Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Banca m-a anunțat că de azi dobânda la cardul de credit este 19,43%

Card de credit

Foto: Profimedia

Banca m-a anunțat că de azi dobânda la cardul de credit este 19,43%. Pe an, ca să fim exacți, ca la kWh. Mare, evident!

Primul gând al unui certat cu economia este să înjure banca. Normal! E ticăloasă, obține ditamai profitul din asta, la 19%! De ce ne jupoaie? De ce nu mă mai lasă să consum pe credit? Oricum, de pus bani deoparte nici nu se pune problema. E greu să economisești! Să te abții să consumi tot ce ai. Să fii cumpătat.

Oricum, gândește același certat cu economia, nu are rost să economisești. Băncile sunt atât de ticăloase încât îți papă depozitele cu dobânda lor sub rata inflației. Real negativă cum se spune între bancheri. Decât să ți-i pape banca, mai bine îi papi tu, nu-i așa?

De fapt, același certat cu economia nu descoperă și pace un lucru elementar: ca să aibă din ce da credite, băncile trebuie să adune economiile noastre. Dobânda la credite se bazează, în primul rând, pe dobânda la depozitele atrase de bancă. Profitul e doar o parte din ecuația asta. Mică, chiar dacă dobânda la credite a ajuns la 19%. A ajuns pentru că inflația e 15% și nimeni nu mai acceptă să țină banii în bănci cu mai puțin de atâta. Pentru că nu vrei să pierzi putere de cumpărare. Banii au fost greu puși deoparte, cu sacrificiu. Mai ales când ești sărac.

Evident, aceiași certați cu economia, neînțelegând legătura organică dintre dobânda la depozite și la credite, sar pe politicieni, alți certați cu economia, să fie plafonată dobânda la credite. Ceva de genul IRCC + 10%. Adică, acum vreo 14%. Adică, banca să îți dea un bonus când iei credit, nu să plătești tu băncii cum ar fi normal. Din economiile noastre, și mai aspru penalizate, desigur. De dobânda la economii nu se face referire niciodată, ea trebuind plafonată la un minim, ca la salariul minim. Nu e importantă. Doar aia la credite doare pentru unii care nu au nicio problemă să se împrumute cu cardul de credit pentru TVA-ul consumului lor pe credit.

O țară în care politicienii au doar o "soluție": să pună cruce pieței!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cat a fost dobanda la cardul de credit pana azi ? 19.43% pe an este o dobanda apropiata de medie pentru majoritatea cartilor de credit din lume si nu de azi, ci de ani de zile.
  • Like 1
 • ceb check icon
  Bancile castiga mai bine din serviciile comisionate si nu neaparat din ecartul intre dobanda activa si cea pasiva. Creditul "ancoreaza" clientul, care apoi cumpara servicii bancare ca la hipermarket. Multe inutile, dar scumpe. Banca este, in fapt, un comerciant-prestator de servicii financiare. Din astea se fac cea mai mare parte din profiturile exorbitante si nu din ecartul de dobanda.

  Pentru o banca este esential sa vanda credite. Daca se plafoneaza dobanda la credite, devine foarte dificil sa acopere costurile creditarii, chiar daca s-ar plafona si dobanzile la depozite. De ce?! Pt ca nu toate creditele se intorc inapoi la banca. Exista arierate ce trebuie acoperite (provizionate). Asta in timp ce depozitele si dobanzile aferente trebuie intotdeauna onorate catre clienti. Echilibrul este foarte fin, de aceea banking-ul este foarte reglementat.
  • Like 2
 • Mai pardon, bancile astea iau si pielea de pe oameni,ma lasati cu certat cu economia,d-aia nu mai poate banca, totul e sa le fie cald si bine lor,cand nu mai e asa e tragedie !
  • Like 0
 • Ziceati intr-un articol mai la vale:
  „Îmi caut acum o pijama groasă, o căciulă de dormit, o scufie ca în Pinocchio. Geppetto avea o scufie și în felul ăsta îmi găsesc o soluție. Mă gândesc serios acum să lipesc polistiren, că pe exterior nu am, să lipesc un rând de polistiren măcar în dormitoare să îmi izolez termic repede camerele, până nu vine frigul, pentru că nu o să am căldură."
  Sunt convinsa ca o sa gasiti dvs solutii si la dobanda de la cardul de credit, ca vad ca aveti "solutii" miraculoase pentru problemele momentului.
  • Like 1
 • Mihai check icon
  La ce banca sunt dobanzi la depozite macar apropiate de rata inflatiei? Ca la carti de credite vad ca sunt binisor peste...
  • Like 2
 • Nume check icon
  Indiferent de valoarea ei, dobanda pe cardul de credit este un cost care trebuie evitat cat se poate de mult. Acum, haideti sa nu le facem pe banci "virgine" din nou ca stim "prostitutia" practicata cu creditele inainte de criza din 2008. Cum pentru aceeasi persoana cu aceleasi venituri nu poti sa ii dai un credit in lei, sau in euro, dar se poate in franci elvetieni?!
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult