Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Avertismentul analistului Mircea Coșea pentru Guvernul Tudose: Ăsta e un mare pericol. E începutul unei crize. Eu sper că există inteligența și voința politică ca să nu se ajungă acolo

Mircea Coșea

Autoritățile tind să sacrifice viitorul pentru prezent, ceea ce este „un mare pericol” și „începutul unei crize”, spune analistul Mircea Coșea, care a explicat că pe termen lung România se va împrumuta tot mai scump, iar dacă ponderea datoriei publice va trece de 50% din PIB - de la 38-40% din PIB cât este în prezent - , va fi „de rău”.

„Debalansarea deficitului la balanța comercială înseamnă că ne împrumutăm, adică mâncăm pe datorie. În același timp prețurile cresc. La un moment dat, toate se adună ca o povară pe spatele bugetului care se transformă pe spatele fiecăruia dintre noi, pentru că suntem consumatori. În condițiile acestea este necesară o intervenție pentru echilibrul bugetar.

Care să fie această intervenție: ar putea să se blocheze salariile. Nu se va face, pentru că întrăm în an electoral. S-ar putea să se facă o restructurare masivă, să fie dați afară mii de oameni, probabil se va face, dar nu foarte mult pentru că și asta împlică o pierdere electorală. Și atunci ne vom împrumuta. Împrumuturile astea prin care a trecut și Grecia în perioada crizei se fac din ce în ce mai costisitor, banii sunt din ce în ce mai scumpi”, a spus luni seara Mircea Coșea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

În opinia analistului Mircea Coșea, impredictibilitatea din țara noastră va conduce la costuri mai ridicate pentru fondurile împrumutate. 

„România se împrumută și acum, va împrumuta și mai mult. Pe termen lung e pericol. Acum suntem într-o situație fericită, suntem țara cu cea mai mică pondere a datoriei publice în PIB, suntem sub limita periculoasă, ultimele calcule arată că suntem cam la 38-40% din PIB. Dacă am ajunge la 50% din PIB ar trebui să ne gândim. Dacă trecem de 50% e de rău, unele țări au și 100%, 140%.

Deci există un spațiu pe care mi-e teamă că decizia politică îl va folosi pentru a menține echilibrul economic. Adică va sacrifica viitorul pentru prezent. Acesta e un mare pericol. E începutul unei crize. Eu sper că există inteligență și voința politică ca să nu se ajungă acolo, dar asta va putea să fie realizată numai dacă anul 2018 înseamnă un an în care într-adevăr se va pedala și pe dezvoltarea investițională, nu doar pe consum”, a explicat Mircea Coșea.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    „România se împrumută și acum, va împrumuta și mai mult. Pe termen lung e pericol. Acum suntem într-o situație fericită, suntem țara cu cea mai mică pondere a datoriei publice în PIB, suntem sub limita periculoasă, ultimele calcule arată că suntem cam la 38-40% din PIB. Dacă am ajunge la 50% din PIB ar trebui să ne gândim. Dacă trecem de 50% e de rău, unele țări au și 100%, 140%.".........daca....daca......daca.......imi place analiza analistului si profesorului......Daca mai raman astia la putere....daca vin altii la putere.....Prea multi de DACA...
    • Like 0
    • @ Ionel
      E clar, nu vrei să recunoști că "ăștia" duc țară spre dezastru. Știu, o să-mi spui că nici "ceilalți" nu au făcut nimic când au avut puterea. Oare au avut-o cu adevărat? Nu au fost, permanent, infiltrați sabotorii pesedisti, in toate partidele?, nu au boicotat pesedistii ședințele parlamentului, atunci când au avut interes?, nu au făcut pesedistii gură împotriva masurilor ce nu le conveneau?, cine sunt, cu adevărat, toți cei ce s-au lansat in politică cu alte partide ca, mai apoi, sa migreze la psd?, sunt sau nu niște "cârtițe"? Asta este una dintre metodele " strămoșilor" lor, așa zișii comuniști pentru a sabota opoziția. Acum ce fac? Distrug economic țară. Se preocupă doar de aservirea justiției pentru a-si salva borfășii, majoritari. Mint și promit cai verzi....... pentru a păcăli cât mai mulți dependenți de "mila" lor să-i voteze. Fac scut in jurul marilor hoți, ceea ce nici un alt partid nu o face, cu excepția alde si udmr, alte lichele care se prostituează cu nerușinare pentru a-si apăra hoții și furturile. Ce fac "absolvenții" obscurelor facultăți, cu diplome cumpărate, fie cu bani, fie cu influență politica? Habar nu au de nimic,dar sunt puși in fruntea unor "comisii" ca să legifereze corupția, hoția, trădarea. Ăștia sunt ipochimenii șerban nicolae, plesoianu, Iordache, nicolicea, palada, oameni cu mari carențe profesionale, culturale, educaționale, gata să se "vândă" borfașilor. De cate ori apare cate unul care gândește si încearcă sa spună adevărul, sare corul slugilor si profitorilor să-i răstălmăcească spusele, să-l denigreze. Exact ceea ce faci dta. cu fiecare postare, indiferent de domeniu.
      • Like 0
  • Dap ! va fi și mai rău ! nici nu trebuie să fi mare analist că să-ți dai seama ! credeți-mă ! va fi cumplit ! belive me ! :(
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult