Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Avocatul Poporului a atacat din nou la CCR legea carantinei. Weber contestă internarea obligatorie, 48 de ore, a pacienților cu COVID-19 și detașarea medicilor

Renate Weber - Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Legea carantinei adoptată de Parlament a fost contestată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României (CCR).

Articolele atacate sunt cele care se referă la măsura internării obligatorii pentru 48 de ore a pacienților cu Covid-19 și la detașarea la ordin a personalului medical, scrie G4Media

Orban: Un atac împotriva intereselor fundamentale ale României

Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că această acțiune a Renatei Weber reprezintă un „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

„După ce 3 săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare sau de carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitivi, mii de cetățeni, pe lângă asta n-am avut nicio posibilitate să luăm nicio măsură pentru a izola persoanele de contact, după ce s-a văzut ce efecte dramatice a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege care a fost adoptată de Parlament în urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care personal nu o înțeleg, iar persistența în a ataca legi fundamentale care permit Guvernului și autorităților sanitare să lupte împotriva epidemiei și să protejeze viața și sănătatea cetățenilor mie deja mi se pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovic Orban.

Avocatul Poporului susține că măsura internării obligatorii, care are trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie „o măsură de ultim resort”, după ce alte măsuri posibile au fost epuizate. Weber critică și faptul că, deși internarea obligatorie poate fi contestată în instanță, judecătorul poate dispune doar anularea deciziei, nu și o măsură mai puțin restrictivă.

„Soluţia legislativă referitoare la izolarea în unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare din cuprinsul art 8 este constituţională, prin raportare la considerentele deciziei CCR, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultim resort, după ce toate celelalte măsuri de o severitate mai scăzută au fost epuizate”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate transmisă Curtea Constitutionala, 

Avocatul Poporului consideră că „plasarea în izolare în spaţiul special desemnat se face prin efectul legii, fără a reglementa posibilitatea medicilor, direcţiei de sănătate publică şi judecătorilor de a dispune aplicarea unei forme mai puţin severe de izolare - izolarea la domiciliu -aceasta din urmă fiind permisă doar asimptomaticilor”.

Sesizarea depusă de Avocatul Poporului la CCR:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  Eu cred ca internarea obligatorie, înaintea altor masuri medicale, este ptr ca statul nu este în stare sa gestioneze izolarea la domiciliu. Dacă esti asimptomatic, dar pozitiv, de ce sa ocupi un pat? Și dacă testul a fost fals și te internează printre bolnavi de Covid? Lucrurile sunt mai delicate decât pare la prima vedere.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Inca o evidenta ca suntem pe cont propriu. Masca pe fata, distantare fizica cat mai mare atunci cand iesi din casa, spalat pe maini ori de cate ori este nevoie si cat de multa izolare fata de ceilalti.
  • Like 1
 • avocatul boborului, este preocupata NUMAI de clica politica , nu inteleg cum sunt tolerate asemenea specimene ?! Le mai si platim din bani publici, AM avut o petitie adresata impotriva mafiei de la primaria voluntari si am primit raspuns cum ca nu am dovezi....!!! desi am probat cu cereri inregistrate si mailuri ! Deci boborul este pus pe ultimul plan, primeaza numai clica politica. Stancutza asta ofilita este avocatul diavolului !
  • Like 3
 • Este de necrezut si totusi adevarat RW se afla in plin razboi cu interesele romanilor de-a scapa sanatosi din aceasta criza sanitara nemaiintalnita .Nu exista alte arme de combatere,pericolul de raspandire urias,masurile ,chiar mult mai stricte decat in Romania sunt luate de multe tari,vezi recent Elvetia cu amenzi de 9000 de franci pentru incalcarea carantinei de 14zile.Aceasta doamna nu mai poate fi judecata cu bunul simt,Ori este agent,ori este bolnava ,perseverenta aceasta trebuie lamurita si institutiile statului responsabile cu siguranta statului este cazul ,sa lucreze.Nu-,i doresc sa se imbolnaveasca si sa ajunga pe mana "doctorilor tortionari" de a caror sacrificiu isi bate joc de atata vreme.Ajunge!
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cum nu înțelege direcția? Simplu, erodarea autorității statului, imprimarea ideii că s-a procedat greșit pentru ca apoi să aibă pe cine da vina. Și cel mai alarmant e că pare un plan: Weber, psd și CCR conlucrează pentru ca psd să câștige. Cu ORICE PREȚ. Nu contează că vor muri oameni, ei să câștige. De speriat e că CCR a trecut total de partea lor.
  • Like 6
  • @ Delia MC
   Marga check icon
   Din ghidul publicat inca din data de 8 aprilie 2020 de catre Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, pag. 3, se intelege ca pacientii asimptomatici ori pacientii cu simptome usoare, cu atat mai mult pers. suspecti ori probabili a fi infectati cu Sarscov-2, care adera la recom. medicale NU au fost internati in spital. Acest lucru a fost confirmat dupa cum am vazut de de relatari ale romanilor din Italia, Spania, UK. Min. justitiei a fost incapabil sa propuna un proiect corect si cuprinzator de lege in ac. privinta. Acolo este vina. Atasez link
   https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-guidance-discharge-and-ending-isolation
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Problema e ca și guvernul le da apa la moara cu masuri stupide, amestecate cu alea bune. Pentru ca internarea forțată a celor asimptomatici e o masura abuziva care nu face decât sa facă jocul psd-ului și mai rău, sa împingă oamenii sa nu le mai respecte nici pe alea bune.
   • Like 3
  • @ Marga
   Delia MC Delia MC check icon
   "care aderă la recomandările medicale". O statistică, ce ar arăta ce procent din populație ar adera? Așa, comparativ pe țări. Acolo-i buba. Citeam despre unul din zona de carantină care a fost găsit de poliție la grătar ori de unul care a șters-o la mare. Poftim aderență!
   CCR putea decide că măsurile au fost pentru apărarea vieții, stipulat de asemenea în constituție nu să dea apă la moară lui weber, psd&Co ( nici numele lui Dragnea nu-l scriu cu literă mică, el măcar n-a omorât oameni în timp ce nesimțita asta da, cu declarațiile ei aberante; sper doar că va plăti odată, cu vârf și îndesat ).
   Dvs credeți că nu ne uităm ce fac alții și în felul ăsta să scoateți liniștit vinovați pe cine vreți. Ne uităm, nici o grijă. În nici o țară unde până acum s-a reușit, nu s-au manifestat rivalități politice, ci toți au pus umărul la stăvilirea pandemiei. Legi și amenzi specifice n-a avut nimeni că nimeni nu s-a așteptat la o așa nenorocire.
   Da, guvernul a făcut greșeli însă cea mai mare greșeală le aparține nu lor ci celorlalte forțe politice care n-au mișcat un deget ci stau la chibițat și băgat bețe în roate. De aia nu văd vina lor atât de mare, ci a celorlalți care vor să câștige capital politic cu orice preț, inclusiv călcând pe cadavre.
   Da, în Austria au fost unele măsuri declarate neconstituționale însă... acum, când apele s-au liniștit total. Și nici n-au o situație politică la cuțite. Cazul României este unic prin dificultate. CCR au calculat greșit momentul, pur și simplu. Politica ar trebui să tacă și să lase răfuielile și campania pentru alte vremuri. Aș fi apreciat major un astfel de partid dar...
   Reamintesc mârșăviile psd și că USR n-a vrut la guvernare iar acum bagă strâmbe în net prin fani. Ghinion, singuri n-au șanse.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Weber este un nume frumos scris si pe o tabla,adica ,"incastrat",dar ,persoana aceasta care-l poarta nu merita decat un "NIMIC" din sirul celorlate nimicuri de la psd si ccr,fara majuscule ,ca-i prea mult si atat.
   • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Felicitari postacilor ,care au aceiasi parere despre ,,acesta maimuta primata ,,care nu gandeste cu Capul ,, S-a predat complet de partea psd & ccr si impotriva medicilor care cunosc bine fenomenul . Acesta persoana weber ,cred ca nici in justitie nu straluceste , NU ESTE AVOCATUL POPORULUI SI TREBUIE DEMISA URGENT SI NUMIT O PERSOANA MERITOCRATA CU CAP LIMPEDE ,
   • Like 1
 • -Avocatul Poporului dixit !
  Ce altă instanță mai reprezintă poporul?
  ..., să-ntreb cine e reprezentat de către avocat- ...?
  • Like 2
  • @ Purice Narcis-Teofil
   Dan check icon
   Cel ,mai mare virus daunator romanilor este ,,acesta persoana care sa pretinde ca avocat al poporului (( al diavolului ))
   • Like 3
 • Molima cu iz de epidemie și pandemie tinde să pună în paranteze respectarea principiile statului de drept democratic. Societatea civilă își arată în aceste vremuri tulburi lipsa de reacție și de civism făcându-te să crezi că plățile guvernamentale adresate „redresării presei” se traduc într-un anestezic total aplicat întregii societăți civile.
  Avocatul Poporului a constatat probleme de constituționalitate cu efect asupra ciuntirii drepturilor fundamentale prin dispoziții administrative -acesta fiind rolul acestei instituții - , semnalează acest lucru instituției competente, iar executivul, prin vocea premierului, condamnă acest demers democratic prin expresii demne de maidan politic, fără nici o legătură cu statul de drept democratic.
  Somn ușor !
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult