Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bănescu: Inevitabil, vizita Papei Francisc va avea un caracter ecumenic. Există expresia dialog ecumenic. Asta înseamnă să stăm cu fața, nu cu spatele la celălalt

Papa Francisc în România - Foto: Guliver Getty Images

(Foto: Guliver Getty Images)

Vizita Papei Francisc în România va avea inevitabil un caracter ecumenic, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu. El a fost, alături de Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.  

„ Există expresia dialog ecumenic. Asta înseamnă să stăm cu fața, nu cu spatele la celălalt (...). Există, ca-n orice familie mare, oameni care sunt mai temători de ecumenism. Teama vine din necunoaștere. Există și forme mai mult sau mai puțin benigne de radicalism, dar sunt minoritare”, a subliniat Vasile Bănescu. 

Purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române a vorbit și despre propunerea făcută de Papa Francisc, în 2015, privind stabilirea unei date fixe a Paștelui, pentru ca această sărbătoare să poată fi celebrată împreună cu Biserica Ortodoxă.

„Sunt trei ani de când Papa Francisc a propus un moment de reflecție în zona aceasta. N-ar fi nimic rău, ci o bucurie deplină sărbătorirea Învierii lui Hristos de către toți creștinii din lume în aceeași zi”, vede preotul Vasile Bănescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • utzu check icon
    Mare noroc avem că în ortodoxie nu principiul majorităților cantitative este cel care contează, ci al Adevărului. Prin urmare, oricât de mulți ar fi cei în asentimentul domnului Bănescu, care se declară încântați de caracterul ecumenic al vizitei papei, ei tot în afara adevărului ortodox rămân. Bineînțeles că acest lucru nu e motiv de bucurie pentru noi dar nici nu înseamnă că principiul majoritar face învățătura papistașă mai puțin eretică, inclusiv pentru cei ca domnul Bănescu. Hristos a înviat!
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult