Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Barack Obama spune că folosirea acestei fraze îți va accelera succesul

Care este cel mai bun sfat de carieră pe care fostul președinte Barack Obama îl are pentru absolvenții noi, pentru antreprenori și pentru oricine dorește să atingă un succes extraordinar? Doar învață cum să faci lucrurile să se întâmple.

Obama a împărtășit acest sfat în timpul unui interviu cu Daniel Roth, editorul-șef al LinkedIn. Roth și Obama au discutat despre multe aspecte ale vieții de lucru și despre cum AI este pe cale să răstoarne acea viață pentru legiuni de lucrători de cunoaștere. Și apoi, târziu în interviu, a împărtășit sfatul de carieră pe care îl dă tinerilor - care este de asemenea un bun sfat pentru fiecare antreprenor sau oricine dorește să atingă succesul.

"Am văzut la fiecare nivel oameni care sunt foarte buni în a descrie probleme, oameni care sunt foarte sofisticați în a explica de ce ceva a mers prost sau de ce ceva nu poate fi reparat," a explicat el. "Dar ceea ce tot timpul caut, indiferent cât de mică sau de mare este problema, este cineva care spune, 'Lasă-mă să mă ocup de asta.'"

În cele mai multe cazuri, clientul tău, sau investitorul, sau șeful nu are nevoie sau nu dorește să știe de ce o problemă este provocatoare sau cum a apărut. Ceea ce doresc ei să știe este că problema va fi rezolvată și că se pot baza pe tine pentru a o rezolva. Dacă transmiți acea atitudine că indiferent ce este, poți să te ocupi de asta - și apoi te ocupi de asta - asta te va face să ieși în evidență, a mai declarat fostul președinte. "Oamenii vor observa, 'Acela este cineva care poate face ceva să se întâmple,'" a spus el.

Obama a împărtășit un al doilea sfat excelent: "Îngrijorează-te mai mult de ceea ce vrei să faci decât de ceea ce vrei să fii." El întâlnește adesea oameni care doresc să fie membri ai Congresului până la vârsta de 30 de ani, sau care au făcut o anumită sumă de bani până la o anumită vârstă. „Acestea sunt cu siguranță obiective bune. Dar în timp ce e minunat să te concentrezi pe rezultatul dorit, este de asemenea important să te întrebi dacă te vei bucura să faci munca pentru a ajunge acolo.

De exemplu, un antreprenor aspirant poate visa să conducă o companie de un miliard de dolari într-o zi, fără a se gândi la orele și anii de muncă și de luptă necesari pentru a începe o companie și pentru a o construi la acel nivel. Când cartea mea "Career Self-Care: Find Your Happiness, Success, and Fulfillment at Work" a apărut, multe persoane care nu scriseseră prea mult mi-au spus că și ele doresc să scrie o carte. Ceea ce înseamnă de fapt este că vor să aibă o carte cu numele lor pe ea, să facă semnături de carte, și alte lucruri care vin odată cu apariția unei cărți. Nu sunt sigur că s-ar bucura să petreacă sute de ore singuri într-o cameră cercetând și scriind, ceea ce este necesar pentru a crea o carte. Ei erau concentrați pe rezultate, nu pe procesul care a fost necesar pentru a ajunge acolo.

Dar, indiferent că începi o afacere sau scrii o carte sau faci altceva cu totul, procesul este modul în care vei petrece cea mai mare parte a timpului tău. Deci, spune Obama, este cel mai bine dacă este ceva care îți place cu adevărat. "Oamenii pe care îi găsesc cei mai de succes sunt oamenii care spun că sunt foarte interesați de calculatoare și de a afla cum funcționează acestea. Și apoi ajung să fie un Bill Gates", a spus Obama. Sau, a continuat el, sunt foarte interesați de vindecarea unei anumite boli. S-ar putea să câștige sau nu Premiul Nobel, dar iubesc carierele lor, pentru că erau interesați de lucru în sine.

Dacă alegi o muncă ce te absoarbe, "vei deveni foarte bun în ea," a spus el. "Și indiferent dacă ești recunoscut sau recompensat, sau obții pozițiile pe care le dorești sau nu, călătoria va fi una bună."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să traduc vorbele de duh ale ex-președintelui SUA:
    Sfatul 1 - Să te cheme Mafalda. Adică să te angajezi că le faci tu pe toate, că ești băiat (fată) deștept (deșteaptă). Se trece cu vederea că multe lucruri se realizează în echipă sau că rezolvarea task-ului necesită brusc discipline noi, care presupun colaborarea cu altă persoană. Sfatul 2 - Nu te gândi la ce vrei să fii ci la ce vrei să faci. Și îl dă exemplu pe Bilică Gates, care a fost (chipurile) interesat de calculatoare. De fapt, Bilică nu era interesat de calculatoare (de asta se ocupau mai mult Intel, IBM, AMD etc.) ci de cum să-i arate lui taică-său că ajunge foarte repede milionar. Metoda? Simplă. Să cumpere tot ce nu îl duce pe el mintea (de exemplu sistemul de operare DR DOS, care a devenit apoi MS-DOS), să rebrandeze și să vândă la greu. Și furăciunile intelectuale au continuat, inclusiv ideea de "ferestre" a luat-o de la Apple. Sigur la calculatoare i-a stat mintea și s-a trezit într-o bună zi miliardar. Cei care într-adevăr se gândeau la calculatoare erau angajați de Bilică pe salariu minim (era o onoare pentru angajați să lucreze pentru MicroMoft, ce, mai vroiau și salariu?) și le dădea voie chiar să aibă paturi în birou, să nu mai piardă timpul cu deplasarea până acasă. Ăsta da model. În fond, între “a face” și ”a fi” nu e mare diferență, decât de "devenire". Făcând, devii ceea ce ești. O mare filozofie care se putea scrie pe un bilet de tramvai și scăpau câțiva copaci de la tăiere.
    • Like 0
  • Nume check icon
    'Lasă-mă să mă ocup eu de asta" - nu pre mai este o fraza folosita foarte des, de fapt din ce in ce mai putin...Putini vor sa se mai ocup de ceva si mare majoritate incearcas sa arunce cat mai mult responsabilitati catre ceilalti, dar binteleins pastrandu-si privilegiile actuale, Problema este ca atunci cand toata lumea face asa nu se mai face nimic, cam ce se intampla in momentul de fata in Romania...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult