Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Distanțarea socială” la Cluj: ce spune Biserica despre imaginile cu preoții care țin slujbele afară, dar îi împărtășesc pe credincioși cu aceeași linguriță

popi lingurita

În timp ce autoritățile limitează deplasările populației, impun sancțiuni dure pentru cei care nu respectă izolarea sau carantina, restricționează activitatea economică, în scopul declarat al distanțării sociale, Biserica are propriile reguli și propria înțelegere a molimei coronavirusului.

La Cluj, preoții s-au conformat directivelor oficiale și au ținut slujbele afară, dar au împărtășit enoriașii cu aceeași linguriță, după cum se vede din imaginile video care au indignat duminică mii de oameni pe rețelele sociale.

„În ceea ce privește administrarea euharistiei, Sfântul Sinod al BOR a recomandat credincioșilor care doresc să fie împărtășiți separat, la final, cu lingurița lor adusă de acasă, să anunțe acest lucru preotului. La Catedrala Mitropolitană nu s-a primit nicio solicitare în acest sens din partea nimănui, astfel că s-a urmat procedura obișnuită”, a explicat, potrivit Hotnews, Mitropolia Clujului, după ce duminică au apărut imagini video cu zeci de credincioși care au fost împărtășiți în fața catedralei ortodoxe din oraș.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, pentru Mediafax, că preotul a respectat recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Cei care au venit la slujbă sunt credincioși vechi, care așa s-au împărtășit de fiecare dată, și nu au reținerile altora. Oricum, de luni, conform ordonanței militare, slujbele vor avea loc în biserici fără credincioși”, a spus Ivanov.

La rândul său, prefectul Mircea Abrudean a declarat că a discutat această problemă cu mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, și nu vor mai avea loc astfel de evenimente.

Sâmbătă, vă relatam un alt episod al distanțării sociale, așa cum îl înțeleg unii preoți: la Iași, 100 de persoane, majoritate vârstnice, au participat la o slujbă de pomenire a morților, iar imaginile - care de asemenea au scandalizat o parte din societate - vorbesc de la sine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce scuză puerilă! Noi le-am zis sa-și aducă fiecare linguriță dar ei nu au vrut. Dacă se va ajunge să fim în situația Italiei mi-aș dori să văd ce scuze vor mai indica. E clar tot oamenii vor fi de vină dar conștiința lor nu va spune nimic. Mă întreb și eu?
  • Like 1
 • Domnilor preoți ortodocși , sau de alt cult religios .
  Trăim într-o eră digitalizată , chiar și cei mai în vârstă credincioși ai domniilor d-voastră au un telefon inteligent care se poate simplu conecta la o rețea de internet mobilă , cu cei din mediul rural mai greu dar la Cluj e floare la ureche. De ce nu țineți slujbe online ? Tipăriți un pliant cu tot ce trebuie știut de enoriași și trimiteți o scrisoare la toată lumea cu ceea ce trebuie să facă să apeleze la serviciile religioase ale d-voastră , iar dacă va trebui remunerate aceste servicii , atunci aveți posibilitatea taxării celui ce accesează pagina d-voastră. Acum și despre ceea ce credeți despre cât de pierduți sunt ceilalți care nu se împărtășesc dau nu pupă crucea , sunt la fel ca și cei care practică diferite culturi religioase , au aceeași construcție anatomică , ceea ce deduce la faptul că fiind la fel , virusul nu alege , deci ne atacă exact așa ca și pe practicanții unui cult religios. Minimum de bun simț este de a respecta întocmai regulile de distanțare socială și igienă , este la mintea cocoșului că o lingură plimbată din gură în gură nu este un lucru igienic. Credeți în divinități , dar nu credeți că virusul acesta poate ucide pe enoriașii d-voastră . Cât de iresponsabili sunteți. Vă școliți prin diferite școli de teologie studiați tot felul de filozofii umaniste , religioase etc. sunteți tobă de carte , dar nu aveți empatia și frica necesară de a nu face rău . Nu mai cuvinte , dar voi cita din Nietzsche "omenire îl îngroapă pe Dumnezeu în fiecare zi de slujbă la biserică" reflectați vă rog la aceste cuvinte ale unui om care a dorit binele omenirii și ne-a pus pe drumul pe care azi îl trăim. Ar trebui să renunțăm la nevoia de a arăta putere asupra celui mai puțin dotat intelectual ca noi .
  • Like 3
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   Woaauu ,Cum sa faca ,ei asa ceva ,?Sa faca slujba ,live , pe net ?La biserica daca , vine omul desigur ca nu vine cu mana goala ,mai pune acolo cativa lei ,la cutia milei ,mai da altii pe cateva lumanari care au un pret de 10 mai mare decat alea din magazin, apoi ,dupa slujba se obisnuieste sa umble printre crestibi ,,Omul cu Ligheanul de plastic,, in care se pun iarasi ,bani,,bani si air banii Asta pierd ei daca vor face slujba Live Ei nu stiu altceva decat banii !! Dar catre stat ,sa nu dea nici macar impozite ! Mentionez ca NU sunt ateu ,ci dimpotriva am credinta si convingerile mele ,,altele decat cele mincinoase --ortodoxe !!
   • Like 0
 • <<Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, pentru Mediafax, că preotul a respectat recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
  „Cei care au venit la slujbă sunt credincioși vechi, care așa s-au împărtășit de fiecare dată, și nu au reținerile altora..." >>

  WHAT!? Oamenii rationali si... oamenii astia nerationali traim pe planete diferite.

  Dar pina la urma, gura acestui pacatos de popa zice un adevar: si la un bordel vin tot clientii consacrati, care nu au retinerile altora...
  • Like 3
 • Paul check icon
  Ma întreb dacă preoții care nu țin cont de situația actuala acționează cu adevărat conform voinței lui Dumnezeu? Asta ar trebui sa se întrebe orice credincios când vede un astfel de preot. Dumnezeu i-a dat omului rațiune ca sa se apere de rău și sa trăiască cât mai mult ca sa-L slujească! Responsabilitatea statului este sa protejeze societatea, inclusiv de exaltați religioși apucați pe cai greșite.
  • Like 3
 • Dorin check icon
  BOR dovedește încă o dată că e ruptă de realitate , Nu-i interesează și nu ia interesat vreodată siguranță enoriașilor .Cred cu tărie că toate lăcașele de cult trebuie închise total ,chiar dacă mulțimea de habotnici semianalfabeți români se vor opării . Dacă vor să se închine lui Dumnezeu să o facă din casă lor.De fapt preoților le convine de minune creșterea nr de victime din cauza virusului vor câștiga banii înmiit din slujbe și pomeni.Că doar banul contează la preacurvitul Daniel și haita lui mereu nesătulă.
  • Like 4
  • @ Dorin
   Felicitarii Domnule Dorin ,ptr cuvintele ADEVARATE,, Asa este ,dar nu stim cat ,va mai fi ? Acest lucru depinde foarte mult de nivelul de educatie ! Ma mira faptul ca pe la Cluj , nivelul eductional este unul peste medie si totusi se intampla anomalii . BOR ,in goana dupa bani ,nu mai tine cont de nimic, ,Doar ei si Mertanele lor ,mai ales acum ,isi freaca mainile , ptr ca nr clientilor la cruce ,posibil sa creasca , OAMENI BUNI ,ACUM ESTE MOMENTUL SA SE VADA MERITELE UNUI MEDIC, si meritele unui popa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   • Like 1
 • Cei ce ar trebui sa ia masuri pentru aceste cazuri dau dovada de o lipsa cronica a testicolelor. Lipsa ce ne va costa pe toti, dar mai ales pe cei vulnerabili. Probabil se gandesc ca daca deranjeaza vreun popa din practicarea inepta a respectivului ritual - fara a tine cont de cele mai elementare notiuni de igiena - o sa-i bata doamne-doamne. Uita ca pana si respectivul popa este tot un muritor, un om supus diferitelor pacate. In cazul de fata - pacatul de a fi super-imbecil.
  Iar aceasta caracterizare ii este pe deplin aplicabila si pefeului, care spunea de curand "Regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol".
  Acum, ca omul este un idiot in dreptul lui - toata stima, toti avem dreptul la minutul de prostie. Cu conditia elementara ca idiotenia asta sa nu produca tragedii.
  • Like 8
  • @ Iron Spike
   Si iata ca la altii se poate, pentru mult mai putin: https://www.g4media.ro/un-mitropolit-grec-a-fost-retinut-de-politie-dupa-ce-a-incalcat-restrictiile-guvernului-greciei-pentru-oprirea-raspandirii-coronavirusului.html
   • Like 5
  • @ Iron Spike
   Da,,,in Italia se povesteste ca ar fi trecut la Domnul ,,60 de preoti !!!
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult