Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Aventura s-a terminat subit. Ce naiba tocmai s-a întâmplat în Rusia?

Rebeliunea lui Prigojin

Optimiștii vedeau deja un război civil în care toată lumea se bate cu toată lumea. O dreptate venită de nicăieri, care să compenseze toate ororile pe care le-au făcut rușii - crimele de război, atacurile împotriva civililor, răpirea copiilor, violarea femeilor, bombardarea spitalelor în care se aflau pacienți. Să se lupte până la ultimul Putin cu Prigojin, Șoigu și Gherasimov. Să se răfuiască Medvedev cel cu gură mare și creier puțin cu șefii serviciilor. Oligarhi și bloggeri să-i vâneze pe propagandiștii de seară și șefii de instituții. Ba chiar și patriarhul Chiril să-și ia toiagul și să iasă pe străzi în căutarea trădătorilor.

Aventura mercenarilor Wagner a început dintr-o dată - vineri seara - și s-a terminat pe neașteptate - sâmbătă noaptea - după 24-26 de ore de când bufonul Prigojin se pornise „să elibereze” poporul rus. Cine l-a urmărit pe „bucătarul lui Putin” de-a lungul timpului a putut observa - dincolo de rezultatele trupelor sale pe front- că individul are un discurs incoerent și instabil. Vorbește mult, fără să aibă în vedere consecințele, pare că blufează la fiecare ieșire pe internet, exagerează, amenință, îi înjură pe toți și mai ales se răzgândește des - ba părăsește frontul, ba rămâne să apere pozițiile, ba lasă totul și pleacă dacă nu primește armament, ba merge să cucerească lumea. Despre incursiunea spre Moscova s-a exprimat în mai mulți termeni, unii incompatibili cu alții - „marș pentru dreptate” a fost unul din aceștia.

După discuția cu Lukașenko, s-a stabilit că Evgheni Prigojin se va muta în Belarus, dosarul penal deschis de FSB va fi închis, iar membrii Wagner care au luat parte la rebeliune nu vor fi judecați și chiar vor semna contracte cu armata rusă. Pare că totul a fost numai pretextul pentru ieșire de pe scenă a unui nebun (Prigojin) în plină atenție, aplauze, gălăgie și urale, într-un scenariu de film plin de suspans care să-i țină pe oameni la televizor.

Ce rămâne după tentativa șefului mercenarilor de a schimba puterea armată de la Moscova?

Multe semne de întrebare:

- Cine l-a susținut pe șeful Wagner în aventura sa? 

- Cum a fost posibilă preluarea umilitoare a cartierul general militar din districtul sudic al Rusiei, Rostov-Pe Don, fără ca nimeni să tragă un singur glonț?

- Cum a fost posibilă înaintarea coloanelor mercenarilor Wagner până în apropiere de Moscova? 

- Au fost Prigojin și Putin în contact pe parcursul acestei acțiuni militare? 

- Reprezintă ceva pentru Vladimir Putin înțelegerea dintre Lukașenko (șeful unui stat terț vecin) și Prigojin? Cât valorează garanțiile și promisiunile dictatorului de la Minsk pentru Putin?

- Îl va lăsa Vladimir Putin nepedepsit pe autorul revoltei care a umilit Rusia- dezvăluind lumii întregi haosul, amatorismul, nepregătirea, vulnerabilitățile ce au permis ca în 24 de ore trupele mercenarilor să fie la porțile Moscovei?

- Este ziua de 24 iunie 2024 începutul declinului lui Vladimir Putin?

- Cât de acute sunt luptele dintre diferitele fracțiuni din elitele de la Kremlin? Cine urmează să preia puterea la un moment dat? În ce fel se va face trecerea? Care este perspectiva față de războiul cu Ucraina a celui care va veni?

Necunoscutele legate de succesori au determinat toate statele lumii să privească fără să comenteze revolta din Rusia.

Se speculează mult în publicațiile din Occident, se fac analize, se citează surse care pretind că dețin informații despre termenii ascunși ai înțelegerii dintre Lukasenko și Prigojin care ar include conducerea de la Kremlin, înlocuirea șefilor armatei, chiar o eventuală plecare a lui Vladimir Putin. 

E greu de crezut că șeful Wagner ar fi putut obține ceva la acest nivel. La fel, este greu de crezut că zilele lui nu sunt numărate de ieri.

Însă Rusia are de ieri - fără dubiu- o imagine de stat slab, cu lideri în derivă, mediul propice pentru producerea unei mișcări la vârf. E imposibil de prezis dacă această schimbare va aduce ceva bun sau ceva mai rău. 

Istoria ne-a arătat că, în Rusia, răul poate să-i facă loc lui mai rău. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Buna intrebare: Ce naiba s-a intamplat? Si de ce s-a terminat atat de repede? Cred ca orice analiza a noastra a europenilor nu ve deslusi adevarul pentru ca avem o alta logica decat logica rusilor. Poate vom afla vreodata exact ce s-a intamplat.
    • Like 0
  • Mie mi-a adus aminte de puciul împotriva lui Erdogan (2016), o altă caricatură, dar care i-a permis lui Erdogan să-ncalece definitiv Turcia.
    În opinia mea, Putin își va lichida toți inamicii și pe toți cei suspectați de o posibilă infidelitate, până-n șaptea spiță.
    Sper ca acest episod să slăbească un pic intensitatea cu care luptă împotriva ucrainienilor, să facă posibilă o breșă favorabilă contraofensivei ucrainiene.
    • Like 1
  • Eu cred, dupa toata desfasurarea intamplarilor si dupa textele acuzatoare ale lui putin si prigojin ca a fost o manevra de demascare a opozantilor regimului de la kremlin, a lui putin. Nu s-au acuzat unul pe celalalt ci au fost acuze si amenintari la modul general. Deci prigojin a avut rolul de a inspira incredere si a activa prezumtivii opozanti din randul armatei in mod special. De asta a acuzat, de ceva timp, sub diverse motivatii, conducerea armatei. A fost o unelta fidela a lui putin. Multi ofiteri au cazut in plasa acestui mascarici sadic si vor plati, impreuna cu familiile lor, in "buna traditie" ruseasca. Vom vedea, in cateva zile, nu multe, ce epurari va face putin in armata si ce se va intampla cu prigojin. Concluzia, de pana acum din desfasurarrea razboiului, este ca "maretia" rusiei este un balon de sapun si s-ar putea ca acest balon sa fie si cu privire la dotarea nucleara a rusiei. Dar cine are curajul sa incerce sa dovedeasca acest lucru? Mai ales cand dulaul cu ochi oblici sta la panda. Pana acum occidentul a dovedit lasitate fata de rusia, iar rusia a vorbit mult, a amenintat si injurat dar nu a demonstrat ca ar fi, cu adevarat, o forta militara. Singurul lucru fara echivoc este ca rusia este urata, datorita felului ei de a fi pe tot parcursul istoriei, de intreaga lume. Cei ce inca mai sunt de partea ei sunt doar de frica si din interese meschine. Si se va dovedi in timp ca acelesi sentimente le are omenirea si fata de china.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult