Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fiecare cu prigojinul lui

Prigojin încearcă să-l răstoarne pe Putin. Este povestea URSS din ultima sută de ani.

Prigojinul lui Lenin a fost Stalin. Djugașvili și-a izolat șeful în ultimii ani de viață, l-a pus sub control. Îndată ce Lenin a murit, aproape toată echipa vechilor bolșevici apropiați lui a fost exterminată om cu om. Au scăpat doar cei care trecuseră la timp de partea lui Stalin.

Prigojinul lui Stalin a fost Hrușciov.

Îndată ce Părintele Popoarelor a crăpat, Nikita Sergheevici i-a dezmembrat camarila, începând cu Beria, executat rapid.

Prigojinul lui Hrușciov a fost Brejnev, care l-a dat jos de la șefia URSS printr-o lovitură de palat fulgerătoare.

Prigojinul lui Gorbaciov a fost Elțîn. După anihilarea loviturii de stat a șefului KGB Kriucikov, Elțîn i-a tras URSS-ul de sub picioare lui Mihail Sergheevici.

Prigojinul lui Elțîn a fost Putin. Doar că nu l-a omorât.

Acum, i-a venit rândul și cimpanzeului sângeros. Orice s-ar întâmpla, zic să nu uitați niciodată un lucru: la cârma Rusiei, monstrul nu poate fi înlocuit decât de alt monstru.

P.S.

O observație. Până la liderul grupului de criminali Wagner, cel mai cunoscut rus pe plan mondial purtând acest nume a fost fizicianul Ilia Prigojin, al cărui nume îl poartă o teoremă celebră în termodinamică și o planetă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult