Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Avocatul Poporului a contestat legea care îl împiedică pe Dragnea să fie premier din cauza condamnării. Ministrul Justiției consideră „de bun augur” o discuție în Parlament despre legea amnistiei și grațierii

UPDATE Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Întrebat de News.ro dacă instituţia pe care o conduce a trimis la CCR o sesizare în privinţa Legii 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „Da, am depus la Curte”.

Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate, potrivit News.ro.

Întrebat dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: „De mâine încolo vorbim, dragilor”.

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: „O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”. Întrebat dacă joi trimite sesizare la CCR, el a răspuns afirmativ, potrivit News.ro.

La rândul său, ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat miercuri, la ieșirea de la audierile din Parlament, că discutarea în Parlament a unei legi a amnistiei și grațierii este de „bun augur”.

„O lege a amnistiei și grațierii nu a fost susținută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta și analiza este Parlamentul”, a spus Florin Iordache.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am semnat pentru demiterea lui . Mai multe nu pot sa spun, il dispretuiesc! N-a facut nici un bine poporului , numai clicii de parveniti si hoti!
  • Like 1
 • check icon
  As dori sa fac o plangere impotriva avocatului poporului. Din pacate, studiind legile, nu am gasit cui ar trebui adresata. Poate cineva,.cu experienta reala, sa ma ajute in acest sens? Ma co sider indreptatit sa ma plang de "serviciile" acestui avocat si vreau sa ma pla g de activitatea lui. Nu e o gluma.
  • Like 1
  • @
   check icon
   Am gasit o campanie on-line. Se strang semnaturi si, bineinteles am semnat. Pentru doritori-aici: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/victor-ciorbea-te-concediem
   • Like 0
 • Dacă exista discriminare intre diverse poziții de conducere, și unii pușcăriași pot fi aleși sau numiți în funcții publice, aceste discriminări trebuie eliminate.
  Sensul schimbării ar fi în a interzice tuturor penalilor sa ocupe funcții publice de conducere 10 ani după ispășirea pedepsei.
  Dreptul la munca însă..trebuie sa existe.
  • Like 0
  • @ Mos Sictir
   Sensul schimbării :
   - pt urmatorii ani de la data condamnarii definitive, cu suspendarea pedepsei sau de la data eliberarii din penitenciar (ca nu poate primii o condamnare de 15 ani si o interdictie de 10 ani, astfel ca la eliberare dupa 10 ani + 2 luni, de a 2-a zi devine ministrul justitiei :)),
   - indiferent pt ce fapta savarsita (daca ai fost implicat intrun accident auto si se constata ca esti nevinovat nu esti condamnat, dar daca esti vinovat inseamna ca ai condus incalcacand normele legislatiei in vigoare, poate chiar ai avut intentia sa omori) dupa cum urmeaza :
   - in/pe functie sau care au fost in functie :
   a. 10 ani pentru functionarii statului si sefii de partide.
   b. 15 ani pt parlamentari
   c. 20 de ani pt ministrii, prim ministru si presedintele
   urmatoarele pozitii :
   - functii eligibile - primar, parlamentar, ministru, prim ministru, presedinte, ....
   - nu poate sa se intoarca la locul de munca eligibil sau de raspundere (sef sectie, departament, ....) din cadrul ministerelor, parlamentului, presedentiei.
   - nu poate reprezenta romania sau o institutie a statului.
   conform pregatirii si optiunilor personale poate accede la orice functie in economia privata.
   • Like 0
 • Supremul Dragnea a strigat : Ciorbea !
  Disciplinat Avocatul Poporului a raspuns : sa traiti ! Am inteles !

  Legea trebuie modificata in sensul ca la dregatoria de PM au dreptul
  NUMAI persoanele ce au o condamnare penala .
  • Like 1
  • @ Florin Simion
   as adauga : minim condamnare 5 ani ... adica avem nevoie de oameni pregatiti, caliti, care sa inteleaga sacrificiile pentru o cauza injusta.
   • Like 1
 • psd va inainta catre o alta incercare de lovitura de stat in romania. in principiu stanga nu a ajuns nici odata, nicaieri, nici cand, la putere in mod democratic prin alegeri curate. verificati in istorie. in fapt romania face parte politic din cordonul "sanitar", sau militar din "no man land", care separa cele 2 sisteme filozofice si economice ale lumii moderne. in aceste cordoane si coridoare ale ambigului si nesigurantei zilei de maine omul nu conteaza decat ca un numar. in aceste zone gri lumea moare si naste aiurea fara a putea realiza ceva, fara a putea ajunge la conditia de cetatea cu drepturi si stare normala. altfel, cui ii place marea se face marinar, cui ii plac muntii se face alpinist, cui ii place instabilitatea si vulnerabilitatea se face hot, cui ii place normalitatea se duce acolo unde lucrurile sunt normale, macar 51% :).
  tie ce-ti place ?
  • Like 1
 • Dragnea s-a trezit târziu să-i sufle în ciorbă.... individul a apucat ciolanul până în 2021, a zis-o clar. cu servicii cu tot! Livache, începe să-ți joace, de sub posterior, și scaunul de căpetenie PSD-istă. banii sunt la celălalt!! întreabă-l tot pe Ciorbea-constituționalul cât de greu l-au mazilit pe el CDR-iștii, cu tot COCOPA-ul lor...
  • Like 1
 • Cât de uşor se justifică intelectual dictatura ( o formă de optimizare din cabinet a societăţii...) ;după cum evaluăm noi rezultatele electorale favorabile societăţii în oerspectivă - sau nu - clasificăm poporul inteligent sau nu .Acelaşi popor a furnizat electoratul din ţară şi afară care a dat votul cel mai categoric pt preşedintele de dreapta ; acelaşi popor a demis din stradă Guvernul Ponta fără nicio opoziţie ; la şase luni aceşaşi popor şi - a ales administraţia locală roşie extramontan ( şi premieră în Bucureşti ) iar în decembrie a optat aproape unanim pentru PSD .Cauza să fie doar promisiunile halucinante ale lui Dragnea ?
  • Like 0
  • @ Radu Urdea
   Nu cred ca se poate spune"acelasi popor". Nu vorbim, in acest caz, decat despre 18,5% din numarul celor cu drept de vot. Total nereprezentativ si abuziv. Dar, dar tinand cont de faptul ca ceilalalti 81,5% nu au considerat ca
   este cineva care sa merite deranjul de a merge la vot, ii "indreptateste" pe
   psd-isti sa sustina ca au majoritatea. O au, a celor care au votat, dar este o
   majoritate relativa, fragila, interpretabila. Cum in politica nu e vorba de
   "fairplay", vom vedea ce se va intampla. Clica psd-alde a obtinut o victorie
   fragila. Vor face tot posibilul, in sensul rau al cuvantului, sa si-o mentina. Nu
   cred ca se vor achita de promisiuni, nu au cu ce, doar daca sunt pompati
   bani de afara sau indatoreaza tara la niste dobanzi fara precedent, pe care
   le vom plati noi, a la longue. Chiar si daca vor fi detronati. Ne vor lasa cu o
   gaura enorma pentru ambitia lor de a subjuga justitia, in favoarea lor ca sa-si scape pielea.Asta este adevaratul motiv al incrancenarii lor. Cu fiecare zi
   care trece isi vor consolida "reduta", daca sunt lasati. Deja s-a trezit
   mutantul mormoloc ciorbea cel "greu" de inlaturat. Ne dam cu parerea dar asta nu ajuta cu nimic indreptarea situatiei. Cei care ar trebui sa citeasca parerile expusr aici nici macar nu stiu de existenta acestui site. Doar in strada, cu indarjire, ne mai putem face auziti. Asta va da nastere unor represalii, impotriva strazii, la instabilitate si ce mai decurge din asta.
   • Like 0
 • check icon
  Acest "avocat al poporului" s-a dovedit in decursul timpului a fi unul dintre cele mai josnice si bicisnice personagii pe care le are politica romaneasca; Regret ca sunt nevoit sa-i atribui aceste epitete- insa altele mai grave nu am gasit in vocabular ( desi unii zic ca o injuratura face cat o mie de cuvine); In comparatie cu el, ponta sau adelu` merita mentionati in calendarul ortodox. Asa cum am mai scris, el este un umil serv al psd-ului in special dar si al Puterii, in genereal; Dupa cum bate bantul. Dupa interventiile nefericite (nici n-am gasit in presa unele "fericite") pe care le are, este clar ca are - nu un dulap- ci un intreg depozit de schelete de care toti se inteleg sa se foloseasca atunci cand simt necesar;
  Si- la urma-urmei- ce atata discutie- democratia este clara: Daca sunteti ( nu ma consider cetatean am republicii de hoti Romania) cu totii hoti- de ce sa nu existe legi pentru hoti; Astfel stim exact cum este jocul;
  Regret ca nu sunt hot ( poate eram deputat, sau senator)
  • Like 1
 • S-trezit si aceasta nulitate din somnul pe banii nostri. Acest mutant, si-a dovedit incapacitatea, in mai multe posturi, bine platite, de-a lungul timpului, incepand cu functia maxima de prim ministru, presedinte al pntcd, pe care, a facut tot ce a putut sa-l desfiinteze, la comanda desigur, senator somnambul, iar acum "avocatul poporului". Era firesc sa reactioneze astfel, doar au venit la putere stapanii. Sluga trebuie sa manifeste obeedientsa fata de cei ce l-au pus intr-un loc cald, cu bani buni, doar are datorii la banca, saracutul. In mod cert,, ca avocat, si-a demonstrat nestiinta si lipsa de interes fata de clienti, era un "sarantoc". Lasul, s-a trezit abia acum sa atace respectiva lege. Porunca stapanului e sfanta. Este o una dintre marile rusini a "mandrilor romani". Este un adevarat roman. Imi este scarba ca sunt contemporan cu acest ipocheman.
  • Like 1
 • check icon
  Și ăsta pare a fi abia începutul!
  Sunt curios, băbuțele alea care au crezut că-l votează „pă iliescu maică”, au și acum o alegere? Dar cei care au votat penali (în cunoștință de cauză) ce părere or avea? Or fi ei mulțumiți? Probabil că da!
  • Like 0
  • @
   Respectivii traiesc in intunericul din mintea lor si asteapta, cu mana intinsa pomenile promise, care ne vor iesi tuturor pe nas.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult