Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Avem şi noi o întrebare: ce caută AltăÎntrebare în funcția de vicepreședinte al Camerei deputaților?

Florin Iordache

Foto: Inquam Photos

Doamnelor şi domnilor politicieni care sunteţi şi care aveţi posibilitatea,

Suntem o familie sărmană de câteva milioane de cetăţeni români care ne-am îmbolnăvit la creier de când tot înghiţim indigestele mostre de iubire de neam şi glie pe care ni le-aţi dat să le hăpăim pe nerăsuflate din februarie încoace.

Ştim că noi, oamenii de rând, alegătorii simpli, cetăţenii nediferenţiaţi ai ţărişoarei după al cărei bine vă prăpădiţi cu zile – de preferat, ale noastre –, nu avem capacitatea de a înţelege, de la statutul de vulgus profanum ce ne caracterizează condiţia, fineţurile înaltei politici care le împinge pe domniile voastre să doriţi demisiile Codruţei Kovesi şi a lui Augustin Lazăr şi să îl numiţi pe onorabilul Iordache Florin în funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Sau, mai corect zis, noi avem capacitatea să le pricepem aşa cum doamna Olguţa pricepe limba lui Orwell, ăla care a scris „Ferma animalelor”, în care porcii – de porci ce erau – preluau puterea măcelărind cele mai nobile impulsuri ale celor ce doreau să clădească o societate, hmmm, utopică, bazată pe egalitate între toţi membrii comunităţii...

Apropo, cititori de înaltă clasă cum vă ştim, nu ignari ca plebea ce iese în stradă de plictiseală să facă de ruşine România, cu siguranţă cunoaşteţi că „Ferma animalelor” a fost scrisă ca un protest împotriva politicii lui Stalin. 

Mă întreb: dacă Orwell s-ar fi născut în România şi ar fi scris „Ferma animalelor” fix în aceste zile, cu gândul la ce personaj ilustru ar fi compus-o? Atunci, în 1945, a fost „contra lui Stalin”. Astăzi, contra cui? Cine ar fi fost Napoleon, vierul de Berkshire, nu prea vorbăreţ şi având „reputaţia că face tot ce vrea”? Sau cine ar fi fost Squealer, porcul mic şi gras, socotit mâna dreaptă a lui Napoleon şi responsabil cu manipularea? Cine ar fi fost căţelandrii care-i hăituiau pe toţi cei ce cârteau împotriva politicii porcului necastrat Napoleon? Cine ar fi jucat zilele astea rolul aroganţilor şi imberbilor piglets, purceluşii descendenţi din Napoleon, care împărtăşeau ideile tăicuţului?

Care ar fi fost, aşadar, azi porcinele ce distorsionează cursul acţiunilor personale şi denaturează intenţiile celor care-i dezaprobă, pentru a manipula societatea în propriul beneficiu?

Şi, nu în ultimul rând, cine ar fi turma de oi din alegoria orwelliană, cu o înţelegere limitată asupra a ceea ce i se întâmplă şi care aprobă cu beeheeheee-uri îndelungate tot ce trăncăne Napoleon şi şleahta lui în timpul discursurilor?

Cine să fie astăzi oile prin care Orwell atenţionează că abuzurile şi imensa pervertire a idealurilor oricărei societăţi aflată la un nou început de drum sunt rod nu doar al abjecţiei morale a conducătorilor, ci şi al incredibilei naivităţi, ignoranţe şi prostii a oprimaţilor, a celor care au de suferit?

Am răspunde noi, milioanele de cetăţeni bolnavi la creier, dar nu ştim noi d-astea, noi ştim doar să protestăm aiurea în stradă, pe frig şi ploaie, şi să photoshopăm în culori lugubre minunatele imagini în care se străduie să picteze idilica noastră ţărişoară talentaţii ei zugravi.

Totuşi, dacă mai ştim ceva cu adevărat, e că onorabilul Florin Iordache, care a avut iniţiativa OUG 13 în calitate de ministru, a votat împotriva ei în calitate de deputat.

Iar asta ne dă speranţe să credem că, atunci când va fi propus vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, deputatul Florin Iordache va fi împotriva numirii, pe care o va respinge în stilu-i profi, zicând cu aplomb: „Altă întrebare!”.

Ar fi amuzant.

Cu condiţia să nu-i dea Napoleon una după ceafă.

Ceea ce, deşi ar fi şi mai amuzant, ar fi prea mult pentru o ţară tristă ca a noastră.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce caută? E indisponibil, numai un caracter ca al său poate duce la sfârșit ce au început. este etalon în PSD. De luat ca exemplu pentru elevii precum Grindeanu. Bravo națiune asta ai ales !
  • Like 0
 • Alta intrebare: cum a ajuns clica asta de infractori la putere?
  • Like 3
 • greeny check icon
  Este urmarea firească a lucrurilor in politica românească: personajul acesta, nevertebrat, a executat orbește dispozițiile sefului sau, iar acum este răsplătit.
  • Like 1
 • check icon
  Maurul și-a făcut datoria, maurul trebuie răsplătit!
  • Like 1
 • check icon
  Prea frumos pentru acești paraziți catastrofici care ne conduc!
  Acestor dăunători trebuie să li te adresezi direct, cu mesaj direct, de la „Paraziții” către paraziți:
  „Din dorința de mai bine,
  Vă doresc tumori maligne,
  Îmi trag p - - a la xerox,
  Să vă fac insigne.”
  • Like 4
 • Ăștia când depun jurământul, ar trebui să țină mâna pe "Ferma animalelor" sau pe "Momente și schițe" a lui Caragiale, nu pe Biblie sau pe Coran.
  • Like 2
  • @ Robert Steiner
   check icon
   Doamne fereste pe Coran! Parca tarile astea vestice 'erau candva' crestine!
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult