Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Balada unei oi încarcerate

Elena Udrea în Bulgaria

Foto: Digi24

M-au înnebunit de două zile știrile despre podul prăbușit, oaia de sub pod, care trebuie salvată, și condițiile în care trebuie să își petreacă Elena Udrea anii în pușcărie. Cum sunt emotivă și cu o inimă bleagă, mă perpeleam ba de mila oii, ba de mila Lenuței, despre care auzeam enumerate repetat și agonizant condițiile în care își va petrece pușcăria, ba chiar și de mila podului căzut... 

Cum nu puteam plânge pentru toate la un loc că deveneam bocitoare profesionistă, m-am gândit să o iau pe rând și să mă lămuresc pentru ce trebuie plâns. 

Podul... 

Da, pentru pod trebuie plâns... E imaginea a ceea ce s-a construit în România în democrație. În stâlpii de rezistență ai lui era polistiren. Exact asta are țara noastră în stâlpii ei de rezistență. Diplomele plagiate, oameni incompetenți, nepoți, rude, amante și pile ale incompetenților dintâi ajunși și ei la conducere - toate astea sunt polistirenul din stâlpii ce trebuie să susțină o țară. Cum să nu plâng!? Cum să nu mă doară!?... Dar mai mult decât plâns de durere, e plâns de frustrare, că nu e lege, că nu e dreptate și că prea puțin vinovații-s trași la răspundere. 

Elena Udrea...

Am dat să plâng. V-am spus că sunt miloasă, dar în loc de plâns a izbucnit în mine furia. Condițiile descrise de televiziuni erau mai bune decât ale bătrânilor din aziluri. În plus, în pușcărie nu te duci nici în concediu, nici la spa. Te duci ca să-ți ispășești păcatele. Am mai legat imaginea podului prăbușit de viața omului politic Elena Udrea și nu știu de ce m-am gândit că și ea are o parte din vină pentru prăbușirea lui, și ea este o parte din polistirenul pus în stâlpii de susținere ai țării. 

Cerșește milă că e mamă!? Cerșește milă că îi va rămâne fetița singură!? Aș plânge pentru asta, că nu sunt păgână, dar nu pot plânge când știu că milioane de părinți și copii au crescut despărțiți alungați din țară de oameni politici exact ca ea. România întreagă a devenit o imensă casă de copii. Părinții plecați după un ban prin lume și copiii rămași în grija oricui sau a nimănui. 

Nu pot să plâng pentru Elena Udrea, în schimb plâng pentru generații întregi de copii crescuți fără părinți într-o țară fără speranță.

Oaia...

Mărturisesc că pentru oaia prinsă sub pod am plâns cel mai tare. Eram toată un plâns privind bietul animal prins sub pod. Nu mai putea fi ispitită nici cu mâncare, nici cu lărgit o gaură să se salveze. Degeaba ISU, degeaba pompieri, degeaba încercări... Mută, speriată, dezorientată, cu ochi agonizanți, oaia nu se putea salva și nici nu putea fi salvată. 

Probabil vă gândiți cum să plâng eu pentru o oaie, mai mult decât pentru o femeie încarcerată?

Pentru că ne-am văzut pe noi în oaia aceea prinsă captivă sub pod! Podul care o prinsese ca într-o capcană mortală e clasa politică - din care a făcut parte și încarcerata ce cerșește milă - iar instituțiile statului cu rol de salvare roiau neputincioase pe lângă pod, pe lângă oaie... Așteptăm ancheta din care vom afla, ca de fiecare dată, că oaia a fost de vină.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Posibil ca motivul pt cared-na Udrea este condamnata ,,Gala bute'' sa fie doar varful iceberg-ului.S-a scris despre multe lucruri si actiuni gresit fundamentate si efectuate cu cheltuieli de la Buget in.perioada 2004--2014,care este amplu este redata in presa timpului ca una despre care s-a vorbit si ...inca nu s-a spus inca toate cate s-au intamplat:decat f putine .In aceasta viziune poate fi incadrata si acuzatia de coruptie a d-nei Udrea in legatura cu Gala Bute! In raport cu celelalte acte de coruptie la care a fost partasa [probabil ca a semnat ,,ca primarul'' fie-mi iertata trimiterea!..],cum ar fi de ex.: Instalatii de teleferic in zone fara motivatie turistica, constructia de terenuri de fotbal in panta ,sau de Parcuri in mijlocul padurilor. Nu spun ca vina nu-i apartine oficial,insa la abuzurile care s-au facut au ,,contribuit'' si alte personaje.Tocmai de aceea cred eu ca s-a optat pt antrenarea in justitie incepandu-se cu Gala Bute.Poate ca astfel odata cu scurgerea timpului va interveni ...uitarea,prescriptia sau cine stie ce ...a mnistie! PS: Dupa Decretul nefunctional in cele din urma-de Amnistie din februarie 2016,in care era ,,prinsa'' si mult prea exagerata vinovatie a d-lui Dragnea ,nu s-a mai vanturat prin presa acest cuvant; de parca, n-am stii ca pana si Dumnezeu iarta ,justitia nu o poate face[fara ordin ,desigur]!.In concluzie , cred ca fiecare cetatean fie politician sau ..liber cugetator ,trebuie tras la raspundere pt. faptele sale antisociale.Nu cred ca este corect ca pt aceleasi fapte antisociale ,sa fie acuzat doar...acarul Paun''- cum de altfel reiese[...de prin subsolurile coruptiei din perioada mai inainte mentionata!] din cazul d-nei Udrea!
  • Like 0
 • Îl așteptăm și pe "baronul" Arsene în bine-meritata pușcărie, chiar dacă el ca invoca faptul ca "au murit decât niște oi"...
  • Like 3
 • Sper sa-i fie puscaria lunga grea si jegoasa, si fara eliberare inainte de termen. Si cat e in puscarie, sa mai primeasca 2-3 condamnari sa stea acolo 20 de ani panarama, ca aia ca ea ne-au gonit 8+ milioane din tara aia.
  • Like 3
 • Dan check icon
  S-a dovedit si de acesta data , cat de multa ,nedreptate si stare de nebunie este in societatea noastra !
  -- Sa creezi conditii de lux in penitenciare ptr unii mai bune decat ptr altii cetateni liberi si cinstiti ,care traiesc poate cu o masa pe zi si acceia saraca si rece etc,
  ---Dar ,acolo in detentie ,trebuie respectata norma de calorii ,proteine ,fructe etc,, mi se poare o mare ,mare nebunie ,
  --Inainte de 89 , penitenciarele , aduceau profit imens la buget, ptr ca aveau sect, si gospodarii anexe,care producau cam tot ce aveau nevoie ,in plus ,tov, detinuti erau scosi la munca ,sa produca ,si NU sa consume doar !! Am inteles ca Statul acorda ptr un detinut 23 000lei lunar ptr ,cheltuieli ,,Este enorm si sa mai pui in discutie ,ca nu sunt bani ptr ,alocatii ,ptr maj pensiilor etc,,
  -- DAR PROBLEMA SI MAI GRAVA ESTE CA ;
  ---INCA NU FUNCTIONEAZA MAREA CONFISCARE ,, caci asa ,multi ar face cativa ani de puscarie ,in aceste conditii si sa ramana putrezi de bogati !! vezi cazul ,,drecnea,, nastase,, printul paul , oprescu etc etc,,
  • Like 4
 • Asa e, cum ziceti. Dar nedreptatea e ca toti, sau aproape toti, erau si sunt la fel ca ea, Dar numai ea e bagata la bulau. De ce nu e acolo de ex. si Duamna Gabi, care nu o fi cerut mita ca sa dea la partid, ca Lenuta, dar a cheltuit banii primariei pe toate prostiile propagandistice, lasand urmatorului primar casa de bani goala.
  • Like 3
 • Si nu-i asa? Daca nu era oaie, si era leu, statea la capul podului sa vada cine trece si sa-l dijmuiasca. Si magar daca era tot avea mai multe sanse. Dar oaie?!
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult