Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să stea în casă, un preot cheamă enoriașii și îi împărtășește cu o metodă bizară: „Împărtășire fără atingere în vremuri de epidemie”

„Împărtășire fără atingere în vremuri de epidemie”. Părintele Vasile Ioana, paroh al bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, a apelat la o metodă bizară de a-i împărtăși pe credincioși. Preotul a oficiat slujba în ciuda apelurilor repetate ale autorităților către cetățeni de a rămâne acasă și de a nu face decât drumuri absolut necesare.

Afară, preotul i-a rugat să se așeze la distanță unul de altul, și să vină să ia împărtășania fără să atingă lingurița.

„Cu credință și cu dragoste apropiați-vă! Preaiubiții mei, pentru Sfânta Împărtășanie, la vremuri de molimă, vă îndemn pe toți să stați la un metru unul de celălalt. Nu aprindem lumânările. Veniți către mine și vă voi împărtăși cu Sfânta Împărtășanie fără să ne atingem unii pe alții”, le-a spus părintele.

Preotul le-a explicat oamenilor să vină, să se lase în jos și să deschidă „gura mare”. 

„Vă îndemn să veniți la mine, să vă așezați ușor în jos, să ridicați gura. Și eu vă voi turna Sfântul Trup și Sfântul Sânge fără să atingem gura fiecăruia dintre dumneavoastră”, a continuat preotul.

El a explicat într-o postare pe Facebook, unde a atașat înregistrarea video, că metoda este aplicată și în Grecia.

„Am fost anul trecut pe vârful Athon și la Sfânta Liturghie a hramului așa au fost împărtășiți credincioșii. Curat, tipiconal, fără atingere. Nu atingem credinciosul nici cu lingurița, nici cu procovățul!”

În imagini se observă cum credincioșii vin și se lasă în jos, cu capul plecat pe spate. „Se împărtășește roaba lui Dumnezeu Magdalena cu cinstitul și Prea Sfântul Trup .... gura mare și mai așa, pe spate...,” explică preotul.

„Se împărtășește robul lui Dumnezeu ...Constantin, așa, te lași în jos...,cu  Cinstitul și Prea Sfantul Trup și Sânge al Domnului Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor”, continuă preotul.

Autoritățile au limitat deplasările populației, au impus sancțiuni dure pentru cei care nu respectă izolarea sau carantina și au restricționat activitatea economică, în scopul declarat al distanțării sociale. Biserica are propria înțelegere a molimei coronavirusului.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi nu se poate lipsi de sclavi nici cînd e în pericol să rămînă fără ei. Hai creștinopații, săriți cu flegme și înjurături!
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult