Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Autoritățile anunță: „Alexandra a murit”. După noaptea trecută, trebuie să știm, trebuie să vorbim, trebuie să schimbăm

Alexandra Maceșanu

Foto: Alexandra Măceșanu Facebook

La o săptămână după tragedia de la Caracal, observ că se întâmplă fix ca de fiecare dată:

Lumea, suprasaturată de impactul emoțional extrem, copleșită de volumul enorm de informații irelevante și fumigene, plus predispusă la așteptări nerealiste, se retrage în carapace.

  • „Nu mai vreau să știu!”
  • „Degeaba, nu ne mai facem bine!”
  • „Opriți Planeta, vreau să cobor!”

Ca de fiecare dată, problema e că lumea nu refuză doar subiectul care a cauzat inflamația, ci le refuză acum pe toate.

Știm deja ce se întâmplă când noi ne acoperim urechile: concluziile nu se mai trag, iar impertinenții care-s de vină pentru toată mizeria profită să treacă iar la atac, conștienți că nu-i mai urmărim. 

Orice fraier știe să dea liniștea de acum pe bunăstarea de mai încolo. Dar ce, noi suntem fraieri? Nu, noi avem dreptul să rămânem fericiți în interior orice s-ar întâmpla.

La fel ca după maternitatea Giulești, Colectiv, Hexipharma, 10 august, ascunzându-ne de informație, abdicăm de la societate în timp ce caracatița de partid ne omogenizează trecutul și viitorul la fel cum omogenizează Firea reciclabilele și nereciclabilele.

Soluția nu poate fi să punem „pe mute”.

Pentru că trebuie sa vorbim despre soluții!

Dar suntem atât de preocupați să evităm crizele, încât evităm chiar și propunerile acelea firești și responsabile venite din societate:

- Transport public asigurat pentru elevi pe tot parcursul anului, transport județean așa încât tinerii din mediul rural să nu mai fie obligați să facă autostopul.

- Îmbunătățirea sistemului de localizare prin 112 - e deja făcut de Apple și Google pentru mobil, noi nu trebuie decât să îl implementam. Când suni la 112, pleacă automat un SMS cu localizarea. Nu e fizică cuantică.

- Meritocrație în aparatura de stat, pe bază de concurs. Fără pile, doctorate plagiate în Poliție și Academia de Poliție.

- Baze de date cu infractorii violenți și evaluări psihiatrice periodice. Fără recurs compensatoriu sau amnistie pentru categoria asta de condamnați. Ceva în sprijinul victimelor, nu al infractorilor.

- Redistribuirea bugetului umflat al Jandarmeriei către Poliție. (protestatarii respiră oricum noxe mult peste limitele admise, chiar e risipă să mai inhaleze și gaze super-toxice)

Dar, pe lângă problema infectată și soluțiile ei, nu putem să uităm că sunt multe alte purulențe care trebuie rezolvate și care nu suportă asteptare. Nu putem lăsa doar emoția să decidă ce e important și ce nu.

Soluția nu poate fi să punem „pe hold”.

„Opriți anticorupția, e timpul pentru anticriminalitate”. (V. V. Dăncilă)

Ceea ce s-ar traduce prin:

  • Opriți telefoanele la 112, trebuie să ținem liniile libere.
  • Opriți educația, mai întâi plătim salariile mari de primari.
  • Opriți prevenția, trebuie sa arestăm tineri la festivaluri.
  • Opriți un pic cultura, să montăm și noi bordura.
  • Opriți deontologia jurnalistică, am o exclusivitate pentru Libertate.
  • Opriți sănătatea, nu merge cardul deocamdată.
  • Opriți economia, vrem să ne ștergem datoria.
  • Opriți schimbarea de fond, vrem s-anunțăm niște demisii de formă.

Nu. Nu ne permitem să oprim. Suntem deja prea mult în urmă.

Să ignori e mult mai greu decât să fii ignorant, pentru că trebuie să investești energie. Decât să-ți pui mâinile la urechi, mai faci un gest din deget să le arăți ce crezi.

Sau, și mai bine, încurajezi apariția simbolului care arată, exact atunci când femeile din România trec printr-un moment violent, că femeile merită mai mult respect.

Se pregătește să reintre în scenă eroina Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei. Ar trebui să fie, în vremuri ca astea, un prilej de mândrie, solidaritate și o direcție de normalitate pentru orice român: într-o societate care le tratează cu respect și considerație, femeile românce ajung eroine, nu victime!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragii mei din Republica v-am scris pe facebook povestea mea si v-am rugat sa ma ajutati dar vad ca și dumneavoastra sunteti in SILENZIO Stampa .La fel si domnul Cumpanasu care mi-a promis că ma ajuta in povestea mea si ? Nu a facut nimic .
    • Like 0
  • Fetele nu sunt moarte. Acu pe bune .Atîta vreme cît nu exista cadavru nu exista moarte .Fetele or fi fost vîndute și acum sunt revindute sau ma rog ce ma nedumireste pe mine .una din fete a fost reperata in mall o întreagă familie o recunoaște doar mama nu .Acum intreb si eu .De ce o familie intreaga zice da și mama ba ? Nu cred ca o fi fost coincidență mare zic si eu .De ce una din mame cere 300.000 de euro ? De atîția bani avea nevoie ? Are oare datorii ? Are o reglare de conturi cu posibilul ucigaș? Cum tu ca mama sa trimiți în tara doar 80 de euro copilului ? Cit de nesimțita sa fii ca mama .Pe bune acum .Pentru 80 de euro a disparut fata ? Chiar asa ? Cum nu a putut fetita sa scoata banii ? Ce ciudat .ceva nu e ok nu se leaga .De ce de abia mama a reusit sa scoata banii ? De ce a trimis atunci mama pe copilul ei la banca ? Sunt multe lucruri care nu se pupa pe bune .Dar femeia vrea fix 300.000 de euro intrebarea mea este ai femeie datorii si ti-ai vindut fata ? Sau cei fata de cei care ai datorij atita cer ? Si inca ceva .Cum poti sa ceri atitia bani daca inca nu stii nimic ? Nu e moarta nu e vie da tie bani iti trebuie cucoana cam straniu nu crezi ?

    • Like 0
  • Atata timp, cat barbatii romani, cand vad o femeie singura la discoteca, gandesc automat ca respectiva este curva si neaparat trebe acostata , atata timp, cat barbatii ,dar si femeile, romani, romance, gandesc despre o femeie, fata, pe strada, ca-i curva, daca poarta mini...nu avem ce cere,,,asta-i educatia ortodoxa, primitiva, o ajunge aia musulmana din urma.
    • Like 0
  • Ioan Zah Ioan Zah check icon
    Este greu de spus ce solutii sa dam iar daca totusi propunem o solutie cine o ia in considerare? Nimeni, doar noi, citim comentariile si ....atat. Romania a ajuns in starea in care se gaseste astazi datorita claselor politice care au fost, sunt si vor fi la conducerea Romaniei, inca din anul 1945. De atuncu ne-au condus, ne conduc si ne vor conduce persoane incompetente, dezinteresate complet de soarta romanilor, in marea lor majoritate cercetati pentru diferite infractiuni, dornice doar sa castije ei si numai ei bani, corupti. Sunt multe de comentat, multe de spus dar cine sa le ia in considerare?Totusi imi exprim opinia personala. In opinia mea sunt cateva solutii care ar putea schimba soarta romanilor:
    1) Un grup de femei, culte, destul de bogate, cu dragoste si iubire fata de oameni( dragoste si iubire provenite din caracter si putin din educatie) care sa initieze o asociatie a femeilor, sau un partid al femeilor si care sa intre in parlament(avand o mare majoritate) si care sa rezolve prin legi foarte aspre in primul rand situatia româncelor, de toate varstele si concomitent situatia tuturor romanilor. Zic grup de femei pentru ca barbatii au adus Romania in starea in care se afla astazi.
    2) Pentru violuri si omoruri, pedepse cu inchisoare pe viata, fara drept de iesire mai devreme.
    3) Sa nu se mai voteze niciodata partide de stanga, gen PSD,ALDE,PCR
    4) In fruntea institutiilor sa se puna oameni competenti, specializati in domeniile respective si nu cum s-au pus, si se pun si astazi asa zisi persoane politice adica incompetente si corupte.
    Si inca multe alte solutii dar le propun degeaba. Cine le citeste? Si daca le citeste ce se intampla?Astazi am aflat de existenta voastra . Am sa va urmaresc sa vad parcursul vostru,ce faceti si cum actionati. Functie de ce voi constata voi actiona si eu.
    • Like 0
  • Din persoectiva eficientei actiunilor, oamenii simpli pot doar sa voteze un program sau un grup de persoane (partid) cu un program interesant. Eventual se pot asocia acelui grup ca sa il faca mai puternic, mai vizibil, mai usor de inteles, de acceptat.
    Oamenii pot manifesta, pot injura, pot empatiza, dar neorganizati nu conteaza, nu fac nimic. Si asta pentru ca in fata lor sta o organizatie superputernica, Guvernul, avand de partea sa politie, securitate, partid, si altele.
    Guvernul poate sa reformeze institutii, sa taie pensiile speciale, sau te miri ce-i mai trece prin cap unui ministru. Oamenii neorganizati nu!
    Pentru ca toata emotia asta sa nu se piarda ar trebui ca oamenii sa se organizeze si sa formeze Guvernul, dupa alegeri, prin organizatia sustinuta. Altfel, toata emotia, toata tristetea, se vor stinge acum, urmand a se reaprinde la un nou eveniment similar. In articol au fost insirate doar cateva. SI mai sunt....
    Imaginea emotiei este Alexandra, care din pacate a fost jertfita de incompetenta celor care au permis ca sisteme mafiote sa faca trafic cu femei si copii in tara asta.
    Dl. Cumpanasu e insa viu, e cel care a contribuit masiv la mediatizarea cazului (oare cate or mai fi dastea prin tara?) si care are notorietatea, experienta si competenta de a organiza ceva. Poate fi un nou Nicusor Dan. Sunt sigur ca poate sa o faca, intrebarea e daca vrea....
    Iar la intrebarea asta nu trebuie sa ne raspunda noua, celor emotionati, ci Alexandrei.
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Vă invit să vă documentați despre legăturile lui Cumpănășu cu politicul, informațiile sunt relevante, ușor de găsit și au legături destul de adânci cu cei care prin corupție au permis să aibă loc astfel de tragedii.
      • Like 0
    • @ Sanyi Froom Oshea
      Nu stiu, poate, nu ma ocup de politica, din pacate pentru ca as fi mai informat. Dar stiu cu precizie ca astia au stat deja prea mult la butoane si orice figura noua poate aduce un suflu nou. E o asteptare enorma in societate pentru schimbare, despre asta cred ca suntem de acord.
      • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Perfect de acord cu dumneavoastră.
      Oricine vine in loc trebuie să dovedească integritate și capacitatea de a găsi soluții de reformare a sistemului.

      Trebuie sa facem diferența între aceia și speculanți populiști care doar arată cu degetul și nimic altceva.
      • Like 0
  • De la a informa (respectiv de la "a afla") și până la a scoate maximum posibil comercual-mediatic dintr-un eveniment, e cale lungă, având de fapt efectul opus celui benefic descris în articolul dvs, prin daunele interese și daunele cominatorii aduse populației:

    1. Prin timpul și resursele media ce lipsesc de la celelalte evenimente cotidiene mai puțin "suculente mediatic" dar mult mai multe, permanente, si astfel mult mai importante luate în ansamblu pt , bunăstarea generală, si

    2. Angajații la orice nivel ai instituțiilor statului - și astfel instituțiile în sine - ce se tem se opinia publică a cărei canalizare depinde de mass-media, consumă foarte multe resurse si depune f multe eforturi în plus in mod pur demonstrativ, pt a apărea totuși "vrednici", contracarând furia publică amplificată de massmedia prin acel plus major de exploatare media a evenimentelor, acele eforturi și resurse ale instituțiilor statului lipsind din toate celelalte părți in care este nevoie de ele în timpul acestui circ kafkesc... adică de fapt lopsind permanent pt că mass-media caștigă bani 24/7 prin cresterea audienței.

    Asta se întâmplă de 30 de ani cu toate evenimentele - în special cu cele politice exploatate de mass-media "la blană", și de aceea progresul social in această țară a stagnat în tot acest răstimp de 30 de ani, respectiv a avut o pantă ascendentă insesizabilă cu privire la lucurile fundamentale ce ar fi trebuit să se schimbe.

    Cu stimă!
    • Like 0
  • check icon
    Ce autoritate a anunţat decesul fetei?!
    În comunicatul DIICOT NU scrie NIMIC despre decese, oase, nici despre alte persoane decât fătuca aia, Alexandra:
    "Comunicat de presa 03.08.2019
    DIICOT continuă activitățile începute in ziua de ieri, potrivit comunicării anterioare, prin cercetarea efectuată de echipe complexe, a locuinței inculpatului, echipe formate din procurorii care efectuează UP, polițiști specializați în cercetarea infracțiunii de omor, criminaliști și polițiști din cadrul structurii specializate a IGPR - DCCO.
    Precizăm că, în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei SINGURE persoane, respectiv Măceșanu Alexandra Mihaela, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților Alexandrei.
    Concluzia ne-a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanți ai INML, urmând ca astăzi să ne fie transmis și raportul specialiștilor conținând aceleași date.
    După ce a primit datele, DIICOT a procedat la informare in regim de urgentă, conform dispozițiilor art. 1 al. 2 din OUG nr. 78/2016 privind organizarea și funcționarea DIICOT și art. 62 al. 2 din Legea nr. 304/2004 cu modificările și completările ulterioare privind organizarea judiciară.
    Concluzia expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci este o informație de interes public, care trebuia comunicată familiei, fapt pentru care, familia victimei a fost de îndată și neîntârziat anunțată, din respect și compasiune față de suferința pe care o resimte, având in vedere și solicitarea acesteia in același sens, respectiv de a nu lua cunoștință din alte surse de informare.
    În raport de această concluzie, urmărirea penală continuă cu certitudine, între altele și pentru infracțiunea de omor calificat, prev. de art. 188 al. 1 CP raportat la art. 189 lit. a, h CP.
    La finalul activităților din ziua de astăzi, vom reveni cu un nou comunicat / declarație de presă și nu în ultimul rând, transmitem Condoleanțe familiei îndurerate!"
    https://www.diicot.ro/.../2411-comunicat-de-presa-03-08-2019
    • Like 0
  • Știți de ce „se fac” unii polițai, pentru cât le poate „ieși” peste salariu și pentru a ieși la pensie forte devreme; și li se creiază condiții pentru ce vor.
    • Like 0
  • Draga Loredana,
    majoritatea romanilor accepta conditii de viata ca in Somalia, educatia este mereu criticata, dar nu este respectata si deloc finantata, iar sanatatea si securitatea individului sunt batjocorite zilnic, prin metode de nivel medieval...
    Posibilitatile/variantele de mai bine sunt tinute in secret, sau transformate in business-uri grase pt parlamentari si...clanuri...
    Nu este asta reteta pt „mai bine“!
    • Like 2
    • @ Ecaterina Kraeuter
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu sunt neapărat ținute în secret. Atât că noi NU ȘTIM CUM ARATĂ NORMALITATEA (litere mai mari nu sunt). De aia ne bălăcim în noroiul nostru cel de toate zilele.
      • Like 0
  • Aveti perfecta dreptate si va felicit ca trageti acest semnal de alarma ! Am observat un atac prea corelat ca sa nu fie si dirijat impotriva anticoruptiei , de parca nu coruptia este cea care a generat ,toata aceasta incapacitate a institutiilor care ar trebui sa ne apere . Exact cei care ar trebui sa se simta cu musca pe caciula , se plang ca sunt prea ocupati cu cazurile de coruptie si nu mai au timp pentru cazurile cu adevarat importante . Cata ipocrizie ! Exact cazurile care scot in evidenta legaturile intre politicieni , politisti , magistrati ,oameni din presa ,sunt exemple evidente ale coruptiei generalizate ! Daca auziti pe cineva ca invinovateste anticoruptia , sa aveti convingerea ,ca face parte din sistemul mafiot .Pentru toti oamenii cinstiti : Nu va lasati descurajati ! Noi suntem cu mult mai multi decat interlopii si slugile lor ,doar ca nu suntem atat de vocali ca ei , nu avem tupeul lor nesimtit . Curaj !
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult