Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nicio altă întrebare nu e mai urgentă decât aceasta: Dacă tot ne-am deșteptat, oare putem să rămânem treji?

Piața Victoriei (foto Cristian Vasile)

Foto: Cristian Vasile

Anul trecut a fost unul al surprizelor. Toată suflarea occidentală s-a oprit în loc și, oarecum confuză, a început să cugete: de ce a eșuat „establishment”-ul? De ce o mare parte a votanților a ales calea „radicală”? După ce am trecut prin mai multe opinii și judecăți personale, mi-am dat două răspunsuri.

Primul ar suna cam așa: „elita” occidentală a livrat în ultimele două decenii mai multă ideologie și corectitudine politică și mai puține rezultate pentru clasa de mijloc și pentru pătura săracă. Al doilea, strâns legat de primul, ar suna cam așa: sistemul capitalist înregistrează un impas, pentru că pare să nu mai poată genera și distribui valoare, în mod susținut și echitabil. Cu alte cuvinte, nu-și mai îndeplinește vocația de a genera oportunitate pentru toți. Sau cum spun liderii Chinei, noua campioană a deschiderii către schimburilor comerciale globale: „Democrația a fost răpită de către capitaluri și a devenit o armă a acestora în cursa lor pentru profituri". Sic!

O parte a populației care a stat în spatele establishment-ului i-a dat acestuia „unfriend” și i-a ignorat chemarea, fără să realizeze implicațiile acestei pasivități. Lipsa de reacție și uneori „caterincă” față de vocile naționaliste au dus în final la conturarea unei mase critice a curentului „pro-izolare”. Care, mai vocal și prezent la urnă, și-a manifestat propriile aspirații. Acum „cei corecți” s-au trezit. Iar realitatea e mai puțin plăcută decât și-au imaginat: sunt și nereprezentați, și fără o bază pentru aspirațiile lor.

Pentru mine, eșecul „elitei” occidentale a venit din faptul că de la un punct și-a cultivat prea mult propriile argumente, într-un limbaj înțeles doar de membrii săi. Și asta mai ales după criza din 2008 când vorbele nu au mai ținut de cald nici pentru capital, nici pentru forța de muncă. În plus, în dezbaterea lor, au făcut abuz de corectitudinea politică, devenită treptat „gargară” pentru mulți; inclusiv pentru membrii „elitei”. Excesul de argumentație a condus în final la prea multă știință și la prea puțină atenție la emoție. Sau cum plastic spunea Taleb, vorbind despre profilul ”intellectual yet idiot”, acest establishment și-a exersat continuu și în formă prelungită „competența de a trece examene scrise de oameni ca ei”.

Nu ar trebui deci să ne surprindă răsturnările de situație în ciclurile electorale, accentuarea opiniilor favorabile protecționismului și valurile de naționalism. Iar când diferențele de avuție se accentuează între diverse categorii sociale, se conturează de la sine și perspectiva unei politici mai degrabă „socialiste” și, implicit, populiste. Este contextul care a influențat votul din 11 decembrie 2016 de la noi: explicit, prin campanie, dar și tacit - emoția se perpetuează repede într-o lume a informației deschise.

La noi, ca să fiu sincer, nu prea pot identifica o elită în sensul celei occidentale. Sau, hai, de dragul discuției: să îi dăm intelectualului ce e al intelectualului și „baronului” ce e al „baronului”. Dar tot nu prea sună e establishment. Sau dacă vorbim de unul, nu pare să aibă alura celui din sistemul democratic-occidental la care aspirăm. Al nostru vine din trecut și e de alt soi, are altă viziune și o metodă cu totul diferită de conservare.

Unii dintre cei care zilele astea au ieșit în stradă au trăit suficient de mult și înainte de 1990. E poate motivul pentru care, prezența în piață nu e doar un manifest de frondă sau frustrare, ci și de revanșă. Este momentul în care simt nevoia să își audă glasul colectiv, dintr-o varietate de motive. Printre care acela că până acum au trăit în România o poveste în care și-au putut clădi viața cu mintea și capul lor, în țara lor, transformându-se între timp din copii în părinți. Faptul că acum par să fie la mâna altora nu le convine.

O bună parte cred că sunt oameni care în 11 decembrie au avut alte lucruri mai bune de făcut decât să voteze. Iar acum au înțeles că, deși votul lor nu este în măsură să schimbe lucrurile imediat, poate asigura un echilibru mai sănătos al puterii. Chiar dacă acea putere e disputată de oameni care nu merită încrederea lor, de nicio parte a spectrului politic. Dar prin balansarea puterii, scade șansa de a se trezi peste noapte cu „urgențe” discutabile.

Cred de asemenea că pentru o altă parte a celor care manifestă e pur și simplu cool să provoci sistemul. Poate mai cool decât să ieși la vot. Bine ar fi să nu rămână doar în starea de „provocare”.

Dincolo de „deranjul” ultimelor zile, trebuie să remarcăm, de oricare parte a baricadei am fi (sper să rămână o baricadă simbolică), că România este o țară vie. Pulsează. Vibrează. Se maturizează. Spunea foarte bine un coleg că acest episod este un precendent extrem de benefic pentru că ne trezește pe toți.

Și, paradoxal, din pura emoție a străzii, ne întoarce la argumentație: cum de s-a putut întâmpla? De ce e atât de încâlcit și potențial discreționar sistemul legislativ? Cum funcționează până la urmă tehnica asta legislativă? Cine și ce poate să facă într-un stat de drept? Despre ce realități vorbește „cealaltă parte”? Noi ce ne dorim practic de la cei care ne conduc? Cât de departe putem merge cu rezistența și argumentația? Ce nutrim până la urmă pentru țara asta? Și dacă tot ne-am deșteptat, oare putem să rămânem treji?

Altă întrebare?  

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cred in tinerii care au iesit in strada ,asa, ca in tot uratul si raul facut de psd este si un MARE BINE au invatat ca indiferenta si nepasarea omoara cinstea si bunul simt , cred ca la urmatorul vot vor fi acolo pt. a nu mai sta in strada si a fi acuzati ca nu mizeria facuta de dragnea ci fortele oculte i-au scos sa manifeste .
  • Like 0
 • Claudiu check icon
  Simtul civic este cel care a scos cateva sute de mii de oameni in strada, iar simtul civic decurge din caracterul mediu al romanului de rand. Deoarece Romania nu are istoria de independenta atat nationala cat si individuala a cetateanului respectiv intinsa pe zeci de generatii noi nu avem in ADN un caracter inalt ci mai degraba redus, un caracter magistral prezentat de IL Caragiale in piesele sale ... Acolo toti declama principii de inalta moralitate de la portar la prim ministru, dar nimeni nu le are in fapt in viata cotidiana, majoritatea sunt flexibili" si lipsiti in fapt de orice principii. Nemtii, britanicii si altii ca ei le-au trebuit cateva zeci de generatii sa evolueze, dar noua avand exemplul lor as spune ca in cam 2-3 generatii ne aliniem cu ei ca simt civic, deci in 50-75 ani deci inainte de sfarsitul sec 21 ceea ce este un scor bun dupa mine. Deocamdata asemenea "puseuri" de demonstratii pe scara larga sunt germenii care repetandu-se cativa zeci de ani in cateva zeci de ocazii vor determina evolutia caracterului si simtului civic si al acestui popor ... Nimic nu poate fi grabit din pacate cand vorbim de milioane de persoane.
  Ramane insa de vazut daca peste 50 ani Romania va mai exista in aceste granite adica daca timpul are rabdare cu noi sa ne maturizam, aici am ceva indoieli daca ma uit in perspectiva globala ...
  • Like 0
 • Genial! In sfarsit un articol demn de aceasta platforma!
  • Like 0
 • check icon
  F. bine scris! Felicitari si Doamne ajuta!
  • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult