert din forta de munca, e tara cu procentul cel mai mare de cetateni plecati dupa Siria. Nu intamplator, e si tara cu cele mai mici cheltuieli din UE.

      Pe scurt: reducerea absurda a cheltuielilor duce la colaps demografic. Si la asa ceva nici "patronache" nu ii va supravietui.
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Asta e de la caz la caz pentru ca daca ne uitam la Statele Unite, acolo nu e colaps demografic deși serviciile oferite de stat sunt sub cele de la noi. Problema nu se pune sa îți ofere cineva servicii, ci să îți permit serviciile respective și aici trebuie să ținem cont și de bagajul de corupție cu care vin aceste servicii. Așa că prima dată astupă găurile din găleată după care poți emite pretenții.
      Lumea nu pleacă din lipsa serviciilor, ci din lipsa banilor iar aici e problema statului care sufocă economia cu birocrație si taxe. În plus noi nu prea avem ce se cere pe piața muncii pentru iar populația nu e interesată să fie educată și atunci normal ca pleacă în vest pe job-uri de 2 bani.
      Sigur că și statul nu își ia partea prin faptul că nu colectează. E incredibil cum noi avem gap de TVA imens față de locul 2 din UE și nu s-a făcut nimic.
      • Like 0
    • @ Mihai
      SUA nu sunt in colaps demografic (inca) pentru ca tarile mai la sud de ei au servicii mult, mult mai proaste si oamenii de acolo se inghesuie sa plece in SUA. Lucrurile sunt relative: oamenii pleaca la mai bine, chiar daca "mai bine" nu e "foarte bine".
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Cum de nu pleacă americanii în Europa să beneficieze de serviciile de stat de aici? Și să nu uităm că astea costă 60% din salariu plus TVA peste 20% în cele mai multe cazuri. Și oricum serviciile astea sunt sub cele din SUA iar ceea ce vrei în plus oricum plătești extra. Când iei lucrurile sub lupă, vezi de ce emigrează lumea în America și fuge de sclavia fiscală din Europa.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Companiile de stat sunt problema. Sunt sinecuri politice, sunt create pentru frați, veri, unchi și mătuși. NEPOTISM.
    • Like 4
  • Te rog sa bagi si pensile speciale , adica cele care nu se bazeaza pe contributie si atunci mai vorbim pe ce loc stam in EU. Sa mai punem si companiile statului care sunt pe pierderi si atunci o sa avem alt grafic.
    • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Problema, în cazul acesta, nu este contributivitatea. De fapt este ilogic să vorbim despre contribuțiile bugetarilor la sistemul de stat. Ei aproape că nu produc nimic. Prestează servicii. Cum evaluezi munca unui ofiter de armată sau a unui pompier ?? Deci, sistemul plimbă banii dintr-un buzunar în altul. Astfel, pensia unui sergent pensionar NU este una specială. Sau a pompierului. De ce nu includem medicii alături de vânătorii de munte ??
      Trebuie gândită altă Constituție. Schimbat codul penal. Adică mărite pedepsele pentru mita primitâ de către demnitari. Golda Meir spunea că până coruția nu se pedepsește inclusiv la a VII a genrație descendentă lucrurile nu se vor schimba. Sigur, rezultate rapide se pot obține și cu trasul în țeapă. Dar apar răni emoționale. La chinezi nu au apărut, îi împuscă pe stadion.
      • Like 1
    • @ George Bucsan
      pedeapsa cu moartea nu rezolva problema coruptiei si nici a infractionalitatii. China are un nivel al coruptiei mult mai mare dact Romania si SUA, de exemplu (unde exista pedeapsa cu moartea) are un nivel al infractionalitatii mai mare decat in UE si SEE (unde nu exista pedeapsa cu moartea)
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Dacă nenorocitul de funcționar știe că o să facă pușcarie, că descendenții lui vor fi niste paria ... Ia să vezi cum se mai gândesc înainte să ia șpaga. Pedeapsa cu moartea pentru oamenii din justitie care favorizează infractorul. Mamăă câți ar demisiona...
      • Like 0
    • @ George Bucsan
      in psihologia infractorului conteaza mai mult perceptia asupra probabilitatii de a fi prins (poate fi legiferata pedeapsa cu moartea, daca infractorul crede ca nu va fi prins, va comite fapta) si marimea beneficiului estimat
      • Like 0
  • Este o teorie interesantă, cam la același nivel de genialitate cu celebra Salary Led Growth (Dragnea-Vâlcov, recompensați de altfel cu premiul cel mai pușcăriaș economist)...adică nu faptele evidente, anume creșterea nesustenabilă a salariilor și pensiilor, nu pensiile speciale, nu cele 15000 de agenții și primării inutile ne-au adus aici, ci repartizarea defectuoasă a tortului bugetar?!?...da, e vorba de tortul acela în care doar vreo 35% sunt sustenabili, restul fiind fonduri europene, PNRR și împrumuturi...
    Alt geniu economic pe la TV susținea că moral și normal e să crească TVA, să plătească toată lumea oalele sparte, pentru că, ATENȚIE, cu toții am permis dezastrul și nu i-am linșat la timp pe Ciolacu, Ciucă, Joianis, Boloș și restul de câci....#lumea pe dos este un palid eufemism în biata țărișoară!
    PS...dacă era CG președinte, ehe....
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Nuuuu, trebuie CRESCUTE! Bugetarii să primească minim 14 salarii și tichete de vacanță pentru cazare la cinci stele în Monaco!
    Și neapărat dublate pensiile speciale concomitent cu reducerea vârstei de pensionare la 40 de ani.
    Doar pentru bugetari, desigur, ăia de la privat să muncească până crapă, dă-i încolo!
    • Like 2
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Dacă lumea votează PSD și sateliții săi din care a și chemat câțiva acasă la prima strigare când a avut nevoie de spate, nu se pot schimba prea multe.
      • Like 1
  • Ovi check icon
    buna intrebare ... Daca nu ai banii, si nici nu te mai imprumuta nimeni, oare chiar trebuie reduse cheltuielile?
    Din pacate autorul a omis o informatie critica: Romania a incasat la buget in 2024 30% din PIB, in timp ce tarile din vest incaseaza de la 40% in sus. Franta, parca, e campioana cu 44%.
    Cum e cam greu sa reprioritizezi bani pe care nu ii ai, articolul din pacate e complet inutil si irelevant
    • Like 1
    • @ Ovi
      exista niste megatendinte in economie. nu poti impozita un venit de 20.000 de euro la fel cu unul de 40.000
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Mihai check icon
      Și atunci de ce ar mai lucra respectivul? Cum mi-a zis un amic din Italia că degeaba îi plătește orele suplimentare pentru că intră la altă cotă de impozitare și nu rămâne cu mare lucru așa că mai bine spune pas.
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult
Text: Radu Crăciun/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon