UPDATE Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Întrebat de News.ro dacă instituţia pe care o conduce a trimis la CCR o sesizare în privinţa Legii 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „Da, am depus la Curte”.
Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate, potrivit News.ro.
Întrebat dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „De mâine încolo vorbim, dragilor”.
Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: „O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”. Întrebat dacă joi trimite sesizare la CCR, el a răspuns afirmativ, potrivit News.ro.
La rândul său, ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat miercuri, la ieșirea de la audierile din Parlament, că discutarea în Parlament a unei legi a amnistiei și grațierii este de „bun augur”.
„O lege a amnistiei și grațierii nu a fost susținută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta și analiza este Parlamentul”, a spus Florin Iordache.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sensul schimbării ar fi în a interzice tuturor penalilor sa ocupe funcții publice de conducere 10 ani după ispășirea pedepsei.
Dreptul la munca însă..trebuie sa existe.
- pt urmatorii ani de la data condamnarii definitive, cu suspendarea pedepsei sau de la data eliberarii din penitenciar (ca nu poate primii o condamnare de 15 ani si o interdictie de 10 ani, astfel ca la eliberare dupa 10 ani + 2 luni, de a 2-a zi devine ministrul justitiei :)),
- indiferent pt ce fapta savarsita (daca ai fost implicat intrun accident auto si se constata ca esti nevinovat nu esti condamnat, dar daca esti vinovat inseamna ca ai condus incalcacand normele legislatiei in vigoare, poate chiar ai avut intentia sa omori) dupa cum urmeaza :
- in/pe functie sau care au fost in functie :
a. 10 ani pentru functionarii statului si sefii de partide.
b. 15 ani pt parlamentari
c. 20 de ani pt ministrii, prim ministru si presedintele
urmatoarele pozitii :
- functii eligibile - primar, parlamentar, ministru, prim ministru, presedinte, ....
- nu poate sa se intoarca la locul de munca eligibil sau de raspundere (sef sectie, departament, ....) din cadrul ministerelor, parlamentului, presedentiei.
- nu poate reprezenta romania sau o institutie a statului.
conform pregatirii si optiunilor personale poate accede la orice functie in economia privata.
Disciplinat Avocatul Poporului a raspuns : sa traiti ! Am inteles !
Legea trebuie modificata in sensul ca la dregatoria de PM au dreptul
NUMAI persoanele ce au o condamnare penala .
tie ce-ti place ?
este cineva care sa merite deranjul de a merge la vot, ii "indreptateste" pe
psd-isti sa sustina ca au majoritatea. O au, a celor care au votat, dar este o
majoritate relativa, fragila, interpretabila. Cum in politica nu e vorba de
"fairplay", vom vedea ce se va intampla. Clica psd-alde a obtinut o victorie
fragila. Vor face tot posibilul, in sensul rau al cuvantului, sa si-o mentina. Nu
cred ca se vor achita de promisiuni, nu au cu ce, doar daca sunt pompati
bani de afara sau indatoreaza tara la niste dobanzi fara precedent, pe care
le vom plati noi, a la longue. Chiar si daca vor fi detronati. Ne vor lasa cu o
gaura enorma pentru ambitia lor de a subjuga justitia, in favoarea lor ca sa-si scape pielea.Asta este adevaratul motiv al incrancenarii lor. Cu fiecare zi
care trece isi vor consolida "reduta", daca sunt lasati. Deja s-a trezit
mutantul mormoloc ciorbea cel "greu" de inlaturat. Ne dam cu parerea dar asta nu ajuta cu nimic indreptarea situatiei. Cei care ar trebui sa citeasca parerile expusr aici nici macar nu stiu de existenta acestui site. Doar in strada, cu indarjire, ne mai putem face auziti. Asta va da nastere unor represalii, impotriva strazii, la instabilitate si ce mai decurge din asta.
Si- la urma-urmei- ce atata discutie- democratia este clara: Daca sunteti ( nu ma consider cetatean am republicii de hoti Romania) cu totii hoti- de ce sa nu existe legi pentru hoti; Astfel stim exact cum este jocul;
Regret ca nu sunt hot ( poate eram deputat, sau senator)
Sunt curios, băbuțele alea care au crezut că-l votează „pă iliescu maică”, au și acum o alegere? Dar cei care au votat penali (în cunoștință de cauză) ce părere or avea? Or fi ei mulțumiți? Probabil că da!