Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să stea în casă, un preot cheamă enoriașii și îi împărtășește cu o metodă bizară: „Împărtășire fără atingere în vremuri de epidemie”

„Împărtășire fără atingere în vremuri de epidemie”. Părintele Vasile Ioana, paroh al bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, a apelat la o metodă bizară de a-i împărtăși pe credincioși. Preotul a oficiat slujba în ciuda apelurilor repetate ale autorităților către cetățeni de a rămâne acasă și de a nu face decât drumuri absolut necesare.

Afară, preotul i-a rugat să se așeze la distanță unul de altul, și să vină să ia împărtășania fără să atingă lingurița.

„Cu credință și cu dragoste apropiați-vă! Preaiubiții mei, pentru Sfânta Împărtășanie, la vremuri de molimă, vă îndemn pe toți să stați la un metru unul de celălalt. Nu aprindem lumânările. Veniți către mine și vă voi împărtăși cu Sfânta Împărtășanie fără să ne atingem unii pe alții”, le-a spus părintele.

Preotul le-a explicat oamenilor să vină, să se lase în jos și să deschidă „gura mare”. 

„Vă îndemn să veniți la mine, să vă așezați ușor în jos, să ridicați gura. Și eu vă voi turna Sfântul Trup și Sfântul Sânge fără să atingem gura fiecăruia dintre dumneavoastră”, a continuat preotul.

El a explicat într-o postare pe Facebook, unde a atașat înregistrarea video, că metoda este aplicată și în Grecia.

„Am fost anul trecut pe vârful Athon și la Sfânta Liturghie a hramului așa au fost împărtășiți credincioșii. Curat, tipiconal, fără atingere. Nu atingem credinciosul nici cu lingurița, nici cu procovățul!”

În imagini se observă cum credincioșii vin și se lasă în jos, cu capul plecat pe spate. „Se împărtășește roaba lui Dumnezeu Magdalena cu cinstitul și Prea Sfântul Trup .... gura mare și mai așa, pe spate...,” explică preotul.

„Se împărtășește robul lui Dumnezeu ...Constantin, așa, te lași în jos...,cu  Cinstitul și Prea Sfantul Trup și Sânge al Domnului Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor”, continuă preotul.

Autoritățile au limitat deplasările populației, au impus sancțiuni dure pentru cei care nu respectă izolarea sau carantina și au restricționat activitatea economică, în scopul declarat al distanțării sociale. Biserica are propria înțelegere a molimei coronavirusului.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi nu se poate lipsi de sclavi nici cînd e în pericol să rămînă fără ei. Hai creștinopații, săriți cu flegme și înjurături!
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult