Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bănescu: Inevitabil, vizita Papei Francisc va avea un caracter ecumenic. Există expresia dialog ecumenic. Asta înseamnă să stăm cu fața, nu cu spatele la celălalt

Papa Francisc în România - Foto: Guliver Getty Images

(Foto: Guliver Getty Images)

Vizita Papei Francisc în România va avea inevitabil un caracter ecumenic, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bănescu. El a fost, alături de Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.  

„ Există expresia dialog ecumenic. Asta înseamnă să stăm cu fața, nu cu spatele la celălalt (...). Există, ca-n orice familie mare, oameni care sunt mai temători de ecumenism. Teama vine din necunoaștere. Există și forme mai mult sau mai puțin benigne de radicalism, dar sunt minoritare”, a subliniat Vasile Bănescu. 

Purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române a vorbit și despre propunerea făcută de Papa Francisc, în 2015, privind stabilirea unei date fixe a Paștelui, pentru ca această sărbătoare să poată fi celebrată împreună cu Biserica Ortodoxă.

„Sunt trei ani de când Papa Francisc a propus un moment de reflecție în zona aceasta. N-ar fi nimic rău, ci o bucurie deplină sărbătorirea Învierii lui Hristos de către toți creștinii din lume în aceeași zi”, vede preotul Vasile Bănescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • utzu check icon
    Mare noroc avem că în ortodoxie nu principiul majorităților cantitative este cel care contează, ci al Adevărului. Prin urmare, oricât de mulți ar fi cei în asentimentul domnului Bănescu, care se declară încântați de caracterul ecumenic al vizitei papei, ei tot în afara adevărului ortodox rămân. Bineînțeles că acest lucru nu e motiv de bucurie pentru noi dar nici nu înseamnă că principiul majoritar face învățătura papistașă mai puțin eretică, inclusiv pentru cei ca domnul Bănescu. Hristos a înviat!
    • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult