Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce au început liderii PSD să atace Banca Națională? „Dacă toată această acțiune se rezumă doar la schimbarea unui om e foarte rău” - economistul Mircea Coșea

Mugur Isarescu-

(Foto: Inquam Photos)

Economistul Mircea Coșea crede că dacă între Guvern și BNR ar fi existat dialog nu se ajungea la creșterea ROBOR, pentru că Executivul ar fi putut să eșaloneze cererile de lichiditate de pe piața financiară. În opinia lui, banca centrală nu poate fi trasă la răspundere pentru creșterea ROBOR, definit ca o medie a dobânzilor acordate creditelor în lei. Rezultatul reiese dintr-un calcul bazat pe informații de la zece bănci comerciale, selectate de BNR. 

„Asta era decizia pe care trebuia să o ia banca, să bage banii pentru ce: ca să mențină cursul sau să coboare inflația, și ROBOR să nu crească. A decis să mențină cursul. A făcut bine sau rău? Care ar fi fost dezavantajul să lase leul să cadă? Ar fi fost dezavantaj pentru toată lumea pentru că noi importăm masiv, deficitul balanței de plăți arată un deficit mare, asta înseamnă că tot deficitul s-ar fi transferat imediat în pierdere pentru toată lumea, scumpiri”, a spus Mircea Coșea, care a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

În economie există dezechilibre care trebuie să fie judecate prin dialog între guvern și banca centrală, spune economistul, care a vorbit de o posibilă majorare pe viitor a ROBOR ca urmare a aplicării plății defalcate a TVA.

„Guvernul a consultat banca (BNR - n.n.) atunci când a trecut la split TVA? Pentru că dacă banii firmelor rămân în contul ăla 30 de zile, atunci firmele intră în lipsă de lichiditate. Firma va merge să ia un credit, consumă banii din piață, lipsa de bani iar crește ROBOR”, a explicat Coșea.

El a subliniat importanța unui dialog între Guvern și BNR care „își face treaba” de peste 20 de ani.

„Ieri a fost ministrul de Finanțe la bancă, sper că a început să aibă dialog, sper să nu mai fie condamnată banca în termeni de stradă. Își face treaba. De vreo 20 și ceva de ani România are echilibru monetar, indiferent dacă ne place sau nu guvernatorul”, a afirmat Mircea Coșea.

„Dacă toată această acțiune se rezumă doar la schimbarea unui om e foarte rău”

Întrebat ce părere are despre scenariile care spun că se urmărește de fapt schimbarea actualului guvernator al BNR, prin escaladarea discursului din ultima vreme, Mircea Coșea a răspuns că nu trebuie create pretexte pentru a schimba un om.

„Isărescu e un specialist, un om foarte apreciat, e un om care are o anumită vârstă și care e de mult timp în acel loc, sigur că poate veni altcineva, dar nu cred că era nevoie de un astfel de scenariu ca să schimbi un om. Lucrurile pot fi mai simple. Dacă toată această acțiune se rezumă doar la schimbarea unui om e foarte rău”, a afirmat Coșea care consideră că trebuie schimbat raportul de conlucrare dintre Guvern și BNR, și nu trebuie create pretexte pentru schimbarea guvernatorului băncii centrale.

În opinia lui, Banca Națională, și cu Mugur Isărescu și fără, va fi aceeași, pentru că deciziile băncii depind și de politica Băncii Centrale Europene. 

„Nu face Mugur Isărescu ce vrea acolo. Dacă se vrea schimbarea unui om, există persoane vocale care atacă la persoană, e un lucru care nu e bun, pentru că avem nevoie de stabilitate și asta nu trebuie să fie distrusă printr-un climat de nesiguranță”, a punctat Mircea Coșea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • D-l Cosea se inseala amarnic cand spune ca indiferent cine e guvernator la BNR nu poate face ce vrea!! O sa vedeti cand si-o pune psd-ul omul acolo (Isar,Soviani?) ce flituri va primii Banca Centrala Europeana!! Sa vedeti atunci "actiuni originale si unicate romanesti" si in domeniul bancar...
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult