Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Bacteriana se tratează cu injecție intraveninoasă sub fermoar

Pe la ora 15 și ceva, survolând canalele tv, dau peste un anume Banciu, care pare că se ceartă cu cineva, deși e singur în cadru și nu-i caută nimeni de vorbă. În întâlnirea cu întrebări și răspunsuri de pe platforma reddit, am fost chestionat și ce părere am despre acest personaj. N-am răspuns, pentru că nu-i urmăresc emisiunile. Așa că am zis să mă uit acum.

A fost drăguț. În cele 10 minute cât l-am ascultat, omul a produs două perle de coroană. Prezentând o poezie care cică ar fi fost scrisă cu sânge de Eminescu pe un cearceaf înainte de a muri, obiect de inventar moale achiziționat de Mircea Dinescu de la un anticar (?!!), vorbitorul ajunge la niște stihuri despre pedofilul Titu Maiorescu și o „elevă care l-ar fi prins cu acul în insectar”. „Satâr bătrân, cu mâna la fermoar”, urmează rima. Lăsând la o parte stilul mai degrabă Dinescu-Cațavencii, decât eminescian al creațiunii, primul fermoar a apărut în 1893, la târgul mondial din Chicago, la 4 ani după moartea lui Eminescu. Noi știm că marele poet a fost un vizionar, dar chiar așa, la fermoar...

Apoi, ați citit bine, exact astfel a graseiat, cu dicție, Banciu: „Satâr”. Ca și cum ar fi fost vorba de o secționare rapidă în spatele fermoarului distinsului critic. Un exercițiu simplu de ceea ce se cheamă gândire impune concluzia că e vorba de „Satir”, ființă mitologică greacă, om păros, cu coarne de țap și picioare de cal, mereu agitat de instincte, în special cel sexual. 

N-am apucat s-o mistui bine pe prima, că vine și a doua perlă: perorând despre țări arabe și deșerturi, dl Banciu pronunță limpede: „cămila bacteriană”. Adică, cum ar veni, o cămilă burdușită cu bacterii în blană și cocoașe – că are două, spre deosebire de dromader, cu numai una. Cum de n-a fost lichidată până acum o asemenea sursă de infecții?, te întrebi.

Bacteriana mi-a adus în minte injecția intraveninoasă a semidoctorului interpretat de Toma Caragiu. Căci, de fapt, este vorba de cămila bactriană, după numele unei regiuni antice din Asia Centrală, numită de greci Bactriana.

Înainte de a mă întoarce la postul care transmitea tenis, de unde plecasem, am mai apucat să-l aud pe dl Banciu rostind apăsat: „Eu am cuvintele la mine”. Da, adevărat, le are, le ține sub cheie, mai exact, sub fermoar, și le schingiuiește.

Cred că am răspuns întrebării reddit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult