Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce au început liderii PSD să atace Banca Națională? „Dacă toată această acțiune se rezumă doar la schimbarea unui om e foarte rău” - economistul Mircea Coșea

Mugur Isarescu-

(Foto: Inquam Photos)

Economistul Mircea Coșea crede că dacă între Guvern și BNR ar fi existat dialog nu se ajungea la creșterea ROBOR, pentru că Executivul ar fi putut să eșaloneze cererile de lichiditate de pe piața financiară. În opinia lui, banca centrală nu poate fi trasă la răspundere pentru creșterea ROBOR, definit ca o medie a dobânzilor acordate creditelor în lei. Rezultatul reiese dintr-un calcul bazat pe informații de la zece bănci comerciale, selectate de BNR. 

„Asta era decizia pe care trebuia să o ia banca, să bage banii pentru ce: ca să mențină cursul sau să coboare inflația, și ROBOR să nu crească. A decis să mențină cursul. A făcut bine sau rău? Care ar fi fost dezavantajul să lase leul să cadă? Ar fi fost dezavantaj pentru toată lumea pentru că noi importăm masiv, deficitul balanței de plăți arată un deficit mare, asta înseamnă că tot deficitul s-ar fi transferat imediat în pierdere pentru toată lumea, scumpiri”, a spus Mircea Coșea, care a fost miercuri seara invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

În economie există dezechilibre care trebuie să fie judecate prin dialog între guvern și banca centrală, spune economistul, care a vorbit de o posibilă majorare pe viitor a ROBOR ca urmare a aplicării plății defalcate a TVA.

„Guvernul a consultat banca (BNR - n.n.) atunci când a trecut la split TVA? Pentru că dacă banii firmelor rămân în contul ăla 30 de zile, atunci firmele intră în lipsă de lichiditate. Firma va merge să ia un credit, consumă banii din piață, lipsa de bani iar crește ROBOR”, a explicat Coșea.

El a subliniat importanța unui dialog între Guvern și BNR care „își face treaba” de peste 20 de ani.

„Ieri a fost ministrul de Finanțe la bancă, sper că a început să aibă dialog, sper să nu mai fie condamnată banca în termeni de stradă. Își face treaba. De vreo 20 și ceva de ani România are echilibru monetar, indiferent dacă ne place sau nu guvernatorul”, a afirmat Mircea Coșea.

„Dacă toată această acțiune se rezumă doar la schimbarea unui om e foarte rău”

Întrebat ce părere are despre scenariile care spun că se urmărește de fapt schimbarea actualului guvernator al BNR, prin escaladarea discursului din ultima vreme, Mircea Coșea a răspuns că nu trebuie create pretexte pentru a schimba un om.

„Isărescu e un specialist, un om foarte apreciat, e un om care are o anumită vârstă și care e de mult timp în acel loc, sigur că poate veni altcineva, dar nu cred că era nevoie de un astfel de scenariu ca să schimbi un om. Lucrurile pot fi mai simple. Dacă toată această acțiune se rezumă doar la schimbarea unui om e foarte rău”, a afirmat Coșea care consideră că trebuie schimbat raportul de conlucrare dintre Guvern și BNR, și nu trebuie create pretexte pentru schimbarea guvernatorului băncii centrale.

În opinia lui, Banca Națională, și cu Mugur Isărescu și fără, va fi aceeași, pentru că deciziile băncii depind și de politica Băncii Centrale Europene. 

„Nu face Mugur Isărescu ce vrea acolo. Dacă se vrea schimbarea unui om, există persoane vocale care atacă la persoană, e un lucru care nu e bun, pentru că avem nevoie de stabilitate și asta nu trebuie să fie distrusă printr-un climat de nesiguranță”, a punctat Mircea Coșea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    D-l Cosea se inseala amarnic cand spune ca indiferent cine e guvernator la BNR nu poate face ce vrea!! O sa vedeti cand si-o pune psd-ul omul acolo (Isar,Soviani?) ce flituri va primii Banca Centrala Europeana!! Sa vedeti atunci "actiuni originale si unicate romanesti" si in domeniul bancar...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult