Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Avem şi noi o întrebare: ce caută AltăÎntrebare în funcția de vicepreședinte al Camerei deputaților?

Florin Iordache

Foto: Inquam Photos

Doamnelor şi domnilor politicieni care sunteţi şi care aveţi posibilitatea,

Suntem o familie sărmană de câteva milioane de cetăţeni români care ne-am îmbolnăvit la creier de când tot înghiţim indigestele mostre de iubire de neam şi glie pe care ni le-aţi dat să le hăpăim pe nerăsuflate din februarie încoace.

Ştim că noi, oamenii de rând, alegătorii simpli, cetăţenii nediferenţiaţi ai ţărişoarei după al cărei bine vă prăpădiţi cu zile – de preferat, ale noastre –, nu avem capacitatea de a înţelege, de la statutul de vulgus profanum ce ne caracterizează condiţia, fineţurile înaltei politici care le împinge pe domniile voastre să doriţi demisiile Codruţei Kovesi şi a lui Augustin Lazăr şi să îl numiţi pe onorabilul Iordache Florin în funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Sau, mai corect zis, noi avem capacitatea să le pricepem aşa cum doamna Olguţa pricepe limba lui Orwell, ăla care a scris „Ferma animalelor”, în care porcii – de porci ce erau – preluau puterea măcelărind cele mai nobile impulsuri ale celor ce doreau să clădească o societate, hmmm, utopică, bazată pe egalitate între toţi membrii comunităţii...

Apropo, cititori de înaltă clasă cum vă ştim, nu ignari ca plebea ce iese în stradă de plictiseală să facă de ruşine România, cu siguranţă cunoaşteţi că „Ferma animalelor” a fost scrisă ca un protest împotriva politicii lui Stalin. 

Mă întreb: dacă Orwell s-ar fi născut în România şi ar fi scris „Ferma animalelor” fix în aceste zile, cu gândul la ce personaj ilustru ar fi compus-o? Atunci, în 1945, a fost „contra lui Stalin”. Astăzi, contra cui? Cine ar fi fost Napoleon, vierul de Berkshire, nu prea vorbăreţ şi având „reputaţia că face tot ce vrea”? Sau cine ar fi fost Squealer, porcul mic şi gras, socotit mâna dreaptă a lui Napoleon şi responsabil cu manipularea? Cine ar fi fost căţelandrii care-i hăituiau pe toţi cei ce cârteau împotriva politicii porcului necastrat Napoleon? Cine ar fi jucat zilele astea rolul aroganţilor şi imberbilor piglets, purceluşii descendenţi din Napoleon, care împărtăşeau ideile tăicuţului?

Care ar fi fost, aşadar, azi porcinele ce distorsionează cursul acţiunilor personale şi denaturează intenţiile celor care-i dezaprobă, pentru a manipula societatea în propriul beneficiu?

Şi, nu în ultimul rând, cine ar fi turma de oi din alegoria orwelliană, cu o înţelegere limitată asupra a ceea ce i se întâmplă şi care aprobă cu beeheeheee-uri îndelungate tot ce trăncăne Napoleon şi şleahta lui în timpul discursurilor?

Cine să fie astăzi oile prin care Orwell atenţionează că abuzurile şi imensa pervertire a idealurilor oricărei societăţi aflată la un nou început de drum sunt rod nu doar al abjecţiei morale a conducătorilor, ci şi al incredibilei naivităţi, ignoranţe şi prostii a oprimaţilor, a celor care au de suferit?

Am răspunde noi, milioanele de cetăţeni bolnavi la creier, dar nu ştim noi d-astea, noi ştim doar să protestăm aiurea în stradă, pe frig şi ploaie, şi să photoshopăm în culori lugubre minunatele imagini în care se străduie să picteze idilica noastră ţărişoară talentaţii ei zugravi.

Totuşi, dacă mai ştim ceva cu adevărat, e că onorabilul Florin Iordache, care a avut iniţiativa OUG 13 în calitate de ministru, a votat împotriva ei în calitate de deputat.

Iar asta ne dă speranţe să credem că, atunci când va fi propus vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, deputatul Florin Iordache va fi împotriva numirii, pe care o va respinge în stilu-i profi, zicând cu aplomb: „Altă întrebare!”.

Ar fi amuzant.

Cu condiţia să nu-i dea Napoleon una după ceafă.

Ceea ce, deşi ar fi şi mai amuzant, ar fi prea mult pentru o ţară tristă ca a noastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce caută? E indisponibil, numai un caracter ca al său poate duce la sfârșit ce au început. este etalon în PSD. De luat ca exemplu pentru elevii precum Grindeanu. Bravo națiune asta ai ales !
    • Like 0
  • Alta intrebare: cum a ajuns clica asta de infractori la putere?
    • Like 3
  • greeny check icon
    Este urmarea firească a lucrurilor in politica românească: personajul acesta, nevertebrat, a executat orbește dispozițiile sefului sau, iar acum este răsplătit.
    • Like 1
  • check icon
    Maurul și-a făcut datoria, maurul trebuie răsplătit!
    • Like 1
  • check icon
    Prea frumos pentru acești paraziți catastrofici care ne conduc!
    Acestor dăunători trebuie să li te adresezi direct, cu mesaj direct, de la „Paraziții” către paraziți:
    „Din dorința de mai bine,
    Vă doresc tumori maligne,
    Îmi trag p - - a la xerox,
    Să vă fac insigne.”
    • Like 4
  • Ăștia când depun jurământul, ar trebui să țină mâna pe "Ferma animalelor" sau pe "Momente și schițe" a lui Caragiale, nu pe Biblie sau pe Coran.
    • Like 2
    • @ Robert Steiner
      check icon
      Doamne fereste pe Coran! Parca tarile astea vestice 'erau candva' crestine!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult