Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să stea în casă, un preot cheamă enoriașii și îi împărtășește cu o metodă bizară: „Împărtășire fără atingere în vremuri de epidemie”

„Împărtășire fără atingere în vremuri de epidemie”. Părintele Vasile Ioana, paroh al bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, a apelat la o metodă bizară de a-i împărtăși pe credincioși. Preotul a oficiat slujba în ciuda apelurilor repetate ale autorităților către cetățeni de a rămâne acasă și de a nu face decât drumuri absolut necesare.

Afară, preotul i-a rugat să se așeze la distanță unul de altul, și să vină să ia împărtășania fără să atingă lingurița.

„Cu credință și cu dragoste apropiați-vă! Preaiubiții mei, pentru Sfânta Împărtășanie, la vremuri de molimă, vă îndemn pe toți să stați la un metru unul de celălalt. Nu aprindem lumânările. Veniți către mine și vă voi împărtăși cu Sfânta Împărtășanie fără să ne atingem unii pe alții”, le-a spus părintele.

Preotul le-a explicat oamenilor să vină, să se lase în jos și să deschidă „gura mare”. 

„Vă îndemn să veniți la mine, să vă așezați ușor în jos, să ridicați gura. Și eu vă voi turna Sfântul Trup și Sfântul Sânge fără să atingem gura fiecăruia dintre dumneavoastră”, a continuat preotul.

El a explicat într-o postare pe Facebook, unde a atașat înregistrarea video, că metoda este aplicată și în Grecia.

„Am fost anul trecut pe vârful Athon și la Sfânta Liturghie a hramului așa au fost împărtășiți credincioșii. Curat, tipiconal, fără atingere. Nu atingem credinciosul nici cu lingurița, nici cu procovățul!”

În imagini se observă cum credincioșii vin și se lasă în jos, cu capul plecat pe spate. „Se împărtășește roaba lui Dumnezeu Magdalena cu cinstitul și Prea Sfântul Trup .... gura mare și mai așa, pe spate...,” explică preotul.

„Se împărtășește robul lui Dumnezeu ...Constantin, așa, te lași în jos...,cu  Cinstitul și Prea Sfantul Trup și Sânge al Domnului Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor”, continuă preotul.

Autoritățile au limitat deplasările populației, au impus sancțiuni dure pentru cei care nu respectă izolarea sau carantina și au restricționat activitatea economică, în scopul declarat al distanțării sociale. Biserica are propria înțelegere a molimei coronavirusului.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi nu se poate lipsi de sclavi nici cînd e în pericol să rămînă fără ei. Hai creștinopații, săriți cu flegme și înjurături!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult